Illustratie van:

Kubota B5000 - Kooirol op frees aanpassen?

Ik kon een tijdje geleden een kooirol op de kop tikken voor weinig geld (1m10) en heb deze gemonteerd op kubota b5000 met frees om 2 redenen

- hopend op extra stabilteit in diepte regeling
- werkgang verminderen door onmiddelijk de aarde terug aan te harden.

Daar mijn b5000 slechts beperkt aantal pk's heeft is een rotoreg niet echt aan de orde en zoek ik dus een manier om na het frezen een stevige ondergrond te bekomen. Ik heb dit geprobeerd met een kooirol en merk reeds verbetering in wegzakken..

Mijn vragen zijn nu eigelijk. Zouden jullie nog staven tussen lassen om de aarde meer aan te pakken? Of zal de aarde dan in de kooi blijven?

Of is rollen na het frezen een slechte zet voor bodemleven / structuur

Mvgr,
Mathias

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Reacties

+1
Fast Eddy
Waarom frees je? Een frees is enkel om de zode of organisch materiaal te verkleinen.
Voor een goed zaaibed moet je een spitfrees gebruiken en gewone frees laat niks van de structuur over.
Wimsumar
Beste Mathias-Deneire: Voor de stabiliteit van de frees en het licht aandrukken van de (gefreesde) grond is de rol een goede aankoop geweest. Met meer staven op de rol is vollopen inderdaad een risico (hangt erg van de grond(soort) af. Daarbij zal de rol minder intensief aandrukken omdat het gewicht ove meerder staven komt te liggen.
Waarvoor is het nodig de grond stevig aan te drukken? Wordt, zo aan de foto te zien, de grond voor een kwekerij of iets dergelijks gebruikt? Welke teelt?
In principe is iedere grondbewerking (hoe intensiever, hoe meer) slecht voor de structuur en het bodemleven, maar grondbewerken is meestal onvermijdelijk om iets te kunnen verbouwen.
hoest
Een aandrukrol op een vrees is vrij zinloos aangezien je met vrezen een gladde laag in de grond krijgt net onder de vreesmessen. Deze laag zul je moeten breken anders maak je een grote badkuip
Loeideutz
@hoest Dat ligt ook maar net aan de grond, of dat je die gladde laag krijgt. Meneer gebruikt de frees om het zaadbed voldoende fijn te krijgen. Om vervolgens voldoende contact met de ondergrond te houden wil hij het weer aandrukken. Op zich ook logisch.
Als het zandgrond is zullen wat extra staven niet zoveel kwaad kunnen. Wil je ook onder wat nattere omstandigheden kunnen werken, of zit je op kleigrond dan moet je inderdaad oppassen dat er niet teveel grond in de kooirol gaat zitten.
mathias-deneire
@hoest

Maakt het type frees uit voor zaaibedbereiding? Het kubota freesje heeft gebogen messen.
Fendt926Driver
Sommige fabrikanten deden voetballen in de rol en dan hard op pompen. De rol wordt niet echt veel zwaarder maar wel beter drukkend tussen de buizen.
+1
bartjuh
@Fendt926Driver
Was dat niet om vollopen tegen te gaan?
Fendttrisixfan
@bartjuh
Ja inderdaad
Fendt926Driver
@bartjuh dat zou ook kunnen. ben zelf geen akkerbouwer....
+1
mathias-deneire
Hey allemaal,

Bedankt voor de reacties!

De grondsoort waar ik mee te maken heb is vooral zanderig. Ik gebruik de frees voor 3 dingen.

Ten 1e: wij kweken aardbeien op de hoeve en na de teelt dienen de planten en het tussenliggende stro onder gewerkt worden. Vandaar het frezen.. in oktober wordt de partij dan ingezaaid met gras.(loonwerker)

Daar ik een kleine tractor heb om id serre te kunnen en het vooral om hobbyonderhoud gaat voor mij kan ik geen rotoreg of spitfrees koppelen eraan. (9pk)

Daar ik dan reeds gefreesd heb blijft een partij over met losse aarde. Als het dan zou regenen dan zou het toch een modderboeltje worden? Of zal het zo zijn wanneer de aarde aangedrukt wordt?

Wat ik eigenlijk wil bereiken is een estetisch propere partij. Waar de grondkwaliteit niet verloren gaat. Vandaar ook het aandrukken. Het moet uiteraard niet zijn zoals een gazon.

Ik wil gewoon geen sporen van 10cm diep als ik er nog eens over wandel / rij.

2e: In het voorjaar gebruik ik deze om idd een zaaibed te maken. Dit voor bv pompoentjes enz te planten. Ik weet dat dit niet het juiste materiaal is, maar het doet wel de job voor hobbykweken van pompoenen enz.

3e: het gebeurt dat ik een graskant met te veel onkruid naast bv de pompoenen moet wieden. Veel dauwkool en te weinig tijd 😛 Dit kan ik dan idd bv doen met een eg. Maar opnieuw is het properder om het onkruid onmiddelijk onder de grond te hebben. Het is dan ook aangenaam dat het onmiddelijk terug bewandelbaar is zonder 10cm diep te zakken.

Wat betreft de structuur met de frees, als je op trage aftakas snelheid werkt heb je toch ook grotere stukken? Of scheelt dit nog met bv rotoreg / spitfrees?

Wat ik vooral wou bereiken met de rol was extra stabiliteit in de werkdiepte. Dit door de korte wielbasis van mijn b5000. Alle andere positieve extras zijn meegenomen. En negatieve proberen we te verhelpen 😄

Alvast bedankt voor de tips en de tijd! Het zijn mss domme vragen maar ik ben er ook maar ingesmeten 😀 maar ik heb er een leuke hobby aan over gehouden. Het zou dan ook leuk zijn om de hobby zo goed en verstandig mogelijk uit te kunnen voeren 😄


Mvgr,
Mathias
+1
Wimsumar
Beste Mathias-Deneire:

Quote Reactie van @mathias-deneire:
Alle andere positieve extras zijn meegenomen. En negatieve proberen we te verhelpen

De gangbare- / grootschaliger landbouw kan er voorbeeld aan nemen. Daar gaat men (generaliserend gezegd) uit van de werkzaamheden juist ook onder meest extreme (slechte) omstandigheden te kunnen doen en doet dit tot overmaat van ramp ook.
Fast Eddy
Misschien is het een idee om een soort cultivatortje te maken. Dan maak je de grond wel los maar houd je er nog wel structuur in voor een zaaibed.
mathias-deneire
@Fast Eddy

Dit dan voor de pompoenen bedoel je? Gecombineerd met de rol erachter? Als je kijkt naar een zaaibed is dit toch ook fijn van structuur?

Heeft er toevallig iemand goede lectuur online wat betreft grondbewerkingen / akkerbouw?

Mvgr,
Mathias
Wimsumar
Beste Mathias-Deneire:

Quote Reactie van @mathias-deneire:
lectuur online wat betreft grondbewerkingen / akkerbouw?

kennisakker.nl/

Maar deze is misschien meer van toepassing:

vilt.be/
+1
Wimsumar
Beste Eddy:

Quote Reactie van @Fast Eddy:
zaaibed

Zoals Mathias het freesje voor zaaibedbereiding inzet is niets mis mee. Sterker, welhaast een must om en fijnverkruimelde toplaag te krijgen voor fijnzadige tuinbouwgewassen en/of handmatige aanplant en nabewerking.
Ook voor het inwerken van het stro +aardbeistoppel is het freesje onvervangbaar.
mathias-deneire
@Wimsumar

Bedankt voor de links,
Ik bedoel meer een landbouwcursus alsof je die op de schoolbanken zou zien?

Mvgr,
Mathias
Wimsumar
Beste Mathias-Deneire:

Quote Reactie van @mathias-deneire:
schoolbanken

(Je eigen) Praktijk is de beste leerschool. 😎
mathias-deneire
@Wimsumar

Dat is waar maar soms moet je eens de juiste richting ingeduwd worden om er geen zooitje van te maken 😉

Je kan een mooi ogend akker op 2 maniere bereiken. De goeie en de slechte. Ik zou graag zonder veel klooien een mooi ogende vruchtbare akker bereiken 😛
Wimsumar
Beste Mathias-Deneire:

Quote Reactie van @mathias-deneire:
Ik zou graag zonder veel klooien een mooi ogende vruchtbare akker bereiken

Vertegenwoordigers van toeleverende bedrijven als van zaden, planten, meststoffen, bestrijdingsmiddelen, grond-en gewasonderzoek zullen je graag ondersteunen (mits ze zelf voldoende omzet kunnen onttrekken aan jouw winst). 😬
Loeideutz
Fout Wim. Een goeie vertegenwoordiger zal jouw winst of omzet willen maximaliseren. Omdat hij weet dat hij dan nog veel vaker mag terug komen. Alleen een slechte vertegenwoordiger wil jouw winst verkleinen.
Wimsumar
Beste LoeiDeutz:

Quote Reactie van @Loeideutz:
veel vaker mag terug komen

Ja, daar noem je wat. Niet zelden wordt door fusies, overnames, faillissementen, bedrijfsbeëingigingen en/of verloop, een opgebouwde vertrouwensrelatie met een vertegenwoordiger weer geheel teniet gedaan. Daarnaast zijn "we" zelf ook lang niet meer zo trouw gebonden aan een bedrijf/vertegenwoordiger als wel eens geweest is.
bartjuh
Dit is genoeg aangedrukt om er geen hele diepe sporen in te gaan rijden. Je moet het gewoon pas berijden als het bekwaam is. Dus niet direct na een dikke bui erop maar even een dag geduld. Je kan ook te vast drukken en dan blijft t water er ook allemaal op staan.
mathias-deneire
@bartjuh

Veel regen hebben we hier nog niet gezien dit jaar 😎

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Kubota B5000 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
23
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN