23

Wat is vandaag 'in' voor grondbewerking?

Beste forumleden,

Wij bewerken onze gronden dmv diepgronder, ploegen, cultivator, eventueel rol en inzaaien. Wij nemen aan dat er heden ten dage nieuwere machines op de markt zijn om deze bewerkingen uit te voeren?

Wat zijn de stappen in de grondbewerking die vandaag 'in' zijn en welke machines worden daarvoor gebruikt?

Is het bijvoorbeeld beter om na met de diepgronder aan het werk te zijn geweest (grond wordt vast aangereden) te frezen en in te zaaien?

Graag jullie ervaringen en advies waarvoor dank!

Deel dit topic

Reacties

Beste DBRaymond: Wat is de grondsoort/profielopbouw en bouwplan?
Kijk, stelselmatig achtereenvolgens diepgrondwoelen ,ploegen, cultiveren, rollen en dan bijvoorbeeld wintertarwe inzaaien, dat is wat de grondbewerkingen voor zo'n toch al marginale teelt veel te veel van het goede.
Overigens, het (stelselmatig) diepgrondwoelen moet je zo spoedig mogelijk afschaffen. Met goede landbouwpraktijk is die bewerking overbodig en/of zelfs schadelijk.
@Wimsumar Reeds bedankt voor je zeer gewaardeerde raadgevingen.

Hier in de streek zitten we vooral met kleigrond.

Hoe kunnen we, volgens jou, zo efficiënt en economisch mogelijk te werk gaan?
Beste DBRaymond:

Quote Reactie van @DBRaymond:
kleigrond.Hoe kunnen we, volgens jou, zo efficiënt en economisch mogelijk te werk gaan?

Zorg voor een prima ontwatering van de grond door middel van draineren. Dit is dan tevens de laatste diepe grondbewerking. Voorts resteert alleen nog te zaaien en te oogsten met daar omheen een minimaal tal en soort bijbehorende bewerkingen wat je uitsluitend doet onder optimale omstandigheden. De rest doet de natuur voor je, gratis en vooral beter.
+8
Het werken onder de bouwvoor, dus zeg als vuistregel, dieper dan 25cm, zou ik alleen doen indien daar een storende laag zit, of het diep is vastgereden. Dit tot het minimum beperken.

Storende lagen (bijvoorbeeld een ploegzool) zijn met 1 maal bewerken weer opgeheven. Bijvoorbeeld met ondergronders aan de ploeg die deze laag loswerken, en deze qua bodemvruchtbaarheid, structuur en bodemleven armere grond onder de bouwvoor laten zitten, niet mengen met de bouwvoor.

Nu zijn de machines waarmee op het land gewerkt wordt helaas steeds groter, dus zwaarder en nemen ook steeds meer vracht (mest, geoogst product, enz.) mee. Velen zullen zeggen dat dit niet uitmaakt omdat er ook bredere banden en of hogere wielen gebruikt worden. Dit zou alleen helpen als de bodemdruk dan ook kwadratisch afnam, maar dit zal in praktijk bijna nooit het geval zijn.
Door met deze grote, zware machines op het land te werken wordt de bodem stelselmatig tot op zo ongeveer 2 maal bouwvoordiepte aangedrukt. Dit losmaken vraagt machines die dus tot op 40 a 50 cm diep werken. Mooiste is dat deze de grond van die diepte niet omhoog halen, maar slechts loswerken. Hierna wordt deze laag echter weer even vast gereden wanneer de machines die dit hebben veroorzaakt wederom op dat perceel komen...
Nu is dit helaas wel de praktijk, waar je vaak bar weinig tegen doen kunt.
Ik merk dat wanneer je dit tegen iemand zeg die zelf deze grote machines heeft, je niet bepaald vrienden maakt. Ik doe dit dan ook niet uit nijd, maar uit zorg voor mijn grond. Grond is immers een duur productiemiddel, ga maar na.

Wat helpen zou is werken met lichtere, kleinere machines, vaak zal dat betekenen dat je eigen mechanisatie moet hebben, zoals je dat zelf wenselijk vind op jou land.
Of je dit wilt, je kunt veroorloven, is dan natuurlijk de vraag. Op de langere termijn zal het echter zijn vruchten afwerpen.

Wat je ook wel ziet, is het werken met vaste rijpaden door gebruik te maken van RTK-GPS en bijpassende machines. Zo druk je met zware machines wel rijsporen vast, maar blijft de rest van het land gespaard en is de schade maar beperkt.
@jammermaarhelaas en zo is het 👍machines zijn veel te zwaar en te groot , banden zegt weinig , gaat om het gewicht , zijn genoeg boeren die menen met een trekker van minimaal 7 ton het bietenland klaar te moeten leggen .
Een paar jaar geleden heb ik weer een aantal stukjes land laten draineren door een nederlands drainagebedrijf. Op sommige plaatsen ging de V-ploeg op maximale diepte door de grond. De mensen van het drainagebedrijf vonden het opvallend dat de machine dit veel gemakkelijker kon trekken als in NL. Hun mening was dat door de loop der jaren heen de grond/ondergrond in NL veel vaster is geen zitten, meer bedrijven in NL hebben die indruk.
O ja, ik heb een bouwplan met voornamelijk granen
Beste Ronald:

Quote Reactie van @ronald73:
Op sommige plaatsen ging de V-ploeg op maximale diepte door de grond.

Wat voegt dat nog toe als tijdens de maanden ervoor de grondwaterspiegel al zover is gedaald dat het bodemprofiel de overtollige neerslag tijdens de "regenrijke" oogstmaanden al op kan nemen?

Polen: 500 mm/jaar, met name in juni/juli/augustus.

klimaatinfo.nl/polen/
@Wimsumar Goede reactie, Wim 😉 In het kort, ik zit in een rivierendeltagebied. In een polder. Ik heb wat drainages gelegd op probleemstukken, daar waar constant natte plekken waren.

Werp jouw blik over mijn omgeving in dit linkje (dat rooie ding hebben ze bijna in m'n huis geboord),
google.pl/maps/place/…

Op verdere vragen geef ik graag antwoord
Beste Ronald73:

Quote Reactie van @ronald73:
probleemstukken

Dan huur je toch betere stukken en richt je op suikerbietenteelt. Laat graanteelt aan de Polen over.
In Nederland is de grond te duur voor de marginale/ noodzakelijk kwade graanteelt, in Polen is drainage te duur voor graanland.
+1
@Wimsumar En die richting ga ik nu juist op, maar dan iets anders. Door drainage heb ik meer geschikte percelen voor de bietenteelt. Andere voordelen van drainage ga ik niet opnoemen, dat staat in ieder schoolboekje. Omdat het groeiseizoen korter is als in NL moet ik al het werk rondzetten in een kortere periode als in NL. Als die periode dan toevallig ook nog nat is, ja, dan ben ik best wel blij met m'n drains. Omdat grond schaars is en de landprijs enorm is gestegen, komen de kosten van drainage relatief anders te liggen dan jaren geleden.
Bij enkele gedraineerde percelen kan ik het water opzetten in de sloot zodat de drains onder water komen te liggen. Als je in een droge periode tijdens het groeiseizoen je hand daar tegen de drainbuis houdt, kan je voelen dat je hand wordt vastgezogen door het water wat richting het gewas gaat. Daar verdienen m'n drains dubbel, om zo maar even te zeggen.
Met granen ga ik evenzogoed minderen, daar komen voedergewassen voor in de plaats voor de koeien die ik melk sinds april dit jaar.
Beste Ronald73:

Quote Reactie van @ronald73:
zodat de drains onder water komen

Daar heb ik anders maar verrekte hekel aan dat dat wel eens gebeurd in verband met vervuiling, dichtslibbing en verslemping van de grondporiën rondom de drainbuis . Ik zie een drain alleen als afvoer. Infiltreren zou toch al weinig zin hebben: bij mij op zandgrond is geen/nauwelijks capillaire werking.
@Wimsumar Dan ben je toch een beetje achter op kennisniveau wat betreft drains Wim. Beregenen via de drain is de laatste mode. Je mag het van mij ook infiltreren noemen. Ook op zandgrond is capillaire werking. Het werkt wel beter met dieper wortelende gewassen. Gras is wat dat betreft niet het beste.
Bovendien, volgens de geleerden, blijven de drainbuizen en ommanteling juist beter open als ze altijd onder water staan. Dan is er minder kans op het verstoppen van de gaatjes.
Beste LoeiDeutz:

Quote Reactie van @Loeideutz:
volgens de geleerden

Die hebben een drain,... ehhhh,... een gaatje in hun hoofd!
Een drain in de grond 'douwen' is 1. Het echte werk door de draineurs moet dan nog beginnen om de drain optimaal te laten functioneren. Deze draineurs zijn de pendelaars, de wormen die diepe gangen in de grond graven. Deze wormgangen zijn essentieel voor een goede/snelle afvoer van overtollig bodemvocht. Een grondwaterstand boven de drain spoelt deze wormgangen weer kapot.
Bij kleigrond moet door zwel en krimp de grond rond de drain 'scheuren', grote poriën maken. Ook hierbij is (langdurige) hoge grondwaterstand negatief op de drainwerking.
@Wimsumar Die geleerden waar ik over sprak zitten niet alleen achter het bureau. Hier in Limburg mogen we alleen nog maar peilgestuurd draineren. Dat betekent dat je je drains aansluit op een hoofddrain die weer in een put uit komt. En daar zit dan een verstelbare opening in naar de sloot om af te voeren indien nodig. De echte opening zit lager of gelijk aan de drainhoogte. Maar de ingestelde opening zit vaak hoger. Afhankelijk van jaargetijde, regenval, en verwacht tractorgebruik, lees, zaaien of oogsten of zoiets.
Een drain ligt hier gemiddeld op een 80-90 cm. Op die diepte stroomt water echt niet zo hard, meer niet de drain in en ook niet de drain uit, in geval van infiltreren. Het spoeleffect op de wormgaten is dus ook weer niet zo groot. Wat niet wil zeggen dat het onbestaande is. Het mooiste is juist dat de grondwaterstand het hele jaar zoveel mogelijk hetzelfde is. Maar dat blijft een utopie.
Beste LoeiDeutz:

Quote Reactie van @Loeideutz:
Hier in Limburg mogen we alleen nog maar peilgestuurd draineren.

De omstandigheden zijn hier nogal wat anders als daar tientallen meters boven zeeniveau. Desondanks wordt peilgestuurde drainage ook wel in het Friese veenweidegebied toegepast: "Investeren om je land natter te houden/te maken" 👎 Geef mijn portie dan maar aan Fikkie.
@Wimsumar

Quote:
"Investeren om je land natter te houden/te maken" 👎 Geef mijn portie dan maar aan Fikkie.

Daar lusten de honden geen brood van. 😉
+1
@jammermaarhelaas -helemaal mee eens maar wat doet de praktijk wij rijden mest uit bij veeboeren met de banden op minimale spanning vooral bij lente dag
vervolgens wordt het gras gemaaid met een tractor van meer dan 10 ton
en dan wordt het gras opgeraapt met een zo groot mogelijke wagen .
en dan praat niemand over insporing,en dan mag je er weer mest over rijden
en dan moet je oppassen want de grond is dan al verrot gereden
Wij hier op zand grond doen ploegen met ondergronder. Dan wordt de grond 45 a 50 cm los gemaakt.

Ben mee eens grote machines is niet altijd beter. Banden druk systemen die vaak niet werken of niet wordt gebruikt.
Wij zitten ook op kleigrond. 1 huur perceel is altijd slecht bewerkt en met veel te zware machines in natte omstandigheden bereden. Sinds wij het huren ploegen we daar niet maar gebruiken we een paragrubber, dit is een woeler met kromme poten die de grond 45cm losmaakt maar niet mengt. De storende laag is hierdoor gebroken en de waterdoorlaatbaarheid is veel beter geworden, de gewassen staan ook super.
Na het rooien overdwars woelen met 3 poot tot zon 60 / 65 cm diepte + front kuul om het lof wat te verspreiden, dan frontkuul met diepkuul (35cm) + zaaimachine erachter,, of inplaats van zaaien gaat de kilver eroverheen en gaat de hoek onderwater (inundatie) dit voor ziektes te bestrijden,, voor het planten word het gewas wat is gezaaid geklepeld en gefreesd, en vervolgens met een 2 schaar ploeg met achterschaar onder gewerkt (40 cm diep) en het product weer gepland, ik zit op zandgrond
Iemand enig concreet idee welke bewerkingen we dan best na elkaar doen en met welke machines?
Bedankt!
@DBRaymond dat is niet te zien via het beeldscherm, daarvoor moet je met de schep in het land. Bouwplan, grondsoort, structuur en nog een hele lijst heeft allemal invloed.
+1
Op klei grond ben ik grote fan van voor de winter ploegen maar wil je goedkoper tarwe telen is een Agrisem combiplow een zeer goede machine werkt onder de bouwvoor/ploegzool de grond is los zal geen water op komen te staan en planten wortelen perfect. Voor de bewerkbaarheid van klei let goed op de PH een beetje hoger werkt zeer goed voor verkruimelbaarheid/structuur

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
23
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0
ONDERWERPEN