Foto van een Deutz-Fahr Agrotron 6.15 met Manip MP'105A.Bezig met compost opduwen.Vorig jaar was de compost in september al op. Dit jaar maar iets eerder besteld. Het ligt zo waarschijnlijk wel een po

Deutz-Fahr Agrotron 6.15

+4
PieterA
Foto van een Deutz-Fahr Agrotron 6.15 met Manip MP'105A.

Bezig met compost opduwen.

Vorig jaar was de compost in september al op. Dit jaar maar iets eerder besteld. Het ligt zo waarschijnlijk wel een poos in de weg en de erfverharding zal ook weer wel gaan zakken.

Normaal doen we dit met de verreiker, maar die is even uit de running vanwege een aanrijding.

Voor 2016 werkten we altijd met de voorlader, toen zaten er nog smalle banden onder de trekker. Dit werkt wel iets fijner, behalve dat je best wat extra ruimte nodig hebt omdat het sturen met dikke wielen behoorlijk zwaarder gaat.

Afgelopen jaar 232 uren op de 6.15 gezet; hij is nu echt aan z'n pensioen begonnen.
+2
deufi
Quote Reactie van @PieterA:
232 uren op de 6.15 gezet; hij is nu echt aan z'n pensioen

Dan zouden ze hier bijna allemaal met pensioen zijn. 😄
Mooie actie foto. Een kraan zou voor jou met dit soort klussen ook best handig kunnen zijn. Waarom gooi je die compost niet op een hoop op het land, dan heb je er op het erf geen last van.
+2
PieterA
@deufi Ook best een gedoe met rijplaten op het land. Ook gaat dat nog een beetje tegen je gevoel in. Op het land wil je toch eigenlijk gewassen telen.
+2
deufi
@PieterA je kan er de 4% braak mee vullen, dan mis je niks. Op het land is het maar een hoekje, op het erf een aardig obstakel.
PieterA
@deufi Daar hebben we al maar gekeken; maar compost op de verplichte braak is wat ons betreft net een beetje over het randje van wat wettelijk mag.
deufi
@PieterA regels daarvoor nog niet in detail gezien, was een eerste ingeving. Maar rijplaten leggen is inderdaad ook een klus. Als je ze hebt is het handig, maar als je ze overal moet huren/lenen een stuk minder.
+3
bartjuh
@PieterA die 230 uur heb ik in een jaar net op de 'hoofdtrekker' gezet. De 2e had er ook 200. 3, 4, 5 hebben net aan 100...😬
+2
PieterA
@bartjuh Hier 618, 541, 541, 505, 306. Dan komt deze en dan nog 1 met 69 uur en de Fiat 411 met 1 uur. Totaal een kleine 2.800 uur. En dan nog ongeveer 1.400 uur op zelfrijders. Heftrucks, combine, verreiker.

Hebben we het nog niet over bedrijfsbusjes en de auto.
J asper
@PieterA Waarom zakt de erfverharding van een bultje compost??
+1
deufi
@J asper inklinken van de ondergrond door extra belasting van de toplaag.
J asper
@deufi Dan moesten toch alle sleufsilos en voerplaten ook verzakken.
+1
deufi
@J asper afhankelijk waar ze gemaakt worden, gebeurt dat ook. Er zijn veel plekken waar de de kuil op heipalen staat, omdat die anders weg zakt.
+2
Jzandbergen
@deufi hier in de buurt vorig jaar kuilplaat gemaakt ligt nu bijna 20 cm lager🙈
+1
casejxu
@Jzandbergen echt dragend is het bij jullie ook niet 🤣🤣
J asper
@deufi De rest van het erf heeft toch ook last dan?
+1
deufi
@J asper afhankelijk van de belasting die erop staat wel ja. Maar een dag een trekker op het erf geeft minder belasting dan 9 maanden een flinke bult compost. Belasting is een factor van tijd en gewicht.
J asper
@deufi bult is wel mooi egaal, ipv spoorvorming van bijvoorbeeld vrachtauto’s.
+3
PieterA
@deufi De spanten van de aardappelbewaring zijn onderheid; de vloer niet. Er kunnen zodoende elk jaar meer aardappelen in. Nu in 40 jaar zo'n 60 cm gezakt.
deufi
@PieterA zolang er geen water in de schuur komt te staan is het geen groot probleem, maar een vlakke vloer werkt toch fijner.
PieterA
@deufi Ja, klopt.
+1
Fast Eddy
@J asper

Niet iedereen heeft zo`n mooie vaste onderlaag als wij in onze provincie hebben.
+1
Terwisscha
@J asper jij komt duidelijk van het zand! Weet ook een veehouder waarbij de funderingsbalken van de kuilplaat door de betonvloer komen..... dat maken wij hier mee op het klei en veen....
+1
rommert14
@Terwisscha ook wel eens verhalen gehoord dat met het hijen de paal per klap een meter de grond in vliegt, dan heb je niet veel draagkracht 🙈
+1
PieterA
@rommert14 Of 6 meter met één klap🙈
+1
Jzandbergen
@PieterA hier zijn plekken waar je een schoeingpaal van 3,5m al met 1 hand weg drukt🤣 heipalen zakken zonder klap🙈
+2
@Jzandbergen Allemachtig, en daar kun je wel gewoon rijden met de trekker? Wij hoeven gelukkig niet te heien. Het zand zit hier bijna aan de oppervlakte.
+1
rommert14
@MaartenMandemaker en dan ook nog zandbergen heten 🤣
@rommert14 Haha, ja niet toepasselijk in dit geval. Een km of 10 verderop, in de weerribben heb je wel een enorm dik veenpakket. Daar zit het zand op sommige plekken op 4 meter
Jzandbergen
@MaartenMandemaker met lichter spul wel ja
Terwisscha
@rommert14 Dan is z'n heipaal wel echt nodig ja🤣. Heb je even veel geld boven de grond als in de grond zitten, maar zonder kan je ook niet🙈
rommert14
@Terwisscha hier eerst ook overwogen om de nieuwe stal op heipalen te zetten, maar nu toch besloten om de vloer dragend te maken
Terwisscha
@rommert14 Dan zit je al wel op het zand? Of op een zandlaag? Bij een dragende vloer moet je ook een stevige ondergrond hebben, anders breekt/ zakt je alsnog alles de grond in.
+1
rommert14
@Terwisscha Niet op zand, wel op iets wat steviger is als veen 🙈 zit daar net een bruinkool laag in de grond

Reacties

+2
casejxu
Lijkt wel speelkwartier zo🤪 wel leuk werk!

Aanrijding met enkelt machine schade? Geen personen dus?🤞
+4
PieterA
@casejxu Dit deed de stagiair. Die werkt wat efficiënter dan ik. Ik sta altijd een beetje bovenop zo'n bult. Dan krijg je het wel iets hoger, maar dit gaat veel sneller en effectiever.

Geen persoonlijk letsel dankzij de cabine van de verreiker. Er kwam een trekker van links en ik was nog niet zo goed gewend aan de vooruit-achteruit op de joystick. Als die onder het stuur of met het linkse pedaal (net als bij Linde) achteruit zou zijn gegaan dan was ik op tijd weg geweest. Nu niet. Mer de frontgewichten tegen de cabine. Schade is voor de verzekering.
casejxu
@PieterA haha en hij vond 't waarschijnlijk heel vervelend te moeten doen...

Gelukkig maar!
O N
@PieterA Dekt de verzekering dat soort aanrijding ? Want ik ga ervan uit dat dit op het erf gebeurd is met eigen machines ?
PieterA
@O NMaakt niet uit of het je eigen machines zijn of die van een ander. Ook de plaats waar het gebeurd maakt voor de verzekering niet uit. Als je tenminste met het schade-veroorzakende voertuig all-risk verzekerd bent.

Ben je WA verzekerd wordt alleen de schade aan het slachtoffer-voertuig gedekt. Het veroorzakende voertuig niet. In dit geval had een WA-verzekering op beide voertuigen volstaan ( het andere voertuig had geen schade). Of zelfs alleen een WA op de veroorzaker zou volgens mij al genoeg zijn.

Tenminste, zo denk ik dat het zit.
O N
@PieterA Al vaak verhalen gehoord dat het bij voertuigen van eenzelfde bedrijf niet telt met enkel een WA , all-risk is zelfde als een omnium dus dan wordt het normaal vergoed zijn alleen vrij dure verzekeringen . . .
@O N dat hangt een beetje af van hoe je verzekert bent, bij Univé is dat een aparte module per object (of zoiets)
Kost hier op jaarbasis een paar tientjes extra, maar aanrijdingen tussen eigen voertuigen op eigen erf zijn daarmee mee verzekerd.
O N
@ronald-deutz-fahr Oke dat valt mooi mee dan , ook aanrijdingen met gebouwen (met iets grotere gevolgen als alleen een schrammetje ) ?
@O N bij mijn weten wel.
Voor de zekerheid moet je het bij je eigen verzekeraar ff navragen 😅
fendtFV
@PieterA wat voor verijker was dat dan???????
PieterA
@fendtFV gewoon een Manitou 634
fendtFV
+1
roscho
Poosje geleden was compost erg negatief in het nieuws, er zou veel niet-verwijderbaar microplastic in zitten. Dan ging het vooral om compost die de gemeentes gratis aanbieden aan particulieren voor hun tuinen (zie: plasticsoupfoundation.org/2020/01/… en wur.nl/nl/nieuws/…). Heeft deze compost daar geen last van?
+2
PieterA
@roscho Ik denk het wel hoor. Ik weet ook niet wat de beste manier van organische stof aanvoeren is. Stro en groenbemester van eigen land is in dat opzicht beter, maar het schiet qua kg effectieve organische stof niet echt op. Wat zit er in varkensdrijfmest of koeienmest die wij aanvoeren? Waar blijft alle zuiveringsslib tegenwoordig?

Zeg maar wat op lange termijn het beste voor je grond is.
+1
Fast Eddy
@PieterA

Compost van bermmaaisel, blad en groot groen heb ik meer vertrouwen in. Dan die zooi van de vuilverwerkers.
Het rioolslib van de 2 waterschappen hier gaan na diverse behandelingen als een soort compost naar Duitsland.
+1
O N
@PieterA Goh het beste lijkt me nog altijd natuurlijk stalmest , zo bieden wij ons stalmest in de streek ook aan .
Mest van stroboxen met vleesvee , kleine hoeveelheid natuurhooi dat gebruikt is als strooisel is er ook in te vinden .
Lijkt me nog steeds de beste aanvoer van organisch materiaal 😉

Maaareuh leuke foto 😁
+1
PieterA
@O N Stalmest is zeker prima spul. Wij zijn gelimiteerd op fosfaat. Per kg fosfaat die we aan mogen voeren voer je met varkensdrijfmest ongeveer 5 kg Effectieve organische stof aan. Bij stalmest van runderen is dit ongeveer 20 kg en bij compost ongeveer 80 kg. Mijn doel is om het organische stofgehalte een procent naar boven te krijgen (van 1,5 naar 2,5) Daar heb ik dan per hectare 300 ton compost voor nodig of ruim 600 ton stalmest.

Ik dacht dat het met 300 ton compost wel te realiseren was. Als ik 600 ton stalmest per hectare aan wil gaan voeren wordt dat nog een serieuze uitdaging.
O N
@PieterA Hier zijn we ook beperkt in de aanvoer ( jammer genoeg ) , we merken wel sterke verschillen in de percelen waar we soms zonder scheiding tegen de buur liggen en wij telkens met stalmest bemesten en zij met drijfmest .
Zelfs op de afwisselden percelen die we voor anderen bemesten begin je na een aantal jaar al verschillen te zien / merken (geen meetwaarden dus tblijft soms gevoel )

Sterke stijging die je wilt realiseren , 300ton/ha compost is geen probleem qua normeringen ? Voor stalmest houd het hier met 24ton/ha wel op officieel .
PieterA
@O N Jazeker, die 300 ton doe ik een generatie over (of anderhalf)
O N
@PieterA Oke dachtal 😅
Voor boomkwekers mag ik nog wel eens op 100-150 ton stalmest /ha gaan dan gaat het wat sneller
PieterA
@O NAls wij alleen stalmest aanvoeren mogen we volgens mij ongeveer 16 ton stalmest per hectare aanvoeren.
O N
@PieterA Hier hangt alles van de streek en grondsoort af , maar forfaitaire vaste mest rundvee is hier gerekend aan 7.1Kg N/ton en 2.9kg P2O5/ton

Bemestingsnorm voor meeste land is 170Kg N/Ha (23.94 ton stalmest /ha ) maar afhankelijk van de fosfaatklasse waar je inzit en de geplande vrucht kan een extra beperking van kracht zijn .
Vind het al laag genoeg eerlijk gezegd 😓 en van het hele administratieve word je niet vrolijker

Maar oke die termijn lijkt me plots wat logischer 😁
+1
PieterA
@O N Wij voeren voornamelijk varkensdrijfmest en compost aan. Tot een 5 jaar geleden kon ik dan van het geld wat met de drijfmest mee kwam de compost inclusief verstrooien betalen. Nu kost hier alles geld.
O N
@PieterA Ook betalen voor het drijfmest tegenwoordig ?
PieterA
@O N afgelopen jaar wel.
EA_MF
@PieterA over een paar jaar krijg je dr wel weer geld voor…. 😅
Ties6210
@PieterA wat voor compost voer je dan meestal aan omdat er in compost soorten wel verschilt zit, daarnaast lopen de prijzen ook aardig uit een van 3- 20 euro per ton?
PieterA
@Ties6210 Compost uit gft. Ik dacht een euro of 7 per ton.
+2
Fast Eddy
@roscho

Laatst gezien hoe ze compost uit gft/huisvuil maken. Dat wil ik niet op mijn tuin hebben. Meer plastic dan organisch materiaal.
+3
roscho
Quote Reactie van @Fast Eddy:
Meer plastic dan organisch materiaal.

Schandalig. En dat alleen omdat "men" te lamlendig is om afval goed te scheiden. In een sombere bui denk ik wel eens dat de mens de aarde eigenlijk niet waard is. Er zijn nog veel meer van die schandalen. Denk aan de uitstoot van sommige industrieën, het PFAS-schandaal, plasticsoep in de zee, dieselgate, asbest, de praktijken van Schiphol, .... . Een steeds grotere groep gaat alleen voor het geld, zonder daarbij te letten op gevolgen voor het milieu en de mensheid. Alleen de eigen portemonnee is belangrijk. En dat straalt af op de rest van de bevolking, de "gewone" mens heeft ook zoiets van "als het in het groot gebeurt, dan maakt dat kleine beetje vervuiling ook niet meer uit".
+1
Fast Eddy
@roscho

Er was ook veel geïmporteerd afval bij. Dat vind nog wel het ergste. Vuilverbranders importeren heel veel huisvuil. Dat is big business.
+4
roscho
Quote Reactie van @Fast Eddy:
Vuilverbranders importeren heel veel huisvuil.

Maar je wilt ook niet weten hoeveel Nederlands afval naar China, Afrika, Indonesie werd geëxporteerd. Dat werd dan ergens op een Negeriaanse kust gedumpt en ligt er tot in lengte van jaren. En neem ook het feit dat dieselbrandstof uit Nederland wordt gemengd met chemisch afval en in Afrika als motorbrandstof wordt verkocht of opgestookt wordt in de motoren van zeeschepen. Soms werden verontreinigde stoffen naar het buitenland vervoerd met een nieuwe sticker "grondstof", om vervolgens gebruikt te worden als ondergrond voor een snelweg. Kortom: alles voor het geld en geen boodschap aan de rest van de aarde.
+2
Fast Eddy
@roscho

Mooi gesproken. Helaas is dat wel de realiteit.
EA_MF
@Fast Eddy even bij Attero geweest? 🙈
+2
Fast Eddy
@EA_MF

Nee Lelystad. Even mee geweest een vracht melkslib wegbrengen.
SJB533
Quote Reactie van @roscho:
Poosje geleden was compost erg negatief in het nieuws, er zou veel niet-verwijderbaar microplastic in zitten

Dat zit tegenwoordig letterlijk overal in! En het wordt ook gewoon toegevoegd aan alledaagse producten, bijvoorbeeld shampoo. Waar ik meer moeite mee heb, is dat grove spul, zoals blikjes of verpakkingsplastic.
MF 2725
@SJB533 blikjes en verpakkings plastic word er uitgezeefd met zeefmazen van 1x1 cm. of 2x2 cm.
SJB533
@MF 2725
Dan blijft er nog genoeg over
+2
trean
@SJB533 tja, als de consument al begint met goed scheiden en de (a) sociale jeugd ook gewoon de afval in de afvalbak gooit ipv uit het raam, dan scheelt al wat aan afval in het milieu en is het weiland
SJB533
@trean
Klopt, maar dat is iets voor de lange adem
+1
roscho
Quote Reactie van @SJB533:
Waar ik meer moeite mee heb, is dat grove spul, zoals blikjes of verpakkingsplastic.

Het microplastic schijnt nog veel schadelijker te zijn. Als je een visje eet, krijg je als mens ook plastic binnen en dat wordt binnen het lichaam opgeslagen. De schadelijke gevolgen zijn nog niet helemaal bekend, maar vroeg of laat wordt dat ook weer zo'n soort asbestschandaal.
+2
MF 2725
Mooi een beetje hobbyen zo.
PieterA
@O N Dan moet je wel voorzichtig zijn als je met je nieuwe trekker van 200 pk bij je 3 jaar oude verreiker in de buurt komt🙈.
+1
O N
@PieterA Moet je dat niet altijd dan ? 😉

Verzekering is leuk voor de schadegevolgen te beperken maar kblijf toch meer van het voorkomen in plaats van genezen .
+1
PieterA
@O N Direct mee eens. Gelukkig nog niet voorgehad met 2 voertuigen van onszelf op elkaar gereden.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Deutz-Fahr Agrotron 6.15 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!