Foto van een Fendt 711 met claas liner 3000. Hark heeft best gelopen, wel wat richtingen lek van de curve baan maar dat is nog te overzien. Kon de hakselaar best voor blijven nu.  Gemiddeld 6 ha per u

Fendt 711

+1
Ruben-Wind
Foto van een Fendt 711 met claas liner 3000. Hark heeft best gelopen, wel wat richtingen lek van de curve baan maar dat is nog te overzien. Kon de hakselaar best voor blijven nu. Gemiddeld 6 ha per uur.

Reacties

arjanvw
Hark dit jaar nieuw aangeschaft? Wend wel snel tov een 2 elements denk ik! Kan je niet meer halen dan 6 ha/uur? Dat redden wij met een 2900 ook.
Ruben-Wind
@arjanvw afgelopen winter gebruikt gekocht haha. Percelen zijn hier een stuk kleiner, dat kost veel tijd. ons grooste stuk is 5 ha en die kon ik in 35 minuten harken.
arjanvw
@Ruben-Wind ideaal voor een hakselaar! Bevalt het hakselen goed? (Icm inkuilmiddel?)
Terwisscha
@arjanvw Hier voor het eerst ook geprobeerd met het hakselen van 20 ha. Ben benieuwd wat het resultaat is. En of je duidelijk verschil kan merken met de rest.
arjanvw
@Terwisscha maai tijdstip kan ook nog verschil maken. Als je nu net de 1e snede hebt gekuild is hakselen wel in zijn voordeel tov opraapwagen denk ik.
Terwisscha
@arjanvw Tot nu toe 40 hectare gekuild. Nog 20 te gaan. De helft is gehakseld, het andere met de ladewagen.
Vindt het maar een dure aangelegenheid. Bult conserveert prima, maar als je nooit iets probeert weet je het ook niet.
Maakt het merk ook nog uit? Hier Magniva Platinum 2 gebruikt. Merk zegt mij verder niks maar kwam de voeradviseur mee op de proppen.
Ruben-Wind
@arjanvw ja, meng resultaat is van zelf sprekend beter en sneller goed. Opname naar mijn idee ook. Vastere kuil durf ik niet te zeggen niet getest namelijk. Wel veel minder broei / schimmel in de kuil. Ik denk niet dat ik bij de 1/2 snee nog weer terug ga naar de opraapwagen en met z’n snee als nu is het ook niet goedkoper denk ik.
arjanvw
@Ruben-Wind Als de andere voordelen groter zijn maakt het niet zoveel uit als het iets duurder uitkomt.
MRVNDT
@arjanvw hebt snel weer paar honderd euro weg gegooid als er iets mis gaat. Maar hier nooit weer Hakselar.
Terwisscha
@MRVNDT Naast dat het duur is ( vindt ik, ook al zal dat misschien meevallen per ha) vindt ik het ook maar behelpen. Kuilen hier veel kleine hoekjes. Soms zelfs 2 a 3 hectare. Daar laat je echt geen hakselaar voor komen. Het past dus niet echt in de bedrijfsvoering. En buiten dat geven de koeien ook best melk van gras dat niet gehakseld is.
MRVNDT
@Terwisscha kosten vallen per uur wel mee omgerekend up hoeveel die weg werktet. Maar te kort gesneden, als het droog is waaien die mooie bladden ook eens weg, als het te nat is is het spinazie, hakselar kapot staat alles en niet mooi alle percelen te mengen.
rommert14
@MRVNDT te droog is sowieso verspilling, hier niets anders als hakselen en het liefst zo nat mogelijk ivm compact voeren
Terwisscha
@rommert14 Waarom maai je dan niet op zwad Rommert? Scheelt je alles harken. En dus ook arbeid wat je vanochtend nog schreef was soms knijpt.
rommert14
@Terwisscha Wat denk je wat er met de loonwerker rekening gebeurd als de zwaden op 9 meter liggen ipv 18?
Ruben-Wind
@rommert14 hier niks, hakselaar had er werk zat mee

(klik om te vergroten)

rommert14
@Ruben-Wind hier wel helaas

(klik om te vergroten)

Terwisscha
@rommert14 Die zou kunnen stijgen ja. Maar ja als je een zo nat mogelijk product wil... Je sleept toch al met veel water. waar moet ik aan denken bij een zo nat mogelijk product? 30%DS?
Niet makkelijker om op 40% in te kuilen en later water toe te voegen kan je nog meer in de loonwerkerskosten snijden
rommert14
@Terwisscha Nee dat wordt hem niet, heb ook het idee dat dan het voer Eerder gaat broeien
oanejorrit12
@rommert14 Eens. Vind zelf ook liever 30% dan 40%.
Ook heb ik het idee dat wanneer je droger inkuilt en meer water toevoegd, dat water is meer “aanhangend water” ipv dat het gras nat is en de koeien toch net wat eerder weer selecteren. Hebben hier kuilen laatste jaren 30 hooguit 35% ds. Koeien doen het er goed op, en bevat ons verder beter dan droger
rommert14
@oanejorrit12 toen we net begonnen met compact voeren hadden we ook droge kuilen, op de top wel eens 16 liter water erbij gedaan om de 38 procent ds in het rantsoen te halen, kan me nog wel herinneren dat het er soms al warm voor het hek lag met restvoer opruimen. gaat nu een stuk mooier met kuilen onder de 35 procent ds.
+1
Ruben-Wind
@rommert14 ik probeer ook rond de 40 % ds te halen. Liefst binnnen een veld periode van 36 uur. Deze keer niet net niet gelukt.

Droog lang spul is slecht vast te rijden en het mengt gewoon slecht, mag wel zijn dat het bij anderen wel goed melkt of mengt maar hier niet. Ik voer hier 6 maand van en dan moet je gewoon zo goed mogelijk spul hebben.

Als toevoegmiddel gebruiken we bon Silage fit g omdat dit ook nog extra propyleeën glycol aan maakt.
+2
arjanvw
@MRVNDT wij kuilen zelf en zo lang dat lukt, blijft dat zo. Het nadeel van hakselen rondom de kuil vind ik dat het te snel gaat. Shovel heeft bijna geen tijd om het aan te rijden. Bij een normale tot lichte snede gaat het met de opraapwagen prima.
Terwisscha
@arjanvw shovel bepaald toch de snelheid van de gehele inkuiltrein? Hier tenminste wel.
arjanvw
@Terwisscha in theorie zou dat moeten ja...
+2
Ruben-Wind
@arjanvw klopt en die paar 100 ben je ook wel snel weer vergeten als het lekker loopt.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fendt 711 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!