Unieke stoomploeg voor het eerst in Nederland op Flaeijelfeest




NIEUWEHORNE – Op zaterdag 30 september komt een unieke Duitse stoomploeg naar het Flaeijelfeest in Nieuwehorne, nog nooit eerder in Nederland vertoond.

De combinatie bestaat uit twee stoomlocomotieven en één kiepploeg, die met een kabel tussen de locomotieven wordt getrokken. Aan weerszijden van de akker staat een locomotief, en de ploeg doet daartussenin zijn werk. De set zal op het Landgoed De Horne in werking worden gesteld. Een demonstratie die je niet wilt missen!

Bijna 3 jaar aan voorbereidingen ging er aan vooraf om deze combinatie naar het Flaeijelfeest te halen. Het is dan ook een hele operatie om de machines te vervoeren: 3 vrachtwagens speciaaltransport zijn hiervoor nodig. Ze zijn gestald in Duitsland en moeten bijna 1.700 kilometer afleggen om in Nieuwehorne te komen! Heavy metal worden ze ook wel genoemd, want de machines wegen 20 ton per stuk.

Het Flaeijelfeest is al 41 jaar een begrip in Friesland. Op elke laatste zaterdag van september beleef je hier een dag uit het verleden. Met ’s ochtends een boerenoptocht en ’s middags een openluchtmuseum in bedrijf. De hele dag staat het leven van 100 jaar geleden centraal. Dit is ook de periode dat de stoomploegen werden gebruikt in de landbouw. 30 jaar geleden, in 1981, was een soortgelijke stoomploeg te bewonderen op het Flaeijelfeest. Deze kwamen echter uit Engeland. De Duitse locomotieven die dit jaar komen, zijn nog nooit eerder in Nederland vertoond.

Het stoomploegen op de grote akkers was voor die tijd, maar nu ook nog, een bijzonder schouwspel. De stoomploeg is een landwerktuig van de firma A. Heucke Dampfpflug-Lokomotiv-Fabrik uit Gatersleben, maar is nu eigendom van een school in de omgeving van München. De stoomploeglocomotieven werden tussen 1870 en 1950 gebruikt.

Tot 1950 werkten deze stoomploegen decennialang in de zandige leemgrond rond Regensburg in Beieren. Ook in Nederland werden soortgelijke ploegen soms ingezet. Dit was echter voor arme boeren niet weggelegd: een complete set kostte destijds zo’n 115.000 Rijksmark. Dat stond gelijk aan 4.600 kilo tarwe! In die tijd kon je van dat geld ook prima een gemiddelde boerderij met land kopen.

Al met al een demonstratie die je niet wilt missen. Kaartjes voor het Flaeijelfeest zijn vanaf 2 september 2017 verkrijgbaar, online en via de lokale voorverkoopadressen

Meer informatie over het Flaeijelfeest: tractorfan.nl/agenda/3189/…









Bron

Cookies
heerenveensecourant.nl

Deel dit topic

Reacties

echte844
Misschien is het de eerste keer voor deze combinatie. Maar bij mijn weten is dit al 2 maal eerder vertoond in Nederland. Rond 1985 tijdens het H.M.T. in de Rips en rond 2010 tijdens het H.M.T. in Panningen. dit was wel een Engelse combinatie maar 90% identiek.
schluterman
@echte844 klopt helemaal en het was wel indrukwekkend in panningen toen
echte844
Was 2009. Filmpje staat op YouTube (stoomploeg HMT Panningen 2009) Maar in 1985 was er nog geen YouTube dus geen filmpje.
Fordje4600
@echte844 ik zie geen hmt panningen, alleen tilligte en nordhorn
echte844
@Fordje4600 steam plough works2 @ Panningen 2014.
Als je dat probeert klopt het wel.
Fordje4600
@echte844 aha zie het
fendt farmer309c
Ik heb hem ook al eens in panningen gezien volgens mij
Ernst-Jan
115.000 Rijksmark voor 4.600 kilo tarwe.

Goede graanprijs. Of zullen ze stiekem ton bedoelen 🙈
walker1
@Ernst-Jan De Rijksmark (Reichsmark) was nogal onderhevig aan flinke inflatie, het schijnt zelfs zo geweest te zijn dat je beter de bankbiljetten in de kachel kon gooien dan dat je er kolen voor ging kopen.
Ernst-Jan
@walker1
Neen, de Reichsmark is na die periode van hyperinflatie ingevoerd 😉

nl.m.wikipedia.org/wiki/Reichsmark/
walker1
@Ernst-Jan Volgens mij was er tijdens WO2 ook een enorme inflatie.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden ploegen , ploeg , duitsland , school , landbouw , demonstratie , werking , kopen , friesland , engeland , boerderij , machines , getrokken , 1950 en 1981 geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
11
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0