Foto van een John Deere Meerdere,  in navolging van @dejong ook mijn voertrein op de foto gezet. Geheel ingericht zoals het volgens @rommert14 moet.

Voertrein challenge

+4
wotan2
Foto van een John Deere Meerdere, in navolging van @dejong ook mijn voertrein op de foto gezet. Geheel ingericht zoals het volgens @rommert14 moet.
valtradriver
@wotan2 Kun je ook voeren met die stroblazer ?
Ik voer hier al even met de stroblazer (Kuhn Primor) omdat de blokkenwagen wat onderhoud nodig heeft,maar dat gaat eigenlijk verbazend goed en snel !
Baltus_steyr
@valtradriver hoe doe je dat dan? Pakken voer uitsnijden en deze oppakken met de stroverdeler? en dan mais en gras over mekaar zodat het nog een beetje gemengd gevoerd wordt? En kan die het gras goed uit elkaar krijgen???
rommert14
@Baltus_steyr daar geloof ik niks van dat dat goed gaat
Baltus_steyr
@rommert14 daarom vroeg ik het ook 😃
O N
@rommert14 Nou dat zou je verbazen , we hebben dik een jaar zo gevoerd aangezien we het voer op een andere locatie hadden liggen .
Ook een kuhn primor , toerental van het werprad kan je dan veranderen van ergens in de 500 naar 200 en een beetje .
We voerden " Mais - Krachtvoeder - aardappelen " hoofdzakelijk en dat ging eigenlijk vrij mooi vooral als je in bakken voedert , op de grond blies het nogal ver open soms .
Wel iets sneller broei .

Trouwens super tevreden van de primor , geen stro dat er niet doorgaat .
rommert14
@O N dan willen die goed vreten dus, wij hebben jeantil, gaat met alle stro ook wel goed maar niet als je slipkoppeling versleten is
+1
valtradriver
@Baltus_steyr
Quote:
en dan mais en gras over mekaar zodat het nog een beetje gemengd gevoerd wordt?

Nee gaat alleen met graskuil en dan het mooist (ronde) balen.
Wij voeren de melkgeiten ook alleen kuilgras en beetje brok dus daarom kan dat mooi zo nu
Hier nog een filmpje,(vanaf 2 min. 50)
Baltus_steyr
@valtradriver oke duidelijk!!
wotan2
@valtradriver met deze stroblazer niet (geloof ik), dan had ik een ander type moeten hebben. Wat het verschil met de mijne is weet ik dan niet, maar ik heb hem ook alleen om in te strooien. Hiervoor stond er een getrokken lucas castor die dat wel kon, maar daar heb ik in het frans op leren vloeken, de vorige eigenaar kon met dat ding lezen en schrijven.
Baltus_steyr
@wotan2 mooie voercombi zo. Het zal ook wel lichtelijk gemengd zijn toch?
wotan2
@Baltus_steyr ja, maar het resultaat van een mengwagen kun je het toch niet vergelijken.
Baltus_steyr
@Baltus_steyr nee dat snap ik. als die het gras maar goed uitmekaar trekt, er geen plukken overblijven en de mais er wat doorheen getrommeld is , dan is het toch goed?
+1
rommert14
@wotan2 vloeken op stroblazers daar ben ik ook heel bekend mee 😅 ik heb een soort haat liefde verhouding met dat ding 😂😂
wotan2
@rommert14 ja als je maar mooi stro hebt, werkt het als van zelf. Hier stonden achter de hellingstal nog balen van enkele jaren oud, vermoedelijk toen al niet het beste stro. Voor het nieuwe stro kwam dit jaar, ze naar voren gehaald om eerst op te strooien (vorig jaar was dat niet gelukt). Maar het was steeds alles of niets, als hij grip kreeg op een plaat stro, moest die ook in een keer door de pijp. Daar heb ik verschillende keren mee moeten plukken om de pijp leeg, en het werprad vrij te krijgen. 😤Met mijn huidig stro zou ik de bodemketing op de hoogste snelheid kunnen zetten, maar dan kan ik het niet meer bij houden om het in het juiste hok te krijgen.🫣
rommert14
@wotan2 klopt, hier een wals die het stro los trekt, gaat opzich machtig mooi maar mn slipkoppeling is versleten dus hij raakt snel vast maar je kunt dus niet bij het werprad komen 🙃
+1
wotan2
@rommert14 bij mij is die wals hydraulisch aangedreven, als hij vastslaat laat je hem gewoon achteruit lopen. Probleem als de pijp dicht zit, is dat er dan ook stro rond het werprad zit, en dat zit behoorlijk vast. Ik moet dan wat luikjes opschroeven om het stro te verwijderen en het werprad weer vrij te krijgen.
valtradriver
@wotan2 Denk wel dat het type/merk stroblazer bepaalt of je ga leren vloeken 😉
Heb alle soorten (bikkelhard) stro wel zo’n beetje gehad,maar de Kuhn vreet alles op en eigenlijk nooit verstopt.
(Iedere 5á6 wkn 34 grootpakken stro)
Hij heeft wel vlijmscherpe messen op de wals en alles is mechanisch aangedreven,dus het moet erdoor!
Maar soms heeft het ook wel wat te lijden volgens mij… 😉

Reacties

rommert14
@wotan2 van mij moet er niks hoor 🤣 maar wel praktisch zo
deJong
Mooi praktizch ingericht idd.

Heb jij alle koeien op stro?
wotan2
@deJong Nee de melkgevende koeien hebben ligboxen, droge koeien en al het jongvee staan allemaal op stro.
deJong
@wotan2 dan heb je aardig strooien dus.

Dan ook stro in de boxen? Met een dichte vloer of heb je een roostervloer.
wotan2
@deJong hier verdwijnt elke dag een grote baal door de blazer, is dat veel🤷🏻, de buurman heeft er 4 per dag nodig.
Bij de melkkoeien gebruiken we stro meel, wat qua structuur veel lijkt op zaagsel. De vorige boer had eerst wel stro in de boxen daar, op de foto’s bij de verkoop is dat nog te zien. In de stal zit een dichte vloer, en de mestschuif verwijderd de mest een paar keer per dag rechtstreeks in het foliebasin. In dat basin gaf het stro echter problemen tijdens het uitrijden.
Baltus_steyr
@wotan2 hoe werd er uitgereden dan? Als je hem een paar keer goed kunt mixen wil het toch wel uitrijden met een ketsplaat...?
wotan2
@Baltus_steyr ik weet het niet, dat vertelde de oude boer. Maar het stro meel werkt veel praktischer, en de boxen zijn veel droger dan met stro.
Tegenwoordig rijden ze het meeste uit met een sleepslang verdeler achter de tank, vanaf 2025 is de ketsplaat hier ook taboe.
rommert14
@wotan2 gewoon stro wat in de putten verdwijnt is drama inderdaad, hier ook 160 koeien op stro maar je kunt elke 4 weken met water spoelen om de 'bruggen' weg te krijgen
ZETOR9641
@wotan2 heet dat niet gewoon gemalen stro?🙈 kammerraad van me zit ook in normandie die heeft stro in de boxen, gwn op rubberen mat werk ook prima! Met dichte vloer naar overdekte vaste mest opslag
+1
wotan2
@ZETOR9641 farine de paile, vertaling : stro meel. Meel maak je door te malen, dus ja gemalen stro. Mijn schuif eindigt bij een foliebasin dus moet het wel op drijfmest lijken, anders heb ik een probleem.
ZETOR9641
@wotan2 dan is gemalen stro idd wel een betere oplossing zal daar wel goekoper zijn als hier denk ik
Baltus_steyr
@wotan2 oja dan is het stro natuurlijk al veel fijner! Dan mag in heel Frankrijk de ketsplaat niet meer gebruikt worden ja? mag je dan nog wel mest op de grond leggen of word injecteren dan verplicht?
+1
wotan2
@Baltus_steyr Voor wat ik begrepen heb, is dan over met de ketsplaat ja. Injecteren hoeft niet, streepjes op de grond is genoeg. Ze komen hier met machines die 18 meter breed uitrijden, is misschien ook wel beter dan een ketsplaat.
Baltus_steyr
@wotan2 ah zo. Ketsplaat is dan vooral handig als je dikke stront hebt of ophopingen zoals stro in mest of dergelijks.
Ketsplaat lijkt me in het voorjaar ideaal. Echter in de zomer lijkt het mij weer wat nadelig. Een bemester die de mest netjes op de grond legt is in mijn ogen het beste voor de grond!
JohnDeere5085
'nieuwe' jd bevalt nog goed?
wotan2
@JohnDeere5085 Op zich wel, hij heeft alleen af en toe de onhebbelijkheid als hij in 4 D rijd, en schakelt de multipower van laag naar hoog, dat hij in neutraal springt. moet nog eens heen gekeken worden.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de machines van John Deere ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!