Werktuigen Woelpoot - Is 38pk voldoende voor een woelpoot van 60 cm?

Heb eerder als hobbyboer goed advies gekregen van de profs op Tractorfan, dus ik ben maar zo vrij om weer advies te vragen. Ik overweeg om een woelpoot te kopen om natte stukken in een paardenbak droog te maken/te houden. Ik vraag me af of het lukt om met een Ford 2600 (38PK) een woelpoot (1poot) 60 cm diep door zand te trekken.
Gerrit2600

Reacties

Quintto
Ik denk dat je in een zand bak eerder problemen krijgt met grip dan met vermogen, helemaal als dit een vrij zware rijbak is
MF 2725
Dat zou makkelijk moeten kunnen. Wij trokken vroeger met 70 pk (wel 4wd.) een driepoots Wifo woeler ± 50 cm. door zware klei.
+1
GROENEDEERE
Dat kan wel.
De eerste keer zal t wel zwaar gaan.
Lukt t niet dat doe je eerst 20 dan weer op 40 en dan op 60.
Hoewel ik denk dat 50 ook voldoende is.
Ik heb t van t voorjaar thuis ook gedaan en t werkt beter dan drainage
+1
Gerrit2600
Ik schaf een woelpoot aan. Dank voor het meedenken en de reacties!
jammermaarhelaas
Weet je zeker dat er geen kabels en of leidingen van nutsbedrijven of van jezelf door de bodem lopen waar je wilt gaan diepwoelen?

Trek je iets kapot van een nutsbedrijf zonder dat je vooraf een kliqmelding gedaan hebt waaruit niet blijkt dat er iets ligt, dan krijg jij de rekening van het herstel door een professioneel bedrijf en zal een verzekering het ook niet dekken, zijn verwijten jou dan het afwezig zijn van de kliqmelding.

kadaster.nl/klic-melding-kabel-en-leidinginfo/…

kadaster.nl/klantenservice-klic/

Mooie sport, diepwoelen met een 2600. Je kunt door de stand van de woelpoot (iets stekend in de rijrichting), instelbaar met de topstang, vaak ook wat druk op de achterwielen brengen.
Als je het aandurft, en je hebt goede banden, dan kun je de druk ook wat laten zakken zodat het profiel meer grip krijgt. Niet lager gaan dan 0,8 bar.
+1
fastrac3155
@jammermaarhelaas je bent zelfs wettelijk verplicht om een kliqmelding te hebben, en bij elke bewerking dieper dan 50cm zou je weer een nieuwe moeten aanvragen
+1
Gerrit2600
Hallo @jammermaarhelaas (oude bekende), dank voor de tip. Dat risico loop ik gelukkig niet. De bak is door een loonwerker aangelegd door een meter afgraven en omkeren van een dun laagje klei en zand (zit hier in Heerde, vlakbij de Ijssel). Groet, Gerrit
Gerrit2600
@jammermaarhelaas, ook dank voor de tip met de topstang. Ik laat nog even weten hoe het sporten bevallen is.
GROENEDEERE
@Gerrit2600
We zien graag de foto's hier verschijnen van de hard werkende trekker
Gerrit2600
@GROENEDEERE Moet nog een woelpoot vinden, maar zodra die er is plaats ik foto's met de poot hopelijk diep in de grond.
+2
MF 2725
@GROENEDEERE liever een filmpje! 😄
JohnDeere_3650
tractors-and-machinery.nl/item/452261/…
Misschien is deze woelpoot iets? Je hoeft hem natuurlijk niet helemaal tot de balk er door te laten gaan.
GROENEDEERE
Misschien niet onbelangrijk.
Komt je het straks wel hoog genoeg met een woeler die zo diep kan
wim-same
@GROENEDEERE Dat is inderdaad een goede vraag. met een Wifo 3-poot achter een trekker van 160 PK was het nog maar net aan. Als de trekker iets door een kuiltje ging, raakte de woeler de grond al.
Gerrit2600
@JohnDeere_3650 en @GROENEDEERE, Ik rij morgen eens langs een paar mechanisatie bedrijven in de buurt. Eens kijken wat mogelijk is en wat ze hebben liggen.
robbin lamers
Ik denk zelf dat dit zat moet kunnen met het vermogen. En zoals al aangegeven, hoeft niet in 1 keer, en als ik je topic zo lees hoeft je ook geen productie te draaien, dus moet zeker goed komen.
jammermaarhelaas
Door de hoogte van de hefkogels in geheel geheven toestand te meten vanaf de grond weet je meteen hoe ver je een woelpoot zult kunnen heffen als je de aankoppelpunten daarvan meet vanaf de grond.

Dit was die van mij, met aangelaste punt 70cm onder onderste aankoppelpunten:
tractorfan.nl/picture/1194050/…
robbin lamers
@jammermaarhelaas zie je foto, hoe ver kwam je los van de grond dan? anders kun je altijd de topstang korter draaien, of aan de kant van de trekker de topstang lager aankoppelen, zodat de draaipunten van de topstang en de heflatten dichter bij elkaar komen, hierdoor kantelt de machine meer zodra je hem optilt, en krijg je meer bodemvrijheid met de machine maximaal in de lucht
jammermaarhelaas
@robbin lamers

Hij kwam krap een handbreedte boven de gond.
berndvelthuis
Moet lukken. Heb net met een 45pk trekker 2wd met een 60cm diepwoelpoot getrokken. Sommige stukken moesten wel in 2 keer. Hier trappen de paarden ook alles vast
nhfendt fan
Dat moet wel lukken en als je te weinig grip krijgt kan je over wegen wat lucht uit de achterbanden te laten en evt een wielgewicht in de achtervelg aan beide kanten
+1
Gerrit2600
Vandaag een woelpoot opgehaald. een oude Massey Furgeson voor weinig. Er is flink aan gelast en toen hij in de hef hing zag ik dat hij verbogen is. Maar hij is niet te zwaar, voor mij wel lekker omdat ik geen frontlader of iets dergelijks heb. Voorlopig kan ik er ervaring mee opdoen en evt. rustig uitkijken naar een nieuwere/betere. Werkdiepte is ong. 55 cm. Vanmiddag heb ik hem een stukje getest (zondagsrust hier maar kon het niet laten). Dit ging heel aardig. Sommige stukken in 1 keer tot de maximale diepte. De vrije ruimte tot de grond als hij in de hef hangt is minimaal, dus bij hobbels zat ik in de grond. Van de week eens even spelen met de topstang en misschien nieuwe verstelbare hefstangen aanschaffen. Die zijn (net als de heflatten) toch aan vervanging toe. Foto's en evt. filmpje volgen van de week. Dank voor alle nuttige reacties!
Fendt926Driver
@Gerrit2600 heb je wel op diepte regeling gewoeld?
Of heeft een 2600 ford dat nog niet?
Dan kun je net wat meer trekken....
jammermaarhelaas
@Fendt926Driver

Ahum. Een Ford heeft vanaf 1964 altijd trekkrachtregeling. De modellen uit de VS hadden het vanaf dat Harry Ferguson zijn idee over een hef met trekkrachtregeling bij Henry Ford kwam demonstreren waarna in 1939 de Ford-Ferguson 9N verscheen.

Ik vermoed dat de Deutsche Schlepper damals nur schleppen konden ? 😄
Gerrit2600
@Fendt926Driver Mijn 2600 heeft wel diepte regeling maar de hendel er van wordt geblokkeerd door het hendeltje van het hydraulic blok. Kennelijk er ooit op gezet door iemand die geen diepte regeling nodig had. Ik heb het even geprobeerd door met één hand het handeltje van de hydrauliek naar achteren te houden en met de andere de handel van de diepteregeling te bedienen. Dan is het moeilijk uitvogelen hoe de diepteregeling precies werkt. Ik zou een stuk van het handeltje kunnen slijpen of kijken of er kortere zijn...
+1
jammermaarhelaas
@Gerrit2600

Met de buitenste hendel bedien je de positieregeling, en met de binnenste de trekkrachtregeling.
De topstang kun je op 2 hoogten aan de tractor aankoppelen. Het onderste gat is voor minder nauwkeurig reageren en het bovenste gat voor nauwkeuriger (gevoeliger) reageren.
Rechts naast de achterbrug zit het flowcontrol ventiel, hier zit een kwart ronde zwarte kunststof knop op (soms is die er af gebroken). Wanneer deze met de klok mee gedraaid word dan heft de hef langzamer, draai je hem geheel tegen de klok in tot aan de aanslag, dan heft de hef op zijn snelst. Doe je de buitenste hef hendel helemaal bovenin, dan heft de hef sowieso op maximale snelheid (dan word de reductie opgheven).

Wanneer je het werktuig al rijdend met de hef hendel geheel laat zakken (hendel onderin) kun je hem door de trekkracht hendel (binnenste hendel) omhoog te halen op gewenste werkhoogte brengen. Op dat moment corrigeerd de hef zich automatisch om zo de gevraagde trekkacht gelijk te houden.
Heb je hem op geweste werkdiepte, dan kun je die trekkracht hendel zo laten staan en het werktuig uit de grond heffen en in de grond zetten door de buitenste hendel (positieregeling) te gebruiken.


Zakt t werktuig nu soms toch nog te ver weg, dan kun je dat voorkomen door de hef hendel van de positiergeling omhoog te halen tot je merkt dat het werktuig niet meer zo diep wegzakt. Dit is dan een combinatie van trekkracht regeling en positieregeling, je bepaald met de buitenste hendel dus de absolute diepte van de hef, de trekkrachtregeling blijft wel regelen indien de hef een hogere stand moet hebben volgens de stand van de binnenste hendel.
Wanneer je dus volledig op trekkracht regeling wilt werken, dan is het van belang dat de buitenste hefhendel geheel onderin staat terwijl het werktuig door de grond getrokken wordt op trekkrachtregeling.
Gerrit2600
@jammermaarhelaas Dank voor je uitgebreide en heldere uitleg. Die flowcontrol knop had ik uitgevonden maar ik wist niet dat die de reductie wordt opgeheven als de buitenste hendel in de bovenste stand staat. Voordat ik morgen begin kijk ik of ik het handeltje van het hydraulisch ventiel kan verwijderen of anders inkorten. Vervolgens eens proberen of het met de positie/trekkrachtregeling lukt om alles in twee keer te woelen. De 1e keer op ca. 30cm en de 2e keer maximaal.
Fendt926Driver
@Gerrit2600 op diepte regeling moet het ook wel in een keer kunnen omdat er gewicht wordt over gebracht naar de achter wielen van de trekker.
als er tenminste nog iets van een schopje/plaat onder op de punt van de woelpoot zit
Gerrit2600
@Fendt926Driver Er zit een voetje onder de woelpoot. Ben weer een stuk wijzer geworden vandaag. Mooi forum Tractorfan. Leden proberen elkaar gewoon te helpen. Dat is op andere fora vaak anders, elkaar voor van alles uitmaken etc.. Ga het morgen allemaal uit proberen!
jammermaarhelaas
@Gerrit2600

Vind t altijd mooi om te zien hoe de trekkrachtregeling zijn werk doet (te zien aan de beweging van de korte hefarmen) terwijl de voorwielen van de tractor over ongelijk land lopen/zweven.

Succes ermee.
Gerrit2600
Fendt926Driver
@Gerrit2600 je hoeft de hendel voor de diepte regeling niet te bedienen. die zet je op normaal (postite regeling) halfweg (mengregeling) of helemaal andere kant (trek kracht regeling/ diepteregeling) daarna regel je de hefhoogte/ diepte met de gewone hef hendel.

@jammermaarhelaas heeft het helemaal uitgelegd. ik in gewoon boeren taal
jammermaarhelaas
@Fendt926Driver

De 3 cilinders hebben geen mengregeling, die komt voor op 4 cilinders, maar vanaf wanneer en welke typen weet ik niet uit mijn hoofd.

De 1000 serie had 1 hendel voor de hef en 1 kleine hendel die je geheel om moest zetten om op trekkracht regeling te werken.
Fendt926Driver
@jammermaarhelaas ok. ik vertaalde de diepteregeling van onze oude deutz naar een ford bediening. maar zat er dus iets naast.
gelukkig ben jij beter op de hoogte en moet hij dus niet alles geloven wat ik typ.....
jammermaarhelaas
@Fendt926Driver

Ieder merk zal het vaak wel net weer even anders hebben. Je moet t maar net weten.
+1
Gerrit2600
Vandaag gewoeld. Dit ging boven verwachting met de trekkrachtregeling. Ik heb alles in tweeën gedaan. In 1 keer lukte net niet. Daarna gesleept. Heb een sleep van minstens 60 jaar oud van een boer die nooit een trekker heeft gehad en alles nog met een trekpaard deed. De mat heb ik onlangs vervangen, die viel uit elkaar. Alles is weer mooi los en vlak. Ik kwam er wel achter dat het pedaal om de aandrijving op beide achterwielen in te schakelen niet werkt. Het pedaal losmaken van het asje op de achterbrug en een paar (voorzichtige) tikken met een moker helpen niet. Er zit geen beweging in. Weet iemand of dit een misschien een instelling is? Ik heb een filmpje van het woelen vanaf de trekker, hoe kan ik dit hier plaatsen?

(klik om te vergroten)

Slepen na het woelen

(klik om te vergroten)

Diepwoeler
Quintto
@Gerrit2600 mooi dat het gelukt is!
voor de video moet je hem even uploaden naar youtube.com en dan via: video's (op TF) plaats een video de link invullen
Gerrit2600
@Quintto Ik krijg het niet voor elkaar met Youtube of Vimeo. Problemen met netwerkverbinding of stopt het uploaden telkens
GROENEDEERE
Leuk om te lezen en te zien dat het je bevallen is.
Nette woelpoot overigens.
Daar kun je nog wat jaartjes plezier mee hebben
+2
Gerrit2600
Het woelen ging sneller dan het videootje van 25 seconden plaatsen. tractorfan.nl/movie/48873/
henriv
Ziet er goed uit. Daar gaat je paardenbak wel plezier van hebben. Ik deed het ook altijd een keer in de herfst dan was hij in de herfst en winter sneller droog. In het voorjaar deed ik het niet, want anders werd hij in de zomer te droog en los.
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Werktuigen Woelpoot ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!