Foto van een Machines Diverse, de hobby maar weer aangeslingerd. Haspel van de loonwerker er even bij voor de lange stukken, dan hoeven we hem niet te verzetten. Perceel is voor 3 weken geleden geploe

Machines Diverse

+1
johndeere6230
Foto van een Machines Diverse, de hobby maar weer aangeslingerd. Haspel van de loonwerker er even bij voor de lange stukken, dan hoeven we hem niet te verzetten.

Perceel is voor 3 weken geleden geploegd, na 3x kopeggen er uiteindelijk voor gekozen te zaaien. Zaadje ligt in de vochtige grond maar is op sommige plekken afgedekt met (te) grove kluiten. Door hem nu nat te maken weten we zeker dat die niet droog komt te liggen en niet kiemt, of ze heel ongelijk op komen en dus afrijpen

Reacties

johndeere6230
.

(klik om te vergroten)

Hij is bij plekken grof zat, al gaat het op de foto haast nog wel
marco2250
Wat zit erin dan mais
johndeere6230
@marco2250

Mais ja
JD 6110
Wat is er gezaaid dan ? Hier is het vochtig gevoeg nu. De laatste percelen zijn geploegd en de maïs zit er in hier bij iedereen in
johndeere6230
@JD 6110

Is afgelopen vrijdag mais in gekomen, hebben er eerst nog een snede gras vanaf gehaald en direct daarna geploegd. Hij was met ploegen ook vet zat.

Hier begint het einde van het zaaien ook wel in zicht te komen volgens mij, voor een 1,5 week geleden hadden zo’n beetje alle loonwerkers pas de helft erin zitten.
+2
arjanvw
@johndeere6230 ze zeggen weleens, je kunt geen 2 ruggen uit een varken snijden. Dat is met eerst een snede gras eraf halen en daarna nog mais erin ook een beetje zo. Alleen weet ik niet wanneer jullie bouwplan gewijzigd is! 😉 Ik ken jullie grond niet, maar hoop dat je genoeg aansluiting kunt krijgen met de ondergrond.
+1
Deutz10
@arjanvw die ervaring hebben wij ook, wel op zandgrond. Eerst een leuk sneetje gras eraf gehaald. Gras heeft behoorlijk wat vocht uit de grond gehaald, vervolgens ligt een gedeelte van het maiszaad in te droge grond en kiemt het niet.
J asper
@Deutz10 En in de jaren dat het wel kan achteraf heb je toch gras zat, en in de droge jaren dat je het gras wel kan gebruiken kost het je later de helft van de maisopbrengst🙈
@Deutz10 ik heb in de afgelopen droge jaren dat veel gezien. Dan heeft de mais het toch lastig.
newholland6640
@arjanvw

Zolang je kan en wil beregenen niks aan de hand. Lijkt me deze methode altijd beter dan kaal de winter in laten gaan.
+2
arjanvw
@newholland6640 op lichte grond wil dat prima, op grond die te zwaar is om in het voorjaar te ploegen denk ik daar anders over. Het scheelt dat beregenen niks kost...
newholland6640
@arjanvw

Geen ervaring met zware grond 😛 dus daarover geen idee.
Deze zandhaas is alweer aan het beregenen. 🙈
arjanvw
@newholland6640 echt waar? Jeetje, had niet in de gaten dat het elders alweer zo droog is
newholland6640
@arjanvw
Ruim twee weken geen neerslag vsn betekenis. Dan doe je op zandgrond van 2,5 procent os niet veel.
Meeste percelen gaat trouwens nog prima hoor. Maar we hebben net alles gekuild. En niks zo beroerd als droogte op een kale zode.
arjanvw
@newholland6640 dat is zeker waar. Wij hebben rond 5 mei gemaaid, en daarna gelijk een flinke plons water erop dat kan er volgende week wel af denk ik.
newholland6640
@arjanvw

Dat zal wel ja,degene die hier rond 5 mei hebben gemaaid hebben ook al leuk wat staan.

Aftakaspomp.
newholland6640
@arjanvw

Wel blij met de nieuwe pomp. 200 motor touren minder en alsnog meer water en druk. Kan nog wel een grotere nozzle in.

(klik om te vergroten)

arjanvw
@newholland6640 hebben jullie een aftakas pomp of motor pomp?
+1
newholland6640
@arjanvw

Bij huis trouwens electrisch, maar helaas maar een kleine huiskavel
RaHeados
@newholland6640 waarvoor heb je dan gekozen om en elektrische pomp te doen voor een paar bunder huiskavel en weer een aftekas Pomp voor de buiten stukken? Niet liever een goede motor pomp set gehad dan?
+1
newholland6640
@RaHeados

Electrisch is veel goedkoper.

Motorpompset wel naar gekeken.
Maar dan moet je altijd met trekker naar je veldkavels toe als je wilt verplaatsen.
RaHeados
@newholland6640 heb je dan ook een quad of iets mee om weer terug te gaan als je de trekker gezet hebt? Anders moet je altijd terug naar de auto of je vervoer lopen.
newholland6640
@RaHeados

Meestal met auto heen en auto terug. En met verplaatsing naar andere veldkavel vaak even met twee man.
RaHeados
@newholland6640 ahja. Voordeel vindt ik nu met motor pomp, hoeven maar eens per 3/4 dagen te tanken, kan met 1 trekker af en dan 2 keer heen en weer desnoods, of ff 2 man en ieder n trekker. Altijd een trekker vrij dan om haspel om te zetten ipv Pomo los haspel verzetten en weer terug, of mengwagen er voor los halen.
Staat gewoon altijd een trekker klaar voor klusjes en haspel omzetten zegmaar.

Achteraf had elektrische ook wel mooi geweest net zoals jullie. Hebben het meeste bij huis, maar nu pakken we de buiten stukken ook eerder mee, doordat het gemakkelijker gaat en niet telkens hoeven tanken na een dag.
newholland6640
@RaHeados

Ja kan ook prima werken. Pompsetje leek me vooral wel mooi omdat het iets efficienter draait.
Maar bij verplaatsingen met twee trekkers moeten of 2 keer rijden zag ik wel als een nadeel. En nieuwe pomp viel erg mee in prijs.

Ik heb 200 liter diesel extra als voorraad. Dus dat scheelt nogal.
RaHeados
@newholland6640 wij konden een dag draaien en de 2e stand moest je wel tussen door een keer met de jerrycan op en neer 🤣. Tank is iets van 140 liter ofzo. Schiet ook niet op bij buiten stukken. Moet je er eerst heen, trekker terug om te tanken en dan verzetten, als je diesel extra hebt scheelt dat ook al mooi natuurlijk 👍
+1
newholland6640
@RaHeados

Ja dat tanken is niet de hobby haha, was het slepen met diesel ook helemaal zat. Kan nu 270 liter diesel meenemen ofzo. Daarmee red ik de meeste kavels makkelijk.
We hebben percelen in alle windstreken liggen circa een hectare of 5.
stannetje96
@RaHeados niet overwogen om even een mobiele dieseltankje aan te schaffen van een 400 liter ?
Zet hier dat tankje achterin de auto en dan kan je gewoon als het uit komt die trekker even vol gooien
+1
RaHeados
@stannetje96 meeste is bij huis, dus diesel kort bij. Daarnaast draait die trekker geen paar honderd uur per jaar voor de pomp, die wordt dan harder minder waard als n pomp met paar k uren.

Als voorbeeld, vorig jaar ruim 800 uur beregend. Kan je een trekker in 15 jaar afschrijven aan Alleen beregenen met zulke jaren er bij. Dan moet die ook nog ander werk doen
arjanvw
@RaHeados je moet de hogere aanschafprijs en onderhoud van een motorpomp ook meenemen. Als je relatief weinig beregend en trekkers genoeg hebt is een motorpomp niet zo interessant. Zou ik voor die meerprijs liever dan elektrich pompen. Al heb ik geen idee hoe dat in zijn werk gaat ivm stroom. Moet je dan bv 500 meter kabel ingraven?
+1
newholland6640
@arjanvw

Wordt meestal buizen voor gebruikt en bron op vaste plek.
+1
RaHeados
@arjanvw voor 15k een mooie set, werkt 10x zo plezierig en met een meld er er op wat we niet hadden met de aftekas pomp. We hebbben 2 trekkers staan dus is altijd wat aan. Mengwagen en pomp dus.

Daarnaast beregenen we uit de rivier, kan in de winter ook de uiterwaarden bij ons op komen. Weet niet hoe leuk een elektrische pomp dat vind.
J asper
@newholland6640 Je kunt ja gewoon alsnog de trekker voor de motorpomp laten staan. Snap het probleem niet.
+1
johndeere6230
@arjanvw

Ben ik het zeker mee eens, alleen het gras konden we wel gebruiken en we hebben daar de mogelijkheid goed te beregenen, dus daarom er zo voor gekozen. Zit genoeg vocht in de grond, alleen door het (normale) ploegen, hebben we een grof zaaibed en sluit die niet mooi af. Het zaadje zelf ligt in de vochtige grond
bart99
Taai grondje als hier al 3x een kopeg overheen is geweest 😬
RaHeados
@bart99 die zijn er genoeg van zulke grondjes 🙈😅
stannetje96
@bart99 kan ook gewoon net aan de zware kant zijn om in het voorjaar te ploegen en als je dan zonder Vorenpakker ploegt kan zo’n grondje kneiterhard opdrogen waarna je hem niet meer fijn krijgt . Betekend nog niet dat het dan hele beroerde grond is
RaHeados
@stannetje96 werkt dat wat een voren pakker op zware klei, zie het eigenlijk nooit.
+3
stannetje96
@RaHeados zware klei ploeg je in het najaar en niet in het voorjaar
johndeere6230
@stannetje96

Deze is zwaar zat om in het voorjaar te ploegen, alleen van het najaar wisten we nog niet dat het bouwplan er zo uit zo komen te zien. Dus dan is het op het moment niet anders.

Hebben er eerst nog een snede gras afgehaald en toen de ploeg erin, na de regen zo gauw het half kon er overheen gegaan, maar toen viel het nog niet mee. Hij is lang (te) vet geweest
bart99
@stannetje96 Taaie grond is ook niet meteen beroerde grond
johndeere6230
@bart99

Ja hij is goed taai. Zal een stukje o.s zijn denk ik, perceel aan de andere kant van de sloot wat al heel wat al 20 jaar gras was viel veel mooier, is pa ook 2x overheen geweest, maar vooral om de sporen van de trekker weer vlak te krijgen. Dit stuk is een 9 jaar gras geweest.
bart99
@johndeere6230 Ah op de manier, de maïs zal het er wel om doen 😃
+2
johndeere6230
@bart99

Jazeker, zijn er ook niet bang voor. Daarom nu even een stukje “weersverzekering”, met het voorspelde weer ben je gauw te laat met beregenen.

Van de week perceel waar luzerne in moet aan het rotoreggen geweest, daar had groenbemester gestaan, maar die grond viel net zo mooi, terwijl dat haast nog taaiere grond is dan op de foto hier boven. Daar wordt morgen de luzerne/ zomertarwe gezaaid en dan ook direct het haspel erover.

Ben zelf wel enthousiast over die groenbemester, maar eens zien dat we pa ook zo ver krijgen

(klik om te vergroten)

Na de winter 1x lichtjes losgetrokken en nu in 1x rotoreggen klaar gelegd voor de luzerne

(klik om te vergroten)

Die viel een stuk mooier
+1
bart99
@johndeere6230 Dat ligt er heel knap bij idd 👍
+1
RaHeados
@johndeere6230 vandaag hier de luzerne met zomer gerst gezaaid.
Land 1x geroterd na het ploegen. Gelijk mee genomen met maïs land klaar maken.
De gerst is eerst gezaaid met een rotorzaaicombi en daarna nog een keer voor de luzerne. Het stuk is dus 3x geroterd en nu aan gerold.
Hadden eigenlijk nog niet het idee te gaan haspelen, als de berichten zo blijven na de 2e snee waarschijnlijk over een week of 2.

(klik om te vergroten)

Foto na het rollen
Ritchie
Hoe lang heb je gewacht met roteren na het ploegen? Onze ervaring is dat je het in het voorjaar meteen dicht moet leggen na het ploegen. Moet je eigenlijk gewoon met 2 trekkers aan de gang kunnen.
johndeere6230
@Ritchie @PieterA

Pa heeft het direct achter de ploeg aan geprobeerd, was te vet. 3 dagen later nog eens, nog steeds te vet en daarna 50 mm erop gehad. Zitten hier op aparte grond zegt pa altijd, heeft jaren geploegd bij de loonwerker, maar zo raar taai/ zwaar heeft die ze verder niet veel meegemaakt zegt die
PieterA
Eigenlijk een 2 weken te vroeg geploegd. Drogere grond ploegen, dan kun je er direct achteraan roteren en zaaien.
tractormember
Beregenen is je hobby?
+1
johndeere6230
@tractormember

Met een beetje sarcasme
newholland6640
Mais uiteindelijk beetje mooi opgekomen?
johndeere6230
@newholland6640

Eigenlijk zo’n beetje alles staat er wel. Alleen de plekken waarvan de structuur van de grond slecht is kun je er helaas wel zo tussenuit pikken. Maar dat is niet anders. Niks meer aan te doen nu. Nu hopen dat er overal maar dikke kolf in komt. Hoe staat die bij jullie?
newholland6640
@johndeere6230

Oke ja in de wat bijzondere jaren ga je dat soort plekken toch gauw zien.
Hier staat de mais super dit jaar. Vorig jaar hadden we slechte opkomst. Jaar daarvoor werden we het onkruid niet de baas en moesten daarom overzaaien.
Dan gaat het nu stuk beter. Super opkomst en slechts 2 keer gewied egd en 1 keer geschoffeld
johndeere6230
@newholland6640

Ahh dat is het betere werk! Wanneer gezaaid? En geen last van kraaien? Is bij bio vaak toch een ding, al beginnen er steeds meer gangbare boeren toch ook wel last van te krijgen

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Machines Diverse ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!