Verschillende rassen mais zaaien

Iemand ervaring of zijn mening bij het mengen van 2 maisrassen voor het zaaien?
Ene foa 180 andere foa 240.
Graag jullie mening.
tombo

Reacties

Wimsumar
Beste Tombo: Als je gemengd zaait, is gescheiden van elkaar oogsten vrijwel onmogelijk. 😉
Deze combinatie is vanwege het totaal verschillende afrijpingstijdstip waardeloos.
(zoals alle andere maiszaadmengsel ook geen enkel doel treffen).
Loeideutz
Er zijn handelaren kwekers die maisrassen mengen en aanbieden. Vraag daar eens. Maar zoals @Wimsumar al zegt, ze moeten wel ongeveer tegelijk afrijpen, anders gaat het fout bij de oogst. Indien goed gekozen, heb je een langere bestuivingstijd, wat moet leiden tot een betere kolfvulling. Daar moet je de winst zoeken.
Wimsumar
Beste LoeiDeutz:

Quote Reactie van @Loeideutz:
langere bestuivingstijd

Of het nu om een mens, een dier of een plant gaat, de bestuiving laat zich niet f@cken. Dat wil zeggen, bij alledrie genoemde natuurlijke schepsels is 'de vruchtbare periode' een kwestie van uren.
Wat mais betreft, binnen een ras is het verschil in bloeidatum (enkele dagen van plant tot plant) groot genoeg voldoende spreiding te krijgen voor een maximaal dekkende bevruchting.
(En anders komt het stuifmeel van buurpercelen z'n werk wel doen).
Loeideutz
@Wimsumar Ik weet dat U op bepaalde punten van de ouderwetse stempel bent. Vind ik niet erg. Toch zou U hier zelf eens wat meer onderzoek naar moeten doen. Volgens mij is het juist in de plantenwereld waar bestuivingstijden wel wat langer kunnen zijn. Tot aan weken toe. Voor sommige soorten geeft dat problemen bij de machinale oogst. Niet alles is dan gelijk op het juiste oogstmoment. Bij maïs ligt dat wat minder nauw. Het probleem is daar eerder dat het stuifmeel minder lang rondvliegt als dat de laatste korrels nodig hebben om het op te vangen. Door 2 rassen langs elkaar te zetten die een overlappende bestuivingstijd hebben, heeft de korrel meer kans. Je moet dan wel rassen hebben die elkaar aanvullen. Daar hebben die kwekers en handelaren dus de tijd voor om dat uit te zoeken. Volgens mijn handelaar halen zij daar goede resultaten mee, lees, hogere opbrengsten. Dat zal moeten, want de zak met zaadjes is ook duurder. En dat is meer als een verkooppraatje. Want zulke bedrijven gaan geen geld en manuren steken in iets wat niet terug betaald wordt.
Wimsumar
Beste LoeiDeutz:

Quote Reactie van @Loeideutz:
verkooppraatje.

Dat is het.

Aantal dagen bestuiven:
limagrain.nl/web/Veehouderij-nieuwsbericht/…
Loeideutz
Beste meneer @Wimsumar 3 dagen is al langer dan de uren waar U het over had. Daarnaast is dit een gecontroleerde omgeving, waar alles van a tot z wordt gestuurd. In het echt zal er al stuifmeel gaan waaien voordat de kolf het kan opvangen. Ook zal er stuifmeel zijn dat de kolf op een haartje zal missen. Als je dit kunt ondervangen door 2 rassen te zaaien, waardoor de bestuivingstijd langer wordt, dan heb je een hogere kolfvulling.
Wimsumar
Beste LoeiDeutz:

Quote Reactie van @Loeideutz:
2 rassen te zaaien, waardoor de bestuivingstijd langer wordt, dan heb je een hogere kolfvulling.

Het is van rassen niet bekend op welke kalenderdag de bloei plaatsvindt. 2 rassen bij elkaar zoeken die elkaar hierop naadloos zouden kunnen aanvullen is tot op heden niet mogelijk. (Om maar te zwijgen over het feit dat het laatstbloeiende ras theoretisch ook niet volledig bestoven wordt: er zou nog een derde ras bij moeten. En een vierde, en een vijfde enzovoort)
Wat de kolfvulling betreft, als er geen 400 korrels op de kolf vormen (omdat niet elk vruchtbeginsel bestoven is) maar 'slechts' 350, dan wordt de zetmeel gevormd in deze 350 korrels en die zullen simpelweg wat dikker worden dan wanneer dit zetmeel in 400 korrels opgeslagen wordt. Meer korrels op de kolf betekend niet '' meer zetmeel''!
Loeideutz
@Wimsumar zoals ik in mijn eerste reactie al schreef, zij hebben dus resultaten die aantoonbaar hogere opbrengsten geven. Minder korrels betekent minder zetmeel, omdat een korrel niet zomaar dikker kan worden, behalve die aan de rand. Hoe zij het doen weet ik niet, maar zij halen dus significant meer van een hectare.
Wimsumar
Beste LoeiDeutz:

Quote Reactie van @Loeideutz:
aantoonbaar

Kijk, (het is per slot van rekening een trekkerforum 😛 ) niet zelden is gebleken dat men met,en noem ze maar op, bepaalde series trekkers van Fendt , International etc. een trekker voor het leven had gekocht. Zo ook mijn 1987 en 1988 bouwjaar 304-tjes. Nu dertig jaar oud en kunnen nog zo'n periode mee. Nogal wat anders werd het toen men dacht het beste van 2 merken te gaan combineren. Bij Fendt, de inmenging van Deutz motoren. Het laatste woord van ongenoegen is daarover nog lang niet uitgesproken! ook hoef je helemaal niet bij uitstek een oldtimerliefhebber te zijn om bij herintroduktie van de I.H.-44-serie de prestaties van deze legendarische serie weer te willen ervaren
Terug naar maiszaadmengsels.
Zeg nu zelf wat je gaat doen als je de aanprijzing van onderstaande maiszaadrassenmix onder ogen krijgt:

varkensbedrijf.nl/archiefartikel/2015/…

Dan zeg je toch ook alleen het zaaizaad van het topras uit het rassenmegsel te willen gebruiken!

P.S.: Voor graszaadmengsels geldt precies hetzelfde: 'Onkruid' heb je zelf wel, dat hoeft niet voor veel geld bij de aan te kopen zakken ingemengd te worden.
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden zaaien , mais zaaien , Mais , ervaring , maisrassen en mengen geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!