Foto van een Fendt 412, eerste half weekje stalvoeren loopt 👌😎. Foto is geplaatst door J asper op 17-04-2022 om 19:42:14, met 61 reacties.

Fendt 412

+3
J asper
Foto van een Fendt 412, eerste half weekje stalvoeren loopt 👌😎

Reacties

+1
mf 6150
En, tank al overstroomd?
+3
J asper
@mf 6150 8 droog gezet voor ik begon en 250 liter meer totaal per dag. (Ook een nieuwmelkte en een vaars bij)
mf 6150
@J asper
Kijkaan👌
arjanvw
@J asper Op hoeveel koeien heb je 250 liter meer? Ga je nu ook nog terug in krachtvoer? Wat is het mooiste moment om een wagen gras te halen? Ben zelf beetje aan t oriënteren of het ook iets is voor ons.
J asper
@arjanvw Is er ook nog 1 weggegaan met 0 liter en nog een weggegaan met 50 liter.

Zaten op 32,5 en nu op 36 maar dat is in een week daar kun je niet zoveel van zeggen dat is veel te kort.

Normaal gesproken voeren we een klein beetje minder soja en de rest van kv gift hetzelfde, swinters tussen de 32 en 34 liter. Zomers tussen de 34/39 liter. Dan ben je wel heel afhankelijk van de graskwaliteit. Gaat natuurlijk wel ten koste van de gehaltes.
+1
J asper
Quote Reactie van @arjanvw:
Wat is het mooiste moment om een wagen gras te halen?

Wij doen altijd savonds, als de koeien achter robot staan en het gras droog is. Maar is ook net wat je zelf het beste past maar gras nat van dauw is niks.
rickboer blija
@arjanvw wij voeren 's ochtends na het halen van de late koeien mais met een kuil. Dan in de middag (tussen 5 en 6) na het halen van de late koeien een wagen gras, hierbij moet je kijken hoeveel gras je koeien opnemen zodat je het voer 's ochtens mooi op hebben
arjanvw
@rickboer blija oké, zoiets zat ik ook aan te denken. Nu nog kijken of we het qua tijd rond kunnen zetten.
mf 6150
@rickboer blija
Als ze het 's ochtends op moeten hebben, heb je wel een aanschuifrobot nodig denk? Of valt het mee
rickboer blija
@mf 6150 hier geen last van, schuiven het bij de avondronde nog een keer aan. Maar dan is er nog maar een 3e van wat ik gehaald heb over. Dat hebben ze de volgende dag wel grotendeels op
J asper
@rickboer blija Dan voer je ze ook niet veel gras
rickboer blija
@J asper heb de wagen toch 75% vol. Volgens rantsoen is dit ongeveer 1/3 van de totaal gevoerde kg droge stof.

De koeien weten gewoon dat er op de namiddag gras komt, hier wachten ze op en vervolgens bunkeren ze behoorlijk
+1
J asper
@rickboer blija Dan is die wagen een heel stuk kleiner dan ik dacht. Hoeveel kilo mais en kuil krijgen ze nog bij dan. Maar als ze echt wachten op gras is dat ook niet goed dan zitten ze gewoon zonder dus rest van de middag. Ze moeten de hele dag rond zoveel mogelijk vreten.
rickboer blija
Quote Reactie van @J asper:
dan zitten ze gewoon zonder dus rest van de middag.

Helemaal niet!
Ligt de hele dag voer voor, schuif smiddags het gras eroverheen.

Zal vandaag wel even een paar foto's maken van verschillende momenten doorlopend de dag zodat te zien is hoeveel voer er voor ligt
+1
J asper
@rickboer blija Als ze wachten op gras en daarna dus gigantisch bunkeren nemen ze over dag te weinig op.
Terwisscha
@J asper hoe @rickboer blija het beschrijft is het hier ook zo. Ze wachten op het gras. Het is lastig om er overdag of savonds er kuil, mais o.i.d. er in te krijgen. Het gras is zo smaakvol en sappig dat ze gras verkiezen boven het andere voer.
J asper
@Terwisscha Moet je winter rantsoen nog smakelijker worden, daarom zijn wij ook perspulp gaan voeren.
+3
rickboer blija
Quote Reactie van @J asper:
daarom zijn wij ook perspulp gaan voeren.

=extra voer aankopen
=minder voeren van eigen grond

Wij zijn ook meer gefocust op lage kosten dan op hoge melkproductie, hoe wij het doen past gewoon heel goed bij ons.
+1
Terwisscha
@J asper En dan moet je als grondgebonden boer, extern voer gaan aankopen omdat de koeien niet gelijkmatig over de dag vreten?
Zolang de koeien genoeg melkgeven van het rantsoen en gezond zijn, word er op brok na niets aangekocht. Alleen maar extra kosten in deze dure tijd die in ons opzicht helemaal niet nodig zijn.
J asper
@Terwisscha Dan moet je een andere oplossing verzinnen of gewoon met een minder resultaat te vreden zijn dat is aan jezelf.

2 auto’s pers pulp in één seizoen stal voeren hoeven ze maar weinig extra melk voor te geven.
Terwisscha
@J asper Met minder te vreden zijn. Ik hoef gemiddeld echt niet 30 of 35 liter te melken.
J asper
@Terwisscha Volgensmij had je trouwens zelf mais aan gekocht waarom doe je dat dan. Want volgens jou berendenering moet je dat niet doen ik jou situatie.
Terwisscha
@J asper Ik schreef dat als de koeien genoeg melkgeven en gezond zijn, er normaal nooit wat aagekocht wordt. In dit geval was dat dus niet zo. vandaar wat aangekocht.
zettelmeyer
@Terwisscha waar ben je dan tevreden mee? Hier pas boven de 42. Met iets hogere kostprijs verdien je vaak meer! Omdat ze veel meer geven
+1
@zettelmeyer
Quote:
iets hogere kostprijs

Dat lukt al aardig laatste half jaar! Nu derest nog 🙈
J asper
@zettelmeyer Dat is ook niet altijd zo, maar meer melk is niet per definitie een hogere kost prijs. 20 liter zonder bij producten aan kopen enzo maar de vaste kosten wel gelijk heb je niet perce een lagere kostprijs want de rest blijft gelijk en is op minder liters te verdelen. Dan kost een kuilafdek systeem 1/3 de meer per liter melk als met 30
+1
zettelmeyer
@J asper @ronald-deutz-fahr had iets concreter moete zijn. Hogere koegebonden kosten. Vaste kosten niet. Toen ik bij de bank werkte kwam dat er wel uit. Bij akkerbouw helemaal de gene met hoogste toegerekende kosten draaiden over het algemeen het best omdat zei kwaliteit en kg konde leveren. Dat gaat met melkveehouderij ook die kant op denk ik
+2
zettelmeyer
Quote Reactie van @J asper:
Dan kost een kuilafdek systeem 1/3 de meer per liter melk als met 30

Das pure luxe😋
Terwisscha
@zettelmeyer kostprijs is de prijs dat je nodig hebt om 1 liter melk te produceren. Met een hogere kostprijs verdien je minder. dus volgens jou redenering verdient een boer met een kostprijs van 35 ct/l meer dan een met 30 ct/liter? denk het niet.
je zal wel voerkosten bedoelen denk?
Als ik (kracht)voer aankoop zal ik terug zien, dat de voerkosten omhoog gaan per 100 kg melk. Ondanks dat ik meer zal melken. Hoe zit dat dan?
+1
J asper
@Terwisscha Beter op letten op school. Met een hogere kostprijs per liter melk maar daardoor totaal ook meer melk verdien je met een goede melkprijs meer. Maar met een mindere melkprijs moet er ook meer achter aan.
Terwisscha
@J asper Hoop dat dit nog komt op school:)
+3
bio boer
@Terwisscha met kleinere marge heb je meer massa nodig voor het zelfde resultaat kan dat zelf hoger zijn
Terwisscha
@zettelmeyer Waar ik tevreden mee ben? Dat hangt van de bedrijfs situatie af. Nu grond gebonden dus zoveel mogelijk melken van zelf geteeld voer. Het ene jaar lukt dat beter dan het andere jaar.
Zou ik heel intensief zijn en van alles aan moeten kopen zou ik misschien wel gaan mengen en harder gaan melken.
+1
rickboer blija
@J asper ik kan ook niet elke koe het voer de bek induwen🤷‍♂️

Gemiddeld genomen komt al het voer wel op, en wanneer de koeien dit willen doen laat ik aan hun over
J asper
@rickboer blija Als je minder kilo voert komt het wel op dan ja, maar hoe meer ze over de hele dag vreten. Hoe meer voer ze op nemen.
+5
rickboer blija
@J asper laten we het er op houden dat iedereen zijn manieren heeft die goed bij hen en hun bedrijf past. En dat deze manieren niet altijd uitwisselbaar zijn tussen verschillende bedrijven
+1
dx11
Quote Reactie van @J asper:
Ze moeten de hele dag rond zoveel mogelijk vreten.

Dus vers gras ook in de mengwagen? Desnoods 2x daags voeren om het fris te houden?
J asper
@dx11 Als je zoals terwischa niks aan wilt kopen was dat misschien wel een hele goed optie idd. Maar dan moet je wel zeker twee keer daags mengen en gras halen anders wordt het zo warm.
mf 6150
@J asper
Zomers wel ja, nu gaat het prima mrt 1 keer. Al is 2 keer sws beter
+1
J asper
@mf 6150 Wij hebben het hier toen een keer geprobeerd en toen waren we ook genezen🙈
mf 6150
@J asper
Zo zie je, het is ook overal weer anders😅
+1
J asper
@mf 6150 Klopt dat heb ik ook niet gezegt, alleen als ze een kort dee van de dag gigantisch staan te vreten en de rest van de dag veel te weinig dat is niet goed. Ook voor de koeien niet.
mf 6150
@J asper
Klopt, volledig eens
Herbert
@dx11 kwak het gemengde bij de opraapwagen in. Denk dat dat ook al een mooi resultaat geeft. Heb hier de eerste 2 dagen de kuil en mais eerst ook wel met de bovenlosser door elkaar gehusseld en daarna de opraapwagen in. Kwam het er ook nog mooier uit voor het hek, maar was mij teveel werk tenopzichte van de baten. 20u later ligt er nu nog steeds een vergelijkbare verdeling gras mais kuil als restvoer voor het hek.
dx11
@Herbert leek mij een heel mooie optie, alleen niet elke opraapwagen vindt dat even fijn
Herbert
@dx11 is dat nou zoveel zwaarder dan een vracht vol nat gras?
dx11
@Herbert zwaarder niet denk ik vaster wel nogal. Ik hoor iedereen altijd wat angstig worden van ronde balen in een voerdoseer- of mengwagen, maar ik weet zeker dat het spul met een goed kuilblok meer op de proef wordt gesteld
Herbert
@dx11 nooit een geknapte bodemketting van een opraapwagen meegemaakt? Ik spit 3x liever een blok kuil of ronde baal weg dan een ramvol gereden opraapwagen 😅 Ik snap de denkwijze, ik laat de blokken eerst voor de zekerheid en mooiere verdeling uit elkaar vallen op straat. Dat scheelt ook al een bult.
J asper
@mf 6150 inmiddels 400👌
valtraaa
Geen last van dunne mest met dit gras of voer je er iets tegen?
+1
J asper
@valtraaa Voeren jaarrond kuil bij, normaal niet zoveel maar nu nog wel aardig veel beetje rustig beginnen. Dunne mest hebben we wel maar geen last van.
+4
Herbert
Hier ook sinds dinsdag aan de gang. Gooi er een blok kuil en mais bij in. Mengt mooi weg met de walsen. Bevalt super

(klik om te vergroten)

J asper
@Herbert Houd de ladewagen dat ook vol ?

Hier doen we smiddags altijd winterrantsoen draaien met een heel klein beetje kuil, en savonds gras er over heen.
Herbert
@J asper tjah, ik heb ook wel eens volle wagens vers gras in de regen gehaald. Dat weegt nog heel wat meer. De groothoekaftakas is niet meer heel best, die begint wat te klapperen met zware lasten op de walsen bij een prop gras b.v. Ik verneem er nu niks van dus heb niet het idee dat het een zware belasting is. Bodemketting is nog in nieuwstaat, dus daar verwacht ik ook geen problemen.
+1
J asper
@Herbert Klapperende groothoek doet die van onze mengwagen al 10 jaar 😂🙈

Klopt is ook zo, en als het wel stuk gaat kan het ook altijd wel weer klaar normaal
+1
Terwisscha
@J asper Met beleid kan alles. De boer waar ik werk voert inmiddels al meer als 10 jaar met een Lely tigo het jaarrond. Terwijl schuitemaker daar veel degelijker voor gebouwd is.
mf 6150
@Herbert
Ligt er altijd mooi luchtig voor met walsen en een bandje, ging bij ons ook altijd super
+1
Herbert
@mf 6150 ja wel de rust bewaren met lossen, anders heb je de boel zo verstopt zitten. Voor de rest ideaal.
Baltus_steyr
@Herbert kijk dat lijkt mij ook nog wel een mooie manier. Wat mais en gras door de wagen bijvoeren!!
rickboer blija
@J asper heb de wagen toch 75% vol, koeien weten gewoon dat er op de namiddag gras komt en wachten daar op. Vervolgens gaan ze behoorlijk bunkeren

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fendt 412 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!