Foto van een Ahlmann AZ 10 als het niet kan zoals het moet moet het maar zoals het kan.hef hydrauliek slang geknapt tijdens het harken. met veel moeite aan de kant gekregen en toen op transport naar d

Ahlmann AZ 10

Fendt926Driver
Foto van een Ahlmann AZ 10 als het niet kan zoals het moet moet het maar zoals het kan.
hef hydrauliek slang geknapt tijdens het harken. met veel moeite aan de kant gekregen en toen op transport naar de werkplaats

Reacties

johndeere6230
Sinds wanneer heb je zo'n treintje?
Fendt926Driver
@johndeere6230 deze heb ik nu 3 jaar. Gebruik hem alleen om na het maaien de kanten op en de hoeken uit te harken. Voor harken zelf heb ik 2 dubbele 6m harken.
deze is vooral makkelijk met hoeken uitharken. Als de 2e op de halve werkbreedte erachter loopt gaat die in de bocht binnendoor lopen en is de bocht mooi ruim uitgeharkt
johndeere6230
@Fendt926Driver

aah oke, is even wennen zo'n treintje maar als je er op een keer beetje goed mee kan werken werkt het nog best prima.

Kanten van te voren uit harken werkt met een dubbele hark wel lekker ja, kan je mooi capaciteit draaien.
+1
Jantjecase
@Fendt926Driver heeft u nooit zo iets van ik heb eigenlijk veel te veel machines?
En ook nooit zo iets van ik zou eigenlijk liever een nieuwere vario willen waar u alleen kleine werkzaamheden mee doe als altijd dat gesleutel? Niet om u aftekraken maar ik zou zelf liever 200 koeien melken, en de loonwerker iets meer laten doen als alles zelf. ( ben zelf 100% koeienmens) en vroeg me het af. Want hier in de buurt zit ook iemand alles zelf doen veel machines op het erf ik zou er persoonlijk helemaal gek van worden????( bij hem schiet op ruimen er bij in en de koeien ook welleens)
claasfan
Quote Reactie van @Jantjecase:
ieuwere vario willen waar u alleen kleine werkzaamheden mee doe als altijd dat gesleutel? Niet om u aftekraken maar ik zou zelf liever 200 koeien melken, en de loonwerker iets meer laten doen als alles zelf.

Toch juist mooi dat gesleutel en zon oudere vario zijn toch veel mooier dan die nieuwe 😉
Zelf doen is het aller mooiste en je weet precies hoe je land in elkaar steekt, en als je 200 koeien moet melken heb je ook niet veel tijd meer voor andere dingen
Fendt926Driver
@claasfan voor mijn 2 oude 900 serie trekkers had ik een nieuwe 310 kunnen kopen. Dan heb ik liever deze 2.
Fendt926Driver
@Jantjecase eigenlijk kom ik machines te kort. Maar heb een hele goede band met 3 loonwerkers waar ik eventueel op terug kan vallen als er een machine uitvalt. Vooral gras inkuilen is mijn ding.
ik wil eigenlijk alles zelf doen. Ook mijn koeien zelf voeren en insemineren. En de kalver opfok. Maar ook zeker de voederwinning. Als ik wil injecteren en de loonwerker kan niet zoek ik direct zelf zo een machine. Ook met voederwinning ben ik sneller dan de loonwerker. Ik was de eerste in de buurt met een tripple maaier. Loonwerkers hadden die in de buurt nog niet. Dan duurt het mij te lang. Meer koeien is voor mij geen optie omdat ik geen personeel wil. Dan zijn 110 koeien voor mij alleen genoeg
Jantjecase
@Fendt926Driver hier in de buurt is het vrij normaal triple maaiers ook bij de veehouders zelf. Ik zelf zou zoveel alleen zelf willen doen als je met of een broer/vader er bij hebt of een goed persooneelslid. Hier zit een boer de voor 120 koeien+ 150 ha akkerbouw die echt alles zelf doet en daar lopen +- 6 personen rond dat lijkt me dan weer totaal niks. Maar ieder boert zo als hij wil. Ik snap dat u dat mooi vindt!
+2
Fendt926Driver
Quote Reactie van @Jantjecase:
Maar ieder boert zo als hij wil. Ik snap dat u dat mooi vindt!
klopt ik moet er ook niet an denken de hele dag op de trekker te moeten rijden het hele jaar.
de afwisseling vindt ik het mooist.
plus dat ik de handicap heb dat ik vindt dat ik zelf alles op mijn bedrijf het beste kan.
ik weet hoe mijn land er bij ligt waar ik wel en niet kan maaien of bemesten.
er zijn percelen bij die ik in 5 keer bemest gewoon omdat het kan en ik weet waar ik wel of niet kan rijden. een loonwerker heeft er de tijd niet voor en weet niet alles van mijn percelen.
op een perceel van 12 km aan de overkant van de straat bemest ik van voor naar achter ga dan de straat op rij 2 km over de straat en ben weer bij de put. de loonwerker draait achter in het land en komt leeg door de weide terug. ook als hij halfweg uitkomt rijdt hij terug en later vol weer heen. ik ga dwars uit naar het dichtsbij zijnde inrit met de weg van 2 km weer naar huis.
ook een inhan op 500m in de weide waar 5 ha ligt rijdt hij door de weide heen bemest en rijdt door de weide weer terug. is wel 125 kuub per snede. ik rij zelf door een 1 km om door een zandpad om op dat blok te komen. tripple maaiers zijn hier ook redelijk gewoon. maar ik had hem 10 jaar geleden al.

het mooie aan boeren is dat je kunt uitbesteden wat je niet mooi vindt. en verdienen met wat je wel mooi vindt.
maar als ik in de stal 2 cent laat liggen en het verdien met trekker rijden heb ik toch een pracht dag gehad
jehan
@Fendt926Driver en weer heelhuids thuis gekomen met de hark?
Fendt926Driver
@jehan ja helemaal heelhuids. duurde wel 40 minuten langer met de hark erachter. de besturing stond niet helemaal recht dus het wiel aan de berm kant liep volledig naast het achterwiel van de trekker. vooral met weg versmallingen met trottoir banden langs de weg moeilijk om door te komen.
maar we hadden alle tijd dus mooi rustig aan gereden

nog lang nagezeten bij de buurman?
jehan
@Fendt926Driver was dat niet bij te stellen dan? ja tot vannacht gezeten daar nee nee niet aan 1 stuk tussen door wel thuis geweest
Fendt926Driver
@jehan is wel bij te stellen maar leek mij onderweg zonder gereedschap niet echt te doen. thuis stuurstang iets korter gedraaid en hoop nu dat het verholpen is.
ljdekker
Quote Reactie van @Fendt926Driver:
Meer koeien is voor mij geen optie omdat ik geen personeel wil.

Waarom wil je geen personeel?
+1
Fendt926Driver
@ljdekker veel te lastig. hebben een scheet dwars zitten en al het werk is weer voor mij alleen. en ze doen maar 8 uur per dag. de andere 16 uur per dag /nacht zijn ze allemaal voor mij
ljdekker
@Fendt926Driver tja het is wat je zelf wilt natuurlijk, maar als dat een vast principe is dat je geen personeel wilt dan houdt het met zo`n 100 koeien wel op inderdaad. Wij hebben hier een vaste medewerker voor 5 dagen in de week. les 1 wat je moet leren met personeel is dat er niemand is die net zo veel werkt als de jezelf en dat deze ook niet op dezelfde manier werkt als jezelf. Dat moet je accepteren. Personeel kan ziek worden inderdaad, maar dat kun je zelf toch ook?
+1
ljdekker
@Fendt926Driver oh jij hebt liever 24 uur per dag koeien dan 16 uur per dag?
+2
Fendt926Driver
Quote Reactie van @ljdekker:
oh jij hebt liever 24 uur per dag koeien dan 16 uur per dag?
ja want jij hebt ook niet 5 dagen vrij in de week als de medewerker er is. dan ben jij nog de hoofd verantwoordelijke

en de medewerker verdient meer in de week met deze melkprijzen dan jullie

maar gelukkig mag iedereen zijn eigen bedrijfsvoering zelf bepalen.
ik heb 150 melk koeien gehad met een part time mede werker ik weet waar ik over praat. ben zeer gelukkig met mijn move richting 100 koeien.

wat heb jij allemaal al geprobeerd?
ljdekker
@Fendt926Driver
150 koeien is een heel lastig aantal qua arbeidsbezetting lijkt me.Te veel om alleen te doen en te weinig om iemand er bij aan te nemen.
Wij hebben 260 melkkoeien waardoor een fulltime medewerker ook genoeg werk heeft. In het weekend is er geen personeel en zetten we het werk zelf rond. Het zou een optie kunnen zijn om alle landwerk uit te besteden en de medewerker de deur uit te doen. Dat betekent dat pa en ik altijd aan de beurt zouden zijn om te melken. Nu zijn er 3 die kunnen melken dus betekent het dat er altijd 1 wat anders kan doen, of weg kan. Meer koeien en personeel betekent in ons geval meer vrijheid.

Personeel moet elke week betaald worden, onafhankelijk van de melkprijs, maar dat is met meer dingen zo toch. De bank pakt ook elke maand z`n geld wel zonder naar de melkprijs te kijken. Arbeid kun je alleen goedkoper maken door meer te melken met hetzelfde volk en dat is wat wij nu proberen te doen.
+1
HJ_
Quote Reactie van @Fendt926Driver:
veel te lastig. hebben een scheet dwars zitten en al het werk is weer voor mij alleen. en ze doen maar 8 uur per dag. de andere 16 uur per dag /nacht zijn ze allemaal voor mij

beetje dom geschreeuw vind je niet? zorg dat je een goeie hebt. werken ook gewoon van smorgens 6 tot s avonds 8 en met piekmomenten nog wel langer. en ook de weekendmelkbeurten worden gewoon verdeeld. gewoon goeie afspraken maken.
Fendt926Driver
@HJ_ heb 7 jongens aan het werk gehad via AB oost. meest "stappers" dus iemand die voor een bepaald aantal uren per week gekoppeld was aan mijn bedrijf weet dus wel waar ik over praat. als eigenaar met griep moet er wel gemolken worden en dan daarna je bed weer in maar werknemers laten bij een beetje hoofdpijn of griep direct een belletje doen met ik kom niet.
als ze toch afbellen als ik ze nodig heb hoef ik ze verder ook niet. ga wel investeren in machines die arbeid verlichten.
en werknemers doen volgens de experts wel 80 koeien maar ook maar GEMIDDELD 8 uur per dag. de rest van de tijd zijn ze wel voor mij

maar jij kunt wel hele andere ervaringen met personeel hebben
ljdekker
@Fendt926Driver Hier gaat het goed met personeel. Deze man werkt nu zo`n jaar of 8 bij ons dus die weet wel hoe het een en ander er aan toe gaat hier. In de toekomst zal er wel meer personeel bij moeten komen als pa en ma stoppen en ik er alleen voor sta. Dit zal ook wel weer loslopen.

Mensen die bij hoog en laag beweren dat ze geen personeel willen en liever een slag harder werken komen zichzelf ook een keer tegen. Denk dat de rek er dan wel uit is bij zo`n 100/120 koeien. Het is niet goed of fout, maar het is een keuze. Daarnaast; alles door de loonwerker laten doen is ook vreemde arbeid inhuren.
HJ_
@Fendt926Driver als je 7 jongens hebt gehad moet je dan misschien niet afvragen of je het wel goed aanpakt? En hoe kom je bij die 8 uur dan? jongens beginnen om half 6 en gaan om half 3 na huis? maar dan zeg je toch tegen ab dat je iemand zoekt van smorgens 6 tot s avonds 8? of je deelt dat nog op voor 2 man personeel. zelf ook als stapper gewerkt. gewoon ook volle dagen maken van smorgens tot s avonds en weekenden. Dit is geen aanval ofzo hoor maar vraag t me zo af en hou wel van iets een discussie 😉
+1
Fendt926Driver
@HJ_ zie het ook niet als een aanval. maar de mensen die zonder personeel werken of zelf personeel zijn vinden het allemaal maar zo makkelijk gezegd.
heb het zelf geprobeert maar ga liever minder koeien melken dan personeel aan nemen.
tuurlijk kun je regelen dat ze van half 7 tot 20.00 uur laten werken maar dat betekend dat je minder dagen hulp hebt. alles is persoonlijk af te stellen.
die 8 uur per dag is gerelateerd aan het feit dat de bank vaak zegt dat een medewerker 80 koeien aan kan.
maar als ik een boerderij bij koop met 80 koeien doet die medewerker die 80 koeien maar 8 uur per dag . behalve tijdens vakantie dan doet die helemaal niet.
dus een medewerker doet de koeien 8 uur per dag die andere 16 uur zijn ze gewoon voor mij
walker1
@Fendt926Driver ik denk wel dat jij met de huidige melkprijzen nu beter af bent met 100 koeien zonder personeel dan met 150 of nog meer koeien met personeel.
Fendt926Driver
@walker1 het is ook niet dat ik geen personeel houden kan.
de oud medewerker van mijn vader is ook nog jaren bij mij aan het werk geweest heeft de 45 dienstjaren vol gemaakt en komt nog wel soms helpen. maar de nieuwe generatie heeft het alleen maar over mobiel dit en computer dat als er geen radio op de trekker zit willen ze er niet mee rijden en de airco moert er ook wel op zitten.
had er toen de buik vol van en heb nu mijn bedrijf in balans kan het voer meest zelf verbouwen en de mest zelf plaatsen en het land werk allemaal zelf doen en hou nog tijd over voor mijn gezin en hobby s meer hoef ik niet.
meer geld verdienen betekend dat je 30 % naar de belasting brengt elk uur vrije tijd is gewoon 60 minuten voor mij zelf daar hoeft niemand wat van mee te hebben.
+1
walker1
@HJ_ Het is vaak ook hoe je zelf als baas/werkgever met je personeel omgaat. Loop je de hele dag te commanderen en alle rotklussen aan personeel geven, dan moet je niet verwachten dat ze zomaar een stap harder lopen als het druk is.
Geef je personeel wat vrijheid en doe je zelf ook wel eens de rotklussen, dan komt een werkgever ook wel werken als hij zich 's ochtends niet heel fit voelt.
HJ_
@walker1 inderdaad, iets een klik met elkaar hebben scheelt ook altied wel ja..
walker1
@HJ_ Dat ook.
Valtrapowerr
Quote Reactie van @Jantjecase:
liever 200 koeien melken

Super dat je dat wil, maar die 200 koeien melk je ook niet alleen. Als je niet uitkijkt ben je voor je personeel, de bank en de loonwerker druk.
Voordeel van iets kleiner en veel zelf doen is dat je voor jezelf druk bent en niet voor een ander 😄
+1
jehan
@Valtrapowerr de loonwerker druk huh ..hier is de loonwerker altijd voor de boer druk
Valtrapowerr
@jehan Ja dat is de benadering van jouw kant 😉
casejxu
@jehan lopen er thuis nu ook weer tegen aan... wij willen grassen maar de loonwerker zit vol 😞 als er ook maar even de mogelijkheid is komt er bij ons een goeie trekker met goeie opraapwagen en gaan wij ook dat zelf doen. T is t enigste wat wij uitbesteden namelijk nog....
Valtra-Fordpower
@casejxu Het is dat je zover zit... Maar anders waren we zo gekomen. 😄
casejxu
@Valtra-Fordpower haha zal t onthouden! Jxu kan mooi op dubbel lucht moet alleen me verdeler nog ophalen 😁 maar gaan morgen hoogst waarschijnlijk taaruppen(t blijft een begrip :D)
+1
johndeere6230
Quote Reactie van @casejxu:
n lopen er thuis nu ook weer tegen aan...

Precies, daarom wil ik ook thuis zelf een keer een wagen.... Al moet ik zeggen dat ze aardig flexibel zijn en niet heel moeilijk doen. Maar als we zelf een wagen hebben kunnen we zelfs de loonwerker nog wel helpen als de nood wel heel hoog is 😉
casejxu
@johndeere6230 me to. ..ben steeds meer kijkende voor een taarup
johndeere6230
@casejxu

Bevalt de nieuwe wagen niet dan? Maar dan hebben jullie toch ook een trekker er bij nodig, of althans dat zei je toen een keer..
casejxu
@johndeere6230 klopt zijn aan het sparen haha. Wagen doet t nog niet. Maar als we echt alles zelf gaan doen wil ik een rotorwagen ivm onderhoud
jehan
@casejxu wanneer wil je grassen en wanneer heb je de loonwerker gebeld?
+1
hobbyboer
@jehan Ben net klaar met maaien en schudden, morgenmiddag ga ik om een uur of 3 harken, duss ben je er om 17:00?
Ik ben de moeilijkste niet, dus als het 5 minuten later wordt, hoor je me niet.
Ik bel je zo, wat is je nummer ook alweer?
Een bunder of 3,4,5 of 6? is het, maar als het weerbericht goed lijkt morgenochtend rij ik er nog 10 af... Haha, dat wil je horen toch?
casejxu
@hobbyboer nee zo werkt dat bij ons niet 😉 haha eerst bellen en dan maaien
casejxu
@jehan week van te voren
jehan
@casejxu zo dat is inderdaad niet best ..loonwerker dus te weinig materiaal en personeel ..belden ze bij ons maar een week van te voren .ja een enkeling doet dat maar dat kunnen er altijd wel meer ..
casejxu
@jehan materiaal genoeg alleen de pieken zijn gewoon te groot sommige voorjaren....
johndeere6230
@casejxu

Wagen functioneert niet?
casejxu
@johndeere6230 bijna haha mist nog een bodem verder werkt alles. Maar heb er waarschijnlijk al een koper voor en dan is t winst pakken

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Ahlmann AZ 10 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!