Ervaringen/tips bij aanschaf klepelmaaier

Beste tf'ers,

Wij willen graag een klepelmaaier aanschaffen. Aangezien er zoveel verschillende merken zijn weet ik niet wat een geschikt merk is en waar ik vooral op moet letten bij aanschaf.

De klepelmaaier wordt gebruikt om bermen en in sommige gevallen wat stukken talud te maaien. In het najaar of in het voorjaar zijn we ook van plan om de groenbemester (bladrammenas) ermee te klepelen.

Tot heden hebben we vaak een 1,5m brede votex zij-klepelmaaier gehuurd bij de werktuigencoöperatie. Voor veel bermen is deze te smal om in een werkgang te maaien waardoor je er nog een 2e keer langs moet rijden. Daarnaast is 1,5m veel te smal om een perceel groenbemester (+/- 10ha jaarlijks) te klepelen. De degelijkheid van het merk staat me wel aan!

Ik zat zat zelf aan een zij-klepelmaaier te denken. Wij hebben geen frontaftakas en dat is aardig duur om dit er op te laten bouwen voor alleen het werk met een frontklepelmaaier.
Er zijn fabrikanten die zij-klepelmaaiers aanbieden met een werkbreedte van +/- 2,5 meter. Heeft iemand hier ervaring mee?

Alle tips/ervaringen zijn welkom!

Alvast bedankt!

Deel dit topic

Reacties

valmet6400power
Dan moet je wel hamerklepels hebben denk ik, althans met onze "Perfect" klepelmaaier krijgen we van de groenbemester alleen de blaadjes van de stengel geslagen..
SJB533
@valmet6400power
Wat voor klepels hebben jullie er dan op? Type Y?
valmet6400power
@SJB533

Pfoe, geen idee 😅 in ieder geval niet de goede naar mijn mening alhoewel ze ook wel toe zijn aan vervanging..
SJB533
@valmet6400power
Keertje kijken dus 😂
valmet 605
@valmet6400power perfect zou eigenlijk alles kapot moeten slaan. Zelf heb ik gedraaid met een perfect met hamerklepel. ( breed uitlopende vellen) die sloeg alles stuk.
deerefan
Herder heeft tegenwoordig ook mechanische klepelbakken, je moet er wel een zware trekker voor hebben 😃
Votex levert ze ook tot 2.60 breed. Zou zeker gaan voor een Jumbo-flex dan, deze hebben een extra cilinder zodat je met een brede bak toch ondiepe sloten kunt maaien.
mklok
@Fendt-Farmer-Vario ook niet te breed gaan, kans dat de as sneller uit balans is als je op een obstakel knalt.
+2
Pascal
Ducker! Mooi maaibeeld en kan wel tegen een stootje
fendtjecis
Heb overlaatst in Duitsland geklepeld met een kuhn klepelmaaier, was iets van een 2.80m breed.
ging goed, sterk gebouwde maaiers maar misschien niet het fijnste kapot geslagen zegmaar.
Trekt wel zwaar naar mijn ervaring, fendt 826 ging soms van zijn toeren met die kuhn.
of het ligt gewoon aan mij want ik had voordien nog nooit met vario gereden, aleen met onze robuste fendt schakelbakken 😉
fendt2
Heb ooit gehoord van iemand die alleen maar bermen maait. Dat hij met een schijven maaier 2x zo snel kon maaien dan met een klepel maaier. Met daarbij het veel lagere brandstof verbruik. Maar dit is vast niet het antwoord wat je wil horen.
SJB533
@fendt2
Zou mij niet verbazen, maar een (goede) klepelmaaier levert netter werk èn overleeft een berm langer, dan een schijvenmaaier
mklok
@fendt2 dat klopt, schijvenmaaier is sneller en zuiniger. Maar het
Ligt aan het bestek. Moet je opruimen dan gebruik je een schijvenmaaier of afzuigunit. Mag je het laten liggen de klepelmaaier. Opruimen gebeurt meestal op waterkerende dijken , snelwegen weet ik niet zeker.
SJB533
@mklok
Snelwegen (Rijkswaterstaat!!) volgens mij alleen maar maaien en afvoeren, provincie verschilt
+1
@fendt2 niet zo gek hè. Schijvenmaaier snijdt ieder sprietje alleen maar af. Een klepelmaaier maakt het ook nog fijn, kost een klein beetje meer vermogen. En door het slaan met botte klepels loopt het ook nog eens minder snel weer uit.
valmet 605
@fendt2 klopt helemaal. Iets afsnijden of dit pulp slaan scheelt veel energie.
fendt2
@valmet 605 als je het maait met een schijven maaier vergaat het gras evengoed. Duurt misschien een beetje langer. Maar de natuur heeft de tijd.
valmet 605
@fendt2 ik heb ook zeker niet gesteld dat het gras niet vergaat! ik wens je alleen wel sterkte als je dit geintje 3 keer doet in het jaar en dan een jaar niet.... Je gaat het weer tegenkomen.
fendt2
@valmet 605 gebeurde in die tijd wel. 2x per jaar maaien met een schijvenmaaier. En werdt niet opgeruimt.
valmet 605
@fendt2 ik kom met bosmaaien vaak jaar oud gras tegen. Het maakt verder ook niks uit, als ik kan kiezen doe ik het soms ook.
in overleg overhoeken met een brielmaaier knippen en later pas klepelen met de briel.. Opdrachtgever beetje boos maar ging wel mooi snel toen het moest.
Dennis_dB
Vooral letten op degelijkheid. Er zijn genoeg goedkope maaiers die maar even mee gaan. De verkoper zal je vast kunnen adviseren in welke klepels je moet nemen om het beste resultaat te krijgen.

Zelf heb ik slechte ervaringen met verstek klepelmaaiers met een lange aftakas.
valmet 605
@Dennis_dB ducker. Slaat alles kapot en werkt goed. Sterk wel met grote klepels( paar kg)!
DualPower
Kverneland heeft ook hele degelijke klepelmaaiers, sterk gebouwd en slaat alles klein. Hebben een achtermaaier van 2,5m maar zag in Biddinghuizen ook een opklapbare van 6,5m 😁
NH T3030
We hebben ons 2 maanden geleden een tehnos klepelmaaier aangeschaft,
We zijn zeer tevreden over deze hij klopt takken tot +- 7 cm kapot 😜 en heeft bovendie een zeer mooi maairesultaat.
Ik heb op de site van tehnos gekeken de zij hebben ook zijklepelmaaiers.
nl.tehnos.si/zijklepelmaaiers/

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden groenbemester , votex , bermen , maaien , klepelen , voorjaar , ervaring en klepelmaaier geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
24
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
671