Foto van een Deutz DX 90, bezig met poseren in slootdorp.. Foto is geplaatst door warmerbros op 08-04-2013 om 01:07:02, met 9 reacties.

Deutz DX 90

warmerbros
Foto van een Deutz DX 90, bezig met poseren in slootdorp.

Reacties

MF 2725
Strakke trekker nog.
ford5000
Met 5 kabouters in het vooronder.
SJB533
@ford5000
Waarom zijn ze er nu niet meer? Fiat en Same hebben ze ook al jaren niet meer...
ford5000
@SJB533 Ik heb geen idee.
Misschien ligt het in het willen simplificeren van de productie?
Onbalans in de blokken misschien? Ik weet het echt niet.
Ik rij al sinds jaar en dag 5 cilinders in Volvo auto's en het zijn stuk voor stuk oerdegelijke motoren waar zelden wat aan mankeert, en die onwijs veel kilometers aan kunnen.
Die wat ik nu heb heeft al weer 532.000 op de teller, en verbruikt nog bijna geen druppel olie en trekt nog als een lier.
SJB533
@ford5000
Dat bedoel ik! VW doet t wel en daar gaat t nog steeds goed...

Simplificeren? In welke zin?

Onbalans? Er zijn ook nog steeds driepitters, die zouden het ook moeten hebben. Al is de SISU zevencilinder er ook nog steeds niet. (Komt niet uit trouwens: 360 gedeeld door 7 geeft een oneindig aantal decimalen)
ford5000
@SJB533 Simplificeren als in minder verschillende gietstukken nodig zijn om toch een compleet motorenpallet aan te kunnen bieden.
Bij tractormotoren is het verschil in vermogens wat je kunt halen uit een 4 cilinder tot je in het 6 cilinder bereik komt gewoonweg te klein om daar een complete productielijn voor in leven te houden. Een turbo op een 4 cilinder bouwen is natuurlijk stukken goedkoper als een aparte 5 cilinder om het gat tussen de 4 en 6 cilinder te overbruggen.
Ik heb geen idee of dat de reden is, maar het is één van de weinige redenen die ik zou kunnen bedenken waarom motorenfabrikanten het 5 cilinderconcept grotendeels hebben laten varen.
Bij auto's kan ik het nog rechtvaardigen om aan de wens van een grotere motor in een beperkte inbouwruimte te voldoen. Daar liggen de aantallen ook vele malen hoger.
Een 5 cilinder past natuurlijk makkelijker in een ruimte die voor een 4 cilinder ontwikkeld is als een 6 cilinder.
Dit geld natuurlijk alleen voor een lijnmotor concept en niet voor een V configuratie.
ford5000
Dat de 7 cilinder van SISU er nog steeds niet is heeft vermoedelijk ook te maken met een aantal kinderziektes die ze nog niet ( geheel) op weten te lossen.
SJB533
@ford5000
Mja, das ook zo. Een beetje fabrikant gebruikt motoren van gelijke bouw. De zescilinders hebben doorgaans al turbotypen, dus het inwendige is er ook wel.

7 cilinders op 1 lijn lukt niet. Kan alleen als ze alle 7 tegelijk werken en de motor uit een stervorm bestaat 😉

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Deutz DX 90 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!