Tebbe Breedstrooier - Hoe zijn jullie ervaringen?

Hallo allemaal,

Voor ons vleesveebedrijf en loonwerktak zijn we aan het orienteren naar een breedstrooier.

Diverse merken bekeken maar Tebbe en Strautmann vallen wel erg op.

We verlangen naar een robuuste, betrouwbare en degelijke loonwerk breedstrooier met schijven om ook compost te strooien.

Trekker van 160 pk zal de strooier gaan aandrijven. Wat voor grootte weten we nog niet precies. Ivm veengrond in de buurt moet het geheel ook weer niet te zwaar zijn.

Nu is mijn vraag, hoe zijn jullie ervaringen met deze 2 merken? En wat zijn + en - punten?
Caseih856

Reacties

Hurli356
@tolkamp jij hebt positieve ervaringen toch?
tolkamp
@Hurli356 klopt tebbe is een degelijke strooier ook erg zwaar. Kwaliteit is gewoon goed, strooibeeld perfect
foxhart
Heb van de zomer in oost Duitsland gestooid met een Tebbe, 2asser 12/14 ton zoiets. Stond een Fendt 312 vario voor. Trekker kon het goed doen maar is wel aan de lichte kant. Strooier was niks op aan te merken
goeiedag eem
Zoek je een nieuwe of een gebruikte? wat ik wel weet is dat een bodemketting van een tebbe strooier nog al prijzig is als je die bij een 2e hands strooier zou moeten vervangen, loonwerker hier in de buurt zat er ook mee en heeft er nu schuitmaker bodemkettingen in gemaakt, scheelde hem meer als de helft in kosten en heeft er geen problemen mee, en ze strooien en van die dikke zware geiten mest mee. Stautmann ken ik verder niet
nhfendt fan
Tebbe zijn oerdegelijke strooiers een tijd lang mee gewerkt en helemaal niks op aan te merken dat was trouwens een 2 asser meen een 16 tonner stond 150 pk voor en kon heg goed doen
mdoornekamp
Als je slappe grond hebt, moet je die nieuwste type van tebbe hebben. Met die hoge banden naast de bak. 710/70r38 of r42. Met de lage banden onder de bak rij je gouw sporen. Heb in het verleden vaak genoeg vast gezeten met een enkel asser. Banden 800/45r26.5 hielp weinig.
+1
Caseih856
@mdoornekamp
We willen geen enkelasser. Dat zijn kavelpaden killers...
stannetje96
Als je een tweedehandse koopt, zorg dat de bodemketting niet versleten is. Deze is schreeuwend duur om te vervangen. Verder zijn beide merken gewoon goede degelijke strooiers!
Ook een goed optie zou het merk Hawe kunnen zijn. Ook degelijke duitse kwaliteit.
Jantjecase
@stannetje96 hawe is 3x niks kwa verf ga er is met de stoomcleaner overheen over 2 jaar de verf komt je tegen.
+1
deJong
@Jantjecase

tractors-and-machinery.nl/item/423225/…

zou ik voor zon strooier gaan. als het goed is passen hier ook 26.5 ich banden onder en je kunt ze ook nog krijgen met weeg inrichting. kun je er ook mee kalk strooien e.d. probeer een redelijk nieuwen te kopen want een revisie is niks aan geloof me.
Caseih856
@deJong

Inderdaad mooie strooier! Zonna heeft nog een 2003 met weeginrichting staan, maar die is weer net te groot denk ik.

Als ik mag kiezen dan toch Tebbe. Maar als strautmann er niet voor onder doet dan is dat ook een hele goede optie!
Fendt926Driver
@Caseih856 weer net te groot?
Bij nat weer wel maar bij droog weer kun je ook vol maken.
met een 15 kuubs bak kun je ook wel 12 kuub rijden. Andersom nooit.
Fendt926Driver
@deJong ik vraag mij dan wel soms af waarom doet iemand zo een wagen weer weg?
Bj 2011 en ziet er nog mooi uit.
deJong
@Fendt926Driver zelf vindt ik de banden wat te klein voor zon grote strooier. Had 26.5 inch onder gemogen. En als je professioneler werken wil. Ook met kalk strooien e.d. mis je de weeginrichting ook. Voor de rest perfecte machine. Zal wel bang zijn voor onderhoud. Maar hij ziet er niet goed gebruikt uit.
HJ_
Hebben op het werk een strautmann, prima degelijke wagen strooien er al jaren honderden tonnen geitenmest mee per jaar. kan er niet veel slechts over zeggen als je ziet wat die er allemaal doordrukt. Maar van de zomer met drukte een tebbe laten meestrooien, soortgelijke wagen met walsen en schotels maar die loste toch een stuk sneller. ook is het wat mdoornekamp zegt die nieuwe tebbe s hebben hogere wielen naast de bak, dat gaat een stuk langer door wij zijn er met de strautmann ook een keer doorgeploft op bouwland, dan heb je meer t idee dat je aan het kilveren bent dan aan het meststrooien.
timvanr
Bij ons thuis hebben 2 verschillende loonwerkers gestrooid. 1 met een Tebbe en de ander met de Strautmann. En onze ervaring is dat de Tebbe een veel beter strooibeeld heeft dan de Strautmann.
Caseih856
Iedereen bedankt voor de reacties!

We zoeken een tandemasser. Jong gebruikt.
Vragen ons af wat nou de mooiste inhoud is. Trekker moet hem wel vlot kunnen doen. En moet ook weer niet te klein zijn voor het loonwerk haha

Bodemketting is dus wel een punt van aandacht.
Zijn er verder ook ervaringen met weeginrichting erop?
nhfendt fan
@Caseih856 als je er 160 pk voor zet moet een 16 tons uitvoering zat kunnen .
valmet 605
@Caseih856 staar je niet blind op 4 wielen. 2 van die hele grote wielen hebben ook voordelen.
nhfendt fan
@valmet 605 is bij een mesttank vaak ook zo he
valmet 605
@nhfendt fan voor de foto's is het extra leuk als de alle 4 in lijn staan. Dat zijn de kantelmodellen. Maar wat is nu belangrijker? je kavelpad beetje sparen of je land aan bonken rijden? Waar word je geld verdiend?
Caseih856
@valmet 605
Overdrijven is ook een vak. Geen ervaring op veengrond zeker? Alle getrokken werktuigen hier zijn tandem stellen of 8 wielig.. De double twins zijn geprobeerd maar snel weer weg gegaan.

En daarbij, kijk is in de polder; 9 vd 10 loonwerkers rijd ook daar met een tandem.
valmet 605
@Caseih856 oke was maar een gedachte! (maar kavelpaden boeien mij niet)
stannetje96
@Caseih856 ik heb wel ervaring met een tebbe met weeginrichting die in staat is om variabel te strooien. Voor fotos zie profiel.
Weeginrichting werkt super, je weet precies wat je doet waardoor je ook nagenoeg altijd goed uitkomt! 😄
johndeere6230
tractorfan.nl/picture/901256/…

2 jaar terug onze 3 hele bakken vaste mest hiermee weg gestrooid, dat ging aardig vlot, viel mij niks tegen. Nu moet ik wel zeggen dat de bakken niet extreem vol gedrukt waren, maar dan nog redde ik de 8 kmh nog vlot mee 😉
stannetje96
@johndeere6230 ja dat zegt dus niks... gaat erom hoe hard de bodemketting staat en hoe hoog de klep staat
johndeere6230
@stannetje96

Klep volledig open en bodemketting op 6 meende ik
langeslagdiesel
Als je compost gaat strooien blijft alleen tebbe over.
de nestwielen van een gewone bodemketting houden het niet lang uit in compost.
de ketting van tebbe gaat dan toch snel 4 keer zo lang mee als een normale bodem ketting.
kohlswa ketting mag niet strak staan, anders zijn ze zo versleten.
samson draait ook met kohlswa bodemketting.
zijn ook hele beste en betrouwbare wagens.
claasfendt
Het strooibeeld van tebbe is heel mooi vind ik heb weinig ervaren met andere merken
fastrac3155
Tebbe strooit mooi, maar de bodemkettingen zijn zo duur dat je graag huilend in een hoekje van de werkplaats gaat zitten.

We hebben eerst tebbe gereden, maar zijn daarna overgestapt naar kemper, zijn goede stevige wagens met een strooibeeld dat echt niet onder doet voor tebbe.

Hebben destijds zitten rekenen, maar voor 1x de tebbe ketting kunnen we bijna 4x de kemper van nieuwe kettingen plus nestwielen voorzien

Ketting gaat ongeveer 4 a 5 jaar mee bij intensief gebruik, dus dat is ongeveer20 jaar strooien, tegen die tijd is de rest ook wel aan vervanging toe

Alleen worden de kemper niet meer gebouwd, er is wel een of ander pools merk. Dat de productie lijn heeft over genomen
+1
goeiedag eem
@fastrac3155 loonwerker hier in de buurt heeft schuitemaker kettingen in de stooier gemaakt, en werkt perfect, nooit geen probleem mee gehad, en verwerken er zware vaste geiten mest mee en kost ook bijna een kwart van een tebbe ketting.
stannetje96
@goeiedag eem idd een mogelijkheid. Een andere optie is nog om een gewone ketting uit de industrie te bestellen en de meenemers van de oude ketting er tussen te lassen. 2 dagen werk met 2 man maar dat kan wel uit.
mdoornekamp
@stannetje96 maar weet je dan wel zeker dat de kwaliteit hoog genoeg is.
stannetje96
@mdoornekamp ze doen het nog steeds
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Tebbe Breedstrooier en hebben de trefwoorden strooier , tebbe , Strooien , loonwerk , compost , strautmann , veengrond en ervaringen geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!