Verdunnen van mest betaalt zich uit

De meeste loonwerkers moedigen boeren niet aan om extra te verdunnen met water en wijzen vooral op de extra tijd en kosten die daarmee gemoeid zijn. Bovendien worden loonwerkers ook nog betaald voor het aantal kuub mest dat zij plaatsen, niet voor de hoeveelheid water. In het westelijk veenweidegebied zijn er echter melkveehouders die al jarenlang drijfmest maximaal verdunnen bij toediening met de sleepslang en daar geen enkele concessie in willen doen. Onderzoek van de Proeftuin Veenweiden toont de waarde ook aan.

Deel dit topic

Reacties

+5
Erco
Hier gewoon per uur en zomers genoeg water erbij. Kost iets meer maar levert veel meer op
+2
hoest
Wat een gelul alsof het de loonwerker wat uitmaakt hoeveel het verdund is. Die rekent meestal toch per uur en anders wel per kuub na het verdunnen
+1
walker1
Zeker bij sleepslangen is het belangrijk dat het goed te verpompen is, gaat met dunne, waterige mest het beste.
lkool
@walker1 om maximale kubus mest te halen is er wel een optimum qua water hoeveelheid. Als je nog meer water toe gaat voegen gaan de kubus mest weer naar beneden.
+1
walker1
@lkool ja ergens is er een optimum qua consistentie van de mest. Ervaren sleepslangteam weet wel hoeveel water erbij moet.
huub
@lkool maar vooral met de sleepslang kosten die extra kuubs bijna niks. Ook als daarvoor de bemester iets langzamer moet rijden.
walker1
@huub Zal idd wel meevallen met de kosten. aan en afvoer is eenmalig, net zo als alles opstellen, uitrollen, oprollen. Hooguit iets langer bezig.
huub
@walker1 als ik uit ga van de maximale pompcapaciteit en het uurtarief dan kost water +/- €1/m3. Zolang de pomp niet de beperking is is het goedkoper.
+1
Kschouten1
In de zomer is het mooi met water erbij mengen . Maar in het vroege voorjaar als de grond nog flink nat is en dan nog vlak na het uitrijden een flinke regenbui dan zien de sloten bruin dit is dus een groot verlies van mineralen.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden mest , water , sleepslang , drijfmest en melkveehouders geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
9
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
2.015