Nieuwe werkwijze zaaien/bemesten bouwland

In samenwerking met de heer J.G.H. Majoor (Kooijker van Dieren), Veenhuis Machines B.V. te Raalte en Geometius (trimble) is een prototype bemester ontwikkeld. Deze bemester werkt de mest in twee verschillende dieptes in. De voorste tanden werken op ca 18 a 20 centimeter diep met een tandafstand van 75 centimeter. Daar achter lopen 2 schijven op ca 11 centimeter uit elkaar 2 strookjes mest toedienen ca 6 centimeter diep in hetzelfde spoor als de voorste tand. Er is gekozen voor 50 % van de mestgift onderin en 50 % van de mestgift bovenin. Wij willen juist niet alle mest bovenin hebben, omdat het zaadje te veel verwend wordt wanneer alleen bovenin bemest wordt. Hierdoor zal te weinig wortelgroei naar beneden plaats vinden. Ook zal bij droogte de plant te snel verdrogen door een te oppervlakkige, ondiepe wortelgroei.

De bemeste stroken worden met GPS opgeslagen. Na het bemesten kan bv. met een woeler het land losgetrokken worden. Later wordt met GPS weer op de exacte locatie waar bemest is ook gezaaid. De mest die met de 2 schijven bovenin gebracht is dient als rijenbemesting. Kunstmeststoffen zijn dan overbodig. Verder ligt de mest juist daar waar de planten wortelen waardoor de mest veel beter benut wordt.

Majoor verklaart: "Op zware grond waar in het voorjaar bemest wordt, ploegden wij al jaren niet meer. Immers met ploegen komt onverweerde grond boven wat heel veel eisen aan het rotoreggen stelt om een zaaibed te krijgen. Na het mesten werd dan de grond met een Paragruber van Kongskilde losgetrokken. Dit jaar hebben wij zelfs zware grond na de bewerking met deze nieuwe bemester helemaal niet meer losgetrokken. De grond was immers zo mooi los na het bemesten dat een extra grondbewerking overbodig was. Een dag na het bemesten is gezaaid met een Becker DTE directzaaimachine. Ondanks dat er geen extra grondbewerking is uitgevoerd is het zaad goed ondergewerkt. Dus op deze zware grond zijn nu de volgende bewerkingen toegepast: 1.1 keer gecultivatord door de boer zelf.
2.op 75 cm rijen bemest en tevens met de bemester het land losgetrokken
3.vervolgens maïs gezaaid.
Een enorme besparing van geld, brandstof en milieu"

Voor foto’s en films willen wij u verwijzen naar de volgende link op het internet : members.home.nl/paulmajoor/Rijenbemester/…

Europa investeert in zijn platteland. Dit project wordt deels gefinancierd uit het Programma voor Plattelandsontwikkeling 2007-2013 voor Nederland (POP). De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is de beheersautoriteit voor het POP. Het POP wordt deels gefinancierd uit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO).

Veenhuis Machines B.V. ontwikkelt en fabriceert innovatieve landbouwmachines voor mestaanwending, zoals bemesters, tanks, haak-armsystemen en mestmixers. Ruim 70 jaar ervaring in de landbouwmechanisatie en intensieve contacten met zowel dealers als eindgebruikers stelt ons in staat om steeds in te kunnen spelen op de wensen van zowel de professionele loonwerker en moderne veehouder, maar ook op veranderingen in de markt en wijzigingen in nationale en internationale wetgevingen. Met nieuwe technieken en ontwikkelingen op het gebied van mestaanwending is Veenhuis toonaangevend.

Wanneer u een Veenhuis machine voor mestaanwending aanschaft, bent u verzekerd van een stuk degelijkheid en betrouwbaarheid. Door de lage kosten en de hoge bedrijfszekerheid en restwaarde, is een Veenhuis machine een goede investering. Uitgangspunt bij de ontwikkeling van nieuwe machines is altijd minimale gebruikskosten over de gehele gebruiksduur, zodat u als gebruiker tijd, energie en geld kunt besparen.

Voor foto’s en films willen wij u verwijzen naar de volgende link op het internet : members.home.nl/paulmajoor/Rijenbemester/…

veenhuis.com/news.asp/…

Deel dit topic

Reacties

huub
Ik heb het gezien op trekkerweb..mooi paul! Spitten ook mogelijk..?
Mengeledriver
Spitten doen we niet omdat het:
1)niet nodig is
2)te veel kost/brandstof tijd

www1.trekkerweb.nl/nl/…
guy
Mss goed in lichte grond, maar niet in zwaardere gronden denk ik
Mengeledriver
@Guy: Waarom dan?
Wij hebben hem juist voor zware rivierklei én voor lichte zandgrond gemaakt!
Da's dus helemaal geen probleem. Wij hebben het eerst uitgebreid getest.
Bijkomend voordeel is is dat je in 1 werkgang:
-lostrekt
-bemest
Je hoeft ook op klei niet meer te ploegen.
guy
Lijkt me een goed idee voor een paar jaar, maar na een jaar of 2 moet dan toch eens beginnen diepgronden? wat ploegen veroorzaakt is lucht in de grond brengen, doen wij op de golfbaan ook door te verti drainen. Hoe lossen jullie zoiets dan op door enkel de culteren?
JD BORN 2 FARM
BLIKSEM paul dat klinkt wel intersant. we zitten hier ook op zware klei. ik denk dat het wel wat wordt. dat filmpje van die fendt 916 waar jij achter op de bemester zat heeft hier toch ook mee te maken?
Pascal
Ten Hove doet dit toch ook ongeveer met de Xerion Paul?
Mengeledriver
Ten Hove doet dit idd ook maar de tank heeft een vrij hoge asdruk en wij onderscheiden ons omdat wij de mest op 2 verschillende dieptes injecteren.
Daar berust ook het octrooi van VMR op.
Anders hadden we ook wel een simpele cultivatortand op 75 cm kunnen zetten 😃
Pascal
Bemesten doen ze op 10 cm he.
Scheelt wel een boel kg's fosfaat met dat precisie bemesten. Alle overige mest is toch nergens goed voor.
Lady Fendt
@ JD Born 2 Farm: Je bedoelde dit filmpje?
tractorfan.nl/movie/12005/
Dat heeft er idd mee te maken...
Boerenjongen16
Dacht al ... wie zou er mee komen 😉 Mooi systeem 😄 !
gertt
Wacht eerst maar op het resultaat. Misschien heb je juist slechtere mais hierdoor.
shovel-joopie
Ik had al zoiets vernomen van een verkoper van VMR Veenhuis maar dat het al zo snel getest zou worden overtreft ook mijn vewachtingen,ze zij namelijk ook bezig zoiets op de Rotomax Mesthaspel te ontwikkelen.Machtig mooi systeem zo.
Boerenjongen16
@ gert Hoezo ? Normaal word er ook gewoon geinjecteerd bij veel veeboere voordat er word gezaaid. Volgens mij komt er gewoon een goeie oogst op 😉
JD BORN 2 FARM
Lady Fendt - ja juist dat filpje bedoel ik.
HOOIJMAN
Kom je nog wel achter op klei met dat alleen maar lostrekken.. naar een paar jaar ist ook klote.. 😃
JD BORN 2 FARM
Huh ja je hebt gelijk HOOIJMAN, ik meende dat ze wel ploegden. Op den duur hou je helemaal geen structuur meer over, de grond moet eigelijk elk jaar geploegt worden en dan in de winter goed verweren
Mengeledriver
@Hooijman: Wij hebben een klant met een perceel zware rivierklei en na jaren van niet-ploegen (ploegloze grondbewerking) is de opbrengst eerder vermeerderd dan verminderd bij dezelfde dosering drijfmest en rijenbemesting. Het heilige geloof in ploegen gaat toch langzaamaan doorbroken worden. Bij onze klanten iig wel. We hebben echt alleen maar positieve reacties gehad en nog geen 1 negatieve.
Daar komt bij dat je ook mest kunt toedienen in de rij terwijl het perceel eerder wel geploegd is. Maar om de kosten te drukken is het niet verstandig en adviseren wij om niet te ploegen.

@Gertt: Waarom minder maisopbrengst? Het is juist bedacht om een hogere opbrengst te verkrijgen. De mest op de juiste plaat = hogere opbrengst. Dat lijkt me niet zo heel moeilijk te begrijpen.
jehan
Dat niet ploegen heben ze hier jaren geleden ook wel gedaan ..ging een paar jaar goed..tot de spuitkosten de pan uitrezen
fendt-412
Zouden de opbrengsten echt zoveel omhoog gaan?
Een plant wortelt toch ook opzij om voedingstoffen uit de bodem op te nemen?
Het wordt makkelijker voor de plant, maar of het nou echt zoveel uitmaakt. Vraag het me af.

Hebben jullie ook een stuk traditioneel bemest op een perceel zodat je goed kunt vergelijken wat de verschillen zijn? Door te testen en aan te tonen dat dit hogere opbrengsten op zal leveren zul je zon machine er echt doorheen krijgen. Boeren willen eerst resultaten zien en geen leergeld betalen.

Ploegloos grondbewerken gaat wel doorzetten op de jonge zeeklei. Zeker wanneer er in het najaar graan wordt gezaaid.
Om het land fatsoenlijk de winter door te krijgen is ploegen hier wel noodzakelijk, anders slibt de hele grond dicht.
Jb26
Daar heb je wel een punt fendt-412.
Mijn buurman weet ook niet wat ploegen is, resultaat na elk regen bui staat er water op en hij vraagt zich maar af waarom zijn teelt niet wil groeien.
Sommige vermoeden dat het door het niet ploegen komt en sommige vermoeden dat het gewoon aan de grond ligt. terwijl 5 jr geleden alles nog mooi groeide.
Maar ik ben benieuwt wat het resultaat wordt.
Fendt-Niels
Kan ook een storende laag in zitten.. dan is 20 cm niet diep om los te trekken, dan moet je maar wel een voorbewerking doen

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
22
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
5