Oude doos, Midden jaren 60, Giessenburg, rijkuil aanrijden, Ferguson met P3 ombouw en Fordson Dexta.Foto van een maat van mij, die zit op de Dexta.

Oldtimers Meerdere

+19
kramer
Oude doos, Midden jaren 60, Giessenburg, rijkuil aanrijden, Ferguson met P3 ombouw en Fordson Dexta.
Foto van een maat van mij, die zit op de Dexta.
+6
wim-same
@kramer prachtig Bert. En jij mocht de kuil verdelen.
+6
kramer
@wim-same Nee Wim, ik sta er niet op, wij kuilden in de silo.
+5
wim-same
@kramer In de silo's kuilen hebben wij ook nog gedaan. Mijn vader had 2 silo's

Reacties

+15
langeslagdiesel
Zo! Deze manier roept wel jeugd herinneringen op! Prachtig. Met dit kaliber trekker ( JD 310 ) zat ik in de zomervakantie van de lagereschooltijd en op zaterdag ook op de kuil. Gesneden met 1, twee of drie messen. Zonder dubbellucht en stuurbekrachtiging. Maar met een Schukken onderbouw onder zijn buik en een tweehonderdliter vat vol beton in de hef. Als het erg Hooi begon te lijken spande we twee lange scheepstrossen van de trekbek voor onder de trekker zijn buik door, door de aanspanogen van de maaibalk, aan het betonnen vat. Met de hef omhoog stonden de touwen dan strak en was het rollen van het gras minder onder de trekker. Verdelen was 100% vork werk. En dan zat er toch flink wat gras in zo’n Kemper ladomat. Verderop reden mensen aan met een Ford 2 en of 3000, of major. Ook weet ik een hanomag 430 op Kooiwielen die aanreed. Kan je nu niet meer voorstellen. Het mooiste ging het toen met een County. Die kroop overal bovenop. Was erg indrukwekkend, toen om te zien.
+7
Massey 2705
@langeslagdiesel jouw verhaal is net zo mooi als de foto....! 👍 ik kan me als jochie er ook wel wat van herinneren . Wij zelf kuilden nooit in , in die tijd. Maar in de buurt ik ging ik kijken .
+5
langeslagdiesel
@Massey 2705 de boerderij waar ik opgroeide was van twee oud ooms van mij. En waren geheel zelfvoorzienend qua mechanisatie. Alleen sterk gedateerd op dat moment. Ik praat over late jaren 70, begin 80. Het machine park was variërend van vlak voor de oorlog , (greppelploeg) tot begin jaren 70. Omdat er zeer veel handwerk was, is het machinepark redelijk basic. En daar waar nodig hielp je de buren, of hielpen die ons. Zo hield je elkaar in evenwicht. Ruim 80% van het gras werd als hooi gewonnen. In de tweede helft van augustus begon je pas met grassen. Eerst de ronde silo en later een rijkuiltje. Daar ging dan een dikke laag grond overheen. En als het echt begon te vriezen ging daar nog een laagje tweedehands stro overheen als isolatiemateriaal, zodat je gronddek op het plastic niet veranderde in een betonplaat. Want met echte vorst had je werk zat met bevroren melk / vacuümleidingen, pulsators en waterleidingen. Het uitmesten van de grup was dan ook een feest. Mestverspreider stond dan binnen met een kleed over de bak en een petroleumstel onder de bak. Dit tegen het vastvriezen van de bodemketting. De dagverse warme mest ging dan dagelijks de hele winter het land op. Met goede vors kon je dan op lage natte bevroren stukken strooien. Maar dan moest wel de boel los zijn. Anders draaide je alles aan gort, en kon je met de vork de wagen lossen. Daar wordt je niet echt vrolijk van met -10 en noord oosten wind.
+4
Massey 2705
@langeslagdiesel weer een prachtig stukje geschiedenis van wat jij mee gemaakt heb toen je opgroeide. (Sorry voor mijn late reactie) veel is herkenbaar voor mij en velen andere hier op TF denk ik. Er is wat afgeschouwd in die tijd....!
Wat ik mij zelf herinner , is de transporteur die op kracht stroom ging met een Lange kabel uit stal vandaan. Als je er te veel zwaar gras op gooide , vlogen de stoppen er uit , en stond hij still. Opa banjerde dan door oma,s mooie opkamer om er een nieuwe stop in te doen ,(stoppekast zat in het voorhuis)met opoe foeterend achter hem aan de gras sprietjes op te raappen van ze kousen....!😉
Ook dat ik als jochie met de transport band zo naar boven gedraaid werd om mee te helpen vlak gooien. Ik weet nog dat ding had ijzeren wielen , en werd met vereende krachten in de herfst weer in de melkbocht onderdak gezet....
Mooie herinneringen bij elkaar zo , en leuk om te delen.
+5
Massey 2705
@Massey 2705me Vader de wagen leeg maken. Ik denk begin jaren 70.

(klik om te vergroten)

+1
a3vandiejen
@Massey 2705 Prachtig.
+4
cyrus-van-gelder
@Massey 2705 mooie herinneringen inderdaad Jaco. Bij ons ging dat net zo
  • 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 thanks dat je het verteld. Het gaat ook overal hetzelfde!!! Opa met grassprieten/ stro aan z,n sokken!!!!
    En Oma er weer achteraan met de stofzuiger
    • 😜😜😜😜😜😜😜

+3
draaipiet
@Massey 2705 Die stoppen vlogen ook om je oren bij een elektrisch hooikanon 🤣🤣🤣
+3
wim-same
@draaipiet nou zeker Piet, en het hooikanon aan als pa zat te melken ging al helemaal niet. Maar ja, Toen had een boer ook maar 3 X 25 amp stoppen.. Eerst 16 geloof ik, maar dat ging helemaal niet.
+5
Fendt280S
@langeslagdiesel
Hoe ging dat met uitkuilen vraag ik me dan af als het te veel hooi werd. Kwam er geen broei in?
+6
langeslagdiesel
@Fendt280S broei hadden we geen last van met een kleine 50 cm grond op de kuil. En we staken een rechte wand af met de steekgraaf. Dan met de vork het gras/hooi op de wagen gooien. Thuis lossen en voor de koeien vorken. Koeien stonden met de kont naar je toe. Dus alles over de koeien heen vorken. Goed opletten dat je daarmee de melkleiding van Glas niet meepakte met je vork! De rest laat zich raden, als je hem wel te pakken had. De volgende dag het zelfde riedeltje. Koeien op stal was hard en veel werken toen. Maar ik vind het nu erg leuk dat ik het heb meegemaakt. En meegewerkt. Veel principes van toen zijn nu ondenkbaar of achterhaald. Andere dingen komen gewoon weer terug. Dat is leuk om te zien.
+6
Massey 2705
Mooie oude foto Bert....! Kun je nu niet meer voorstellen.
+6
Rondeutz06
Prachtige foto
+10
draaipiet
Prachtige fotos en verhalen. 100% met de hooivork verdelen heb ik ook nog wel gedaan maar niet veel meer.
De herinneringen komen weer lekker boven👍
+7
a3vandiejen
Schitterend met de verhalen erbij, kan me ook zeker deze manier van kuilen nog herinneren.
+7
wim-same
@a3vandiejen en met de same Centauro 65, die @yoohan nu heeft heb ik ook genoeg gras op de silo's gedraaid toen de Atlas 512 er nog op stond. Ook in loonwerk bij buren, maar ook verder weg in Moordrecht.
+7
a3vandiejen
@wim-same Prachtig, ik mocht mee met broer Eef die met de getrokken argenterio achter de Landini gras in de silo's draaide. Gewoon houten blokken onder de wielen van de kraan om over de rand van de silo te komen.
+11
kramer
Quote Reactie van @a3vandiejen:
houten blokken onder de wielen
Dat deden wij ook.

(klik om te vergroten)

+7
a3vandiejen
@kramer Zo ging dat exact Bert, prachtige foto ook. 😃👌👌
Jou foto is midden jaren 60, en ik heb het over midden jaren 70.
Een Zetor en de andere Landini reden het gras vanuit het land.
En bij de boer stond er een Deutzje voor de melkwagen,
En een Renault D30 en Ford 2000 in de schuur.
Dit weet ik zo precies omdat dit bij Hen Tukker op de vuilendam was.😅😃
Maar ook bij andere boeren gezien in ottoland.
+8
a3vandiejen
@kramer Dit is de argenterio uit het verhaal.
Wat ik me ook kan herinneren is dat je 's,winters je eigen kapot stond te trekken om het gras uit de silo te krijgen met de vork.😆😅

(klik om te vergroten)

+5
kramer
@a3vandiejen Ja, dat was zwaar werk en dan die lappen door het luik te krijgen.
+6
a3vandiejen
@kramer Klopt, ik moet er wel bij zeggen dat ik een snotaapje was van een jaar of 10/11.😅
+5
langeslagdiesel
@kramer bij ons kwam dan de Miedema hooi transporteur voor de dag. Het gronddek ging er wel met de kraan op. Een boer verderop had een Polypelle mobiele kraan. Wij hadden geen houten opzet borden zoals hier op de foto. Wij stelden met de vork bovenop. Net als in de buiten hooiberg. En harkten dan met de hooihark de rand glad, zodat hij mooi in de silo zakt onder het gronddek.
+2
Lack
@kramer is dit in de bocht bij peursum waar vroeger ook nog een melkfabriek stond?
+2
kramer
@Lack Klopt helemaal.
+2
Lack
@kramer Oke dank je wel. Ik kan me eigenlijk alleen maar herinneren dat de familie de vries daar woonde.
+3
kramer
@Lack Wij woonden er voor de Vries, in 1980 is de boederij gestopt en zijn wij verhuist naar de Parallelweg in Schelluinen.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de machines van Oldtimers ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!