Kuhn FC 313 - Maaibalk gaat niet hoog

Beste tf'ers

We maaien thuis met een kuhn fc 313 lift control achtermaaier en er een fendt 509 (90pk) voor.
We vinden dat de maaibalk niet hoog genoeg oppakt met de hydroliek.
Het einde van de balk hangt maar slechts 30 cm boven de grond en neemt dus dikwijls gemaaid gras mee. We draaien ook altijd de rechter liftarm en 30tal slagen korter. Weet iemand wat we hier aan kunnen doen?
Lift hoger houden helpt heel weinig want te hoog gaat niet want dan rust de balk niet overal.
Ik hoor het graag!

MVG
Cis
fendtjecis

Reacties

+1
Siebenga
Heb je het gemeten vanuit het midden van de kogel wel 65cm ? van de grond?

Eventueel zou je de hef hoger kunnen doen, maak dan de topstang wel langer, anders gaat de maaier wat te diep 😉
deutzke106
Is de arm van de maaier wel helemaal boven als je hem opgehoffen hebt? dit kan met je stikstofbollen te maken hebben. hebben hier ook eens gehad dat die maar 10cm hof en dan niks meer, maar dan moet je de kraan toezetten en de bollen op druk zetten en dan heft die hem weer helemaal tot boven 😉
fendtjecis
We kunnen eens proberen de druk van een van de meters te verhogen, hopelijk moet dat helpen0. @Siebenga wat bedoel je met 65cm midden van de kogel?
Siebenga
@fendtjecis Aan de maaier zitten 2 kogels die jij met de hef op pakt! Het midden van deze kogels moet die afstand hebben van de grond.. Dan heb je de juiste hoogte ingesteld voor optimale bodemopvolging van de maaibalk
mfboer
@fendtjecis Heb je de maaier ook in de ketting hangen die er bij is? Hart van de kogels moet op 60cm van de grond zitten staat in het boekje. En wat voor bandenspanning heb je in de achterbanden zitten? Wij hebben ook een kuhn fc 313 lift control thuis. Heb hem netjes in de ketting hangen en ongeveer 2 bar lucht in de achterbanden en draai de rechterhefarm helemaal in, dat is ongeveer 7 slagen verschil met de andere kant. Dan hangt de maaier er mooi achter, als ik dat allemaal niet doe komt die ook niet van de grond.
cvdebegaaiers
Het makkelijkste is om je rechter hef arm een aantal slagen in te draaien zoals @mfboer al zei
HJ_
@cvdebegaaiers die draait die al 30 slagen korter, bij ons is 7 slagen ook voldoende
Jasperfendt
Dansonderdrukking uitzetten scheelt je ook al weer wat centimeters 😛
fendtjecis
Ketting hangt er nimmer aan maar we kunnen wel eens nameten of hij zeker 60cm van de grond hangt. @Jasperfendt wat bedoel je met dansonderdrukking?
bandenspanning is vrij laag bij ons, ik denk zoiets van 1.4/1.6bar achter, binnekort eens op 2bar blazen dan
mfboer
@fendtjecis wij hadden er eerst ook geen ketting aan, toen zakte de hef als nog naar beneden en kwam die te laag te zitten en ging de as in de achterburg krom door het gewicht. Met ketting eraan kan die niet zakken en blijft de hef hangen. Als je de maaier in maaistand hebt staan dan moeten beide hefarmen op 60 cm zitten. Je kunt natuurlijk ook wel op minder lucht in de banden rijden, wij hebben 540\65R38 en die zakte heel erg door en met 2 bar erin niet meer, vandaar die 2 bar.
Wimsumar
Beste FendjeCis:

Quote Reactie van @fendtjecis:
2 bar

Dat is een belachelijke maatregel (net zoals het inkorten van de hefstang.
Zo'KUHN FC-313 is gewoon een onding: Veel te zwaar! Pak de haakse slijper maar om eerst de "C" (kneuzer) er maar eens af te halen.
Overigens, je hebt een maaier om te maaien, niet om er mee opgeheven over het land te rijden. (En al zou die dan nog wat door het gemaaide gras maaien, nou en? ).
+3
Siebenga
@Wimsumar

Als jij iets te zwaar vind prima, maar een onding noemen gaat mij te ver!
11 jaar met zo'n setje gemaaid waar we praten over 400 hectare jaarbasis per maaier en gewoon boven de 15 km/h rijden! Dat wil ik een andere maaier nog wel eens zien doen.

Dat zo'n maaier niet in jou gedachtegang past van boeren is een andere verhaal!
+2
Wimsumar
Beste Siebenga:

Quote Reactie van @Siebenga:
jou gedachtegang

Ik prijs mezelf dan ook erg gelukkig niet te hoeven te denken/menen afhankelijk te zijn van dergelijk materiaal. 😉

Uit jouw T.F.-blooperboek:
fendtjecis
@Wimsumar die foto dat je liet zien is geen fendt natuurlijk,
heb nog nooit een 'goed' merk zijn band er zien afbreken.
Dat je die maaier te zwaar vind ben ik helemaal mee eens, kuhn is wel zwaar gebouwd.
wij maaien er al 13 jaar mee en vorig jaar een stang waarmee je de maaier open vouwt afgebroken. Dat komt door gewoon teveel gewicht!
Maar ik zou voor geen geld zo'n vicon maaiertje willen, die pak je zo met 1hand op
Wimsumar
Beste FendtjeCis:

Quote Reactie van @fendtjecis:
pak je zo met 1hand op

Jaja, vergis je niet A.U.B.. Een maaier hoeft niet beslist (veel te) zwaar te zijn gebouwd om goed te maaien!
Bovendien, ook bij FENDT-trekkers zijn schadegevallen door een te zware maaier veroorzaakt.
fendtjecis
@Wimsumar dat is waar, wij hadden vroeger een fendt 307lsa (3cil 75pk) en ploegden altijd met een kuhn 3 schaar (redelijk zware) en door het zwieren en het gewicht was de achterbrug gescheurt!
mdoornekamp
@Siebenga maar jij hebt er waarschijnlijk wel een wat zwaardere trekker tussen staan omdat je ook een frontmaaier hebt. Wanneer je zo'n maaier achter een 90 pk 4 cil hangt, komt het er wel op aan.

Ik heb bij een jd 6910 wel eens de bovenste hef as zien torderen en uiteindelijk breken. Was met een Claas trommelmaaier met kneuzer
cb6520
@mdoornekamp valt mee met het gewicht, bij ons heeft de maaier ook jaren achter een fendt 308 lsa gehangen. Het is de manier hoe je er mee omgaat ik heb bij de 6520 de hydrolyk altijd wat dichter gedraait. Zodat de maaier rustiger naar achter zwenkt.
mdoornekamp
@cb6520 niet te hard links om over de wendakker scheelt ook.
fendtjecis
@mdoornekamp onze hefarmn die je kan indraaien, dus die van hefarm zelf naar de haken gaan zijn beide ook al geplooid geweest, ene door het tegengewicht van de maaier en andere met de grondschaaf.
fendtjecis
@HJ_ 30 slagen is bij ons iets van een dikke 5 cm verschil op de hefarmen
+1
Fendt926Driver
Wij deden altijd heffen en hydro bedienen om genoeg uithef hoogte te krijgen.
tip koop een tripple en je hebt contra gewicht. Heft altijd gelijk uit
+3
SJB533
Quote Reactie van @Fendt926Driver:
tip koop een tripple en je hebt contra gewicht. Heft altijd gelijk uit

Of een getrokken
Siebenga

Foto van een Fendt 415

Kijk hier is bij beide de hef niet op goede hoogte
fendtjecis
@Siebenga ja bij ons hangt de balk ook niet vlak als die omhoog hang met hydroliek. Volgende keer moeten we de banden wat harder op pompen denk ik, hopelijk scheelt dat al wat. Uiteinde hangt bij ons bijna tegen de grond terwijl het binnenste nog een 50cm hoog hangt.
mfboer
@fendtjecis Je kunt ook in het boek kijken, daar staat precies in hoe je de boel moet hebben staan.
fendtjecis
@mfboer ja dat weten we , ik dacht iets van een 120 en 170 bar gemiddeld, maar zouden we de druk van die bollen tot maximum mogen zetten?
mfboer
@fendtjecis dat heeft denk ik geen nut, je moet eerst is de hef op de juiste hoogte instellen en de ketting eraan doen en eventuweel de banden iets harder oppompen. Dat hebben wij toen ook gedaan en weg was het probleem. dan komt die ook gewoon van de grond.
fendtjecis
@mfboer ketting hebben we er ook zoveel malen ingehangen maar die brak altijd dus nu hangen we hem ongeveer op juiste hoogte, maar volgende keer toch maar eens eerst 60cm meten vanaf kogels al ik het goed heb?
mfboer
@fendtjecis Heb hier nog nooit de ketting kapot gehad en maai er nu al 10 jaar mee. Heb alleen de haken wat bij de ketting zit er niet aan, dat werkt niet. Heb er nu gewoon een lus in zitten en die gooi ik over de glijgood van de trekhaak. Ja de maaier moet op 60cm staan volgens het boek. Heb hier de druk ook gewoon zo staan zoals het boek aangeeft.
gijs-karnebeek
Wij trekken met dat bovenste gedeeldte trekken wij de maaier op die foto met die fendt 415 is bij ons maar maait perfecht
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Kuhn FC 313 en hebben de trefwoorden gras , kuhn , fendt , maaibalk , maaien , grond en hydroliek geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!