Foto van een Valtra 6400, de kleine stukjes gespit de rest wordt geploegd.. Foto is geplaatst door valtraaa op 22-04-2023 om 22:21:01, met 21 reacties.

Spitten

+5
valtraaa
Foto van een Valtra 6400, de kleine stukjes gespit de rest wordt geploegd.

Reacties

+1
arjanvw
Waarom niet alles spitten?
J asper
@arjanvw Waarom niet alles ploegen?
+2
arjanvw
@J asper wat hierboven staat is dat dat kleine stukjes zijn, dus dat zal met ploegen niet echt handig zijn. En aangezien je dan toch een spitmachine hebt en al aan het spitten bent zou je de rest daar ook mee kunnen doen. Ligt die ook gelijk mooi zaaiklaar. Op de zandgronden vlakbij ons wordt bijna helemaal niet meer geploegd.
J asper
@arjanvw Heb me hier wel is afgevraagd als er nu Rogge of mais stond op gespitte percelen🤣😜
Fast Eddy
@J asper

Het kan ook beide. Als stuifbestrijding wordt er nog weleens rogge gezaaid. Later wordt dat weer dood gespoten.
+1
valtraaa
@J asper precies zoals Arjan zegt😆 de oncourante kleine stukjes ploegen is makkelijker met de spitmachine gedaan ook de kopakkers van de overige percelen doen we vaak met de spitmachine.
+2
valtraaa
@arjanvw Vorig jaar alles gespit toen ben ik er met een Cambridge rol achteraan gegaan omdat naar mijn idee de grond te los komt waardoor het te snel uitdroogt bij een droge zomers. Daarom nu weer met de ploeg.
Fast Eddy
@valtraaa

Als je de spitmachine meer op de harkrol laat lopen drukt hij het toch weer aan?
+2
MaartenMandemaker
@Fast Eddy Hier werd 10 jaar geleden ook veel gespit, maar nu word het meeste weer geploegd. Lagere onkruiddruk, maar de hoofdreden is dat als het nat is, gespit land hier veel minder draagkracht heeft dan geploegd land
+1
Fast Eddy
@MaartenMandemaker

Quote:
Lagere onkruiddruk, maar de hoofdreden is dat als het nat is, gespit land hier veel minder draagkracht heeft dan geploegd land

Die 2 redenen hoor ik vaker over spitten.
Hier in de buurt is het verschillend. De een ploegt helemaal niet meer, de ander spit alles en weer een ander ploegt en spit.
+3
arjanvw
@MaartenMandemaker ervaringen kunnen dus per zandgrond wel verschillen. Ons perceel zand lieten we eerst zaaiklaar maken met een smaragd en extra vorenpakker. Daarna 4 jaar laten spitten en vorig jaar zelf gedaan met paragrubber en rotorkopeg. Ploegen hebben we daar nog nooit gedaan, maar spitten bevalt eigenlijk nog het beste. Wij hebben juist het idee dat het bij hevige neerslag de grond juist beter doorlaat. En in een droog jaar heb je een betere start omdat je meer vochtige grond naar boven brengt. (Net als ploegen) Zou graag eco-ploegen willen proberen, maar dan moet het weer bereden worden voor een nabewerking omdat we geen vorenpakker hebben.
+1
Fendt612e
@arjanvw naast ons word ook vaak gespit, dat is vrij droge zand grond, wij ploegen altijd, wel vaak esgrond maar verschil in onkruid drukt is snel duidelijk!
arjanvw
@Fendt612e daar is idd geen twijfel over. Hangt misschien ook een beetje af welk gewas je wilt zaaien. Wij hebben tot op heden alleen mais gehad op onze zandgrond. Dat de onkruiddruk dan iets hoger is vind ik niet zo'n heel groot probleem. Je moet toch voor onkruid spuiten en als er dan 4 staan of 10 dat maakt dan niet zoveel uit. En met één keer spuiten is die dan wel schoon. (Op haagwinde na)
J asper
@arjanvw
Quote:
als er dan 4 staan of 10 dat maakt dan niet zoveel uit.

Dan moet je wel met een veel zwaarder mengsel spuiten.
arjanvw
@J asper dat valt wel mee, je moet wel op tijd spuiten zodat onkruid niet te groot is. Spuit meestal bij 2-3e blad (mais)
J asper
@arjanvw Jij hebt meer verstand van mais spuiten dan mij. Ik weet alleen dat ze hier vaak met halve dosering van normaal hebben gespoten omdat die zo schoon was.
+6
stannetje96
@J asper gaan die onkruiden die er wel staan dan ineens dood van een halve dosering omdat er minder omheen staan? Gaat er om hoeveel werkzame stof er op het blad terecht komt en hoe groot (dus sterk) het onkruid is. Maakt dus geen verschil of je er 1 of 500 hebt staan voor je dosering.

Wel is zo dat je bij een vuil perceel vaak ook meer soorten onkruid krijgt en dan raak je misschien wel naar een breder pakket aan middelen.
J asper
@stannetje96
Quote:
Wel is zo dat je bij een vuil perceel vaak ook meer soorten onkruid krijgt en dan raak je misschien wel naar een breder pakket aan middelen.
Reageer @stannetje96

Dan zal het dat vast en zeker wezen, ipv halve dosering middel👍🏻
+1
valtraaa
@Fast Eddy dat valt mij aardig tegen de rol drukt de spitmachine te makkelijk omhoog
+1
assink
Hier in de buurt wordt er heel veel gespitzaaid, onze loonwerker was er 1 van de eerste mee. Maar bijna elke loonwerker hier heeft nu zo'n combinatie. Hier is vrijwel alles zandgrond.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Valtra 6400 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!