Foto van een Werklust WG 18, druk bezig met zand strooien.. Foto is geplaatst door fendt-412 op 18-01-2014 om 19:14:51, met 47 reacties.

Werklust WG 18

fendt-412
Foto van een Werklust WG 18, druk bezig met zand strooien.

Reacties

JoranK
Nieuwe stal 060?
Die boxen hebben wij er ook al 25 jaar inzitten.
Jasperfendt
Geen put er ondere ofzo? Mooie stal
Jasperfendt
Mooie werklampen
Loeideutz
@Jasperfendt Als erzand in de boxen gaat, zit er geen put onder. Die zit in 5 jaar vol zand.
fendt-412
@Jasperfendt
Vier 28watt led lampen. Komt mooi helder licht vanaf. Alleen rot licht om tegen in te kijken.

Geen kelder inderdaad, anders bezinkt het zand daar in. Naast de stal is een bezinkput en daaruit gaat de mest naar een silo. Stal is 040.
Jasperfendt
@Loeideutz Met een digte vloer niet
Jasperfendt
@fendt-412 Die lampen zulen nog wel wat kosten of valt het mee? is het veel beter licht als gewoone halogeen lampen?
fendt-412
@Jasperfendt valt hard mee. Volgens mij Chinees spul, dacht iets van 30eu. Komt veel helderder licht vanaf. Vragen wel veel minder amperes, zaten eerst maar 2 lampen op. Zou bij 4halogeen ook nieuwe relais etc op moeten. Scheelt ook weer paar uurtjes werk.
Jasperfendt
@fendt-412 30 euro maar valt me mee voor op de trekker lijkt het me wat de werklampen achteraan zulke ledlampen op te maken.
fendt-412
@Jasperfendt stoort wel op nieuwe radios. Hier zit nog een in met casette bandje en doet het wel goed.
Jasperfendt
@fendt-412 op onze 309 zit er ook nog een met casetebandje in, de orgineele radio. Maar er moet nog een keer een andere in deze word slecht. Hoe komt dat dat stoort op radios dan? Dat is wel minder want zonder radio ploegen ofzo vind ik niks 😞
JoranK
@fendt-412 Met melkrobots erin?
Bob Hendriks
@fendt-412 wg 18 a of b
wilminkje
@fendt-412

eerste indruk lijkt goed van de stal! zullen vast nog wel meer fotos volgen?
CaseCS130
Niet liever een gang extra gehad? Nu moet je altijd veel koeien overeind jagen bij opsluiten voor melken. Tenzij je met robots gaat werken, dan heb ik niks gezegd.
fendt-412
Oude stal bouwen we voor de helft om naar wachtruimte, terugloopgang en separatieruimte. Tussen twee boxrijen in gaan we de roosters 20cm omhoog brengen zodat alles gelijkvloers is. Melkstal is nog maar 13jaar oud dus die gaat nog wel even mee.

Dit is een van de smalste stallen die je kunt bouwen samen met 2+2. Wouden sowieso 1 vreetplaats per koe en paste zo precies tussen erf en sleufsilo's in.

Als koeien in de wachtruimte zitten kan je een boxrij al vast instrooien. Vervolgens kun je de koeien wel in 1 gang ophouden en de rest in strooien. Tegen de tijd dat de laatste koeien uit de melkstal zijn is instrooien ook wel helemaal klaar. Moet alleen wel even met een mannetje extra zijn.
fendt-412
@wilminkje
koeien zitten er al weer bijna een maand in. Loopt super, koeien mooi schoon waardoor melken kwartier sneller gaat, celgetal daalt na het gestress langzaam onder het oude niveau en dippen niet meer. 2kg meer met de laatste melkcontrole. Koeien waarderen het gelukkig 😄
fendt-412
@Jasperfendt
heeft met frequenties en spanningen te maken van stroom. Zelfde idee als je sms krijgt op telefoon dat de radio gaat storen. Vooral de goedkopere lampen schijnen er last van te hebben.
wilminkje
@fendt-412

Mooi dat het gewaardeerd wordt! Van overbezteeting naar onderbezetting en veel meer luchtinhoud scheelt enorm voor de koeien.
Dat je niet meer dipt vindt ik wel gewaagd, winterdag zal het geen probleem zijn, maar voor de zomer vind ik het verkeerde zuinigheid! Je kunt het deels nog compenseren die de koeien en half uur na t melken vast in t voegwerk te zetten zodat de slotgaten mooi afsluiten...
Heb je ook zon dapper groot opdrijfhek die de terugweg de wachtruimte ook direct schoon schuift? 😛
fendt-412
@wilminkje '
overbezetting hebben we nooit gehad, kon ook gewoon niet. Vaarzen hebben het nu wel makkelijker, nergens doodlopende stukken en bij alle oversteken een waterbak. Kunnen altijd wel ergens staan zonder weggejaagd te worden.

Deden eerst alleen savonds dippen en overdag keer vaker door de ligboxen. Koeien liggen niet in een bak stront met de wereld aan bacterien 😄
Als het zand aan dat dipmiddel gaat zitten is het net schuurpapier. We zullen zien, als het niet loopt kunnen we er altijd weer mee beginnen.

Nee zo dapper wordt het niet, geen ruimte voor. Dak is maar 2meter van de grond aan een zijkant. Kun je bijna niks kwijt. Opdrijfhek met stroom en een goede toeter of bel werkt minstens zo goed. Vooral een toeter is een aanrader, alleen met een hek gaan de achtersten lopen terwijl de voorsten niet door willen lopen. Zon dik hek is vooral mooi als je meerdere groepen melkt en de volgende groep achter de rest kunt jagen.
JD5620
@fendt-412 mooie stal 😄
mdoornekamp
Schuif je de mest gang ook met dit beest schoon of heb je nog wat kleiners. Staat de stal ook op afloop zoals in Stedum? Wel uitkijken dat je niet te veel zand door je mest tank en sleepslang krijgt.

Led lampen zijn er vanaf 40 euro ook ontstoord. Staat er dan wel bij. Ik heb ze achter op de opraapwagen
fendt-412
@mdoornekamp
Hebben er een kabelschuif in liggen. We melken 2keer per dag, wordt het naar ons idee een te grote chaos. Met 3x melken per dag zou het schoon schuiven met een shoveltje/bobcat wel te overwegen zijn.

Stal staat niet op afschot in de lengte. Hebben een spoelgoot met bezinkput achter de stal. Ervaringen van anderen met soortgelijk systeem is dat ongeveer 3/4 van het zand bezinkt. We zullen zien hoe het loopt.

Nare ervaringen opgedaan met mestrijden bij die boer of valt het mee? 😛 Hoe hebben ze de mest daar eigenlijk opgeslagen?
fendt-412
@JD5620
dankje!
mdoornekamp
@fendt-412 Sleepslangen ging nu nog goed daar omdat ze net begonnen zijn met melken. Zit ook veel aangevoerde varkensmest in. Net wat je zegt het zand bezinkt wel. Moet je er op den duur een keer uit scheppen met een kraan oid.

Ze hebben een betonnen bak gestort van 40 x 60 meter met muren van 3,5 meter
fendt-412
@mdoornekamp
Bak hoeft dan niet overdekt te zijn zeker?
Onze bak is 30x7x3 met mestplaat er naast en 3000kuubs silo. Kan de kraan het zo uit draaien en kan het uitlekken. Hebt dan ongeveer half zand half mest.

Loonwerker strooit het bij een andere boer met halfvolle breedstrooier over het land. Ging heel mooi zeiden ze. Ziet er niets van weer.
mdoornekamp
@fendt-412 komt nog een soort overkapping over dacht ik. Die bak van 30 x7 is dan de afstort van de mestschuif? Zij hebben ook zo'n soort bak achter de stal. Van daaruit pompen ze het over in die grote bak
eppo
@fendt-412

mooi lichter maken dat land met geel zand. als je naar de koeien kijkt dan is dit het beste systeem, jullie hebben een verdringerpomp toch op de mesttank? kabel van de schuif zal wel eerder afzijn. maar dat mestscheiden voor de boxen haalt t niet bij dit ! wel jammer dat je nu niet kan navergisten. maar hoe zit t met de uitstoot dan van dichte vloer zeiken zze daar niet over ?
fendt-412
@eppo
Boer uit Friesland verkoopt het aan bollenboeren in noord holland. Was wel vraag naar zei hij. Grond is hier toch zwaar zat, voordat het hier echt slempt zijn we wel een paar jaar verder 😛

Is een emissiearme vloer. Vloer ligt op 2%afschot naar het midden en daar zit een giergoot. Is gestort en zal wat variatie in zitten, maar gemeente deed nergens moeilijk over.

Dat hele vergisten is lijkt niks. Mest hoeven we toch nog niet te verwerken. Duurt nog wel even voordat we niet alles meer bij de buurman kwijt kunnen. Mestraffinage leek het ook te worden, maar de proefinstallatie in Leeuwarden staat ook al weer stil omdat het voor geen meter liep.

Hebben een vacuumpomp. Voordeel met verdringer is dat je tijdens het rijden de tank kunt laten mixen. Blijft het altijd wel wat stromen. Eerst maar eens een jaar of 2 aankijken, grootste bangmakerij hoor je van boeren die geen ervaring hebben. Met dichte vloer kunnen we altijd nog naar stro of gescheiden mest, met kelders kun je nooit weer naar zand.
fendt-412
@mdoornekamp
ok. Bezinkput hier hoeft geen kap over omdat het tijdelijke opslag is. Was al benieuwd hoe zij dat op papier opknapten maar is dus niet gelukt 😛

We hebben een spoelgoot achter de stal gemaakt van 400pvc. Bij de afstorten van de schuiven de bovenkant eruit geslepen. Een 18kw pomp spoelt dunne mest uit de 2e deel van de bezinkput, na een overloopmuurtje, door de goot heen zodat het mest als het ware van het zand wordt losgeslagen.

Wij wouden niet graag een bezinkput recht achter de stal, zit je bij de volgende uitbreiding direct al weer vast.
mdoornekamp
@fendt-412 zij hebben bezinkput in het midden met roosters erover. En links en rechts een stal van 80 of 100 meter lang dacht ik. Als ze willen uitbreiden kunnen ze sowieso niet langer denk ik.
fendt-412
@mdoornekamp
zal dan inderdaad wel in de breedte gaan. Houd je mooie groepen die in een uurtje door de melkstal kunnen. Wel ideaal met compleet nieuwbouw dat je alles in kunt richten zoals je wilt.

Met uitbreiden heb je altijd wel een paar beperkingen. En achteraf zou je vast weer anders doen.
johnd-ts
@fendt-412 Bij het loonbedrijf waar ik werk is er een klant die ook dit systeem heeft, nog nooit problemen gehad met het uitrijden van de mest daar. Zal dus wel meevallen neem ik aan 😉
fendt-412
@johnd-ts Klant komt uit de Wilp zeker?
Is mn vader een keer wezen kijken. Heeft inderdaad een soortgelijk systeem, zijn schuiven lopen wel rechtstreeks naar de bezinkput, bij ons gaat het eerst nog door een spoelgoot.
johnd-ts
@fendt-412 Ja klopt! Wat is precies het nut van de spoelgoot dan? 😄
fendt-412
@johnd-ts
mest moet achter de stal weg. Willen geen put recht achter de stal willen we de stal ooit nog eens verlengen.
Zand wordt door de snelle stroom van dunne mest als het goed is los geslagen van de mest en bezinkt daardoor beter.
fendtfan16
@fendt-412

Ik zie op je profiel dat je in Loppersum woont. Hebben jullie nog bijzondere dingen moeten doen aan de stal zodat die niet verzakt o.i.d door die aardbevingen? Als ik dat zo in het nieuws allemaal lees en hoor is het bij jullie het ergste namelijk met die gaswinning.
JOHNDEEREBOERTJE
@fendt-412
Wat voor schuif ligt er in deze stal?
En hoe gaat dat qua slijtage?
fendt-412
@fendtfan16
Verzakkingen hebben we opzich niet last van. Vooral scheuren op zwakke plekken van gebouwen. Zoals boven kozijnen, deurposten en hoeken van muren. In de stallen op een paar scheuren na geen last. Of de kelders van de oudere stallen lek zijn is de vraag.

Aan de stal hebben we niks extra gedaan. Zou ook niet weten wat je er aan kunt doen. Door te heien schijnt de grond de trillingen nog erger door te geven aan de stal. Hebben de betonvloer op een lag van 60cm puin gestort. Dat verzakt eerst niet weer hopelijk. Hebben al met al paar duizend euro schade, kom je wel weer overheen en wordt wel vergoed. Zijn alleen ook al mensen uit hun huis of boerderij gezet omdat het niet meer veilig is. Dat kost zoveel, duurt jaren voordat er een besluit wordt genomen, dan is de grap er snel vanaf.
fendtfan16
@fendt-412
Kan me goed voorstellen dat je het niet meer grappig vind onderhand. En vergoeden is leuk maar daar is de schade nog niet mee verdwenen dus eigenlijk heb je er ook niet zo veel aan lijkt me..
fendt-412
@JOHNDEEREBOERTJE
Zit een vouwschuif van DSD in.
Buitenste 2 paden zijn van rubber, dus daar zal de schuif amper slijten. Middelste baan is wel beton. De schuif is een soort frame waar 2 platen van 200x10 als het ware voor hangen en de vloer kunnen volgen. Platen zijn heel eenvoudig uit te nemen en kun je zo nieuwe in zetten, zit nog een nylon strip onder maar hoe lang dat blijft zitten is de vraag.

Alles loopt nu een week of 6, goot bijna verstopt gehad maar kwam door te dikke mest. Valt verder nog weinig van te zeggen.
JOHNDEEREBOERTJE
Wij hebben ook een schuif in het zand lopen, maar dat slijt allemaal als een achterlijke. Kleppen, hoekwielen, kabels, alles eigenlijk...
fendt-412
@JOHNDEEREBOERTJE
Hoe lang gaat het touw en hoekwielen bij jullie ongeveer mee? In oude stal met roosters hield het touw met 2jaar wel op en hoekwielen een jaar of 7.

In de hoekwielen zitten geen lagers, is een kunstof wiel met ijzeren as er in. Adviseerden om elk jaar de assen te vervangen, zullen zien hoe hard dat slijt. As kan er wel zo van boven uitgehaald worden zonder verder wat los te halen.
JOHNDEEREBOERTJE
Wij werken met staalkabels. die kabels gaan ong. een half jaar mee.
Bij de hoekwielen moeten we ong. elk driekwart jaar de pennen en bussen vervangen.
De kleppen slijten ong. 20mm per driekwart jaar maar dan moeten ze vervangen worden omdat ze te kort worden.
Jantjecase
@fendt-412 hoeveel koeien melken jullie nu dan?
fendt-412
@Jantjecase
Momenteel 135 aan de melk en lopen nog wat droge koeien in de oude stal.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Werklust WG 18 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!