Foto van een New Holland 8260 aan het in strooien. Jongvee in sleufsilos op stro.. Foto is geplaatst door ul op 24-02-2023 om 21:09:52, met 56 reacties.

New Holland 8260

+1
ul
Foto van een New Holland 8260 aan het in strooien. Jongvee in sleufsilos op stro.

Reacties

+2
ul
Zo ziet het er van voren uit

(klik om te vergroten)

new holland koen
Tijdelijke opstelling of blijft dat zo?
+1
ul
@new holland koen blijft eerst zo, eerst verdienen en dan kijken we verder.
casejxu
@ul opzich een prima oplossing denk? Strogebruik zal misschien wat hoog liggen?
+2
ul
@casejxu ja stroverbruik is hoger bij het ouder jongvee, voordeel in deze situatie is dat jongvee in gehuurde stallen stond op 10 km afstand. Voor de huur,tijd, slijtage en brandstof verbruik kan ik ombouwen en heel veel stro kopen.
Baltus_steyr
Bijzonder hoge stal/loods. ben ook wel benieuwd hoe dat zo zit ;
😃
+1
brauheist
@Baltus_steyr er zitten sleuf silo s onder
ul
@Baltus_steyr idd 3 sleufsilos 6,5 x 40 meter
+1
Baltus_steyr
@ul ah ja op zon manier. Ik dacht dat het puur voor jongvee was en alleen in het midden een sleuf silo!! Maar dit is een mooie tijdelijke oplossing zo!!
+3
Fendt926Driver
Het kleine nadeel van jongvee lang op stro is dat de klauwen wel gewoon groeien maar niet slijten zoals ze op beton wel iets doen
Verder kent jongvee op stro in mijn ogen alleen maar voordelen
+2
casejxu
@Fendt926Driver daarom vind ik persoonlijk tot n maand of 4 het mooist. Daarna mooi even oefenen in de ligboxen en je heb er een stuk minder werk aan vanaf dan.
Fendt926Driver
Quote Reactie van @casejxu:
daarom vind ik persoonlijk tot n maand of 4 het mooist.

Ja het oefenen met in de boxen liggen is ook veel waard.
Een stukje beton vloer voor het stro waar ze op staan met vreten voorkomt ook al veel klauw problemen
+1
HansN
@Fendt926Driver fabeltje. Hier ook alle jongvee op stro gehad en zie je niks van terug in klauwen. Is puur genetisch . Als die theorie klopt zou koeien weiden ook zorgen voor lange klauwen. Je ziet dit soms wel terug bij vleesvee maar dat is dan meestal door heel straf te voeren.
RaHeados
@HansN dan Lang over het kavelpad lopen slijten ze toch ook weer, of staan ze bij u gelijk in de wij als ze de deur uit komen?
+1
@RaHeados bij ons staan ze 8 maand dag nacht in wei, lopen dus alleen op gras, maar geen problemen met klauwen of iets hoor.
RaHeados
@Fendt303LS_Vincent ik zei niet dat het niet goed is, maar als ze over verharding lopen slijt het iets meer. Ik neem aan dat je ze even wel een keer door de bekapbox heen haalt voor onderhoud?
@RaHeados ja oke. Nee we bekappen eigenlijk bijna niks. Echt een heel enkele koe halen we soms iets af van de klauw.
rommert14
@HansN klopt inderdaad, tenzij je ze veels te veel brok voert, hier momenteel het jongvee op stro tot de geinsemineerd moeten maar ze doen het er bijzonder goed op, zeker in de stal met open luifel.
Fendt926Driver
Quote Reactie van @HansN:
Als die theorie klopt zou koeien weiden ook zorgen voor lange klauwen.

Worden de klauwen bij jou koeien niet bekapt dan?
Die groeien toch ook?
En als je net een nieuwe stal met nog ruwe beton roosters hebt wordt er vlak van te voren toch ook niet bekapt? Anders lopen ze de poten dun
+1
HansN
@Fendt926Driver Tuurlijk worden koeien wel bekapt. Maar niet omdat ze anders allemaal lange tenen krijgen. Meeste komen er pas in als ze 3 jaar zijn na 1ste lactatie. En dan eigenlijk meer als controle.
Het antwoord was op jongvee, dat ziet tijdens weiden ook geen verharding.
Ik heb vleesvee van 6 jaar oud, die 9 maanden geweid worden en in de winter op stro of rubber staan. En 95% daarvan is nooit bekapt.

Ik blijf erbij dat overgroei van klauwen meer afhankelijk is van klauwhoek, beenstand en voeding. Maar ondergrond weinig verschil maakt.
En klauwgezondheid uiteraard, want een koe die pijn heeft gaat een stuk ontlasten waarvan je rare klauwen krijgt bij te laat ingrijpen.
Terwisscha
@HansN Niet mee eens! Kan mij prima vinden in de reactie van Huub. Zelf heb ik geiten die het hele jaar rond op stal lopen. In het stro dus. Maar zodra ze naar buiten gaan en 2x daags de weg over moeten, kan ik dat zeker aan de klauwen zien. Hoef ze dan veel minder te bekappen. Waar ik dat in de winter elke 7a8 weken doe, is 2x bekappen in de hele zomer genoeg.
rommert14
@Terwisscha wel een groot voordeel dat ze geen mortelaro krijgen zolang ze op stro lopen, dat gedonder begint zodra ze op de roosters komen
+1
zettelmeyer
@rommert14 mortelaro is ook bedrijfs afhankelijk heb ik het idee. Hier nooit geen last gehad tot dat andere locatie bij kwam en jongvee daar heen ging.....
@ul mooie oplossing zo! Mooi geld verdienen en weer verder kijken!!!
rommert14
@zettelmeyer ja, maar in dezelfde stal waar beesten met mortelaro lopen geen problemen met de groepen op stro zo bedoelde ik het.
Terwisscha
@rommert14 Dat is vreemd. Je zou zeggen dat het juist anders om is. Op de roosters drogen de klauwen veel beter op.
@zettelmeyer mortellaro zit jn de mest als een bacterie. Je komt er heel slecht vanaf. Je hebt het inderdaad sneller dan dat je er vanaf bent😬
+2
rommert14
Quote Reactie van @Terwisscha:
Op de roosters drogen de klauwen veel beter op

Het is wel de bedoeling dat je strooit natuurlijk
Terwisscha
@rommert14 dat snap ik Rommert. Anders wordt het een dikke bende.😬😬 en in een nat/vies hok groeien de kalveren ook minder dus heb je je zelf bij de poot.
rommert14
@Terwisscha denk dat het meer heeft te maken met dat een strohok meestal uitgemest wordt als er een nieuwe groep in komt en de nieuwe groep altijd jonger dieren zijn.
Terwisscha
@rommert14 Hoe bedoel je dit? De groei curve van jonge en oudere dieren heb je het liefst gelijk. Dan maakt leeftijd geen verschil toch?
rommert14
@Terwisscha huh? Je schuift toch jongvee door eens in de zoveel tijd, dan mest je de hokken uit en komt de nieuwe groep erin en die zijn hier toch altijd jonger dan de groep die naar het volgende hok verhuisd.
Terwisscha
@rommert14 dat klopt ja🤣🤣
Fendt926Driver
Quote Reactie van @HansN:
fabeltje. Hier ook alle jongvee op stro gehad en zie je niks van terug in klauwen. Is puur genetisch .

20 jaar geleden kalveren en jongvee lang op stro.
Veel klauwproblemen gehad als jongvee en vaars.
Later met de jongveeschuur verbouwing meer beton plekken ingebouwd en sindsdien geen last meer.
Dus het is zeker wel zo geweest en geen fabels.
Maar misschien heeft genetica er ook wel een groot deel in opgelost.
+1
zettelmeyer
Quote Reactie van @Fendt926Driver:
Maar misschien heeft genetica er ook wel een groot deel in opgelost

Andere kijk op voeding denk ik ook. Minder mest opt land etc etc. Maar klauw problemen kunne zomaar komen ook op de roosters weet je volgens mij alles van helaas maar om dr af te komen grotere uitdaging....
casejxu
@zettelmeyer soms komt t soms gaat t.... bij ons vaak vanaf februari tot weideseizoen af en toe een koe. Zodra ze naar buiten gaan is het over ook. Heel vroeger ging ze hier nog wel eens door t voetbad. Maar daar zijn we 20 jaar terug mee gestopt en na 10 jaar buiten liggen voetbad weg gegooid. Toen we er mee stopte even een dip gehad en daarna ging het weer beter. Je dood niet alleen de verkeerde dingen is onze mening.
rommert14
@casejxu is ook maar net hoe je bezetting is, die wil hier soms nog wel eens hoog zijn 😬
BEboer
@rommert14 hier wekelijks voetbad en bijna iedere dag van de week uurtje ad kapbox bezig... Hier is de bezetting ook ruim dus moet je problemen voor proberen zijn.
rommert14
@BEboer klopt, wij besteden het uit, klauwbekapper komt 1 keer in de 3 weken een dag.
trean
@rommert14 dan hebben jullie de klauw gezondheid goed voor elkaar als de klauwbekapper maar 17 of 18 dagen per jaar nodig is op zoveel koeien
ronald73
Quote Reactie van @Fendt926Driver:
20 jaar geleden kalveren en jongvee lang op stro.Veel klauwproblemen gehad als jongvee en vaars.

Ik heb het jongvee tot moment van de eerste keer afkalven op stro. Op een enkel vaarsje zit wel eens een langere teen, maar verder nog nooit problemen mee gehad.
Terwisscha
@ronald73 dan heb je een hoop ruige mest👌. Vanwaar de keuze om ze dik 2 jaar op stro ge houden?
+2
ronald73
@TerwisschaIk ben in 2014 overgeschakeld van akkerbouw naar gemengd bedrijf met melkvee (eerste melk pas in 2017). Dit was de goedkoopste manier om vee te kunnen houden in de lege stallen die op m'n erf stonden van het voormalig staatsbedrijf.
Baltus_steyr
Ik moet hier ook nog wel wekelijks een voetbad nemen anders blijf ik het ook niet voor. hooguit 1 x in de 2 weken. Ik doe nu na de voetbad een bad met steenmeel (droog) kijken of dat wat wil.
JohnDeere5085
@Baltus_steyr misschien pedicure of ander schoeisel? 🤔
Baltus_steyr
@JohnDeere5085 ja wit shoeisel krijgen ze nu wel 😂
JohnDeere5085
@Baltus_steyr Dacht dat het over jou ging 😛
+1
oanejorrit12
Hadden hier ook veel klauw problemen, nu sinds een paar jaar elke 4/5 weken de klauwbekapper een paar uurtjes, en dan doen we rond de 20 a 25 koeien per keer. Koeien die er qua interval tussen bekappingen in aan de beurt zijn of die bijna droog moeten, of die wat mankeren pakken we dan. En zelf tussen door de probleem gevallen. Hadden met name veel last van mottelaro, maar hebben sinds eind oktober zn Schippers mat liggen, en daar wordt het ook aardig beter van. Hebben we nu aardig onder controle. Deden voorheen ook wekelijks voetbad..
+1
T60401
@oanejorrit12 Nu is de vraag waarom is het beter geworden? Door de mat van schippers of omdat ze niet meer wekelijks door de besmetingsbak gaan.
casejxu
Quote Reactie van @T60401:
besmetingsbak

🤣
+1
T60401
@casejxu Had je die nog nooit gehoord dan. Op veel plaatsen is het gewoon een besmettingsbak. Koeien die er door gaan schijten heel de bak vol en dan werkt het averechts. vroeger hadden wij ook zon bak. Denk dat hij al 25 jaar voor de ligboxen tegen de muur staat.
casejxu
@T60401 ja achteraf wel.... wij hebben die van ons ook al 20 jaar ofzo niet meer in gebruik... gaat ook niet meer
+1
rommert14
@casejxu en dat giftige toverspul is ook al verboden, hier nog wel eens een tijdje door zo'n kalkbad gedaan maar inderdaad een dikke strontbende aan het eind van het melken.
sameiron
@oanejorrit12 had hier in het begin ook veel last van mortelaro, elke week 4 keer door het voetbad voor 2 maanden en nu 1 keer per week om bij te houden. Niks geen problemen meer nu. Vond die maar van Schippers nog best een duur alternatief
ul
Voetenbad met formaline, koper of zinksulfaat is toch helemaal fout? Je maakt iedere keer meer en nieuwere wondjes. Moet proberen de mortelaro plek te laten heelen. Of zit ik er naast?
RaHeados
@ul koeien met wondjes en mortelaro wil je er niet door heen, voor de andere koeien die dat niet hebben is het weer preventie als het goed is in de theorie.
ul
@RaHeados oké, ik doe geen voetenbad

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de New Holland 8260 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!