4 april 2017 foto van een eigenbouw liatriszaaimachine.Het principe hebben we afgekeken van een bollenplanter. Achter de machine zit een buizenrol van een oude Niemeyer rotoreg, met tussen elke buis n

Onbekend eigenbouw

PieterA
4 april 2017 foto van een eigenbouw liatriszaaimachine.

Het principe hebben we afgekeken van een bollenplanter. Achter de machine zit een buizenrol van een oude Niemeyer rotoreg, met tussen elke buis nog een buis gelast. Deze rol drijft de hele machine aan. Het zaad komt over een langzaamdraaiende band naar achteren, waar het volvelds op de grond valt en dan met een paar rijen schudddertanden en die Niemeyer rol wordt ingewerkt en vaatgedrukt.

Liatriszaad is heel licht. Er zit 6 kg in zo'n volle plastic zak. Het blijft makkelijk aan elkaar klitten in de zaadtank. Daarom is de achterwand van de zaadtank uitgevoerd als transportband die naar boven draait.

De zaaimachine hangt altijd in de hef van de Kverneland rotoreg.

Op de achtergrond de tm 135 met de cambridgerol.

Reacties

+5
PieterA
Op deze foto van de complete zaaicombinatie is de machine beter te zien.

(klik om te vergroten)

Liatriszaaimachine
deufi
Komt het zaad nu schuin om hoog en valt het dan door de looproosters?
+1
PieterA
@deufi Nee, dat is de achterwand van de zaadtank die omhoog draait om brugvorming van het zaad in de tank te voorkomen. Het zaad komt vanonder over ook zo'n band de tank uit en wordt dan verdeeld door een afwerp-as.
deufi
@PieterA Mooi gemaakt! Hoeveel kg zaad heb je per ha nodig? De onderste band ligt dan bijna vlak en heb je een openingen tussen de vlakke band en de schuine band, waar het zaad tussendoor loopt? Kan je de hoogte van de opening dan ook aanpassen voor dosering? Is onderste band dan ook glad of een beetje stroef zodat deze toch wat zaad mee kan pakken?
+1
PieterA
@deufi We verzaaien ongeveer 200 kg per hectare. Het werkt inderdaad zo je zegt: Met de spindels voorop verander je de spleet tussen de bovenste en de vlakke ruige (zaagtandprofiel) band en dus veranderd dan de afgifte.
+2
PieterA
Hier zijn we de kettingkast aan het maken. Bijna af!

(klik om te vergroten)

Bouw liatriszaaimachine
deufi
@PieterA Is dit je eigenlijk werkplaats? Dan sta je goed gesteld!
PieterA
@deufi Nee, ik heb geen vaste plek voor een werkplaats. Dit is bij het mechanisatiebedrijf
+1
PieterA
Hier is hij net geschilderd

(klik om te vergroten)

Liatriszaaimachine
+3
hoest
@PieterA allemachtig wat mooi gemaakt

En nu weten we ook waar de a voor staat😇
+1
PieterA
@hoest Ik vond vroeger technisch lego altijd al leuk.
+1
hoest
@PieterA ik ook maar ik zie mij dit nog niet in elkaar knutselen😅
inspecteurfendt
Prachtig, mag je trots op zijn.
Wat is liatris precies voor gewas? Ik heb er nog nooit van gehoord🤔
+1
PieterA
@Deutz-Fahr-Rijder Het is een tweejarig gewas. Je zaait ze en na een jaar heb je dan bolletjes die je weer kunt planten en die dan gaan bloeien. Als de bloem afsterft geeft hij weer zaad en zo is het kringetje rond.
+2
Fendt926Driver
Quote Reactie van @PieterA:
Je zaait ze en na een jaar heb je dan bolletjes die je weer kunt planten en die dan gaan bloeien. Als de bloem afsterft geeft hij weer zaad en zo is het kringetje rond.

En waar zit jou verdienmodel dan?
Verkoop van liatris zaaizaad voor bloemenhandels?
+2
PieterA
@Fendt926Driver Wij verkopen wel eens wat zaad en we doen wat loonwerk in deze teelt, maar de hoofdmoot is de verkoop van bloemknolletjes (bloembollen).
+1
deufi
@PieterA Misschien een domme vraag, maar die "bolletjes", groeien onder de grond en moet je die rooien, of groeien die in de stengels en kan je die dorsen/plukken?
@deufi ik vind het geen domme vraag, wilde net hetzelfde vragen. Ik vind het altijd wel interessant om over een ander gewas dan gras mais en bieten informatie op te doen.
+1
PieterA
@deufi ze groeien net als uien.
+1
deufi
@PieterA Duidelijk. Stel dat je ze voor het zaad wil gebruiken: Laat je ze dan gewoon 2 jaar staan of rooi je ze na één jaar en poot je ze volgende seizoen wat ruimer uit, net als met plantuien?
+2
PieterA
@deufi Ja, dat laatste
+6
joozt
Prachtig! Met jouw mooie verhalen, foto's en creaties echt een verrijking voor Tractorfan!
Krispax
Mooi ontworpen machine, ziet er niet eenvoudig uit om te maken. En waarom gekozen voor eigenbouw? Kan me wel voorstellen dat er niet veel bouwers zijn voor zo een specifieke zaaimachine.
+1
PieterA
@Krispax Ik vond het wel meevallen. We hadden alle toerentallen op.een schetstekening gezet. Daar 6 rollen voor gemaakt, tandwielen besteld 2 lopende banden besteld, een oude rol van een rotoreg en de rest is ijzer en verf.

Als je een idee in je hoofd hebt en je moet dat op een machinebouwer overbrengen dan gaat die tijd al van de bouwtijd af. Ook vinden we het leuk om in de winter zelf wat te knutselen.
Ook de kosten spelen mee. Nu kregen we alleen een rekening van de materialen.
Krispax
@PieterA Ja, als je op maat moet laten bouwen dan wordt het al snel duur natuurlijk. Het blijft wel heel leuk om met je zelfbouw machine aan het werk te gaan en zeker als die dan ook nog goed werkt. Zelf heb ik ook altijd de neiging om iets zelf en naar mijn eigen idee te bouwen, en zeker als het simpele constructies zijn.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Onbekend eigenbouw ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!