Foto van een Claas Ares 617 (atz)Met voorgebakken bijproducten😅. Foto is geplaatst door deJong op 20-11-2023 om 15:40:54, met 54 reacties.

Claas Ares 617

+4
deJong
Foto van een Claas Ares 617 (atz)

Met voorgebakken bijproducten😅

Reacties

+1
deJong
😅

(klik om te vergroten)

+2
casejxu
Niet te lang laten leggen of te veel van voeren😅🫣
newholland6640
@casejxu beginnen ze dan eieren te leggen?
+1
casejxu
@newholland6640 hebben een keer een paar karren vol gehad en aan t jongvee gevoerd. Kregen nogal last van t gist en waren goed dun aan de mest ff paar dagen🫣🫣
deJong
@casejxu 40kilo brood tussen 3600 kg kuil 😅 zal wel wat meevallen.
casejxu
@deJong haha nee dat zal wel meevallen
Fast Eddy
Daar kan je goed op melken.
+2
zettelmeyer
Wil niet zeiken maar is dit wel gmp waardig? Zou beetje voorzichtig zijn met zulke fotos op het web.....
Fast Eddy
@zettelmeyer

Waarom niet? Nu wordt er nog wat met het brood gedaan. Anders wordt het weggegooid.
+1
zettelmeyer
@Fast Eddy niet gecertificeerd voer.
Fast Eddy
@zettelmeyer

Misschien dat die boer die altijd brood van de plaatselijke bakker voerde er daarom mee gestopt is.
Daar ging ongeveer een bestelbus per dag voor de koeien.
zettelmeyer
@Fast Eddy niet gecertificeerd voer.
+1
deJong
@zettelmeyer de pinken beetje voeren joh🤷‍♂️
barteltie
@zettelmeyer De buurman hier doet niks anders als met een mengwagen brood rondbrengen als koeienvoer. Inclusief gmp certificaat.
+6
zettelmeyer
@barteltie sommige bedrijven zijn daar gecetiviceerd voor. Ik heb er niks op tegen maar zelf wel veel gezeik mee gehad dus vandaar mijn waarschuwing
+2
BEboer
Ook nog gevoerd toen men moeder bij een bakker werkte, wat water erbij en mengwagen op 1000tpm en je vind ze niet meer terug. Moest enkel opletten men schoonvader sprokelde wat brood voor zichzelf en voor zen kippen 😂 Nu werkt men moeder bij een slager en kan moeilijk worst door de mengwagen draaien 😂
Corne S
@BEboer

Waarom niet? Misschien Gaat het vet en eiwit daarvan wel omhoog😅
Terwisscha
@Corne S als je een hoog eiwit wil, moet je spruiten gaan voeren. Heb ik alleen van horen zeggen heb er zelf geen ervaring mee.
sjonnies
@Terwisscha liever voederbieten dan. Veel mooier voer dan spruiten
RaHeados
@sjonnies moet je wel tegen selecteren kunnen. De spruiten draaien wel tot snot mee weg. Bieten blijf je stukjes houden.
sjonnies
@RaHeados klopte bieten is geen perspulp. Is dat erg dat brokjes zijn die bieten in rantsoen? Lijkt me altijd beter dan hele bieten voeren
+1
RaHeados
@sjonnies ze kunnen goed zoeken en ze weten wat ze lekker vinden. Als een koei geen biet meer vreet kan je m langs de weg leggen zegt m'n pa altijd.
Hele bieten voor het hek kunnen ze weinig tot niks mee, die zijn veel te groot.
sjonnies
@RaHeados hier de ervaring niet mee. Voer bieten gesnipperd. Koeien zijn dol op tuurlijk ze zoeken ze wel uit maar bij de laaste x voer aanschrijven zitten er ook nog bieten tussen
RaHeados
@sjonnies wij doen meestal 2x per dag lossen. 1x klaar maken sochtends en dan einde van de middag laatste deel.
Wij hebben een juno aanschuif robot, maar er zitten weinig bieten meer in het voer voor het hek voordat we de 2e x lossen.
Terwisscha
@sjonnies lastig te voeren, hele bieten komt niet goed.
Ruben-Wind
@Terwisscha oh? Waarom niet?
RaHeados
@Ruben-Wind te groot, krijgt de koe niet weg, of kans op stikken door te groot stuk
+1
Ruben-Wind
@RaHeados jij slikt toch ook niet je frikandel in 1x door? Koe bijt er gewoon van af.
RaHeados
@Ruben-Wind klopt, maar enkele keer valt er een hele biet in de mengwagen. Die blijft meestal wel t langste op de voergang liggen.
Ruben-Wind
@RaHeados hier zoeken ze als eerste de bieten op. Heel of niet.
BEboer
@Ruben-Wind 😂 Hier kunnen de vaarzen de hele bieten moeilijk bijten waardoor ze de kans niet krijgen van de oude koeien. Als we ze in grote stukken snijden is er veel onrust probeer er echt appelmoes van te maken. Wi reinigen ze niet maar staan bijna altijd op lichte grond waardooor ze altijd "vrij proper zijn". Heb foto van de gehaltes, ergens rond de 10a20e oktober één kar bieten laten uitrijden en vanaf dan kilo of 6 bieten 8 nov de rest geoogst en naar 8 kilo gegaan.

(klik om te vergroten)

Terwisscha
@Ruben-Wind krijg je dooie koeien van als je hele bieten voert. Vinden ze veel te lekker. En wij hebben geen mengwagen die het lekker fijn maalt.
rommert14
@Terwisscha dan zou er eeb keer overheen moeten rijden, deden wij met de aardappelen ook, maar misschien zijn ze daar te groot en te hard voor.
RaHeados
@rommert14 zijn er bij die t doen. Heb ook al gehoord met de frees er over om ze kort te krijgen 😂. Sommige proberen plat slaan ook.
rommert14
@RaHeados Ja naja, goedkoop denken 🤪
RaHeados
@rommert14 wij hebben een mooi reinig/snipper bak scheelt elke dag n kruiwagen grond die we er af halen met voeren. Andere kiepen het er vrolijk bij t voer in 🫣.
rommert14
@RaHeados poeh een kruiwagen, dat is nogal wat
+1
sjonnies
@rommert14 bij ons komt er ook wel.halve kruiwagen uit. Heb vermoeden dat opname kg ds ook hoger is. Vorige week snipperbak kapot gehad 3 dagen heb ik de bieten als 1e in de mengwagen gegooid. Hij kreeg ze mooi kapot. Maar de opname was beduiden lager. Die 3 dagen veel meer restvoer. Nu weer bieten met snipperbak in de voerwagen en ze vreten meer aan voerhek
RaHeados
@rommert14 wij hebben ze nog vrij "schoon" meestal op de lichte klei grond bij ons. Om ons heen is veel zwaardere grond. Rooi omstandigheden speelt ook veel mee natuurlijk
RaHeados
@RaHeados 2 fotos van vorig jaar de oogst. Foto van de bieten en wat er na het reinigen uit de bak komt.
Hier waren ze wel super schoon. Bieten bak niet tussendoor schoon gemaakt in de winter.
Als de bieten zwaarder zijn moeten we de bak een keer of 2 tijdens het voeren schoon maken omdat alles vol klei/ grond zit.

(klik om te vergroten)

Schone bieten na het rooien

(klik om te vergroten)

Hoopje onder de bak is van 1 of 2 bakken snipperen dat is dan 600 of 1200 kg bieten in de mengwagen
rommert14
@RaHeados zie je wat je anders aan je koeien zou voeren, best wat bieten liggen daar, voer je daar zo winters van zonder in te kuilen? Wij hebben een beetje in de premix verwerkt zitten
+2
RaHeados
@rommert14 dat klopt zeggen we ook, dat degene die ze zo in de mengwagen gooien en wij heel wat grond er uit halen.
We hebben ze wel ingekuild door over de kuil te rijden. Maar dan aardappel vezels er over om af te dichten of rode bieten pulp.
We hebben voer genoeg dus vinden we t zonde om dan wat aan te kopen wat we eigenlijk niet nodig hebben. We proberen ze vers op te voeren om die reden. Daarnaast heb je best wel voederwaarden verliezen met het inkuilen.
Terwisscha
@rommert14 Dat zou dan de enigste optie wezen ja😂😂
Spruitjes of zo voert dan makkelijker.
Via voercomputer zou het makkelijkste zijn, maar dan kun je zulke producten helaas niet voeren.
Ruben-Wind
@Terwisscha m’n oom voert al mee als 10 jaar hele bieten en nog nooit dode gehad. 1x vaars die hem wel vast in de strot had.
sjonnies
@Terwisscha hier boer in de buurt doet 't wel. T kan maar niet mijn methode
BEboer
@Corne S 😂 en @Terwisscha idd ken paar goeie boeren die het voeren maar is amper aan te komen
Terwisscha
@BEboer ook niet als rest partij o.i.d? Je hoopt het eigenlijk niet voor de akkerbouwers, maar er zijn toch partijen die de afnemers niet hebben willen?
Mogen hier zo wel een paar 100 ton brengen. Net als aardappelen wortelen o.i.d. kan mooi per vrachtschip vol🤣🤣
BEboer
@Terwisscha
2e helft van het filmpje zie je dat ze spruiten voeren. Spruiten worden volgens mij ook op een zeer korte periode geoogst dus is ook kort leverbaar.
Terwisscha
@BEboer Dan moet je ze mee inkuilen🤷‍♂️.
Of gewoon niet aan beginnen🤣😁
BEboer
@Terwisscha Hier proberen we het simpel te houden, mais gras en sinds enkele jaren bieten voor de verplichte teeltrotatie. Maar als vb aardappelen niks waard zijn probeer ik ook of zo iets past in het rantsoen maar voor de rest doe ik niet snel variaties gewoon voor arbeid alleen al.
+1
pizza power
@BEboer nou spruiten worden alles behalve kort geoogst, wij beginnen half augustus en proberen rond half februari klaar te zijn.
BEboer
@pizza power Ok, ik dacht altijd dat deze enkel december januari geoogst werden mijn excuses het is een ver van men bedshow
+1
Fast Eddy
@Terwisscha

Misschien dat je komend voorjaar geluk hebt. Als de percelen aardappels die zijn blijven staan gaan rooien. Hier is nog een boer die rond de 40 bunder fytoftora aardappels nog in de grond heeft zitten.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Claas Ares 617 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!