Illustratie van:

New Holland TL 90 A - Hoe kan ik de aftakas schakelen?

Twee weken geleden hebben wij een TL 90 A aangeschaft om mee te voeren. Hiervoor mengen we op 540 en om het laatste beetje eruit te gooien zetten we hem op de 1000 toeren aftakas. Echter wil deze tractor maar niet schakelen wanneer er een aftakas aan zit. Dit is telkens 10 minuten proberen (aftakas aan-uit-aan-uit-enz) voordat hij wil schakelen. Is dit een bekend probleem en waar kan dit aan liggen?

Deel dit topic

Reacties

casejxu
Hebben wij ook. Ik dacht dat er een schakelaar geplaatst kan worden die de aftakas rem uit kan schakelen. Dan moet je m wel kunnen schakelen
Gerben V
@casejxu kan het kloppen dat het de rechtse schakelaar op deze foto is? Dan denk ik dat die niet meer werkt aangezien het geen verschil maakt hoe deze staat. Wat is eigenlijk het nut van zo'n aftakas rem?

(klik om te vergroten)

Is dat
+1
nhmonteur
Helaas @Gerben V dit is een bekend probleem bij de tla serie, waarschijnlijk is de schakelas van je aftakas krom pf ingelopen. Deze as heeft een inkeping voor de borging, maar daardoor kan de as buigen of zelfs breken. Allebei al meerdere keren gehad.
Daardoor word het omschakelen heel moeilijk of niet meer mogelijk.
De enigste optie is dan achter het aftakaspakket eruit en er een nieuwe verbeterde as in te plaatsen met verbeterde schakelvork.

Die rechtse knop is trouwens de softstart van de aftakas. Kan je kiezen of hij zachtjes of minder zachtjes aan gaat.

Succes ermee
Gerben V
@nhmonteur oei, dat is toch wel een ander verhaal. Bedankt voor uw antwoord.
nhmonteur
@Gerben V op zich valt de reparatie best mee hoor, uurtje of 4 en alles doet het weer. Want ga er niet te lang mee door met schakelen, want je heb de kans dat de as breekt, en heb zelfs een keer gehad dat het spul dan tussen het kroonwiel en pignon komt met alle schade van dien.
Gerben V
@nhmonteur zonder mengwagen schakelt hij wel prima, dan lijkt het mij toch niet dat het aan een kromme schakel as ligt.
+1
nhmonteur
@Gerben V dan zou het kunnen zijn dat de schakelring niet meer goed is. Hier zit schuine vertanding aan waardoor bij het schakelen de tanden altijd tegenover elkaar komen. Zijn deze nu bv rond gesleten dan kunnen de tandwielen veel moeilijker voor elkaar komen en helemaal als er iets aanzit wat niet goed kan draaien, bv de voerwagen. Zit die er niet aan, dan kan de aftakas stomp makkelijker draaien en daarom ook makkelijker schakelen.
Het is eigenlijk zo, als de schakelkabel goed is afgesteld, en toch wil de aftakas niet goed of niet schakelen, dan is er zowiezo iets aan de hand rondom het aftakaspakket/schakeling.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de New Holland TL 90 A en hebben de trefwoorden voeren , new holland , tractor , aftakas , mengen , 1000 , toeren en schakelen geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
7
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
772