Foto van een Massey Ferguson 3630 met een BB unwelttechnik doppelmesserbalk eerste snede maaien. Foto is geplaatst door international533 op 24-05-2023 om 22:53:31, met 18 reacties.

Massey Ferguson 3630 (Carraro-model)

+3
international533
Foto van een Massey Ferguson 3630 met een BB unwelttechnik doppelmesserbalk eerste snede maaien

Reacties

+1
GerbertXL
Vanwaar de keuze voor een messenbalk? Hoe rijd rijd je ermee? Kan ie molshopen een beetje hebben?
+4
international533
@GerbertXL zochten naar een machine die beter met het gewas en de bodem om kon gaan. En dat hierin gevonden, weinig vermogen nog, rij nu met 1200 motor toeren, +- 12 km per uur. Molshopen geen enkel probleem, messen geven er weinig om.
Maar ook groot pluspunt voor ons, hogere stoppellengte haalbaar, nu op 12 cm. Snellere hergroei en veel meer overlevingskans voor kikkers etc
+1
GerbertXL
@international533 Mooi!
Ik zie het ook wel zitten in de toekomst.
+3
mf 6150
@GerbertXL
Zover ik het op internet kan zien lijkt het mij ook een heel mooi systeem, ben wel benieuwd hoe deze machine het doet in een zware flink bemeste eerste snede
Ziet er mooi uit
valtraaa
Zeer interessant dit laatst gekeken naar een kema maaibalk. Krijg de oude baas nog niet mee die heeft te veel negatieve ervaringen van vroeger met verstopping etc.
+1
Baltus_steyr
@valtraaa die verstoppingen die ze vroeger vaak hadden kwam wellicht omdat het een enkele messenbalk is. Deze moderne messenbalken zijn volgensmij met dubbele messenbalk, waardoor verstoppingen etc. ook niet meer aan de orde is!!
valtraaa
@Baltus_steyr klopt, maar dat zit er zo ingebakken😅
Terwisscha
@Baltus_steyr Heb mij laten vertellen dat het gewas wat vandaag de dag gewonnen wordt te weinig stengel bevat. Waardoor het gewas al op de messenbalk neer valt ipv erover heen, waardoor het begint te verstoppen.
Baltus_steyr
@Terwisscha ah zo, misschien dat @international533 je daar wel wat meer over kan vertellen. Die heeft misschien wel jong slap gras gemaaid en kruidenrijk denk ik. Dan kun je het verschil wel merken denk ik!
Terwisscha
@Baltus_steyr Wacht ik zijn reactie ook even af!
Daarnaast zullen er nog wel meer nadelen geweest zijn. Niet voor niks dat (bijna) iedereen overgestapt is op een schijven en/of trommelmaaier.
+3
international533
@Terwisscha Als je de messen scherp hebt, dan kun je er prima mee maaien, ook hedendaags gras. Daar heb je ook meteen het probleem / voordeel trommel/schijvenmaaier als hier de messen stomper van worden, merk je dat niet direct en kun je gewoon, tot op zekere hoogte doormaaien. Dat is bij een dubbel messenbalk niet zo. Daarnaast is het mes toerental erg belangrijk icm rijsnelheid, hoe sneller je rijdt, hoe sneller het mes moet gaan. Deze maaier heeft daarvoor een kastje met sensor, zodat je het toerental kunt aflezen.

Groot voordeel vinden wij ook, dat de machine mooi licht gebouwd is. Ter vergelijk met een trommel/schijven maaier van dezelfde werkbreedte scheelt het toch zo 500 kg.
valtraaa
@international533 hoeveel hectare maai je ongv. voor je weer moet slijpen? Dit is natuurlijk afhankelijk van de omstandigheden zoals mollen bulten en grassoort.
+1
international533
@valtraaa Afgelopen jaar met nieuw set messen ruim 25 ha gemaaid. Meeste natuurland, waar veel mollen etc zitten. Nu voor dit seizoen ze even geslepen, maar of dat echt nodig was, weet ik niet. Dit meer gedaan, zodat we hopelijk het hele jaar weer kunnen maaien zonder slijpen.
Wat ik wel weet, is dat we van onze PZ maaier eerder, veel vaker de messen moesten vervangen. die waren na 3 a 4 ha al rond en sloegen het dan er wel af.
GerbertXL
@international533 de messen van vroeger waren ook mindere kwaliteit misschien. Ik hoorde het zelfde verhaal van m'n vader, dat die pz messen met een paar bunder op waren.
Maar 25 ha maaien met een 3 meter maaier en niet slijpen, in niet het mooiste land, vind ik heel goed.
international533
@GerbertXL Dat probleem met de messen hadden we de laatste jaren met onze Kuhn Pz ook nog. Het maakt geen verschil of je daarin originele of kramp eigen messen voor gebruikt. Na een paar ha, zijn ze stomp.
Baltus_steyr
@international533 ik vindt als ik mijn messen een 20 a 40 hectare gebruikt/gemaaid heb deze ook wel wat aan de bottere kant zijn. En als ik het gras zo zie is het er ook wel best afgeslagen.
Ik heb de eerste deel van de 1e snede met oude botte messen gemaaid. Dat kon ik goed terug zien in het gras, dat was echt afgeslagen. Toen heb ik snel nieuwe messen gemonteerd.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Massey Ferguson 3630 (Carraro-model) ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!