Div percelen stroken frezen en inzaaien. Zaaien mengsels met bijv. gras/klaver/luzerne/kruidenrijke planten. De eerste resultaten waren goed, steeds meer animo ervoor.

Case IH Optum 250

wart
Div percelen stroken frezen en inzaaien. Zaaien mengsels met bijv. gras/klaver/luzerne/kruidenrijke planten. De eerste resultaten waren goed, steeds meer animo ervoor.

Reacties

Mooie Case.
mf-6265
Lijkt me interessant! waarschijnlijk beter dan traditioneel doorzaaien? heb je foto's van het resultaat?
wart
@mf-6265 Nee geen foto's van zo maar nu is er teminste niet de kans dat overwoekerd word door het gras dus opkomst is beter.
Siete
Dit is geinig... Ken de stroken frezen eigenlijk alleen van de maïs. Wordt dit gewoon bij gangbaar grasland gedaan?
+1
wart
@Siete Ja bestaand (bio)grasland, zeker door dat vanwege droogte percelen slecht staan is dit proberen zeker waard
+3
Siebenga
Dit is dan net weer een maas in de wet? Je vernietigd je grasland niet maar kan op deze manier wel andere gras/klaver/kruiden de kans geven om te groeien?

Wat met doorzaaien eigenlijk haast niet wil
+1
hobbyboer
Quote Reactie van @Siebenga:
Dit is dan net weer een maas in de wet? Je vernietigd je grasland niet maar kan op deze manier wel andere gras/klaver/kruiden de kans geven om te groeien?

Idd, mag je stroken van 15 cm grasland 'scheuren'?
Of ook stroken van 3 meter?
Of stroken van 30 meter?
wart
@Siebenga inderdaad precies wat je zegt
Baltus_steyr
Heb je nog meer foto;s van de opkomst? Werkt dit beter of mooier dan bijvoorbeeld doorzaaien met een vredo?
+1
Siebenga
@Baltus_steyr ja dat werkt niet, tenminste niet bij klaver luzerne of andere kruiden die het sowieso al lastig hebben tussen gras! Dat is zonde geld en vaak kunnen de zaaiers ook niet zon lage gift geven
Baltus_steyr
@Siebenga oke. Ik was er benieuwd naar!! Ik zaai zelf zo af en toe wel klaver mengsels in met gras. Maar dat is meestal omgeploegd/zwart land. Vorig jaar heb ik nog een doodgespoten stuk grasland 2 x over doorgezaaid met witte grasklaver en dat staat er super mooi op(begin september doorgezaaid en in het voorjaar een lichte onkruid behandeling gedaan)
Ritchie
@Baltus_steyr

Ik wil hier ook nog een halve hectare doorzaaien met kruiden, om het toch eens te proberen met weiden e.d. maar ben nog erg aan het twijfelen. Loonwerker heeft een Vredo, plan was om het zo kort mogelijk te maaien zegmaar en dan door te zaaien maar als ik dit zo lees is het een kansloos verhaal? Strokenfrees kan ik misschien wel lenen van het werk maar een strokenzaaimachine wordt lastiger...
Fendt926Driver
@Ritchie de stroken zaaimachine is ook gewoon met kleine ketsplaatjes achter de frees zo te zien.
Daar zal nog een keer aan te komen zijn...
Of wart in een pb vragen om het adres van het perceel en een of twee keer gaan kijken of het jou mee of tegen valt wat er opkomt
Baltus_steyr
@Ritchie ik heb hier een 1,3 hectare doodgespoten, nog even glad gemaaid en die heb ik een halve bunder doorgezaaid met de vredo doorzaaimachine en het andere met gras en witte klaver. Ben er wel 2 keer overheen geweest omdat je dan meer zaad in de grond krijgt wat dan meer bedekt is!
Noorderling
@Baltus_steyr
Is hier op 7ha ook prima gelukt. Wel minstens 3week wachten na spuiten en dan kort af maaien en alles van het land af halen. Mis je alleen de 5e snede, die je het volgende jaar dubbel in massa en kwaliteit terug hebt.
Baltus_steyr
@Noorderling vorig jaar na een dag of 10 gedaan. dit jaar weer...!
+1
Noorderling
@Baltus_steyr
Heb die 3week aangehouden zodat de glyfosaat helemaal is uitgewerkt.

Sommigen wouden al sneller, gras kwam mooi op en ging na 1-2 week compleet dood op hetzelfde oppervlak als waar gespoten was. Perceelsranden bleven groen. Konden verder geen aantoonbare reden vinden, ritnaalden of emeltrn gaat vaak in kringen. Dan is het wel duur doorzaaien als je daarna nog een keer moet. Kopeg zaaimachine is het meest veilig.
Ritchie
@Baltus_steyr
@Noorderling

Oké, super. Maar als ik het goed begrijp hebben jullie het eerst kapot gespoten, vervolgens na een aantal dagen gladgemaaid en toen dubbel doorgezaaid? Je hebt dan de mat intact gelaten?

Super om deze ervaringen zo te lezen!
Noorderling
@Ritchie
Stond vooral kweek, dus gespoten, 3-4week wachten, maaien, harken en opladen en toen gezaaid met vredo zaaier en evers fronteg. Die eg voorop kan evt nog wat zooi meeharken en boven de sloot wal stoppen, ben je daar ook direct vanaf.

Je rijdt de grond wel dicht vergeleken met kopeg zaaien. Stond op plekken ook wel iets water in de sporen. Daarna nooit iets van weer gezien en gras staat er mooi egaal op.

Zijn ook wel loonwerkers die met 2kopeggen direct door de zode heen zaaien. Levert ook mooi werk en met alle bovenstaande bewerkingen misschien niet eens veel duurder met zeker niet minder resultaat.
Ritchie
@Noorderling

Oké, dan moet ik op gaan schieten dan als ik het nog dit jaar wil doen.. Heb hier ook een stukje waar veel kweek staat, doodspuiten heeft verre van m'n voorkeur maar denk wel de kortste effectiefste klap zo. Met de kopeg zaaien is hier totaal niet nodig op het zand (al denken sommigen van wel), zelfs ploegen doet in jaren zoals dit jaar meer kwaad dan goed.

Tis hoofdzakelijk om vleesvee te weiden, heb er nu niet zoveel maar wil er in de toekomst toch nog wel wat meer gaan houden. Het hele verhaal met mob grazing en lange rustperioden spreekt mij wel erg aan maar dan moet je wel gras houden in de zomer. Als het goed is zou de doorworteling van de klaver en de luzerne enz. daar bij moeten helpen. Dat zou ook juist die verdichting moeten verhelpen haha.
wart
@Ritchie Land doodspuiten en dan erna met klepelmaaier voorin en achterin zaaikopeg combinatie werkt perfect voor zandgrond
Baltus_steyr
@Ritchie vorig jaar voor het eerst gedaan. gemaaid. dag of 7 zoiets laten groeien voor een uitgroei, toen doodgespoten. na een dag o 7 a 10 (toen die goed bruin was) heb ik hem dubbel doorgezaaid en in het voorjaar licht bestrijd tegen onkruid en dat beviel goed!! Dit jaar een ander stuk ook doodgespoten. Maar ik had hem toch van te voren af moeten maaien want hij was toch te lang toen ik hem dood had gespoten. Dus voordat ik het doorzaaide heb ik hem gemaaid oprapen in een werkgang en daarna pas doorgezaaid. Anders was ik bang dat de schijven niet goed door het lange gras zou snijden!! En wat ik een groot voordeel vindt is dat met doodspuiten en daarna doorzaaien je hoeft het land niet op de kop te zetten waardoor je geen losse grond krijgt. Je kunt in het voorjaar direct bemesten en daarna ook een normale snede oogsten. Als je gaat ploegen of bijvoorbeeld spitten/vrezen is de grond wat losser en kun je niet direct bemesten of een dikke snede afhalen!!
+1
Siete
@Baltus_steyr
Doorzaaien is een optie als de afwatering en de ligging van het perceel in orde is. Dan gaat het alleen om een nieuwe vrucht. Echter blijft t bij doorzaaien een gok. Heb het bij mn vorige werkgever veel mogen doen met een Vredo doorzaaien. Naar mijn idee de mooiste methode omdat deze het graszaad ook de grond in brengt. Helaas niet altijd met de gewenste resultaten. Het weer is van een grotere invloed dan bij een zaaibed maken in zwarte grond..
Baltus_steyr
@Ritchie en heb je het stuk onkruid vrij?? als je hem glad gemaaid hebt zou je hem kunnen proberen 2 keer goed te wiedeggen en daarna dubbel doorzaaien met de vredo...!
fendt308-driver
Quote Reactie van @Ritchie:
Strokenfrees kan ik misschien wel lenen van het werk maar een strokenzaaimachine wordt lastiger...

Stroken frezen en daarna doorzaaien is dat ook nog een optie?
+1
jmos
@fendt308-driver een doorzaaimachine werkt niet mooi in zwarte grond. Misschien gewoon met een pijpenzaaier en dan de pijpen dicht zetten wat niet gefreesd is.
+2
wart
@Ritchie Met Vredo te vaak zien mislukken jammer genoeg..
+1
Fendt926Driver
@wart zo te zien rij je op gps dus als je het opslaat en volgend najaar de a b lijn 30 cm opschuift kun je in 2 jaar een compleet perceel opnieuw in zaaien.
+1
Siete
@Fendt926Driver
Zou je voor de goeie orde eigenlijk wel RTK moeten hebben. Dan is hij exact terug te vinden. Anders blijft t toch een beetje zicht werk
wart
@Fendt926Driver Frees maar een strookje van +-10 cm. Het grond valt wat breder waardoor het ook breder oogt.
Maar hebben RTK GPS dus in zou in theorie stap voor stap kunnen vernieuwen ja
Fendt926Driver
@wart ok dacht dat je de helft van de machine breedte aan stroken freesde.
Maar met 10cm is het best weinig...
mdoornekamp
Hier op de Groningse klei moeten ze de stroken soms 2 x frezen om goed reslutaat te krijgen

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Case IH Optum 250 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!