Ervaring Mestrobots (Lely, Laval, JOZ, GEA, enz)

Hoi,

Ik ben bezig met een onderzoek hoe we mestrobots kunnen verbeteren.
er zijn natuurlijk al veen verschillende mestrobots op de markt, maar wat zijn de ervaringen van deze merken.

verschillende merken:
- Lely Discovery
- GEA Srone & RoboClean & BeTeBe
- JOZ-Tech & DeLaval
- Prinzing PriBot
- Schauwer ENRO
- MiroBot / Miro Scarabéo
- Andere merken?

Als mensen ervaring hebben met deze mestrobots graag positieve/negatieven dingen.

Dit topic is ook zichtbaar op het Prikkebord

klaver

Reacties

+1
Fendt926Driver
Wij hebben een lely mest muis. Geinstalleerd in 2006. En een grote elende. Het ding stond meer stil in storing dan dat die deed.....

Tot 2011. De zoveelste vertegenwoordiger van lely die kwam en te horen kreeg of hij dat rotding misschien kwam ophalen maakte er werk van. Een nieuwe goede monteur kwam en gaf de machine een nieuwe betere plek in de stal en sinds dien loopt de machine vele malen beter. Soms 2 storingen in de week meestal probleemloos. Dus hij mag blijven
+1
Op het werk loopt er ook een Discovery rond sinds 2008. Over het algemeen wel tevreden maar heeft t.z.t. het nodige onderhoud nodig zoals wiellagers, kettingen, tandwielen en lagers van het ronddraaiend blad. De ophanging van de de rubberflap is wel niet goed gemaakt deze slijt te snel uit waar door de flap voorover komt te hangen en sneller kapot gaat op de hoeken, misschien is het al aangepast bij de nieuwe maar dat weet ik niet. En is vaker de weg kwijt, meestal komt dit door de vuiligheid wat er allemaal aan hangt.
Maar we kunnen hem niet meer missen.

@Fendt926Driver
Hoe kan het dat de positie van het laadstation daarmee te maken heeft?
Fendt926Driver
@TerraJohnDeerefan de vertegenwoordiger van lely in 2006 vond de beste plek in de nieuwe stal. Daar stond hij aan een scheve muur. Dus niet kunnen botsen doir alle scheve kanten. Ook moest de robot eerst door de nieuwe stal naar achter en dan in de oude weer maar voren wat best ingewikkeld was. Ook kon de lely 50m stal het beste rijden. Onze stal is 70 meter

Nu staat de robot achter in de stal en hoeft alleen iets opzij en naar voor en achter.
Hij rijdt nu 21 uur per dag bijna elk half uur.
En heeft 13 geprogrameerde routes
@Fendt926Driver

Ahzo. Als de robot geen botspunten heeft geeft het inderdaad veel storingen. We hebben laatst ook een route veranderd door stomme hoeken rond de melkrobot beter te programmeren, dat geeft ook al veel minder storingen.
+1
NHpowerr
Wij hebben de lely discovery lopen, werkt goed, maar zou eens durven verdwalen. Meestal kun je dit verhelpen door hem iets verder te zetten en zijn route te vervolledigen. Als je iets wil verbeteren, maak ze waterdicht! Kunnen we ze eens schoonspuiten.
jan-reitsma
@NHpowerr Als het goed is zijn ze waterdicht? Lely heeft bij een aantal de rode kap vervangen omdat deze niet waterdicht was
@NHpowerr

Hij is toch waterdicht tenminste als de rubber van de zwarte kap nog goed is. Wij spuiten hem altijd met water af, soms nog wel eens met de hogedruk.
Husqvarna
@NHpowerr
Ze hebben hier een kap over de printplaat geplaatst, was een gratis update.
Nick83
@Husqvarna zit de printplaat niet gewoon in een waterdichte box dan?
+1
Husqvarna
@Nick83
Hij zat eerder alleen onder de deksel, dus als je de zwarte deksel los deed zag je em wel zitten, nu zit daar een kap voor, als je echt met hogedrukspuit tussen deksel en frame zette dan kon er wat vocht in komen. Maar dat is met alles van Lely, bij de melkrobot heb je ook van die kastjes die afdichtingen werken na zoveel jaar niet meer, tijdje de föhn er op doen ze het wel weer.
+2
jan-reitsma
Bij ons draait ook een Lely Discovery uit 2016 geloof ik. Erg blij mee! Snap niet waarom deze allee met bluetooth te besturen is en niet meer met afstandsbediening.. Beide was makkelijker geweest. Verder veel opties, schuift mooi schoon, behendig. Als je de routes goed ingesteld hebt dan staat hij eigenlijk nooit vast. Schoon houden is belangrijk, als de sensor vies is dan staat ie wel stil.
Husqvarna
@jan-reitsma
Ja precies, met allemaal losse melkers, niet iedere melker heeft de lely app op de telefoon.

Onze is van 2006 maar wij kochten em compleet gereviseerd in 2015 en 2 jaar geen onderhoud gehad, nu wel in 1 keer wielen, 1 wiel lager + tandwielen. Kijk ook eens met een monteur mee, er zijn een paar bouten die je kunt stellen en de ophanging van de flap buigt langzaam door, daardoor gaat ie te laag en slijt de flap schuin af en de weg vaker kwijt.
jan-reitsma
@Husqvarna Welke bouten bedoel je? Nieuwe flap is inderdaad erg lang waardoor die in bochten wel eens wel blijven hangen tussen de roosters
Fendt926Driver
@jan-reitsma mestmuis van lely is goedkoper met bleu tooth bediening dan met bediening aan een kabel.
Vervang die afstandsbediiening maar eens. Dan wil je graag bleu tooth bediening.
mlkvhoudr
@Fendt926Driver waarom geen wifi?
+2
Fendt926Driver
@mlkvhoudr niet iedereen heeft wifi in de stal. Maar wel elke smartphone heeft bleu tooth.
Husqvarna
@Fendt926Driver
Als wij bluetooth er op wilden was 750 euro extra, E-link kabel kan je los vervangen en e-link is denk ik ook een ruilsysteem, in DK hebben ze de prijzen gewoon online staan:
lcherrup.dk/discovery/90clasic.html/
En wielen kun je ook goedkoper bij happyfarmer.nl/Lely/DiscoveryBanden/ kopen, Lely zelf heeft er ook maar een of ander Chinees merk op zitten.
@Husqvarna

Daar hebben wij ook de wielen vandaan. Lely is sowieso duur met alles, originele spoelmiddelen zijn we ook vanaf gestapt die je volgens Lely PERSÉ moet gebruiken.
+1
Husqvarna
@TerraJohnDeerefan
Wij alleen nog astri-lin, rest ander merk. Sowieso achterlijk dat alles bij volle pallets goedkoper word, wij hebben maar 1 robot, Lely center heeft ook niks op voorraad, en andere leverancier vult de voorraad zelf aan dus middelen zijn nooit op.
Lely is ook niet goedkoop, maar ik vermoed dat het bij dat blauwe merk nog veel erger is.
@Husqvarna

Wij niks meer van Lely ook de filters niet meer, dat is inderdaad onzin om hele pallet te bestellen.
Toen we zijn overgestapt hebben we een tijdje erna wat storingen gehad met spoelen en dergelijke en wat zij Lely: jullie gebruiken het verkeerde middel. In het B-merk middel zitten precies dezelfde middelen. Maar nu draait de robot weer prima.

Hoor ik ook ja dat de blauwe zeker niet goedkoper zijn.
Nick83
@TerraJohnDeerefan met meerdere boeren 1 vol pallet bestellen, is dat geen optie?
@Nick83

Moet je maar net een robot boer in de buurt hebben en anders ben je ook weer een hoop tijd kwijt aan het verslepen van die jerrycans. En de dip van 60L pak je niet zomaar op.
Nick83
@TerraJohnDeerefan met meerdere boeren 1 vol pallet bestellen, is dat geen optie?

Ik weet wel: sommige middelen kunnen niet tegen vorst. Als je een vol pallet achterin de wagenloods heb staan, en dr gaat een paar nachten -15 overheen, kun je alles weggooien als je pech heb...
+2
jan w
@Husqvarna @TerraJohnDeerefan
Heb bij de blauwe alleen onder de garantieperiode ( 1jr.) de reinigingsmiddel van de blauwe firma gebruikt. Het reinigingsmiddel is een normaal middel die je ook voor de melkmachine gebruikt. Dus die is al een stuk goedkoper dan die speciale van de blauwe .
Voor je bandjes van je discovery kun je nog beter naar BSO ?? in Lochem gaan , moet je wel de velgen meenemen . Heb je voor minder dan 100 euro 2 nieuwe banden met gel gevuld.
Welke prijzen wil je nog meer weten.
Gebruik de orginele tepelvoering via een handelsondernemening of meyer agri , kosten € 6.= per stuk.
+1
Leo,s vriend
@jan w BSL, Bandenservice Lochem
+1
zettelmeyer
Hebben een Lely discovery uit 2014. Hebben paarde mest in de boxen en na het instrooien kan die het niet aan. Duurt meestel een dag. Daarna gaat het weer probleemloos. Dit jaar nieuwe bandjes er op en was een wielmotor kappot. Verder optijd het rubber vervangen. Ik kan er niet meer zonder
+1
Rode Peter
Wij hebben o.a. een Lely mestrobot van 2015 met watersproeier. Steeds veel problemen mee. Alle denkbare storingen wel gehad en al veel onderdelen vervangen. Vgl. "deskundigen " van Lely is onze nieuwe stal eigenlijk te groot voor 1 robot. Hebben vorig jaar een nieuwe JOZ erbij gekocht. Ook de JOZ geeft te veel storingen. Beide machines zíjn absoluut nog niet robuust genoeg voor de harde dagelijkse praktijk. Als ik zie wat de roosterschuiven (18jr oud) in de oude stal weinig onderhoud geven dan is elke vernieuwing nog geen verbetering.
Fendt926Driver
@Rode Peter vraag ik mij wel af wat voor een puinhoop jij er van hebt in de stal.
tuurlijk telt lengte mee. Onze was ook iets te lang (70 meter) voor een correcte werking. Maar met de juiste route instellingen is ook dat prima op te lossen.
En als je er dan een van joz bij in koopt en het werkt nog niet. Ligt het dan niet een keer aan jullie
Mijn mestmuis maakt een rooster oppervlakte schoon van 7500 vierkante meter en heeft nog tijd over
cjw73
@Fendt926Driver 7500 m2 ?? Bijna een hectare roosters, hoe groot is de stal dan wel niet.
Nick83
@cjw73 euhm... hij komt meerdere keren op het zelfde plekje, dat alles word bij elkaar opgeteld. Zo lang die rijd loopt de teller, waar die dan ook is.

Als een boer 300 ha maait in een jaar, wil dat toch ook nie zeggen dat die 300 ha land heeft?
cjw73
@Nick83 hij heeft het over een rooster oppervlakte van 7500m2 en niet over hoe vaak hij passeert. Ik melk nu 70 koeien en je zegt ook niet van 140 omdat ze 2x per dag komen.
+2
Fendt926Driver
@cjw73 @Nick83 in mijn entousiasme een 0 te veel getypt. Is 750m2 roosters. En per dag gaat de robot er wel zeker 10 keer overheen
sjoerd de melker
@cjw73 misschien melkt je vrouw er ook 70
cjw73
@sjoerd de melker das inmiddels mijn ex en die heeft nooit een koe aan geraakt sjoerd.
+1
mfboer
Wij hebben ook een lely mestrobot met watersproeier. Ben er heel erg goed over te spreken nu. Eerste jaar wat problemen gehad maja dat hoort er soms bij. Hij staat hier ook nog wel is stil, hij loopt hier op de verste afstand wat die nog kan zien en als die dan iets bij loopt kan die de muur/boxdek niet weer vinden, dan is die de weg kwijt. Gebeurd ook nog wel is als ik gevoerd heb dat dan alle koeien aan het hek staan de vreten dat die ook bij loopt ma dan kijkt die tegen de poten van de koeien in plaats van de muur 😂
+1
T6020 power
Wij hebben een de boer mestrobot (nu is dat gea dacht ik) en daar hoefen we niks aan de doen alleen soms een keer schoon makem voor de mooi.
+3
Braboboer
Hier een Lely is discovery uit 2008.

Eerste jaar heeft die erg slecht gelopen. Na een jaar het laadstation een paar meter verschoven en de routes opnieuw ingesteld en sindsdien loopt die goed.

De kosten vallen ook mee, en bestaan veelal uit de slijtagedelen. Dit zijn de rubber schuif en de banden, deze zijn eenvoudig zelf te vervangen. Verder is het een kwestie van de ultrasone sensor schoonhouden, bij ons twee keer per maand 5 minuten werk per keer. De verdere grote kosten die ik er aan gehad heb zijn het vervangen van de accu twee jaar geleden en dit voorjaar is een wielmotor vervangen.

Wij hebben hem lopen op een roostervloer in een stal met 160 melkkoeien. Dit is eigenlijk net iets te veel voor één discovery, voor het ideale zou ik er twee moeten hebben maar dan hebben ze wel flink capaciteit over. Ik denk dat met 100-120 koeien de capaciteit optimaal benut wordt.

Als ik opnieuw moest kiezen zou ik zeker weer een Lely kopen, maar dan wel met water. In een droge periode in de zomer merk ik wel dat de roosters glad worden. De Discovery zelf heeft hier niet zo'n moeite mee, loopt hoogstens een enkele keer vast op gladde roosters blijft wel rijden maar voor de koeien zou het wel beter zijn als er geen mest aankoekt om glijpartijen te voorkomen.

JOZ heb ik zelf geen ervaring mee Wel ken ik een viertal bedrijven in de omgeving die een JOZ hebben gehad maar hem eruit hebben gedaan.
jan-reitsma
@Braboboer Ja hoor over Lely betere verhalen dan over JOZ. Ik vind die JOZ maar lompe dingen
Fendt926Driver
@jan-reitsma in de oude stal bij ons vindt ik de lely veel prettiger dan een andere met een bredere schuif. Als de koeien aan het voerhek staan kan de lely er bij een 3m achter het voerhek nog netjes achterlangs. Bij nieuwere stallen is het breder dus past het altijd
jan-reitsma
@Fendt926Driver Klopt, de Lely is ook fijner voor de koeien, minder opstakels
+1
ken-adams
Hier in onze stal hebben we een aftrekker van 1m breedte, merk en type weet ik niet, maar was heel goedkoop in aankoop en komt nooit wat aan! Kan gemakkelijk achter de koeien door en kan zelfs de ligbedden uitkuisen! 😎
+3
Fendt926Driver
@ken-adams ja en gaat ook elk half uur de roosters schoon maken?
Als mijn robot s avonds storing krijgt en de halve nacht niet schuift moet je eens zien hoeveel mest er extra mee komt in de boxen. Valt bij jullie niet op omdat het elke dag hetzelfde is.
Husqvarna
@Fendt926Driver
Hier had de monteur geen tijd, kwam de volgende dag, had je moeten zien wat een bende, ja ook in de boxen.
Hiervoor een ding op benzine, 2x per dag tussen de koeien door, moet er nu niet meer aan denken.
Fendt926Driver
@Husqvarna bij storingen doen wij okk wel eens een (zon)dag met de minishovel.heb je direct een hele boel onrust. En meer werk
ken-adams
@Fendt926Driver 's ochtends en 's avonds tijdens het melken. Koeien lopen merendeel van het jaar buiten (meestal ook 's nachts) dus hoeft zo'n ding hier niet de hele dag staan op en neer te gaan als ze toch enkel binnen wat eten en gemolken worden 😉
jan-reitsma
@ken-adams Ook 2x in de winter? Moet er niet aan denken wat een bende dat wordt. Robotje houdt de vloeren de hele dag spik en span.Verdien je met diergezondheid makkelijk terug
ken-adams
@jan-reitsma Inderdaad ook 2× in de winter... Wij hebben roodbruine koeien en die zijn over het algemeen wel gezonder, of dat ook op de klauwen slaat weet ik niet maar gezondheidsproblemen aan de uier en klauwen hebben we niet bovengemiddeld veel, je hebt geen idee hoe proper de beestjes blijven door het jaar, in de winter is dat wel minder dat geef ik vrij toe. En @Fendt926Driver, "valt niet op omdat het elke dag hetzelfde is"? Hoe kun jij weten hoe proper het hier is dan? Jouw robot doet de ligboxen toch ook niet mee, dat moet dan nog met de hand en aangezien koeien daarin liggen snap ik niet hoe jij denkt dat een robot daar verschil maakt. Zijn overlaatst nog op de opendeur van de boerderij van een abdij en nog een ander bedrijf geweest, roosters waren inderdaad properder maar de boxen was niks tov hoe het hier is. Ik vind het raar dat jij direct denkt dat, omdat wij een andere (dan jouwe) en meer handmatige bedrijfsvoering hebben, dat ons bedrijf dan vuil, onrein en met ongezonde dieren is. Kuisen jullie elk jaar alle stallen volledig met de hogedruk? Nee, dacht het al niet...
jan-reitsma
@ken-adams Ja 's zomers valt het misschien wel mee ja. Wat @Fendt926Driver bedoelt is dat door smerige roosters ook je boxen smeriger zijn. Dit komt doordat koeien nou eemaal met de voorpoten graag op/in de ligboxen staan, staart wordt ook smeriger bij het liggen. Er wordt helemaal niks persoonlijks vermeld hoor. Iedereen snapt natuurlijk wel hoe schoner de rooster des te beter
ken-adams
@jan-reitsma Daar kan ik je in vinden en ik ontken ook niet dat zo'n robot voordeel bied want dat doet het zeker wel. Maar het weegt niet op tegen de gezondheid van dieren die 3/4 van het jaar buiten in de weide zitten. (Combi van buitengaan en robot zou ideaal zijn natuurlijk 😉) Genoeg zaagmeel helpt wel tegen de mest op de boxen maar inderdaad niet zoals een robot. Vind gewoon dat @Fendt926Driver ] zijn eigen bedrijfsvoering perfect vind en dat iedereen die het anders doet het slecht doet, je hebt het hier nog niet gezien dus moet je je daarover ook niet gaan uitspreken, dat doe ik toch ook niet over jouw bedrijfsvoering... We krijgen vaak complimenten van vrachtwagenchauffeurs (die natuurlijk op vele andere landbouwbedrijven komen) en mensen die hier verse melk kopen, over de kuisheid van het bedrijf en hoe goed de dieren eruit zien.
Fendt926Driver
@ken-adams ik veroordeel niet. Wij ( mijn vader) heeft 5 jaar lang met het aandrijven van de koeien de roosters schoon gemaakt met een vloer trekker. Toen hij weg viel en de stal 4 keer zo groot werdt was het niet meer te doen met een vloertrekker. Toen met een omgebouwde gras maaier nog 2 jaar geschoven maar was alleenstaand met 145 melk koeien niet meer te doen en is er een mestmuis gekomen. En ik noemde de voordelen. Maar als jij blij bent met een vloertrekker mijn zegen heb je
ken-adams
@Fendt926Driver Wij hebben ook geen 145 (of 110?)melkkoeien, we hebben er 60, dus valt te doen met de hand. Ik ga het bedrijf niet overnemen dus binnen 3 a 5 jaar zijn de koeien weg (dan nog paar jaar akkerbouw tot mijn vader op pensioen gaat) dus wij hebben geen nood om uit te breiden of te automatiseren.
Fendt926Driver
@ken-adams de topic maker vraagt ook om ervaringen. Die probeer ik zo goed mogelijk ( en vol overtuiging) mede te delen. Soms kan dat wel eens iets autoritair/betweterig overkomen.
Maar ik probeer objectief te zijn. Iets wat niet werkt bij mij vertel ik ook eerlijk
pietjepuk
Quote Reactie van @Fendt926Driver:
alleenstaand met 145 melk koeien
Fendt926Driver
@pietjepuk moet je wel alles lezen. Ik ben bij 145 koeien alleen doen geweest. Dat was in 2008
En ben nu zeer blij met mijn 100 koeien die ik alleen doe
George
Quote Reactie van @Fendt926Driver:
En ben nu zeer blij met mijn 100 koeien die ik alleen doe

Da's nog zat.
+1
SJB533
Mag ik vragen, waarom je zo'n elektrische rat wil?
Fendt926Driver
@SJB533 om minder werk te hebben. Dat ding schuift 24 uur per dag
Jasperfendt
@Fendt926Driver Sjoerd kan zelf wel 24/7 roosters schuiven
+1
SJB533
@Fendt926Driver @TerraJohnDeerefan
Ja, maar zo'n balk over de roosters kan ook een automatisch programma draaien, toch? Snap dat je zelf inderdaad niet constant tussen de koeien lopen kunt, want de meeste mensen hebben wel meer te doen. Behalve dan @Jasperfendt, want die heeft veel te veel tijd om anderen te bekritiseren...
@SJB533

Vind ik ook maar ondingen. Koeien wat er bang voor zijn en er niet omheen durven. Of dat een kalf perongeluk word geboren op de roosters en je hebt pech neemt de schuif het kalf mee de put in, bij de lely wordt het kalf fijn aan de kant geduwd. Of als de koeien vast staan in het voerhek en schuif komt dat is ook niet ideaal. En daarbij heb je de tussen gangen nog niet schoon.
zettelmeyer
@SJB533 wij hebbe zon balk gehad maar wat een drama. Hij schoof de mest heen en weer en drukte het niet door de roosters. Waardoor de koeien altijd in de mest stappen als ze er over heen stapte. En 1 keer in de week de hoeken schoonmake Daarnaast wou de kabel nog wel eens knappen.... en dat is altijd op zondag. Dus er zate nog wel behoorlijk wat kosten aan. Doe mij maar de mestrobot. Werkt stuk mooier en koeien hebbe er minder last van
+1
@SJB533

Schonere roosters betekent schonere boxen betekent schonere koeien dus minder klauw problemen, uierontsteking en dergelijke.
Husqvarna
@TerraJohnDeerefan
Wij hebben ook geen voetbaden meer, weinig mortellaro, koeien komen 1 of 2 keer per jaar in de bekapbox.
@Husqvarna

Dat is ideaal als het zo kan.
Mortellaro hebben we wel nog wat last van, sinds dit jaar hebben we een ander systeem voor de voetenbaden gaat veeel beter. Nu om de 2/3 weken even door het bad, dat merk je wel bij het bekappen dat het goed werkt. Koeien komen ook 1 of 2 keer in de box per jaar.
zettelmeyer
@Husqvarna klopt hier ook sinds de mestrobot weinig last van mottelaro. Wel gaan ze om de 5 maanden door bekapbox. Heb zon hekel aan voetbade. Koeien gelijk weer uit de ritme met de melkrobot.
@zettelmeyer

Eerst hadden we de voetenbaden bij de uitgang van de robot staan,een drama dan had je 2 dagen nodig om weer op het oude ritme te komen. Nu een grote bak in een doorgang en daar jagen we het hele koppel doorheen gaat veel rustiger en je merkt het niet aan de koeien. En is mer anderhalf uur werk mer opzetten en opruimen erbij.
jan-reitsma
@SJB533 Robot is veel flexibeler, sneller, verschillende roostergangen schuiven, je kan altijd met de instrooier over de boxen, geen fratsen dat kalveren mee geschoven worden (strohok met roosters). En denk maar niet dat een schuif goedkoper is over 10 jaar bekeken.
+1
robotmelker
Joz 2012 en 2014

Positief houd de portemonnee schoon en licht..
Negatief veel storingen. fout lopen.. verstrikt in de nageboorte enz enz.. puur drama
+1
-NEW-HOLLAND-
JOZ jt-100 2009

Schuift dagelijks 1,5 kilometer

Onderhoud tot nu toe:
Jaarlijkse beurt

Noemenswaardige onderdelen:
Set banden
Slijtdelen schuif
Paar vetpatronen

Storingen komen eigenlijks alleen voor door nalatigheid, hek open laten staan of robot niet redelijk schoon houden.
klaver
Iedereen ten eerste bedankt voor de reacties!

ik werk bij ABoost,
mijn ervaringen zelf is dat lely nogal vaak stil staan en dat je hem hem op zijn plek moet zetten, is al van alles aan vervangen. veel opstart problemen, rijdt nu wel beter maar vindt dat hij wel vaker de lader terug mag vinden (ook een aantal keer moest je de robot van buiten halen 😂 )

JOZ zie ik ook wel eens vast staan (ander bedrijf) wat ik een nadeel van joz vind is dat hij vrij groot is. ik ben niet vaak genoeg meer op dit bedrijf aanwezig dus weet niet hoe vaak hij stil staat.

de SRone van GEA is anders geprogrammeerd, ze zeggen dat deze vaker de lader terug omdat de robot gewoon de kant blijft volgen totdat hij bij de lader is.

ik hoop nog meer ervaringen te krijgen hoe we de mestrobot verbeteren kunnen in hard/ software
pieta
Quote Reactie van @klaver:
de SRone van GEA is anders geprogrammeerd, deze vindt veel vaker de lader terug omdat de robot gewoon de kant blijft volgen totdat hij bij de lader is

Dat waardeloze ding hebben wij er dus uitgegooid voor een Lely. Die GEA was je hele dagen druk mee.
+1
klaver
@pieta oke, ik heb geen ervaring met een SRone. ze zeggend dat als hij van het pad af is, de rand volgt.
maar jouw ervaring zegt niet goed dus.

uit welk jaar was die SRone?
pieta
@klaver 2010. Probleem met het ding is dat je routes in kunt stellen. Dus loopt telkens langs het voerhek en niet bijv dubbel achter de boxen. Tevens kun je hem 's-nachts niet weghouden bij bijv de droge koeien. Het ding is nogal breed als je gangen van 4 meter hebt. Dus achterin de stal kon hij niet staan. Je moet houten balken in de stal leggen tbv de routing. Hij drukt telkens wat mest in de hoek van de balk en regelmatig drukte hij dan de schuif over de balk en stond dan vast. Niet met de telefoon te bedienen. Dus altijd moest je de roosters op. Zijn snelheid was vlgs mij 2 km per uur. En als ie verdwaald was en een te laag accuspanning kreeg kon je hem alleen handmatig terug rijden. En dat duurde verrekte lang.
Ik neem aan dat ze inmiddels wel wat verbeterd hebben.
klaver
@pieta geen routes kan instellen toch? de srone doet altijd alles schuiven.
ik weet dat het met de SRone + wel kan. maar wat ik al zeg ik heb hier geen ervaring mee
pieta
Quote Reactie van @klaver:
geen routes kan instellen toch? de srone doet altijd alles schuiven

Dit kan ik niet volgen. Bij mij had ie één route waarbij jezelf kon instellen hoe vaak. Maar hij ging altijd als ie liep langs het voerhek en naar de droge koeien.
Wat er met de verbeterde versie allemaal kan weet ik niet.
+1
klaver
@pieta ja dat bedoel ik.
bij de uitgebreide versie kan een stuk meer. verschillende routes instellen en kan in het midden van de mestgang lopen.

Lijst van de extra opties
gea.com/nl/binaries/…
+1
robotboertje
@klaver Niet om het één of ander... maar voor iemand die zegt 'onderzoek te doen om mestrobots te verbeteren' ben je wel wat erg gecharmeerd van GEA spullen... die mestmuizen van de groenen zijn in mijn beleving niet hun beste uitvinding vooralsnog.

Wij hebben hier 2 Discovery's ; 1 van 11,5 jaar en 1 van 2,5 jaar. Beide voldoen prima. Zeker, ook deze zijn weleens de weg kwijt (1x / week ongeveer), maar verder voldoen ze super. Zijn compact, onkosten vallen vooralsnog (na 11,5 jaar in de shit lopen) erg mee en zijn minder dan €1,- / dag aan onderhoud en storingen. Bij het Lely Center waar wij bij zijn aangesloten hebben ze 4 jongens lopen voor oa 800 mestrobots in dat gebied. Als er veel mis mee zou zijn, hadden ze daar aan 4 man niet genoeg voor...daarnaast zijn ze echt specialisten, dus ze doen het er niet ff bij...
klaver
@robotboertje ik wil hier niemand voor trekken. maar krijg vaak van lely wel ervaringen jammergenoeg van de andere merken wat minder. (dit zeg wel wie de top in de markt is) en probeer wat terug te krijgen van de andere merken. elk merk werkt weer wat anders.
Husqvarna
@pieta
GEA dealer wil ze niet eens verkopen, dat zegt toch al genoeg, elk Lely center heeft paar aparte monteurs voor de voer/mest-robots.
Vind de Joz/Gea ook enorme bakbeesten, en daar betaal je ook voor.. Gereviseerde Lely heb je al voor 6500, en dan heb je een prima machine, ook voor oudere stallen waar alles wat smaller is.
@klaver

Welke kant volgt de robot dan? Er zijn veel kanten in een stal, als die langs de kant van het voerhek terug loopt zou ik hem toch niet willen.
klaver
@TerraJohnDeerefan dit zou ik niet durven te zeggen. wat ik weet is als de robot van het pad raakt zijn weg probeert terug te vinden via de kant. dus neem aan dat het ook via het voerhek kan, wat je inderdaad totaal niet wilt
@klaver

Als dat zo is, zet ik toch liever de Lely een extra keer terug aan het laadpunt.
pieta
@TerraJohnDeerefan Hij gaat altijd vooruit. Dus als ie heen niet langs het voerhek rijdt rijdt ie er terug waarschijnlijk langs.
@pieta

Maar dat wil je toch net niet.
+1
pieta
@TerraJohnDeerefan Daarom is ie ook weg. 😁
ford8630power
@pieta Wij hebben hier een gea lopen van 2009 met 35000 uur op de klok. De werking is prima, schuift mooi rustig, doet veel in korte tijd en staat bijna nooit stil. Wel zijn de onderhoudskosten veel hoger dan bij de concurrenten.
pieta
@ford8630power Bij mij vond ik de werking niet fantastisch. Wij hadden met balken in de stal. Heb jij dat ook?
ford8630power
@pieta Ja, en los van dat de bevestiging daarvan verrot functioneert dat prima. Heb dat liever dan sensoren. Plus dat als er iets voer op de roosters ligt of dat ze zomers droog worden raakt de robot nooit in de war qua route. Ding schuift altijd.
pieta
@ford8630power Bij mij werkte het nogal wat minder goed. Zo heeft ieder zijn eigen ervaringen en stalomstandigheden. Ik heb nu een Lely. Die is niet perfect maar voldoet wel veel beter.
pieter-werkman
@ford8630power 11 uur per dag schuiven vind ik niet een korte tijd
ford8630power
@pieter-werkman In de periode van weidegang staat ie overdag stil, en 's winters maakt ie meer uren. 1,5 uur duurt een ronde in onze stal voor 120 koeien zo'n beetje, vind ik best netjes. Ik weet niet precies wat je bedoeld met je opmerking
Jasperfendt
@ford8630power Ja zegt dat die 35000 uur heeft gelopen dat is meer dan 11 uur per dag
pieter-werkman
@ford8630power In de periode van weidegang staat ie overdag stil,dit betekend volgens mij dat de schuif bij de stal periode meer dan 14 uur per dag loopt ,dit vind ik lang. mijn discovery draait bijna 4 uur per dag op 80 boxen.
jan w
Ik heb zelf geen robotschuif, maar als ik een robotmonteur mag naspreken. Maak het een mest robot niet te moeilijk en leg op cruciale punten een balk neer, zodat ie niet naar buiten en of in de melkrobot kan lopen. Hoe moeilijker de route, des te meer problemen.
Ken iemand die heeft een Delaval-Joz gehad. En die heeft hem weer weggedaan omdat die niet aan de eisen voldeed. Nu op een ander bedrijf loopt die wel goed. De mestrobot liep in een nieuwe stal , maar de koeien werden gemolken in de oude ligboxenstal. Dus na het melken moest dat ook schoon. De schuif moest dan van de nieuwe stal buitenom naar de oude en weer terug.
Fendt926Driver
@jan w klopt met de makkelijke routes.
Van lader naar voren en naar lader en stop
En volgende route maken
Ook elke route van 2 kanten maken anders schuift de robot steeds de mest tegen dezelfde kant van de roosters.
En als je dan 1 route bij veel storibgen stil zet wordt er toch van de andere kant nog geschoven
pietjepuk
Hoe hoog zijn die lely mestmuizen. ofwel hoe hoog moet de doorgang onder de tussenhekken zijn.
Fendt926Driver
@pietjepuk 60cm strak.
mrpieter
Houd je in je onderzoek ook rekening met de verschillende uitvoeringen?
Van de lely dicovery heb je al de gewone, met watersproeiers en sinds kort ook de discovery collector.
Ik heb pas als aanpassing voor de discovery een paar verlaagde ringen gemaakt. Die plaatsen wij bij een discovery die bij lage boxdekken wel eens op de rand wil kruipen.
klaver
@mrpieter alleen over mest schuiven, geen collectors. wel met sproeiers
pieter-werkman
@ford8630power In de periode van weidegang staat ie overdag stil,dit betekend volgens mij dat de schuif bij de stal periode meer dan 14 uur per dag loopt ,dit vind ik lang. mijn discovery draait bijna 4 uur per dag op 80 boxen.
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!