Even voorstellen: Mosa tracking

Ben een gepensioneerd docent van 66 jaar, en heb altijd een hobbytractor willen hebben. Nu ik met pensioen ben heb ik deze wens gerealiseerd. Heb een oude kar omgetoverd tot een leuke aanhangwagen voor tochtjes.

Deel dit topic

Reacties

Mosa tracking
Mijn D15 die ruim 60 jaar oud is heeft 2 lampjes boven de klok. Het linker lampje (rood) brand altijd zo gouw ik de sleutel in het contact steek. Moet dit, of is dit een teken dat de accu niet bijlaadt?
Fendt926Driver
@Mosa tracking de rode is van de accu. De groene van de olie druk.
Op contact moeten beide branden. Met starten moeten beide uitgaan
Mosa tracking
Dank u driver. Het rode lampje blijft ook na het starten branden. Het groene het ik nog nooit zien branden. Accu is splinternieuw. Wat kan het probleem zijn?
ford3000case745
@Mosa tracking dan laad de accu niet bij, dat kan liggen aan de dynamo, spanningsregelaar of de bekabeling. Want hier zit toch een gelijkstroom dynamo op?
Mosa tracking
Bedankt, zal allereerst de dynamo door laten meten. Resultaat geef ik even door.
Wimsumar
Beste Mosa Tracking:

Quote Reactie van @Mosa tracking:
dynamo door laten meten.

U is gepensioneerd docent. Voormalig techniekdocent misschien? (Maar dan van middeleeuwse techniek 😛 ).

Heeft u (of een ander (gepensioneerd) techniekdocent) een multimeter? Meet dan het spanningsverschil op de accupolen bij draaiende motor. Indien deze 13 `a 14 volt bedraagt, dan is er (goede) laadstroom (dynamo okee).
Is de spanning +/_ 12 Volt (normale accuspanning) dan is er geen laadstroom (dynamo kan defect zijn).
Mosa tracking
Ha Wimsumar.
Goed geraden, geen techniekdocent. Maar docenten kunnen ook nog veel leren van mannen zoals u. Bedankt voor de tip!
Wimsumar
Beste Mosa Tracking:

Quote Reactie van @Mosa tracking:
geraden

Het is me een raadsel wat de betekenis is van het (brandende) rode lampje op het dashboard. Als het het laadstroomcontrolelampje zou zijn en de accu wordt niet bijgeladen wegens een defecte dynamo, dan zou na gebruik de accu herhaaldelijk met een acculader opgeladen moeten worden. Is dat ook zo?
Mosa tracking
Accu was defect en heb inmiddels een nieuwe geplaatst.Heb nog ergens een multimeter gevonden. Ga aan de slag.
Mosa tracking
Alle adviezen opgevolgd. Dynamo doorgemeten, nadat ik me eerst in de werking van een multimeter heb verdiept. Bij draaiende motor een spanning van 12,5/12,6 volt. RIP ???
Wimsumar
Beste Mosa Tracking:

Quote Reactie van @Mosa tracking:
RIP ???

Ja, zo'n multimeter heb ik ook nadat ik 'm gisteren als "personenweegschaal" heb gebruikt. (Het GAMMA(?)-apparaatje weigerde weer eens dienst 🎃

Hoeveel volt meet je bij bij stilstaande motor? Ook die 12,5 - 12,6? Dan is de dynamo inderdaad RIP.

(Check/dubbelcheck: om multimetergebruiksfouten uit te sluiten, meet ook een goedwerkend laadsysteem. Bijvoorbeeld de auto.
Mosa tracking
Non de juu, inderdaad 12,6 bij stilstaande motor. Multimeter is wel van een ex techniek docent en is dus van goede kwaliteit. Is de dynamo te repareren of wellicht nog te koop?
Wimsumar
Beste Mosa Tracking:

Quote Reactie van @Mosa tracking:
Non de juu

Yeah, now we are talking. 😉
Gemakshalve wordt bij deze meetresultaten dan gezegd/geschreven dat de dynamo defect is. Er kan echter ook een storing in de bedrading en/of de spanningsregelaar zitten.
Fendt926Driver
@Wimsumar meten os weten. Bij een gelijkstroom dynamo. (Langwerpig, dicht) is er een externe spannings regelaar. Bij een wisselstroom dynamo is er een interne regelaar.
Als je hem naar een mechanisatie bedrijf brengt kunnen zij hem laten testen.
Mosa tracking
Goi ik doen!

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
15
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
0