Foto van een Kongskilde Zaaimachine, bezig aan te passen met 57 uitlopen om volvelds gras te zaaien. Geplaatst door mdoornekamp op 24-12-2014 om 19:29:13, met 42 reacties.

Kongskilde Zaaimachine

Foto van een Kongskilde Zaaimachine, bezig aan te passen met 57 uitlopen om volvelds gras te zaaien

Reacties

JD3010
@mdoornekamp Dubbele uitloop voor gras te zaaien?
mdoornekamp
@JD3010 Jij bent snel 😄 Ja de helft wordt voor de machine gestrooit en de andere helft van het zaad gaat gewoon door de pijpen. Daarna de naloop eg met S tanden er nog door. Hopen dat het dan goed komt. 😄
JD3010
Of jouw pc is traag. 😉
Je hebt daar dan een 3-hoek in gemaakt zodat het zaad verdeeld wordt over beide slangen?
mdoornekamp
@JD3010 Ja dat in dat bakje zit een staand hoekijzertje. Deze heb ik er kant en klaar bij gekocht. Worden ook bij de Samex/Kongskilde twinseeder gebruikt. Zelf maken kost erg veel tijd. En tijd kost dit project al genoeg. Om alles een beetje NETJES en pas te maken. Bakken en braden gaat sneller...
radium45
@mdoornekamp Die balk met die dubbele uitlopen is zo te koop bij Kongskilde?
+1
mdoornekamp
@radium45 nee. Die splits bakjes zijn van Samex. Die bouwen de twin seeders zelf. Die bakjes laten ze per 1000 maken bij een metaal bewerker. Ik heb er 30 bakjes bij gekocht en zelf zo gemaakt.

Grote voordeel van deze machine is dat er veel ruimte is onder de bak én dat de balk met zaaipijpen niet onder de nokken wielen weg klapt voor aftappen of afdraaien. In de zaaihuizen zit een klepje die je omklapt voor aftappen. Die klepjes bedien je centraal
hobbyboer
@mdoornekamp

Zijn er meer die zo zaaien?

Ik zou er zelf niet zo snel voor kiezen om mijn zaaimachine op deze wijze aan te passen.

Je zou kunnen stellen dat de helft van het zaad in rijtjes, dus niet vollevelds, komt te liggen en de andere helft komt niet op de juiste diepte.
Dus opgeteld komt al het zaad niet optimaal terecht?

Of denk ik nu heel raar? 😉
mdoornekamp
@hobbyboer Er zijn ook systemen die alles BOVEN de grond volvelds strooien en dan nog een eggetje erdoor of een rol erover. Meest bekende is de Samex twinseeder. (zoek maar eens op google) Hier heb ik het ook van af gekeken. Deze machines worden al meer dan 15 jaar verkocht.

Er worden de laatste tijd ook prneumaten gemaakt met extra uitlopen die dan een stuk of 10 slangen over hebbben die het zaad dan met kets plaatjes voor de machine strooien. Met 10 uitlopen ben je dan wel windgevoeliger. Het verhaal bij deze machines is dat onder sommige omstandigheden het diepere zaad eerder opkomt en soms het los gestrooide zaad. Uiteindelijk zal ,afhankelijk van het weer, alles opkomen en heb je en volvelds zaaibeeld.

Omdat het je bovengrondse zaad voor de machine strooit komen de pijpen er nog doorheen en de zaaieg ook nog. De pijpen brengen het zaad waarschijnlijk iets dieper.

Het is practisch onmogelijk om een machine te maken met 50 of 60 pijpen dus is dit de enige manier om een voller zaaibeeld te krijgen. Of heb jij nog een beter idee? 😄
hobbyboer
Haha, nee ik heb inderdaad nog geen beter idee! 😄

Er is veel te verzinnen, echter: Ieder voordeel heb zijn nadeel.
mdoornekamp
@hobbyboer Hij wordt bij jou het gras gezaaid dan? 10 jaar geleden kon je nog conventionele zaaimachines kopen met 36 pjipen maar tegenwoordeig houdt het met 29 wel op. En dat is echt te weinig. Een echte pasklare machine voor gras zaaien bestaat gewoonweg niet meer. 😞
radium45
@mdoornekamp Inderdaad, ook gebruikt zijn het veelal graanzaaimachines. Vroeger had je veel van die Nordsten machines met 3 rijen pijpen, je had er dan ongeveer 36 dacht ik. Nadeel was weer dat je veel kans op stroperij had.
mdoornekamp
@radium45 nordsten heb ik ook 2 van gehad. De laatste had al geen breed zaai kouters meer. Dan zaai je snel weer te diep. En gras staat veel te strak in de rij
radium45
@mdoornekamp Ik had ook een nieuwe NS3030. Die was eigenlijk nog niet gammel genoeg op de pijpen. Die zaaide zo messcherp, voor graan leek dat heel mooi maar voor graszaad moet je eigenlijk een oudere machine hebben waarbij de pijpen al iets kunnen slingeren.
hobbyboer
Zaai nog zelf met zo'n goedkoop ding met 35 pijpen en dat hadden er best een paar meer mogen zijn ja. (eventueel in 3 rijen ipv 2, tegen het stropen)
mdoornekamp
@hobbyboer Ok. Probleem met de oudere Stegsted/Fiona/Nordsten machines is dat de werkelijke werkbreedte maar 2.90 meter is. Mijn nieuwe Kongskilde heb ik verbreed tot 3,05 zodat je nooit streepjes overslaat bij de aansluit rijen.
JD3010
@mdoornekamp Gras hoeft ook niet diep gezaaid te worden. Wat je ertussen strooit, verdwijnt vanzelf wel onder de grond. Ik zou me er geen zorgen om maken.
mdoornekamp
@JD3010 Ik ben er ook wel van overtuigd dat het goed komt. Graszaad ligt gauw te diep. Ik hoop dat ik er de komende 20 jaar naar tevredenheid mee kan zaaien.
JD3010
Haha, dan kunnen jullie beide met pensioen.
mdoornekamp
@JD3010 Dat heb je goed opgemerkt. Mijn gedachte. 😄 Daarom alle nieuwe delen aan de zaaier laten stralen en spuiten. De ophanging van de kopeg kwast ik wel een beetje bij. Die gaat over een paar jaar wel weer een keer weg.
Favorit614
Tja incl. extra zaaivat zit ik op 59 uitlopen totaal
mdoornekamp
@Favorit614 dat is het werk. Dus heb je een kleine extra zaaibak er op? Heb je ook zo veel pijpen dan of strooi je het bovengronds
Favorit614
@mdoornekamp 35 op de Kongskilde die het in de grond legt, daar voor een fiona zaaivat met 24 gesplitste uitlopen(48) die het volvelds voor de zaaikouters strooit.
Net ff boekje op gezocht, komt op een totaal uit van 83

tractorfan.nl/picture/33510/

tractorfan.nl/picture/33628/
mdoornekamp
@Favorit614 ja dat is ook mooi werk zo. Ik heb dit systeem ook overwogen. Enige nadeel is dat je 2 bakken moet vullen en aftappen. Ben je boer of loonwerker. Als ik als loonwerker 2 ha moet zaaien ligt er precies 90 kg graszaad klaar. En als ik dan meer dan 5 kg over heb krijg ik boze gezichten. Met 2 bakken wordt dat nog lastiger
Favorit614
Quote @mdoornekamp:
Met 2 bakken wordt dat nog lastiger

Valt reuze mee, de bovenste eerst afdraaien , die zet je heel iets ruimer.
De zaaimachine zelf stel je op hier op af.
zodat je op de laatste kopakker de bovenste leeg hebt, de onderste iets over.
met minder dan 5 kg in de zaaibak heb je gauw last van lege pijpen.
Dus kale strepen op de kopakker
mdoornekamp
@Favorit614 je bent er wel aardig handig mee 😄 Ik ga het eerst een jaar proberen. Ik heb alles zo gemaakt dat het demontabel is en ik de machine weer origineel kan maken.

Gebruik jij hem gewoon voor grasland of voor speciale toepassingen.
Kun jij er zo ook nog tarwe mee zaaien?
Favorit614
@mdoornekamp de 2e zaaivat is niet geschikt voor harde korrels.
graszaad , klaver , ect wil wel
varken
Bij ons in de buurt wordt alleen maar met de twinseeder met mengfrees of kopeg of rabewerk gezaaid
maar veruit het meeste net de mengfrees.
we hebben zelfs een tweede twinseeder bij gekocht omdat we het anders niet aan konden na de maïs oogst.
mdoornekamp
@varken Ok. Heb je de bakjes wel een verstopt gehad met nat graszaad? Ik heb er zelf helemaal geen ervaring mee.
varken
We hebben die bakjes eigenlijk nooit verstopt zitten.
maar we doen er ook geen nat graszaad in.
mdoornekamp
dx11
@mdoornekamp nu weet ik het weer.hier was je net mee bezig toen ik om die Agridose kwam
mdoornekamp
@dx11 ohja. De helft zaai ik 10 cm boven de grond, de rest door de orginele pijpen. Bovengrondse slangrn wel netjes tussen de rijen van de pijpen
@dx11 dit was hoe je jou zaaier wou aanpassen?
mdoornekamp
@ronald-deutz-fahr zo heb ik hem aangepast. We zaaien er nu al een paar jaar naar volle tevredenheid mee.
@mdoornekamp hoe simpel kan het zijn😉 dit is in princiepe toch op elke zaaimachine te maken? Dus ook een oude tarwezaaier met 25 pijpen? Wat kosten zulke verdelertjes?
mdoornekamp
@ronald-deutz-fahr verdelertjes kosten 10 euro per stuk. Volgens mij had is ze van Wasse in Hijken.

Verkijk je niet op de ruimte die je nodig hebt om alles er bij te bouwen. En als je een zaaimachine hebt waarbij je de buizen wegklapt om af te tappen, kun je de bakjes lastig plaatsen. Ik heb dit type zaaimachine gekocht vanwege de grote loze ruimte onder de bak
@mdoornekamp aah zodoende. Maar stel je gebruikt dat aftappen niet, maar zuigt hem met een stofzuiger leeg, dan ben je wat flexibeler dus? €10 is niet Gek, goedkoop upgraden 😎
+1
mdoornekamp
@ronald-deutz-fahr ja je kan leeg zuigen of bak onder de pijpen zetten. Bij deze Kongskilde zit een klep in het kunststof huis. Door de kleppen centraal open te zetten, valt het zaad in de aftap bak. Mede daarom ook voor deze machine gekozen. Samen twinseeder gebruikt dezelfde zaaibak.
+1
dx11
@ronald-deutz-fahr jep. Dit was het idee

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Kongskilde Zaaimachine ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!