Foto van een Rumpstad Ploeg. Enige tijd geleden al over gesproken op het forum, maar vandaag dan toch een rumpstad ecoploeg op demo via loonbedrijf Mulders uit Haaren. De trekker is een 820 met rtk-gps besturing.
Ploegdiepte zit tussen de 17 en 18 centimeter.

Rumpstad Ploeg

Foto van een Rumpstad Ploeg. Enige tijd geleden al over gesproken op het forum, maar vandaag dan toch een rumpstad ecoploeg op demo via loonbedrijf Mulders uit Haaren. De trekker is een 820 met rtk-gps besturing.
Ploegdiepte zit tussen de 17 en 18 centimeter.

Reacties

Fendt926Driver
Quote @mrpieter:
maar vandaag dan toch een rumpstad ecoploeg op demo via loonbedrijf Mulders uit Haaren
welke voordelen verwachten jullie in de graszode produktie dat je graag deze ploeg aan het werk hebt?
Siebenga
Denk omdat er in de eerste paar cm maar wordt bemest? en vaak op niet vruchtbare zandgrond wordt geteeld? dus zonde om die arme grond van onderuit omhoog te trekken?
mrpieter
@Fendt926Driver
Ik zie hier verschillende voordelen in welke naar mijn idee voor de meeste teelten gelden, niet alleen voor de graszodenteelt.
Wij zitten hier op zandgrond met een gemiddelde teeltlaag van 25 centimeter. Daar onder kom je geel zand of leem tegen.
De conventionele ploeg die hier voorheen gebruikt werd kan met een ploegdiepte minder dan 25 de grond niet netjes draaien; de grond wordt mee opzij geduwd naarmate je ondieper gaat werken.
De teeltlaag waar je ieder jaar mee werkt moet je bemesten en dergelijke. Met de krappere bemestingsnormen moet je dus proberen de stoffen beter te benutten, dus als je teeltlaag dunner wordt, dan is bij dezelfde bemesting je aandeel voedingsstoffen hoger. Vooral ook op je aandeel organische stof gelet.
Een ander voordeel vind ik persoonlijk het bovenover rijden van de trekker. De grond onderin en naast de voor wordt niet extra verdicht.
Fendt926Driver
Ok duidelijk.
hou zelf van een rijke ruime bouwvoor ploegen hier meestal rond de 28 tot 30 cm
newholland6640
@Fendt926Driver

Dat zal dan inderdaad het verschil in grond zijn.

Het Verhaal van mrpieter geld ook voor ons als normale boer op zandgrond.
New Kobelco
@mrpieter
Ik ben fan.
mrpieter
@newholland6640 ik vermoed dat er best toekomst zit in deze manier van ploegen. Grond mooi gekeerd en toch organische stof bovenin.
mf-6265
Daar zit toekomst in ;p
CoenNijenhuis
(@radium45)
reinder-mf
Mooi systeem, de ecoploeg. Hebben zelf een stoppelploeg, zelfde ploeg maar dan door de voor en rondgaand. Zou graag een ecoploeg willen hebben voor het groenbemester zaaien, dan kun je mooi heen en weer en op brede Xeobib banden graanrijden ipv een set smallere AgriBibs. Nadeel is de prijs voor een kleine 20 ha groenbemester per jaar 😃
mrpieter
@R. Hogenhout na de groenbemester ploeg je wel met een gewone ploeg? Ik denk dat klepelen en ploegen met ecoploeg dan ook zou kunnen.
Ben vandaag al aan het roteren gegaan, al het stro en gewasresten die bovenop lagen zijn toch volledig ondergeploeg.
daan knol
Lijkt me een machtig mooi systeem wij hebben 1 perceel met 10-15 cm klei dan een storende laag en dan zand, dus als je die zou ploegen ploeg je het zand naar boven maar dat zakt weg en dan zit je met een storende laag bovenop
reinder-mf
@mrpieter Ja, we ploegen de stoppel op een diepte van 17 cm met een stoppelploeg, en in het najaar met de gewone ploeg. Zo halen we geen stro en stoppels boven, en groeit de groenbemester perfect. Gewoon ploegen met een ecoploeg zie ik hier nog niet zitten..
Tjeuschuurmans
Ziet er goed uit. Is er ook al gras gezaaid en is het verschil al te zien groetjes tjeu
mrpieter
@Tjeuschuurmans graszaad zat er voor het weekend al in. Nu is er niks te zien, ziet er net uit als anders. Pas later in de groei zullen we merken en zien of er verschillen zijn.
Tjeuschuurmans
@mrpierer ik ben benieuwd we wachten af
MaxxuM4ever
@R. Hogenhout Kun je er niet eentje huren dan om het eens te proberen. Ploegen op Xeobib's lijkt mij geweldig voor de bodem.
reinder-mf
@MaxxuM4ever Ja vast wel, maar we hebben net een nieuwe ploeg, en hebben een relatief klein akkerbouwbedrijf, en investeren is de laatste jaren al goed genoeg gebeurd, is wel een keer goed zo, dromen moeten er blijven 😄
radium45
@CoenNijenhuis Zie het nu pas, geweldige ploeg.
radium45
@mrpieter Ook ik volg deze Ecoploeg al enkele jaren, zit er nog steeds over te denken om er 1 aan te schaffen daar ik er vrij veel werk mee denk te verkrijgen hier op het zand.
SJB533
Quote @radium45:
zit er nog steeds over te denken om er 1 aan te schaffen daar ik er vrij veel werk mee denk te verkrijgen hier op het zand
Wat is je drijfveer?
mrpieter
@radium45 het ploegen met de demoploeg heeft als resultaat dat onze loonwerker inmiddels een ecoploeg heeft aangeschaft.
Het perceel wat hier bij de eerste foto geploegd word geeft inmiddels de eerste resultaten.
Het ene deel van het perceel is geploegd zoals we gewend waren en geeft een streepachtig groeibeeld. De lijnen van de ploegscharen zijn te zien in groei en kleur, dus arm en rijke grond.
Het stuk wat met de ecoploeg is geploegd is bijzonder egaal van kleur, geen ploegbanen te ontdekken.
Inmiddels zijn er dit voorjaar al weer enkele percelen geploegd, in afwachting van hun bestelde ploeg is er nu tijdelijk een soort demoploeg in gebruik.
De bestelde ploeg krijgt een wat zwaardere kop en als bijzonder detail lemken ondergronders. Deze zullen op de 1e, 3e, 5e en 7e schaar zitten omdat we anders bang zijn voor te veel losse ondergrond aangezien er maar ruim 30 centimeter werkbreedte is per schaar.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Rumpstad Ploeg ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!