Stalknecht.... Geplaatst door Abarth op 18-05-2013 om 16:31:26, met 32 reacties.

Fiat 350

Stalknecht...

Reacties

koen JD
Toppertje
Ritchie
Prachtige stal ook! Schitterend Fiatje ook natuurlijk 😉
Abarth
@Ritchie Bedankt! echt ouderwets met houten spanten. Rechterdeel staat er sinds twee jaar voor jongvee, links de melkkoeien. 😉
Ritchie
@Abarth

Heel mooi zo ouderwets. Heb niets met die nieuwe stallen, 't zijn meer fabrieken geworden. Dit is wel een hele mooie, nog in goeie staat ook.

Melken jullie veel koeien dan? Of hebben jullie nog meer stallen?
Abarth
@Ritchie Op dit moment 40-45 melkkoeien en het zelfde aantal stuks jongvee. We hebben nog een jongvee stal. We melken nu in een 2x5 Gascoigne Melotte swingover met individueel voeren (PipeFeeders), maar de plannen zijn om deze uit te breiden naar een 2x6. Ze zeggen dat deze spanten beter zijn dan metalen, vooral bij brand. Tijdens de verbouwing hebben we bewust in de zelfde stijl doorgebouwd. Lijkt mooi en de balken zijn allemaal tweedehands dus ook nog eens goedkoop 😉

Waar melken jullie in? of hebben jullie geen melkbeesten?
Ritchie
@Abarth

Dan heb je nog goedkope stal, spanten zijn zeker niet goedkoop. Daarnaast 'n veel beter zicht dan zo'n stalen ding mee damwand.

Wij hebben tot twintig á dertig jaar terug zo'n 30 stuks gemolken met nog een paar honderd varkens erbij. Mijn vader is gestopt met de melkbeesten, en is hij met vleesbeesten begonnen. Tot en met '99 heeft hij zo'n 80 meststieren gehad met nog wat akkerbouw erbij. Het bracht echter niet genoeg op en kostte veel tijd. Zeker omdat mijn vader ook nog gewoon fulltime werkt.

Vorig jaar begon het weer wat te kriebelen, dus toen weer een koppel Belgisch Witblauwen gekocht. Bedoeling is om daar mee verder te fokken, en nog 'n aantal stieren erbij te houden voor af te mesten. Het bloed kruipt immers waar het niet gaan kan 😃
Abarth
@Ritchie ah! Mooi om te horen! Mooie beesten zijn dat die witblaauwen!
Ritchie
@Abarth

Het is zeker mooi. In de vleesbeesten ligt toch meer mijn interesse, in die sector wil ik straks toch wel wat gaan doen. Dit is dan wel hobby maar ach, als je wat wil verdienen heb je er tegenwoordig min 400 nodig...

Zeker mooi, stukken rustiger ook dan een Blonde d'Aquitaine bijvoorbeeld.
fiatjuh
Prachtige stalknecht, alleen in de stal tijdens werk vermoed ik wel. en z`n rust in een andere droge schuur
Ritchie
@fiatjuh

Idd. Er is niets zo slecht voor plaatwerk dan die dampen van koeien 😉

Maar daar hoef je bij deze niet bang voor te zijn, denk ik zomaar.. 😄
Pascal
@Ritchie

Haha, heb je van beide rassen wel is het vlees geproefd?

Heb zelf blondes, bij een goed rantsoen kan er geen ander ras tegen het vlees op. Maar blauwen zijn in omgang wel wat makkelijker
Voor wat hoort wat (;
Ritchie
@Pascal

Dat klopt. Veel Blondes zijn ook veel raszuiverder. Daarbij komt dat (hetzelfde geld voor bijv. Piemontese) die dieren 'n stuk meer karakter hebben. Maar je hebt gelijk, het proeft het wel inderdaad.
Ritchie
@Pascal

Daar komt nog bij dat de meeste Blonde d'Aquitaine die in Nederland komen nog nooit een stal hebben gezien. Die kalven daar in Bretagne in het hoge gras bijvoorbeeld.

Dan worden ze plotseling op de vrachtwagen gezet richting Nederland of België. Nou, dan breken ze de tent af hoor. En dat is er binnen twee á drie generaties nog lang niet uit.
rudy
@Abarth
mooi hoor.
Abarth
@rudy bedankt rudy!
Pascal
@Ritchie

Karakter hebben ze zeker, maar dat is ook het mooie. Je kunt ze gauw verknallen, maar met een beetje aandacht heb je d'r geen kind aan (behalve bij de geboortes)
CaseCS130
@Abarth Prachtige Fiat. Ben je tevreden over die Pipefeeders in de melkstal? Ben er ook mee bezig.
Abarth
@CaseCS130 bedankt! Ja, zeer tevreden! Gaan jullie nieuw bouwen of renoveren? Wij hebben de oude kilomatics eruit gegooit en PipeFeeders er terug in gebouwd. Installatie was zo gebeurd met enkel twee beugels. Doordat hij onder in de buis doseert is de dosator super stil en geen last met stof! En alles van RVS dus erg robuust, zeker als je last van stotende koeien hebt! Waar twijfel je tussen dan?
CaseCS130
@Abarth We hebben nu een Riejo druppelsysteem in de melkstal en 2 krachtvoerstations in de stal. Die 2 krachtvoerstations zijn zo langzamerhand te weinig voor de gegroeide veestapel. De keus is nu 2 krachtvoerstations erbij of het druppelsysteem vervangen door automatisch voeren in de melkstal met Pipefeeders aangestuurd door de melkmeters/koeherkenning.
Abarth
@CaseCS130 tja, ik begrijp de moeilijke keuze... Ik zou iniedergeval kijken of wanneer je voert in de melkstal dit wel verdeeld wordt over de melktijd, dat geeft veel meer rust tijdens het melken. Bovendien komen de koeien lekker vlot en door de rust brengt het de melk fijn opgang! Bij ons bevalt het iig erg goed! Bovendien moet je bij voerstations weer opletten dat de koeien niet beloond worden als ze stoten of dat ze er door andere koeien uit gestoten worden door de rangorde inde groep. Bovendien kost het waarschijnlijk twee ligboxen?
jehan
@Abarth zeer mooie stal inrichting hebben jullie zeg ..waarkoop je zoiets
roytieltjes
@jehan beej jehan zeker ahhahah
jehan
Eij toe slimmen foeks ..en roy al zenuwachtig
CaseCS130
@Abarth Dat verstoten van elkaar in die krachtvoerboxen is inderdaad het grootste probleem, vandaar dat ik wel weer alles in de melkstal zou willen voeren. Maar de koeien moeten dan wel voldoende tijd hebben om het voer op te eten onder melken. Hoeveel kg krijgen ze bij jullie maximaal per melkbeurt en vreten ze dit goed op tijdens het melken of moet je zo nu en dan even wachten?
En voert zo'n pipefeeder variabel op tijd of op snelheid? Dus duurt 1kg voeren even lang als 3kg voeren, of heeft een koe met 1kg het veel eerder op als een koe met 3kg?
roytieltjes
@jehan ja niet alles zit mee 😞
Abarth
@CaseCS130 wij voeren tussen de 1en 4 kg per melkbeurt. Dat wordt individueel per koe ingesteld en het word verdeeld over de melktijd, dus die koe die 1 kg krijgt, vreet net zolang als een koe die 4 kg krijgt. Doordat ze steeds met het voer bezig zijn, staan ze veel rustiger. Ook gaan ze niet ouwehoeren bij de koe die er naast staat, doordat ze telkens en klein beetje krijgen. Ze likken dus ook altijd de hele bak mooi schoon! Veel beter dan vroeger, toen alles in één keer viel...
CaseCS130
@Abarth Mooi, zo zou ik het ook willen. Onze koeien zijn met het Riejo systeem ook gewend aan het krijgen van brok gedurende de gehele melkbeurt en dat zou ik niet graag inleveren.
Alleen dat Riejo systeem voert elke koe 0,75kg per melkbeurt, dat is niet individueel aan te passen. Eens kijken of ik het eens kan worden met de melkmachine/pipefeeder leverancier.
claasfan
Mooie stal en mooie fiat!
Fiat Heinz
Mooie foto. echte sfeer straalt het uit. Pracht trekker, glimt als een diamant in een geitekont
tractor110-90
Prachtige foto en trekker
+1
a3vandiejen
Prachtige foto.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fiat 350 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!