Mega oogst van suikerbieten in Montana

Tijdens die bietencampagne in Nederland zie je heel wat bieten langskomen, maar dit is toch wel heel massaal:


Originele beschrijving

A brief look at sugar beet harvest operations supporting Sidney Sugars in the Yellowstone River Valley near Sidney, Montana. Be sure to view in high-def (108...

Deel dit topic

Reacties

+1
Fast Eddy
In Nederland/Europa worden de bieten direct verwerkt. Ik denk dat als je de bieten die in Hoogkerk verwerkt worden op een bult gooit je net zoveel of meer bieten hebt als in dat filmpje.
Tinus
@Fast Eddy Daar zijn ze nog maar net begonnen, hier is de plaat bijna vol:
Wimsumar
Beste Fast Eddy e.a.:

Quote Reactie van @Fast Eddy:
Hoogkerk

Ja, in Amerika wordt het dan wel als mega gepresenteerd, ze zouden van 'Hoogkerk' (Nederland) nog best wat kunnen leren.

Montana, met 45.800 acres harvested, 4 factories niet zo spannend 'mega':

sugarproducer.com/uploads/pdf2.pdf/
Tinus
@Wimsumar Interessant. In die PDF, staat het aantal Tons het aantal ton geproduceerde suiker of het aantal ton bieten?
Wimsumar
Beste Tinus:

Quote Reactie van @Tinus:
aantal ton geproduceerde suiker of het aantal ton bieten?

Dat zijn de ''het-lijkt-meer-dan-het-in-werkelijkheid-is'' Amerikaanse tonnen bieten.

Nederlandse "bietenstatistiek":

Verdubbeling suikeropbrengst:
bietenstatistiek.nl/FileHandler.ashx/?id=255

Meer:

bietenstatistiek.nl/

Voor de boerende bietenteler,... ehhhh,... andersom natuurlijk,..... de bietentelende boer in Nederland die na de 'bevrijdingsdag' (einde suikerquotering) ook explosief meer bieten willen verbouwen in onderstaande link een interessant opbrengstproefje bij nauwere rijafstand in de bietenteelt:

"Spacing and yield":
waterquality.montana.edu/farm-ranch/irrigation/…
GerbertXL
Ik heb weleens gehoord wat voor hopen er lagen bij de fabriek als er een storing was, dan zal het ook wel hard gaan.
Ares RZ
Het is allemaal niet zo groot als het lijkt. De meeste fabriekjes in de US verwerken maar rond de 3 tot 5000 short tons(908 kg per short ton) per dag. Beide Nederlandse fabrieken verwerken samen 48000 metrische tonnen per dag. De 4 fabriekjes van Michigan Sugar, waar wij voor telen, verwerken per dag momenteel zo'n 21000 sh ton per dag samen (19000 metr ton)
Onze bieten gaan naar Croswell Michigan, een armetierig fabriekje, gebouwd in 1902 waar ze 4000 sh ton per dag verwerken met een winbaarheid van 75 %. De grote hopen bieten blijven door de winter heen liggen. Meestal zijn ze tussen half en eind Maart klaar met verwerken. De hopen vriezen soms wel meer dan een meter in. Is niet erg, blijven de bieten goed bewaard. Die machines waarmee de bieten op de hoop gedraaid worden, zgn pilers, zijn meestal zo oud als de weg naar Kralingen, veel uit de 60er jaren. Altijd kapot, hopeloze rotzooi. Gelukkig hoeven wij de bieten niet meer zelf naar de piler te brengen maar kunnen ze op de kopakker storten waarna ze met een Maus geladen worden voor transport. Dat wordt nu sinds een jaar of 4 door de company verzorgd.
Tinus
@Ares RZ Leuk om te horen van een insider. In de infographic van @Wimsumar borsten ze ook over het feit dat het beleid van de EU 120.000 Europese banen heeft gekost, waarschijnlijk om te insinueren dat die naar de VS gegaan zijn. Zijn ze nu ook bang dat, nu het quotum in de EU er vanaf gaat, het achteruit boeren wordt in de VS?
ronald73
Quote Reactie van @Ares RZ:
Onze bieten gaan naar Croswell Michigan, een armetierig fabriekje, gebouwd in 1902 waar ze 4000 sh ton per dag verwerken met een winbaarheid van 75 %.

Je wilt toch niet suggereren dat de machines in die fabriek ook nog uit 1902 stammen?
Ares RZ
@ronald73 Nee de apparatuur wordt wel steeds aangepast maar het is en blijft broek lappen en garen toegeven
+1
930triplemaaier
Dinteloord kan sinds dit jaar maximaal 1600 ton schone biet per uur verwerken. en groningen max 1200 ton per uur. Dinteloord heeft vanaf afgelopen seizoen flink meer capaciteit door de nieuwe wasstraat.
Hier in nl hebben we ook de meest efficiënte suikerfabrieken ter wereld. Suikerunie heeft niet voor niks op 2 na alle fabrieken gesloten.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden bietencampagne , bieten , suikerbieten , oogst en mega geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
11
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0