25 april 2019 Foto van een New Holland TS 100 A bezig met greppels frezen.Ik ben  iet helemaal zeker van het type. Deze trekker is nog niet met de gele stikker en ik heb geen foto gemaakt van de zijka

New Holland TS 100 A

+8
PieterA
25 april 2019 Foto van een New Holland TS 100 A bezig met greppels frezen.

Ik ben iet helemaal zeker van het type. Deze trekker is nog niet met de gele stikker en ik heb geen foto gemaakt van de zijkant van de trekker. Hier was het voorjaarswerk een eind aan de kant en heb ik een goede vriend van mij gevraagd om een paar greppels overdwars door de aardappelruggen te frezen. We hebben zelf (in combinatie met een buurman) een simpele Peecon greppelfrees, maar de toen nieuwe machine van mijn vriend heeft er een rol an balken achter die precies over de aardappelruggen heen stapt en zodoende het ruggetje grond wat naast de greppel komt te liggen plat drukt, waardoor het water uit de aardappelruggen zo de greppel in kan stromen. Het merk van de machine ben ik helaas ook vergeten. Dit perceel was toen nog niet gekilverd en dan weet je op den duur waar de laagtes in de percelen zitten. Het water stroomt bij hevige regenval naar die laagtes. Wij trekken dan van de sloot naar zo'n laagte een greppel en dan kan het water direct de sloot in lopen. Als aardappelen namelijk 24 uur onder water zitten gaan ze rotten.

Zoals te zien wordt de trekker goed verzorgd. Mijn maat is akkerbouwer en heeft meerdere Valtra's een klein mf-je en deze New-Holland. Dit is zijn trekker voor de kleinere klusjes zoals bieten zaaien, uien laden en greppels frezen.

Het werk bij ons moet vaak op dezelfde dagen gebeuren dan bij hem, dus elkaar helpen komt er dan vaak niet zo van. Alleen met spuiten hadden we de afspraak dat we elkaar direct helpen als de ander geen tijd had. Dat spuiten is vaak best specifiek werk, dus dat doen we dan ieder met onze eigen combinatie. Onze beider spuiten hadden toendertijd dezelfde breedte. Nu zijn de werkbreedtes verschillend en kunnen we elkaar niet meer helpen, dus nu hebben we dezelfde afspraak met mijn buren gemaakt die wel nog dezelfde breedte van de spuit hebben.

Reacties

+4
Rondeutz06
Vernuftige uitvinding achter die greppelfrees, nog nooit gezien
+3
DANOONTJE POWERR
@Rondeutz06 inderdaad, daar is goed over nagedacht.
+2
radium45
@DANOONTJE POWERR Dat werk heel goed. anders moet je met de bats alle ruggen nog weer een keer nalopen.
+1
reinder-mf
Dat ziet er uit als een Schouten/Ridder greppelfrees. Zo’n dijkjesdrukker zie je in Groningen op het Hogeland ook wel lopen. Pracht uitvinding
+1
PieterA
@reinder-mf Ik weet het niet zeker, maar ik denk dat hij hem in Hornhuizen gekocht heeft.
+1
reinder-mf
@PieterA ja dat verwacht ik wel
+1
caseboy
Mooie machine. dit laat toch maar weer zien hoe simpel een oplosing voor en probleem kan zijn
+1
dave 7810
M’n vader heeft precies zo’n zelfde drukker laten maken achter de greco greppel frees zo 1 met een groot wiel die een sleuf van 10 cm breed en tot 50 cm diep maakt ongeveer. Werkt heel mooi! Heb er helaas zo geen foto van.
+2
PieterA
@dave 7810 Je bedoelt zo één? Deze frees zie je hier ook wel. Vooral bij boeren met een iets zwaardere grondslag dan bij ons.

(klik om te vergroten)

Greco greppelfrees
+2
J.a.brands
Hoi ik jan brands uit het hoge noorden van groningen heeft deze dijkjesdrukker ontworpen zelf gebruik ik hem ook .

Deze dijkjesdrukker is te bestellen bij
Pomeq in munnekezijl
Van der maar in hornhuizen
Fendt926Driver
@J.a.brands ha ha. Net een account aangemaakt om te kunnen reageren??
Prachtig eenvoudig ontwikkeld.
@J.a.brands die van zinger komen ook bij jouw vandaan?
+1
J.a.brands
@ronald-deutz-fahr hoi nee ik lever alleen de dijkjesdrukker de plaatselijke mechanisatie bedrijf verkoopt ze met een ridder greppelfrees en bouwt de dijkjesdrukker achter de frees.

Je kan ook met een trekker op smalle banden alleen de dijkjesdrukker gebruiken dan rij je door de gefreesde greppel heen.
Alles beter dan de schep!

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de New Holland TS 100 A ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!