2ten Profi Trac...Jaren geleden kreeg ik een hoop foto's van een goede vriend, die het geluk heeft gehad in de

Schlüter Profi-Trac 3500 TVL

+11
Schluterfan
2ten Profi Trac...

Jaren geleden kreeg ik een hoop foto's van een goede vriend, die het geluk heeft gehad in de "niet" Schlüterglorie jaren ook al foto's te maken. Uit de tijd dat de meesten er eigenlijk vanaf wilden en er beduidend veel minder geld over de toog gegooit werd...

Mijn vader zegt wel eens over die tijd, gelukkig dat je toen zo oud niet als als je nu bent, of het erf stond vol...

Deze foto is uit 2004 geloof ik, toen de maker ervan in de buurt van Nürnberg was voor een M.A.N treffen.

Toen kon je een Profi Trac gewoon nog buiten laten staan... En wat voor één! Dit is de 2de Profi Trac die Schlüter in 1973 gebouwd heeft. Oorspronkelijk als 3000TVL.

Nummertje 001 werd opgebouwd met NAF assen, bij nummertje 002 werden assen uit het huis van ZF gemonteerd. De eerste stond op 20.8R38, de 2de op 18.4R38. Uit de eerste testen, met dubbellucht, bleken de NAF assen het meest aan de eisen te voldoen. Ondanks dat, werden bij de later in Joegoslavie geleverde Profi Trac 3000TVL's, die NAF assen hadden, alleen door fabrieksmonteurs omgebouwd met zwaardere van ZF. De assen zouden nadien gereviseerd zijn bij NAF en later onderandere hun wegvinden onder Profi Trac 2500VL en vermoedelijk ook Super 2500VL's.

De 2 Prototypes bleven in de fabriek en werden meermaals gemodificeerd, zo kwamen er grotere motoren in, een tussenbak, zwaardere assen,... Zo werden beide trekkers omgebouwd naar Profi Trac 3500TVL. De eerste vond zijn weg naar Oostenrijk. Diezelfde trekker keerde jaren later terug naar Duitsland en stond jaren in de loods van een dealer, die hij vakkundig restaureerde. Het resultaat was in 2016 te zien in Nordhorn.

Over Nordhorn gesproken... Ook het 2de Prototype was daar aanwezig. Jaren nadat beide Schlüters rond de fabriek in Freising aan veldtesten deden, werden ze voor het eerst weer herenigd. Alleen moet je helaas wel met een vergrootglas rondgaan om het 2de Prototype nog te herkennen...

De trekker, die hierboven op de foto, liep een bepaalde tijd in Belgie, waarna hij terugkeerde naar Egelseer. Egelseer restaureerde de trekker en verkocht hem later aan Ludwig Streitberger. Helaas had Streitberger er andere plannen mee, en bracht zijn jongensdroom in vervulling. De sterkte Schlüter ooit bezitten. Hij maakte ervan, wat iedereen nu kent als Profi Gigant...

De foto hierboven is gemaakt bij het mechanisatiebedrijf van Egelseer, waar de trekker vooraan het bedrijfspand geparkeerd stond. Het onderdelenmagazijn was toen ondergebracht in Aufkirchen. Egelseer had rond die tijd ook net de allerlaatste Euro Trac afgewerkt en besloten de productie stop te zetten.

Foto uit de archieven van W.B.
+4
mklok
@Schluterfan Dus deze is de verbouwde sterkste Profi Gigant.
+1
MF 2725
@mklok Zo begrijp ik het ook, inderdaad.
+2
Schluterfan
@mklok
Klopt.

Reacties

+2
Kramer U800
Bijzonder verhaal, toch vind ik de 3500 TVL mooier zo dan die Profi Gigant.
+2
MF 2725
@Kramer U800 De meeste Schlüter liefhebbers ook, denk ik.
+2
lanzkundendienst
Zou Streitberger later zelf nooit spijt hebben gehad van de ombouw??
+2
Schluterfan
@lanzkundendienst

Ik sprak hem ik denk eens in Nordhorn. Hij zei toen letterlijk, had ik toen geweten wat het allemaal met zich meebracht, ik had het niet gedaan.
valmet6400power
@Schluterfan
Is terugbouwen geen optie (meer) dan? Of zijn die originele onderdelen er niet meer?
Schluterfan
@valmet6400power
Teveel aan veranderd, onderdelen doorverkocht,...
valmet6400power
@Schluterfan
Eeuwig zonde dus..

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Schlüter Profi-Trac 3500 TVL ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!