Iemand een idee of er een knikstuk bestaat om darm aan te sluiten aan bemester

Hallo,
Ik heb een vraag. Wij hebben een kurstjens mesttank, en wie kurstjens kent, weet dat het vat kan schuiven op het chassis. Nu hebben we een nieuwe bemester met snijkast, maar het probleem is de darm die dubbel plooit als je het vat naar achteren schuift. Nu dachten we aan een soort knikstuk, dat de darm niet meer zou dubbelplooien. Weet iemand of dit bestaat, of hoe je het zou kunnen oplossen zodat de darm niet opplooit, of iemand die dit probleem ook gehad heeft en hoe je dit opgelost hebt? Ik hoor het graag! Dankjewel.

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

Rode streep moet darm voorstellen. Aan een van deze uiteinden zou ik een soort van knikstuk moeten hebben.

Reacties

Nick421
Opties:
1: verdeelmolen draaien zodat aansluitpunt boven zit. (Zit er nu bovenop de verdeelmolen ook geen aansluitpunt? Of zie ik dat verkeerd?)

2: vast (ijzer) 90 graden bocht op de verdeelmolen monteren en daarop de slang zetten.
Janssen656
@Nick421 ja bovenaan is er aansluiting, maar gaat ook niet, de darm is veel te kort dan. Nu tijdelijk zit er idd een 90° bocht op, maar alsnog plooit ie. Darm moet altijd afgekoppelt worden wanneer je over de weg rijd (als vat naar achter geschoven is)
deutzisthebest
kramp.com/shop-nl/nl/…

Zoiets bedoel je? Bij kramp zijn meerdere varianten te vinden hiervan qua koppeling die aan de bocht zitten.
Janssen656
@deutzisthebest nee gaat ook niet. Het moet echt kunnen knikken
mike_v
Ga je niet sowieso een hoek naar boven moeten plaatsen op die aansluiter, ookal zou de tank niet verschuiven? Lijkt me niet dat de slang anders lang heel zou blijven. Ik zou kijken om deze afsluiter er af te halen, buis dat de volledige hoek (180°) maakt er vast op monteren en op het einde van de buis de afsluiter terug te plaatsen zodat de slang vrijwel altijd "recht" is.
Janssen656
@mike_v nu zit er intussen een hoek op van 90° maar plooit nog. 180° zou mischien een optie kunnen zijn, maar dan zou darm eigenlijk moeten kunnen in en uitschuiven, want als je ze zo laat plooien moet het een redelijke lange darm zijn want het vat schuift redelijk ver naar voren.
+1
mike_v
Dat de slang doorhangt maakt volgens mij niet veel uit @Janssen656. Dat zie je wel vaker.
nhmonteur
Kan je niet aan Beemster en aan tank beide een 90 graden hoek zetten, en daar dan een lange stugge slang op zetten met gewoon rechte aansluitingen. Dat je eens soort grote boog krijgt die langer en korter kan worden.
Janssen656
@nhmonteur ja, dat zou misschien ook mogenlijk kunnen zijn. We gaan het zeker bekijken
+1
Wimsumar
Beste NHMonteur & Janssen565:

Quote Reactie van @nhmonteur:
Kan je niet aan bememster en aan tank beide een 90 graden hoek zetten, en daar dan een lange stugge slang op zetten met gewoon rechte aansluitingen. Dat je eens soort grote boog krijgt die langer en korter kan worden.

Die ingeving kreeg ik ook, maar dan anders:
Achter op de tank een 90 graden bocht naar beneden, vervolgens met een 4 inch slang onderlangs de verdeler en dan met een 90 graden bocht op de verdeler.

P.S.: Hoeveel (cm) kan de tank voor-/achteruit schuiven?
Janssen656
@Wimsumar langs onder is echt geen optie. Er is bijna geen plek meer tussen de bemester en de tank. De tank kan (schat ik) ongeveer 1m schuiven, een heel eind dus.
+1
Wimsumar
Beste Janssen565:

Quote Reactie van @Janssen656:
langs onder is echt geen optie. Er is bijna geen plek meer tussen de bemester en de tank

Langs onder maar dan iets zijdelings via het gat waar nu de bundel verdeelslangen hangt.
Janssen656
@Wimsumar zou het kunnen proberen, maar dan heb je al een hele constructie..
+2
jammermaarhelaas
@Janssen656

Indien het gaat tussen tank en bemester: een slang die onderlangs hangt, kan lang zijn zonder "om te vallen" zoals bij een slang die met een boog omhoog staat. En een 4" slang is ook nog redelijk te hanteren nadat je hem hebt leeg gelaten als je hem afkoppelt van de verdeler.
De constructie is wat betreft koppelingen niet anders dan een slang bovenlangs, alleen staan de koppelingen dan niet omhoog maar omlaag gericht.
Geleiden van de slang, of plaatselijk omkleden met een stuk beschermslang zal allicht nodig zijn wanneer de slang ergens aanloopt (dit kan op den duur leiden tot doorslijten).
Loeideutz
Ik weet niet of je het al geprobeerd hebt, maar ik zit net aan wat anders te denken. Aan de tank een 90 graden bocht naar links of rechts. Aan de bemester ook een 90 graden bocht naar links of rechts, zal wel een iets moeilijker constructie worden. Dan ligt de slang in een ronding waardoor ze iets meer kan plooien. Ik weet niet of je daar voldoende aan hebt, kan namelijk niet zien hoeveel de bemester naar boven en beneden gaat, en bij het opklappen moet je ook niet de slang dubbel drukken. Eventueel aan beide kanten iets van een slanggeleider er aan maken zodat de slang niet direkt naar beneden door knikt.
Janssen656
@Loeideutz dit is idd wel een idee. We zullen kijken of dit lukt, dankjewel
+1
Fendt412vip
@Janssen656 Bij ons zit de slang met een bocht naar boven. Bij een langere slang een goede slanggeleiding kun je volgens mij een behoorlijk lengte en hoogte verschil opvangen. Hoe ver schuift de tank naar voren toe?


Foto van een Fendt 415
Janssen656
@Fendt412vip dit heb ik ook al gezien maar weet niet of de slang wel mooi tussen de 2 stukken boven past. Ben bang dat ie kan gaan klemmen. De tank schuift ongeveer 1m naar voor
SJB533
@Janssen656
Zou inderdaad t ook zo doen, zoals @Fendt412vip toont. Bij voorkeur met de tule op de bemester schuin naar achter. Ik verwacht, dat je dan een heel eind komt. Het ophangen tegen het vallen is ook wel handig. Zou je kunnen doen middels een elastisch ding, zoals een oude fietsbinnenband aan het hijsoog achter op de tank. 😉 (Ja, die oude fietsbanden werden bij ons wel vaker gebruikt 😂)
+1
nhmonteur
@Janssen656 dit is precies wat ik bedoelde zoals @Fendt412vip laat zien. Wellicht zouden jullie een wat langere slang moeten monteren met evt een geleiding zodat de slang niet naar links of rechts valt.
Janssen656
@nhmonteur ja, dit zou wel kunnen werken, we bekijken het. dankjewel

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden mesttank , mest , kurstjens , schuiven en chassis geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
22
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0