Bijna 900 melkveebedrijven zijn ook loonbedrijven

Van de 4628 melkveehouderijen die in 2016 neveninkomsten hadden, gerelateerd aan het eigen bedrijf, waren er 889 actief in het loonwerk. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Deel dit topic

Reacties

+3
weurding
Denk de meesten zoonlief met voor handen zijnde trekker en een minikraantje, ook die minikraan branche is helemaal ziek
hans van toos
@weurding Kun je zeggen dat je druk bent,heeft status.
cs-agrar
@weurding mooi toch, als je dr eigen brood maar verdienen
weurding
@cs-agrar dat wel, maar is net als melken, waar teveel van is kelderen de prijzen, daar speelt men nou eenmaal handig op in 😉
+1
storm
Lijkt me niks mis met deze tweede tak? Je benut je machines efficiënter en als je er geen zin of tijd meer voor hebt stop je er mee!
De machine gebruik je gewoon voor je eigen bedrijf en er is dus geen grote investering voor nodig geweest! Al die andere takken kan je niet zomaar mee stoppen!
cjw73
@storm de meeste hebben dan wel machines die veel te groot voor eigen bedrijf zijn. Dus of ze dan efficiënter gebruikt worden betwijfel ik.
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @cjw73:
machines die veel te groot voor eigen bedrijf

hoe bepaal je zoiets?
trean
@cs-agrar aantal uur gebruik van een machine per jaar vergelijken met de beschikbare arbeid in het seizoen. Hou je veel tijd overdan is de machine te groot.
+3
hookwood
Quote Reactie van @trean:
Hou je veel tijd overdan is de machine te groot.

Of je hebt te weinig klanten....
+1
weurding
@cs-agrar als ie buiten moet staan 😅
cjw73
@cs-agrar hier in de buurt zit ook iemand met een hectare of 30 land bij het bedrijf en dan een triple maaier van 10 meter en soms wat loonwerk. Vindt ik niet in verhouding.
oldhuus
@storm
Dan moet je wel zelf het onderhoud aan de machines kunnen doen, als je dan vaker naar de LMB moet en 40-50 euro per uur moet betalen voor een poppetje met een paar steeksleutels terwijl je zelf voor 60 euro inclusief diesel met een combinatie van een halve ton op pad gaat.
+5
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @oldhuus:
40-50 euro

Volgens mij kosten die hier al heel wat meer. Maar dit zijn van die eeuwige discussies waar je volgens mij nooit uitkomt. Echte trekkerboeren rekenen net zo lang tot een machine uit kan, boeren die nix met machines hebben vinden alles te duur.
+1
oldhuus
@jan is hobbyboer
Vergeet ook niet dat je altijd met mooi weer aan de gang kunt als je het zelf al druk genoeg hebt, hele winter juist als je tijd over hebt zijn ze je niet nodig. Ben eerder ook wel met een houtversnipperaar op pad geweest, maar dan ging er op een dag misschien 20 liter rooie diesel door en wel 40 euro per uur rekenen, kon ik ergens anders ook niet verdienen. Minikraan lijkt ook altijd zo leuk, er zijn er zelfs die voor 35 euro willen graven, maar wat als je een leiding of riool kapot maakt, heb je zo een schade met 5 nullen dus snap die hype ook niet zo.
+3
brabo
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Echte trekkerboeren rekenen net zo lang tot een machine uit kan

het makkelijkste is wel om de trekker niet te rekenen, want die heb je toch al 😄
+1
dirks
Geld verdienen zeker niet. Geld verliezen meestal wel. Als het druk is in het loonwerk worden de koeien een weekje "vergeten".
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @brabo:
want die heb je toch al

ik niet
+1
Fordje4600
@storm maar je haalt wel eten bij een ander van het bord
trean
Er zijn natuurlijk ook loonbedrijven die voor de hobby nog een koppeltje melkkoeien hebben. Daarnaast kan je al snel spreken van Loonwerk. Als ik bijvoorbeeld de mest die afgevoerd wordt naar verhuurd akkerbouwland op de huiskavel zelf uitrijd ben ik al met Loonwerk bezig. Nog een paar vrachten balen voor een buurman ophalen en je kunt al van een Loonwerk tak spreken.
+1
mdoornekamp
@trean als je de buurman een keer helpt met een klusje noem ik niet echt loonwerk.

Ik ben het met @cjw73 wel eens. Vaak zijn het wel een beetje de machine boeren die ook in loonwerk gaan. Om dan nog maar dikkere machines te kunnen kopen.

Geld verdienen in de loonwerk branche valt niet mee. Je kan niet constant maar de dikste machines kopen want dan verdien je niks. Er zijn niet voor niks veel loonbedrijven die stoppen.
+1
stannetje96
@mdoornekamp wij vinden dat inderdaad niet echt in het loonwerk, maar voor dit soort statistieken geldt dat wel als actief in het loonwerk. Er wordt enkel gekeken of er neveninkomsten zijn en niet pas vanaf 10.000 euro omzet oid.

Daarom zijn suks soort statistieken allemaal hartstikke leuk maar voegt verder eigenlijk weinig toe...
mdoornekamp
@stannetje96 laatst belde mij ook nog zo'n muts, met wat voor trekkers je rijdt en wat voor werkzaamheden je doet. Weet ook niet wat ze daar mee willen
Landini 6500
Zo als mijn buren ,melken 800 koeien, hebben geen tijd voor loonwerk
mdoornekamp
@Landini 6500 doen ze wel machine werk zelf dan of alles loonwerk

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden melkvee , loonwerk en melkveebedrijven geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
24
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0