24 februari 2023 Foto van een Deutz-Fahr Agrotron 85 bezig met drains doorspuiten.Deze foto kreeg ik doorgestuurd van de stagiair die met de combinatie aan het werk was.In al onze percelen liggen om d

Deutz-Fahr Agrotron 85

+9
PieterA
24 februari 2023 Foto van een Deutz-Fahr Agrotron 85 bezig met drains doorspuiten.

Deze foto kreeg ik doorgestuurd van de stagiair die met de combinatie aan het werk was.

In al onze percelen liggen om de 3 -12 meter buisjes of slangen onder de grond. Ze liggen tussen de 45 cm en 1,5 meter diep. Ze lopen schuin af naar de sloot en voeren overtollig water van het perceel af.

Soms hebben deze drains last van afzetting van roest of vuil rondom of in de buis. Dit vuil proberen we te verwijderen door met een drainreiniger een zwarte polyethyleenslang in de drains te duwen. Tijdens het invoeren en uithalen van de slang wordt water onder een druk van 20 bar in de drainbuis gespoten.

Je zet de machine op zijn plek. Daarna positioneer je de boog met de slang hydraulisch voor de buis en start je het programma van invoeren. Als de slang een eindje in de buis zit zet je de pomp aan.

De drains zijn bijna net zo lang als de percelen.bij ons zijn ze maximaal 330 meter. De slang van de machine is 350 meter lang.

We proberen de drains elke 5 jaar te reinigen. Dit lukt helaas niet, omdat ik het te weinig prioriteit geef. Ik doe dit werk niet zelf en wil er niet speciaal een persoon voor inhuren. Daarbij speelt nog dat er te weinig water in veel sloten staat. We zetten er dan een wagen met een kuub of 4 water bij. Die vullen we dan met de veldspuit; dan ben je toch vaak met z'n tweeën bezig.

Reacties

+4
Fast Eddy
Is de drainspuit ook van jou zelf? Zo te zien een S&S de Mercedes onder de drainspuiten.
Soms zie als oplossing voor te weinig water een of 2 IBC`s in de fronthef of een tank van een veldspuit.
+3
PieterA
@Fast Eddy Ja de drainspuit is ook van onszelf. Het is een S&S van 2016. De spuit hiervoor was een dubex uit de jaren '80 of '90. Daar hadden we zo vaak wat mee dat je aan het eind van de dag niet veel gepresteerd had. Focus bij aanschaf van de machine lag op makkelijk,comfortabel, storingsvrij en duurzaam.

Een buurman komt hem ook wel eens halen. We hebben een tarief voor het gebruik per hectare afgesproken.

Bij ons met 4 kuub water op de wagen ben je snel leeg. Ik dacht ongeveer een kilometer slang reinigen. De man op de veldspuit heeft gewoon continu werk.
+1
Fast Eddy
@PieterA

Hoeveel km doe je op een dag dan?
Het waterverbruik vind ik wel aan de hoge kant.
Heb je drainage met omhulling of kale buis?
+1
PieterA
@Fast Eddy Allebei; kaal en bekleed.
+2
PieterA
@Fast Eddy Dit perceel is 15 hectare met drains gemiddeld om de 7 meter. Een 20 km dus. In 1,5 dag.
+4
2850Johndeere6R
Onze drainage heeft ook wel eens last van roest afzetting in de slang en het komt er bij ons eigenlijk altijd vanzelf wel uit. Enige wat wij aan de drains doen is alle jaren opzoeken en vrij steken en af en toe een eindpijp vervangen als er een sneuvelt.
+3
PieterA
@2850Johndeere6R Hier is dat helaas te weinig onderhoud. Als we te lang wachten met doorspuiten staat er gewoon water op het land.
+1
arjanvw
Fijne drainreiniger, wij hebben dezelfde met iets meer slang omdat onze meeste perceel tussen de 420-500 mtr zijn. Jullie hebben er ook afstandbediening bij neem ik aan? Het is wel dankbaar werk, maar je moet wel geduld hebben..
+1
PieterA
@arjanvw Ja ook afstandsbediening.
+1
Fast Eddy
@arjanvw

Radio erbij aan en genieten van de omgeving. Ik vond het altijd wel mooi werk. Als de drains dan ook heel vuil waren gaf dat nog meer voldoening.
+1
arjanvw
@Fast Eddy Ik heb er ook geen hekel aan hoor, kom dan wel toe aan vakbladen lezen..🤣
Fast Eddy
@arjanvw

Als het regende, lukte mij het doorspuiten ook vanaf de stoel van de trekker.
+1
arjanvw
@Fast Eddy haha! Herkenbaar! Ging er dan nog wel even snel uit om de pin in de grond te drukken! 😂
Fast Eddy
@arjanvw

Ik zette de schep er altijd bij. Die pen gebruikte ik nooit. Ik liet hem met invoeren een beetje tegen de eindbuis aan hangen. En met oprollen schoof ik het iets uit zodat de arm vrij ruimte had met de eindbuis.
+1
arjanvw
@Fast Eddy oké, gebruik hem ook alleen met de slang invoeren. De man van S&S had me dit geleerd en dan doe ik dat ook braaf!🤣😇. Met eruit laten lopen schuif ik de arm ook wat verder uit en heb de pin er dan ook niet in. Dan loopt ook het 'vuil' in de sloot en neemt die het niet mee de machine in.
+1
PieterA
@arjanvw Bij drains die te vuil zijn is het wel handig met de pen. Anders slaat soms de slang dubbel.
Fast Eddy
@PieterA

Als er zoveel klei in de buis zit is het misschien beter om er nieuwe drains in te trekken.
+1
PieterA
@Fast Eddy Ja, dat doen we dan ook; maar wat doe je dan met de oude buizen die er nog liggen?

Ik spuit ze door; baat het niet dan schaadt het niet.
+1
Fast Eddy
@PieterA

Ik zou er geen tijd en energie meer insteken. Het water vind zijn weg wel naar de nieuwe drain.
+1
PieterA
@Fast Eddy Toch lopen de oude drains ook nog goed, dus die hou ik gewoon in ere.
+1
arjanvw
@PieterA precies, daarom adviseerde S&S ook de pen erin te steken. Zoveel werk is dat ook niet.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Deutz-Fahr Agrotron 85 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!