18 februari 2023 Foto van een New Holland T 7.190 met 2 wagens met populier.Wij stoken hout. In huis hebben we wel centrale verwarming op aardgas, maar de ketel slaat alleen aan als we warm water gebr

New Holland T 7.190

+11
PieterA
18 februari 2023 Foto van een New Holland T 7.190 met 2 wagens met populier.

Wij stoken hout. In huis hebben we wel centrale verwarming op aardgas, maar de ketel slaat alleen aan als we warm water gebruiken, dus om te wassen en te koken. Dit is in ons huis uit 1988 met 5 gezinsleden 48 kuub gas op de maand.

Het huis wordt verwarmd met hout. De cv springt aan beneden de 15 graden. Dat wordt het gelukkig nooit. De thermostaat zit in de keuken en daar streven we naar 18 graden. Dat is voor ons een aangename temperatuur om bij te eten of om te koken.

De houtkachel staat in de woonkamer. Als we daar 's-avonds zitten dan is de temperatuur bij de bank voor de kachel ongeveer 21 graden.

Mijn vrouw is in de winter veel bij huis; zij gooit af en toe een blokje op de kachel. Onze zoon haalt na schooltijd en of 's-avonds een paar speciekuipen met hout.

We stoken vooral gratis hout, dat betekent hier in de buurt vaak populier.

Ik heb niet zo'n grote zaag; een husqvarna uit 1997. Dit jaar kon ik alleen hout krijgen als ik er wat meer moeite voor deed. Zo is er 2 uur een kraan bij geweest om bomen plat te leggen en is de loonwerker 5 uur met een grote kettingzaag geweest, om de bomen om te zagen en om de dikte stammen op 40 cm lengte af te zagen. Wat je hier ziet is ongeveer 25 kuub gestapeld hout (35 kuub losgestort) De kinderen en scholieren klieven het hout. De dikke grote schijven zetten we met de heftruck op de kliever. Aan mijn kettingzaag mag niemand anders komen; dat doe ik zelf.

Deze wagens hadden we in 3 uur gezaagd. 2 blikjes mengsmering er door. Het klieven duurt wat langer; ongeveer 2 kuub losgestort per uur.

Zo hebben we dit jaar 53 kuub gekliefd hout gemaakt. Mijn ouders stoken er 12 kuub in een winter van en wij 16 kuub. Het hout staat deels in kuubkisten buiten en deels ligt het losgestort in de oude schuur.

Reacties

+9
PieterA
Hieronder nog een paar foto's van het vervolg

(klik om te vergroten)

Hier zijn we 3 uur verder dan de foto onder. Mijn vrouw met de heftruck en een student (carnavalsvakantie) bij de kliever (de oorkleppen waren nodig voor de kettingzaag; niet voor de kliever)

(klik om te vergroten)

Hier ligt het hout van bovenstaande 2 wagens; 's-ochtends om 8:30.
+1
JohnDeere5085
@PieterA die kuubskisten met dichte zijkant bevielen hier niet zo, nu grote sleuven in gezaagd met kettingzaag zodat t beter droogt.
+1
PieterA
@JohnDeere5085 Hier gaat het nog goed. Wij zetten ze vol op de wind. Het waait hier hard.
+1
JohnDeere5085
@PieterA ah dat zal vast schelen, van dat ijzeren gaas onderop en grote lepeldoorsteek scheelt ook wel. Hier staat het allemaal in schuurkassen, moet zelf bekennen dat wij afgelopen jaar eigenlijk amper hout hebben gewonnen. Krijgen ook veel oud timmerhout, balken planken etc. Stoken hier al 20 jaar met vitolig 200 houtvergasser die met 3000liter buffervat t huis verwarmd, wel redelijk nieuw huis, zal eens bijhouden hoeveel kuub(kisten) er hier doorheen gaat in de week/maand nu.
+7
Massey 2705
Het idee van een,, goedkoop,, hout stoken is vaak leuker , zonder reken sommetje volgens mij....
Maar een vuurtje in de huiskamer in de avond is onbetaalbaar gezellig....👍
+6
cyrus-van-gelder
@Massey 2705 Helemaal juist Jaco!!! Het is heel gezellig zo,n hout kachel.
Zelf neem ik altijd het afval hout van m,n werk mee
  • 😉😉😉😉 dat is droog hout dat ik zo in de kachel kan smijten.
    Je hebt alleen werk van het afkorten.
    Het zijn allemaal van die balkjes , van dat stophout.
    Neem ik mee naar huis dus.
    • 😉😉😉😉😉😉

+6
PieterA
@Massey 2705 Het idee van goedkoop hout stoken was ook altijd maar een idee. Tot begin vorige winter was het financieel gezien niet interessant. Toch altijd graag gedaan. Nu verdienen we er misschien een paar euro mee, maar als je er geen plezier in hebt kun je het beter niet zo doen.

Als akkerbouwer heb je het in de winter wat minder druk. Onderhoud, vergaderingen, producten afleveren en plannetjes uitwerken. Dat is het wel zo'n beetje. Dan is af en toe een paar dagen in het hout een welkome aanvulling. Als de "R" niet in de maand zit staat de zaag stil en de houtkachel blijft uit. Dan doen we weer andere leuke dingetjes.
+4
Massey 2705
@PieterA ik begrijp het wel. We hebben zelf ook een hout kachel...😉
+6
DANOONTJE POWERR
@PieterA je kunt altijd nog schuren slopen net als ik. 😉
Voorlopig (balk)hout genoeg...
+4
cyrus-van-gelder
@DANOONTJE POWERR doe ik soms ook hoor. Dat oude Balk hout uit een oude boerderij neem ik ook mee.
Brand ook prima
  • 👍🏻👍🏻👍🏻
PieterA
@DANOONTJE POWERR We hebben nog 1 schuur met houten balken.
+1
DANOONTJE POWERR
@PieterA als die op is maar weer een nieuwe bouwen dan. 😅
Herbert
Is je woonkamer en keuken in één dan? Mij lukte het nooit om de warmte van de kachel in de keuken naar de woonkamer te krijgen. Recent een afzuiging op gemaakt, nu gaat het een stuk beter, ook ongeveer 21 graden bij de kachel en 18 in de andere kamer. Dat was 25 en 15 anders.
PieterA
@Herbert De keuken zit naast de kamer. We zetten de tussendeur open en blazen met een ventilatortje de warmte van de kachel naar de keuken. In de keuken wordt ook gekookt. Dat geeft ook warmte.
BuvaM
Quote Reactie van @PieterA:
In de keuken wordt ook gekookt. Dat geeft ook warmte.

Bij mij verdwijnt die warmte via de afzuiging. Misschien moet ik dat verbeteren, maar ''t is een uurtje.
Herbert
@BuvaM koken verbruikt maar zo'n kleine hoeveelheid gas dat dat niet veel warmte kan geven.
+2
casejxu
@Herbert bij mij zelfs woonkamer en keuken in 1 23/24 graden en dan kan ik tot 0 graden buiten en windvrij de kamers boven ook rond de 17 18 houden
+1
newholland6640
@casejxu

Heerlijk is dat he, wij hadden in ons vorige huis nog geen deur naar de hal. Maar dat kun je boven goed vernemen 😁
casejxu
@newholland6640 zeker wel. En al woon ik redelijk vrij is alleen t gezeik van de buren zo ellendig 😑😑
newholland6640
@casejxu

Poah last van ja? Hier wel de ervaring dat je met moderne kachel niks rook in vergelijking met n oude
casejxu
@newholland6640 ja zo af en toe wel... dus dan maar wat minder gebruiken. Maar zodra ik de kachel van een andere buurman ruik gaat de mijne ook aan🤣
CaseCS130
@casejxu Dat is wel een beetje de ellende met hout stoken. Degene die het stookt heeft alleen de lusten, degene die vlakbij woont de lasten als je pech hebt. Nu het gas duurder is gaat er ook weer veel meer troep de kachel in wat er niet in hoort.
newholland6640
@CaseCS130

Als je goed stookt heb je geen last.
Maar met verkeerd stoken en slecht materiaal kan t soms niet te harden zijn indd
CaseCS130
@newholland6640 Klopt, al denk ik dat zelfs met goed stoken het op een windstille mistige avond niet geweldig is. Tenminste bij mij in het dorp word je dan niet vrolijk.
+1
newholland6640
@CaseCS130

Ik let er zelf vrij secuur op. Maar zelfs met mist en windstil ruik ik niks.
Maar ik ken indd ook wel houtkachels die je altijd ruikt.
+1
cyrus-van-gelder
@newholland6640 ligt er ook aan wat je precies stookt. Zelf hebben wij thuis ook altijd de houtkachel aan.
Maar we stoken altijd droog , ongeverft ( sloop en afval) hout.
Bij mijn schoonouders zit er wel eens wat andere rommel tussen en dat ruik je echt wel.
+1
casejxu
@CaseCS130 stoken nu enkelt met droog weer en een windje de goeie kant op. Maar soms valt savonds de wind weg en dan ruik je 'm vaak wel. Stook vooral boomhout wat minimaal 2 jaar gedroogd heeft
+2
newholland6640
@casejxu

Moderne kachel kopen. Scheelt ook de helft
+2
casejxu
@newholland6640 volgend jaar gaat de vloer eruit... isoleren en dan vloerverwarming. Denken dan een iets kleinere en nieuwe kachel terug te plaatsen
+2
cyrus-van-gelder
@casejxu dat moet ook. Als het hout te vochtig is krijg je ook meer roet vorming enzo. Dan meurt het ook meer. Ken wel lui die van die buren hebben die echt overal last van hebben. Gaan ze weer een handtekening actie op touw zetten enzo.
En klagen bij de gemeente. Naar mijn mening hadden ze beter in de randstad kunnen blijven. Had ook voor m,n kameraad een hoop gemekker gescheeld.
+1
Massey 2705
@cyrus-van-gelder er komt niet veel goeds uit de randstad...! Daar wil toch niemand wonen....😉😉
+1
cyrus-van-gelder
@Massey 2705 Er zijn vast ook wel goede lui daar Jaco.
Maar het zijn net van die geiten wollen sokken mafkezen die hier voor hun rust komen wonen op hun manier. En dan hier de boel verzieken met hun gezanik
  • 😖😖😖😖😖

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de New Holland T 7.190 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!