Vrijloop koppeling op frontmaaier

Ik ben van plan om mijn oude schijvenmaaier te veranderen om in de fronthef te kunnen hangen. de bedoeling is om deze maaier te gebruiken om vuile kantjes en onder de omheiningen te kunnen maaien, het zou een stuk handiger zijn mocht deze daarvoor in de fronthef kunnen hangen, daar heb je er veel beter zicht op en kun je veel beter bijsturen om overal dicht bij te kunnen maaien. op zich is het eigenlijk redelijk gemakkelijk aanpasbaar doordat ik de driepuntsbok heel simpel naar achter kan draaien en ik daar ook een aftakasstomp zitten heb (zit er om een kneuzer aan te drijven). nu is mijn enige probleem de vrijloop van de aftakas, deze is nu een rechtse en moet eigenlijk een linkse zijn voor een frontaftakas. daar deze vrijloopkoppelingen wel best prijzig zijn vroeg ik mij af of dit eigenlijk geen gewone vaste aftakas zou mogen zijn? kan dit schade berokkenen aan tractor of maaier?

Deel dit topic

Reacties

deutzisthebest
Ik denk als je een aftakas rem hebt op de frontaftakas van de trekker en je de maaier uitzet dat de maaier behoorlijk aan de aftakas gaat trekken om af te remmen. En dat je daarmee je rem opbrandt. Als je geen aftakas rem hebt dan loopt ie rustig uit en is er weinig aan de hand lijkt mij.
mf6290
@deutzisthebest ik had ook zoiets in gedachte, alleen weet ik nu niet of er op mijn frontaftakas een rem zit of niet, als de aftakas uitgeschakeld is kan ik hem niet met de hand verdraaien maar als de trekker niet draait kan ik hem ook niet met de hand draaien, komt dit nu omdat er een rem opzit of door de reduktiekast van die frontaftakas, ik weet het niet.
deutzisthebest
Denk dat het komt omdat er een rem opzit. De meeste moderne trekkers hebben een aftakasrem. Je zou het uit kunnen proberen door er een machine aan te hangen en gewoon aan en uit te zetten. Of informeren bij de dealer/leverancier van de frontaftakas. Wellicht dat zij aan de hand van het typenummer kunnen vertellen of er een aftakasrem opzit.
Fendt926Driver
Mijn frontmaaier voor de xylon heeft ook gewoon een vaste aftakas van de mixer er tussen. Gaat prima. En die gebruik ik 2 keer per dag. Jij misschien 5 keer op een dag en dan 4 weken niet. Zie eigenlijk geen probleem. Zet hem anders pas uit als trekker en maaier op laagste toerental draaien
jo845xl
Ik weet niet of ik juist ben , maar als je een rechtse vrijloopkoppeling heb , kun je deze dan niet aan de kant van de machine monteren ipv de trekker ? Moet volgens lukken of niet ?
Daanfordje
@jo845xl nee dat werkt niet! Wij hebben dat ook wel eens geprobeerd, maar hebben er toen een vrijloop op gezet van een frontaftakas 😃 Die we nog hadden liggen!
+1
Fendt926Driver
@jo845xl nee vrijloop rechts om blijft vrijloop rechtsom maakt niet uit of die aan de machine kant of trekker kant zit
jo845xl
@Fendt926Driver en Daanfordje , inderdaad jullie hebben gelijk , ik heb niet lang genoeg nagedacht . Waarschijnlijk moe van het werken 😄
Fendt926Driver
@jo845xl geeft niets ik zit er ook wel eens iets naast en wordt dan (gelukkig) gecorrigeerd door anderen. daarom is reageren ook altijd gewenst
Wimsumar
Beste MF6920: Zo'n vrijloopkoppeling zit niet zo heel spannend in elkaar. Je kan er (relatief goedkoop) ook een andere "vrijloopplaat" in zetten.
mf6290
@Wimsumar dat heb ik ook al eens vluchtig bekeken maar ik had zo het gevoel dat alles in spiegelbeeld moet komen te staan dan, ik dacht dat ook de behuizing iets anders was of heb ik mij vergist?
Wimsumar
Beste MF6920:

Quote Reactie van @mf6290:
vluchtig bekeken

Bij een bepaald merk/type tussenas is het een kwestie van verwisselen van plaatje 3 met 4 (of andersom):

kramp.com/shop-nl/nl/…
mf6290
@Wimsumar zouden deze plaatjes ook afzonderlijk verkrijgbaar zijn? ik vind ze niet terug bij kramp
Wimsumar
Beste MF6290:

Quote Reactie van @mf6290:
vind ze niet terug bij kramp

Ik had in mijn "Krampvoorbeeld" een oud type vrijloopkoppeling waar inderdaad de bewuste plaatjes niet bij staan. Wellicht ook niet meer leverbaar, maar dat weet ik ook niet. Je kan informeren.
Welk merk/type aftakas gaat het bij jou om overigens?
mf6290
@Wimsumar het is een walterscheid w2300
armpie
@Wimsumar Volgens mij moet je dan de huizen wisselen, namelijk nummer 1 en 2. Dat heeft te maken met de schuine kant (zaagtandvorm?) van de groeven in het huis. Dat maakt het verschil of de vrijloop linksom of rechtsom draaiend is.
Wimsumar
Beste Armpie:

Quote Reactie van @armpie:
huizen wisselen, namelijk nummer 1 en 2.

Nee, niet bij ditoude model vrijloopkoppeling. Bij deze liggen de veertjes/palletjes (nr 5 + 6) namelijk axiaal.

Zie de (axiale) boringen in de naaf: kramp.com/shop-nl/nl/…

P.S.: Het verschil tussen de behuizing nr 1 en 2 is dat nr 2 geschikt is voor een groothoekaftakas.
valmet
Hou je er wel rekening mee dat een frontaftakas 1000 toeren is!
+1
mf6290
@valmet daar had ik aan gedacht, ik had gedacht dat probleem op te lossen door de motor wat lager in toeren te houden
sebas deutz150
Volgens mij hebben wij nog een vrijloop aftekas liggen voor een frontmaaier. Bij interesse stuur even een pb

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden vrijloopkoppeling en schijvenmaaier geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
20
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
1.872