De oogst van Pioenen loopt als een trein..... Foto is geplaatst door Grasbaal op 21-05-2024 om 11:36:34, met 10 reacties.

De oogst van Pioenen loopt als een trein....

+3
Grasbaal
Met hulp oude Renaults (type onbekend) met karretjes uit de fruitteelt en koolkratten worden de pioenen verzameld door Pioenen Koning VAK Victory in Zandwerven (NH).

Reacties

+1
Grasbaal
De oogst van Pioenen loopt als een trein....

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

David Bakker
Ik heb begrepen van iemand hier uit de provincie dat dat veel hand werk is
Grasbaal
@David Bakker Ja, hier liepen meer dan 100 arbeidsmigranten rond om te plukken, de pioenen gaan nu de koelcel in en daarna worden ze in een paar maanden tijd allemaal weer gebost en verkocht via de veiling
+1
mf 6150
@David Bakker
Gelukkig wel, houdt de prijs nog iets hoog
PieterA
@David Bakker Snijden 500 uur per hectare en bosjes maken 250 uur per hectare bij ons gemiddeld over de jaren heen. Dat gaat dan wel wat efficiënter dan op bovenstaande foto's denk ik.

De rest van de teelt is met 30 uur per hectare wel bekeken.
David Bakker
Kan je nog een beetje aan mensen komen voor de oogst ?
Grasbaal
Quote Reactie van @David Bakker:
Kan je nog een beetje aan mensen komen voor de oogst ?

Ik ben zelf niet de teler van deze pioenen, deze zijn van een vriend van me. Heeft elke jaar via meerdere uitzendbureau 's mensen. Wat ik begrepen heb is het is elk jaar een strijd om er genoeg te krijgen om de pieken weg te werken. Vandaag kunnen ze weinig doen, door 50 mm regen staat de oogsttrein even stil.

(klik om te vergroten)

Grasbaal
Een bekend uitspraak onder de telers was; "Wil je miljoenen, teel dan pioenen". Helaas is de prijsvorming al enkele jaren matig maar vooral de kosten vliegen omhoog:

Te nat, dan weer te warm, toch nog nachtvorst en plaatselijke hagelbuien. Meerdere pioentelers in Noord-Holland zitten met de handen in het haar. De schade door extreem weer is nog nooit zo hoog, met tonnen schade tot gevolg. "Zo erg als dit heb ik nog nooit meegemaakt."

De pioenroos neemt in populariteit toe. Toch is er de angst voor een slecht jaar, leert een rondgang bij meerdere telers in Noord-Holland. "Er is meer uitval en dat is bijzonder spijtig en desastreus", vertelt teler Johan Kenter uit Ursem aan de telefoon, terwijl hij druk bezig is met het snijden van de pioenen. Op dit moment teelt hij op 3,5 hectare zo’n 300.000 pioenen. En zoals het er nu uitziet, heeft hij ongeveer 30 procent minder opbrengst dan vorig jaar. "Met 200.000 pioenen zou ik dit jaar dik tevreden zijn."

Hij wijst het veranderende klimaat aan als de spelbreker. “Het klimaat verandert, waardoor de natuur aardig in de war is. Half oktober is het gaan regenen en het is daarna niet meer gestopt”, legt hij uit. Volgens Kenter wordt er uit voorzorg nu al gesnoeid. “Normaal gesproken beginnen we in juni met snijden, maar door het warme weer is haast geboden.” Al een uur kan het verschil zijn tussen een goede pioen en eentje die al te ver tot bloei is gekomen. Als je hem te laat snijdt en hij komt in de koelcel al tot bloei, kunnen ze er in de winkel niks meer mee.

Meer: nhnieuws.nl/nieuws/336268/…
DANOONTJE POWERR
Quote Reactie van @Grasbaal:
Wil je miljoenen, teel dan pioenen"

Dus gaan we massaal pioenen telen zodat de prijs omlaag kan.
Zo gaat dat overal mee helaas. 🤷‍♂️

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Geen Geen ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!