Illustratie van:

Zetor 4511 - Banden wisselen met bandijzer, doenbaar?

De achterbanden van mijn tractor zijn versleten, raak ik zelfs niet meer door de oldtimerkeuring. Nu is mijn vraag, is het doenbaar om banden van 16.9R28 met de hand van de velg te halen en andere erop te doen? Alle advies en tips zijn welkom.

Deel dit topic

Reacties

marcel-pek
Het kan wel, maar het is een heel gesjouw, het legt er ook aan hoe stug ze zijn.
+1
@marcel-pek Ben al blij te horen dat het mogelijk is.
1046
38" kan ook nog wel . Alleen maar makkelijker
@1046 Hoe bedoel je? Hoe groter de velg, hoe makkelijker?
1046
@cedric-van-thuyne yup heb je vaak een dieper velgbed waardoor je meer ruimte heb
1046
Als je geen goed materiaal heb om het te doen. Is het verstandiger om et te laten doen
@1046 Ik zou het op school willen doen. Daar hebben we enkele bandijzers en materiaal om hem op te krikken enzo. Alleen heb ik geen ervaring met banden wisselen.
1046
@cedric-van-thuyne tis een handigheid . En de band moet ook losgedrukt worden . Das ook lastig als je geen materiaal er voor heb
@1046 We hebben wel een heftruck, of is duwen met de lepels geen goed idee?
1046
@1046 Is dit serieus bedoelt? Of zijn er betere manieren?
+1
mf6290
@cedric-van-thuyne je kunt ze ook van de velg loskrijgen door de wielen plat op de grond te leggen, vervolgens leg je een balk op de band tot net niet aan de velg en dan rij je met een andere trekker op de balk
+1
Wimsumar
Beste Cedric-van-Thuyne:

Quote Reactie van @cedric-van-thuyne:
Ik zou het op school willen doen.

Ja, altijd doen. Bespreek dit op school. Het is een prachtige praktijkoefening en laat je klasgenoten lekker meestuntelen,... ehhhh,..... er lekker van mee leren. 😉
+2
1046
Als ik dit lees wordt et tobben
+1
jd4050
Ik zou het laten doen, een bandenboer met wat handigheid doet zoiets in ongeveer een half uur met een bandenapparaat.
1046
@jd4050 dat heb je goed
@jd4050 Dat zou ik liefst van al laten doen. Het probleem is alleen dat de dichtste bij mij thuis banden van die grootte niet kunnen wisselen. En zonder keuring raak ik met mijn tractor de baan niet op.
jd4050
@cedric-van-thuyne

Heb je geen mogelijkheid om de banden weg te brengen met een aanhanger? Eventueel zou je een bandenboer ter plekke kunnen laten komen met bandenapparaat in zijn truck, maar dat zal wel iets duurder zijn.
@jd4050 Zelf heb ik geen aanhanger, maar als het past kan ik die van op mijn vakantiejob wel eens gebruiken.
bartjuh
Als je de baan nie op mag.., hoe kom je dan op school? Op die manier zou je ook naar de bandenservice kunnen toch?
@bartjuh Heb de platen van mn auto er aangehangen. Volgens de wet mag je zo naar het dichtstbijzijnde keuringscentrum rijden. Het hele land doorkruisen wil ik dus wel niet riskeren.
Ford 2000 Ruben
@cedric-van-thuyne zover zul je wel niet moeten of wel? De loonwerker heeft ook nog al eens een banden apparaat. Daar zou je kunnen informeren.
+1
@Ford 2000 Ruben Had ik nog niet aan gedacht, kan ik eens proberen.
+1
Ronijn
Kan prima met de hand. Banden even los drukken van de velg met heftruck. Dan band en velg goed insmeren met vet. Zet zelf de band altijd rechtop tussen de lepels van de heftruck, dan hangt je velg naar buiten en werkt de zwaartekracht een beetje mee. Heb het zo al heel wat keertjes gedaan. Tis soms wel ff zweten hoor 😉
+1
1046
@Ronijn hangt ook van bandenmerk af hoeveel je gaat zweten
Ties6210
Gewoon profile bellen niet te dure band en op locatie er op gelegd
mauser
Ik heb pas mijn 14.9r38 eraf gehaald en erop gelegd. 2 banden ijzers en een ijzer ok los te slaan. Gaat prima. En het zijn stugge ploegbanden.
stephan-inter
Thuis doe ik het gewoon met 2 a 3 lange bandijzers. Wil prima
ambu954
Gewoon doen op school zoals al eerder genoemd . een mooi leermoment en de oude banden die mogen toch stuk , dus in stukken maken (let er wel op dat je de velg niet beschadigd ) succes
mdoornekamp
Een soepele michelin druk je er zo op. Een oude stugge diagonaal band wordt een heel ander verhaal. En die oude velgen zullen wel geen extra verdiept velg bed hebben.
jasper01
Meestal even met de band van een andere trekker eroverheen rijden zodat die vrij komt van de velg maar niet zomaar proberen
Ronijn
@jasper01 Deed het altijd met de lepels van de shovel. Maar ook al eens door een band heen geprikt 😛
Dus nu gewoon met bandenijzer, een hamer en wat WD40. Spul is overal goed voor 😃
jasper01
@Ronijn doen het meestal met een extra trekker
goeiedag eem
Is goed te doen alleen je moet ze even los hebben van de velg, dan doen wij meestal met de shovel, en hebben een hulpstuk aan de lepels waarmee we op de band drukken. De oude banden even met een banden lichter boven de velg halen en de draad doorslijpen, (banden zijn zoals ik het lees toch niet meer bruikbaar) dit even op 3 plekken doen aan beide zijden en je pakt ze makkelijk van de velg, scheelt een hoop gemartel en kracht. De banden er weer op leggen even mooi met wat zeep of speciaal banden vet instrijken en ie legt ze er zo weer op, geen smeer vet gebruiken, en even met 2 man werken, is wat handiger. We hebben zo binnen1.5 uur de banden omgelegd ook 28 inch, maar we heb en er wel redelijk slag van
fastrac3155
@goeiedag eem dat er zo terug opleggen is behoorlijk afhankelijk van de velg, laatst hebben we 2.5 uur staan vechten met een bandenmachine en op een gegeven moment met 3 man staan klooien om hem dr op te krijgen, kregen hem gewoon niet met de 2e hiel over de velgrand.

Zorg iig dat je flink invet, niet te zuinig doen, het maakt de montage alleen maar makkelijker en bij het oppompen komen de hielen ook makkelijker op hun plaats
goeiedag eem
@fastrac3155 hebben wij nog niet mee gemaakt hebben zelfs stugge 34 inch 14 player bosbouw banden er met de hand opgelgd en ook de 20 inch 14 player die op de unimog zitten er met de hand opgelegd, maar er zijn altijd uitzonderingen
John k
Gewoon zelf proberen, als het niet wil kun je hem altijd nog weg brengen. Ik doe alles met de hand. Groot en klein. Sommigen gaan makkelijk anderen kosten iets meer energie.
Als je het niet vaak doet kun je de velgen met band beter plat op de grond leggen. Meestal laat ik zelf het wiel aan de trekker zitten

(klik om te vergroten)

mf6290
@John k hoe krijg jij de band dan los van de velg? sommige banden kunnen daar wel heel vast op zitten. heb je daar een trucje voor?
stephan-inter
@mf6290
Keer omlaag drukken met de lepels van de shovel.
+1
mf6290
@stephan-inter met de lepels van de shovel vind ik nogal riskant, ik durf het niet, ik duw ze er altijd af met de bak van de graafmachine maar daarvoor moeten de wielen wel op de grond liggen.
+1
stephan-inter
@mf6290
Lepels plat he netzo als met een bak
lukasbelarus
Zware moker
fendt2
Ik heb een beugel gemaakt met hieraan een potkrik. Werkt wel. Maar het plan is om de houtklover een beetje aan te passen. De banden kunnen soms lekker vast zitten.
+2
Bedankt voor de reacties allemaal. Maar ik heb intussen het adres gekregen van iemand op een 15-tal km van mijn deur die ze wil versteken voor 15 euro/wiel. Kan ik zelf geen materiaal voor kopen en beginnen sukkelen.
1046
@cedric-van-thuyne daar hoef je nie lang over na te denken. Das een zeer scherpe prijs
@1046 Ken geen prijzen, maar leek me inderdaad niet zo veel.
1046
@cedric-van-thuyne gemiddeld 50 voor een wiel
jehan
Zo das inderdaad weinig ..die mag ook wel hier komen
jammermaarhelaas
Handmatig een band verwisselen, dat is 1 ding. Maar het op druk brengen zonder dat de band van de velg ploft met grote kans op ernstige verwondingen, zelfs de dood tot gevolg hebbende?
In instructie wordt daar heel sterk voor gewaarschuwd, is dit van de velg af knallen bij geen van jullie ooit voorgekomen?

Persoonlijk heb ik om die reden nooit groter dan 16" velgen handmatig van banden voorzien.
Ronijn
@jammermaarhelaas je moet ook niet naast de velg staan met oppompen. Maar als je controleert of de band mooi om de velg ligt, en je drukt er niet meer dan 2.5 bar in kan dat prima. Tis bij mij nog nooit misgegaan in ieder geval 😉
+1
John k
@Ronijn precies, ik maak de boel altijd lekker glad met Tire lube, kruipen ze langzaam op de plek. Doet die dit niet dan laat ik er weer lucht uitlopen en doe het opnieuw.
Sta er altijd naast met op pompen.

Die zonder binnenband probeer ik eerst met een lucht stoot. Wil dat niet dan gebruik ik andere middelen..........😄

.
Corne S
@John k

Ja die ken ik. Iets met remreiniger?
Fordje4600
Ik heb het laten doen kostte me 25 euro per band

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Zetor 4511 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
53
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN