148

Welke ervaring hebben jullie met voermengwagens?

Wij willen van t winter kijken naar verschillende merken voermengwagens. Zelf hebben wij nog niet veel ervaring hiermee dus mijn vraag is welk merk voermengwagen is volgens jullie het beste? Welke heeft de beste mengkwaliteit ook met kleinere hoeveelheden?

Deel dit topic

Reacties

+1
Voeren al 18 jaar met trioliet, net 2 weken geleden onze eerst trioliet omgeruild voor de 2e. Maar als je er geen ervaring mee hebt zou ik eerst wat merken van dealers uit de buurt testen, dan kunnen jullie eerst zien of het wel bij jullie bedrijfsvoering past!
+2
Wat wordt er gevoerd, rantsoen met vooral kuil, of misschien alleen mais met bijproducten?
En wil je compactvoeren of niet, op dit topic zijn meer vragen te verzinnen als nuttige antwoorden
@boegie nu voeren we kuil, mais en mineralen.
+1
@JeandréAssies hoe kuilen jullie in?
bijvoorbeeld:
- Lasagne kuilen.
- Gewoon elke keer een stukje open en verlengen.
- elke snede apart.

Hoeveel graskuilen heb je in de winter tegelijk open?

Hoeveel melkkoeien hebben jullie maximaal?

Welke trekkers heb je beschikbaar voor kuilsnijden en welke nu voor blokkenwagen?

Voeren jullie wel eens grote kuilpakken of ronde balen met de blokkenwagen?

Zijn veel vragen, maar wel nodig om een goed advies te kunnen geven.

Wij hebben in 1997 afscheid genomen van de schuitemaker amigo.
Tot 2012 de gevoegd met een peecon 7,5 m3 met schepbak. 1 keer vullen was bij ons genoeg voor 50 melkkoeien. We molken er sinds 2002 60 koeien en dat ging ook prima door eerst de verse koeien wat te geven en dan nog een 400 kg kuil bij te laden. Eerst laden we mais en bierbostel of aardappelvezels of perspulp.
Dat was meestal 800 tot 1000 kg en dan een groot kuilblok er bovenop drukken en mengen maar.

Toen we naar 95 melkkoeien gingen zijn we 2x daags gaan voeren. Dat hebben we ruim 2.5 jaar volgehouden in combinatie met vers gras voeren op stal zomers. Zodat we zomers alle mais en een beetje gras precies 1 mengwagen konden krijgen.

Toen werd het tijd voor de 18 m3 siloking en laden met een voorlader.
Altijd gemeng met onze+Deutz-Fahr D 6507 C
@trean wij hebben lasagne kuilen en er ligt er in de winter max 1 open, daarnaast voeren we geen grote pakken. In de zomer voeren we vers gras aan de koeien. we melken op het moment maximaal 95 koeien. En voeren al jaren met een kuilhapper in de hefmast achter de trekker, de blokken zetten we op stal en verdelen we.
We hebben thuis genoeg trekkers beschikbaar, omdat we ook nog een deel akkerbouw hebben. Maar als er een voermengwagen komt dan komt er een trekker voor van 100pk of 130pk.
@JeandréAssies met lasagne kuilen en genoeg trekkers beschikbaar zou ik een 18 kuubs siloking aanraden met afvoerband voorop. Dat lost het snelst en je kunt het goed zien hoever de klep openstaat.

Laden met voorlader of verreiker omdat je die ook kunt gebruiken met kisten in het land overladen op plekken waar je met de heftruck niks kan.

Je kunt ook de kuilhaper aan de heftruck maken. Maar dan moeten alle kuilen op de verharding liggen.
@trean We hebben anderhalf maand terug een jong gebruikte jcb verreiker gekocht.
@JeandréAssies dat zijn ook mooie machines voor melkvee/akkerbouwers.
@trean ja klopt! hebben dr al veel schik mee
@JeandréAssies Als de kuil kort is gesneden dan kan je de kuil en mais ook wel in je ladewagen gooien als die walsen heeft.
@trean wat zou een lasagnakuil voor invloed hebben op de keus van een mengwagen? Dus ze lg lasagna in plaats van elke snede apart?
@ronald-deutz-fahr als je een lasagne kuil hebt en je voert maïs dan hebt je minimaal 3 soorten kuil.
- 1e snede gras
- 2e snede gras
- mais

Maak je van elke snede een aparte kuil, dan heb je 2 componenten. Gras en mais.
Dat is te mengen met een grote blokkenwagen mits je netjes laait.
Quote Reactie van @trean:
Dat is te mengen met een grote blokkenwagen mits je netjes laait

mengen doet een blokkenwagen niet, husselt het wat door elkaar maar is lang geen mengen. Topic-opener gaat van de winter mooi proberen wat er wel of niet gaat of bij hem past.
Mengen kost heel wat diesel en vaak tijd. Dat moet er in het resultaat wel uitkomen en denk zelf dat je met gras en mais niet veel resultaat extra kunt halen tov blokkenwagen. Gaan er ook maatmelen of andersoortige krachtvoeders mee gemend worden raakt het verhaal anders, of snedes kuil combineren.
Heb hier zelf een Kuhn Profile, en deze bevalt heel goed. Aandeel gras bepaald wel de vermogensbehoefte, nu voeren we met een 80% gras 130 koeien met 80 pk, deze moet zichzelf wel elke dag bewijzen.
+1
@JeandréAssies hier een foto van onze combinatie

tractorfan.nl/picture/1143196/…
+1
Haha we hadden het zelfde probleem, de amigo is versleten en wilde ook kijken naar een voermengwagen hebben zo ding op demo gehad maar is nu weer weg, ik vond het maar niks, kost een vermogen aan geld arbeid en pks
@fan van trekkers wij hadden hetzelfde in 1995. Toen 4 mengwagens geprobeerd en na die tijd weer met de blokkenwagen gevoerd en het viel ons op dat de koeien enorm begonnen te selecteren. Dus toen de best bevallende mengwagen aangeschaft. Zijn nu 3 wagens en 2.5 jaar loonvoeren verder en rij nu mijn rondjes met een 20 kuubs horizontaal mengende rmh wagen. En dat bevalt mij super
@Fendt926Driver
Tja we waren het al zat na de eerste vooral om de arbeid, dit heeft vooral te maken omdat de sleufsilos niet allemaal zo zijn opgesteld dat je je wagen op 1 plek neer zet en je hem dan vult zonder elke keer over te stappen

Foto van een Ford 5600
Wij hebben een storti met de ford ervoor, hebben deze 2e hands gekocht en zijn er zeer tevreden over. Er zit een vertraging ingebouwd op de aftakas, zodat de trekker meer op zn gemak is 😄
Wij hebben al jaren een faresin en zijn daar heel tevreden over
Voeren hier al jaren met een trioliet Triomix, dit is een mengwagen met kuilhapper met beweegbaar mes erachter. Bevalt ons super goed. Hoef je maar 1 trekker te gebruiken. Hebben vorig jaar de eerste wagen ingeruild die 15 jaar gebruikt is zonder veel onderhoud. Als de 2e wagen weer op is komt er denk ik weer een zelfde weer.
Wij voeren nu met een trioliet, tot op heden zijn we heel tevreden. Maar wij hebben hiervoor wel een stuk of 6 demo's gehad om te kijken wat het beste was. Als ik jou was zou ik ook eerst een paar demo's proberen dan kan je zelf zien wat het beste is. En pak er ook eens eentje met een horizontale vijzel in plaats van verticale, dat beviel ons ook wel.
@NHfan97 Ja klopt zijn we ook van plan wat verschillende merken proberen.
Wij hebben een USA equipment 16 kuub staan maar hebben nog niets voor te laden. Dus nog niet gebruikt en kan ik er ook niets over zeggen. Wij voeren nu ook maar gewoon met een devos voerbak achter de trekker. Naar het schijnt zijn keenan zeer goede wagens maar ook vrij duur en dus hoor je er weinig van. BVL vind ik ook wel degelijk
@fendtjecis Een Keenan is een husselwagen, daar wordt niks in gemengt of gesneden. Is maar net wat je wilt natuurlijk maar zijn genoeg boeren die wel willen snijden
Beste @boegie
Waar baseer je dat precies op? Ik hoor het vaak maar bijzonder dat ik dat nog nooit gezien heb. Het mengprincipe is anders en daar zijn wij vele malen beter over te spreken dan de verticale wagen die we gehad hebben.
@Valtraboerties Kijk maar op deze foto
google.nl/search/…:

De vijzel neemt het voer mee omhoog en voordat deze boven is valt het weer naar beneden. Julllie hebben een Keenan merk ik uit je reactie op of begrijp ik dat verkeerd
@boegie

Wij voeren inderdaad met een keenan, op de bodem zitten bij ons veertig messen en bovenaan zit een mes van voor tot achter. De wagen mengt en snijdt heel luchtig elk voerdeel in de wagen.
Heb jij ervaring met de wagen?
@Valtraboerties oke, zijn die messen optie? Tot hoe kort snijden jullie het voer? Heb geen ervaring met Keenan, wel met Marmix horizontale wagen en twee verticale storti's wat voerwagens betreft
@boegie grootste nadeel van die Keenan's is volgensmij dat de menging over de lengte van de wagen niet optimaal is.
@EA_MF
Peddel ligt schuin in de wagen dus er is wel lengtetrek maar ik snap wat je bedoelt.
+1
@boegie

Extra messen zijn optie maar er zitten altijd messen in. Voeren alleen gesneden voer. Bieten worden er ook in gesneden tot en vierkantje van vier bij vier. Het is een bijna uniek type wagen, daar kun je zonder ervaring niks van zeggen. Eerst even verder kijken dan een foto 😄
@Valtraboerties toch vindt ik het geen echte mengwagen, maar als jullie ervaring maar goed is. Want wat gebeurt er als je er een pak hooi of lang kuil ingooit? Kan die wagen dat ook verwerken of komt het overal omheen te zitten en draait het uiteindelijk alleen maar rondjes mee in de wage
+1
@boegie Bekenden van mij in Oost Duitsland voeren 1000 melkkoeien en bijbehorend jongvee met één Keenan, de tweede inmiddels. Die wordt vlot met de Manitou volgegooid en met een jaarproductie van dik 12.000kg stoppen ze er van alles in, maar de mengkwaliteit is super. Voeren is daar een dagtaak dus de wagen draait 365 werkdagen per jaar, maar nauwelijks problemen mee. Als ik zo'n mengwagen nodig had zou ik rucksichtlos een Keenan kopen.
+1
@DualPower Wel leuk dat ze zoveel liters melken, maar dat zegt natuurlijk niks over dat de mengwagen zo geweldig is... En als je eens die kasten los trekt op die wagens dan zie je dat dat vol kettingen en tandwielen zit, lekker onderhouds gevoelig...
@Ruben-Wind Dat zegt juist veel, zo'n productie (met 1000 koetjes) haal je alleen met een uitgekiend rantsoen dat homogeen gemengd wordt voor een stabiel rantsoen.

En ja je moet de bende wel vet houden maar als het in ruil daarvoor vele jaren heel blijft is dat voor mij geen probleem.
@DualPower en een nieuwe mengwagen op 1000 koeien met zo'n productie is natuurlijk peanuts...
@DualPower productie is in noord Amerika niet zo bijzonder als in Europa en hier zie je nooit een keenan😂😜
@DualPower ik heb een keenan geprobeert maar als dat merk als enigste een mengwagen had. Kocht ik weer een blokkenwagen.
ook nu de nieuwe met ruif is een verschrikking. Dat snelle laden met een manitou kun je wel vergeten als je ziet hoelang die machine er over doet om 1 happer ( 1.3 ton) gras naar binnen te werken. Dan sta ik al lang met de 2e hap te wachten. En zonder ruif erin gooien betekend bijna altijd de breekbout erdoor.
Keenan wordt het bij ons nooit
+1
@Fendt926Driver Oké zou kunnen, zoveel weet ik er ook weer niet van maar bij hun deed hij het heel goed en was ik er wel van onder de indruk. Maar smaken en rantsoenen verschillen natuurlijk.
@boegie

Wat is het doel? Snijden moet je niet in een mengwagen doen. Dan ben je al te laat. Het lijntje tussen snijden en vermoezen is met een verticale menger heel dun. Een keenan vermoest nooit.
@newholland6640 een keenan mengt niet. Wij voere de melkkoeien 1kg stro bij. Dat krijgt de keenan er echt nie door
@newholland6640 sommigen doe het anders dan jullie.
Het eerste jaar loonvoeren had ik kort gras dat door de frees nog werdt verkort en iets gesneden in de mengwagen. 2e jaar bewust de helft van de messen in de opraapwagen gedaan om na uitkuilen een produkt over te houden wat nog enigszins iets langer was
Dus jou algemene opmerking gaat niet op
Alles is maatwerk
+2
@Valtraboerties wij hebben drie jaar met een voerdoseerwagen van keenan gevoerd, noemt zich wel mengwagen maar is het zeker niet. Begin niet te zeveren over laadvolgorde, vanalles geprobeerd maar de koeien vertellen wel waar het meeste meel ligt bij het voerhek. Daar stonden de grote dikke vette oude koeien, de vaarsjes die het meel het hardste nodig hadden konden gaan vreten waar veelal kuil lag en bijna geen meel en mais. Balehandler is ook net zo goed drama. Slijtage net zo veel of meer dan een verticale wagen. Vermogensbehoefte is idd niet zo hoog, maar ja, met een voerdoseerwagen heb je dat vanzelf. Maar...ga je de keenan lossen heb je ineens wel een bult vermogen extra nodig, dat vergeten ze er meestal bij te vertellen. Prijs nog elke dag dat het ellendig ding van het erf is verdwenen en er een mooie tweevijzel USA wagen voor in de plaats is gekomen, nu weer mengen ipv roeren
@jvt

Wat ik zeker geloof is dat water toevoegen bijna een must is omdat het voer heel blijft. Zonder water kan ik me voorstellen dat je het meel terug vindt. Die bale handler heb ik geen ervaring mee maar dat lijkt me ook niet wat. Het voeren met een keenan vergt in ieder geval meer tijd. Voor mezelf ben ik overtuigd dat wij met de keenan en het juiste gebruik een mooier mengsel kunnen maken dan voorheen. Maar het moet bij de manier van werken passen.
@jvt
is het geen vereiste wanneer je met Keenan voert dat je al het gras hakseld?
Een ladewagen snijdt toch niet zo goed als dat een hakselaar het doet.
Hakselen zelf nu ook voor het 2e jaar, zijn nu een maand aan het voeren van de laatste paar meter uit de silo dat nog gesneden is. De hoeveelheid restvoer en selectie is toch duidelijk hoger dan wanneer het gras gehakseld is.

Niet dat ik je aan wil praten dat je moet gaan hakselen, maar het is met alle voermachines wel zo dat de basis moet kloppen om het resultaat van de machine te doen slagen, het voer beter maken dan dat het was lukt met geen een voermachine.
@Noorderling
Hoeft niet maar kan wel tijd schelen. Ook een keenan snijdt maar het duurt langer. Maar ook een verticale wagen snijdt traag afhankelijk van hoe vol deze is.
@Valtraboerties
valt ook tegen wat een verticale snijdt. Alleen denk ik dat een verticale het voer wat sneller uit elkaar trekt dan in een peddelmenger waar het allemaal toch wat rustiger gaat en vanzelf door elkaar heen moet vallen. Een blok gehakseld gras valt toch makkelijker uitelkaar dan gesneden gras wat gedeeltelijk ook langer is dan 4cm.
@fendtjecis Toch geen devos mengwagen geprobeerd? Hier in de buurt hoor ik er wel tevreden geluiden over.
@BEboer We waren eigenlijk niet van plan of meteen een mengwagen aan te schaffen maar die USA kwamen we tegen op een veilingsite en was ook eem mooie maat voor ons. hebben met niets kwa mengwagens ervaring dus zullen binnekort zien wat het geeft. We hebben hem klaar gemaakt voor gebruik: verse olie en nieuwe messen).
Ik zal van de week er eens een foto op posten zodat je wat een idee hebt.
+2
@BEboer tractorfan.nl/picture/1196981/…
ziezo, was toen we hem net gingen ophalen. Ondertussen staat ie proper te wachten in de loods
+2
Wij hebben afgelopen jaren meerdere merken voermengwagens geprobeerd, BVL Strautmann en Trioliet. Alleen elke keer hadden we enorm problemen met de loop van de koeien op de robots. Maar goed, dat is je vraag niet. Ik zal van elke wagen mijn ervaringen benoemen, ben ook wel benieuwd wat andere mensen hiervan vinden.
Bij ons beviel BVL het beste, daar zaten ook de meeste messen op, was (in verhouding) de kuip het grootste en draaide de vijzel mooi hard. Dit was bij de andere wagens niet zo. Nadeel van de BVL, er moest een dikkere trekker voor dan bij de andere wagens. Maar de mengtijd was weer een keer zo kort om het zelfde resultaat te behalen, dus dat maakt al veel goed. Wel duurde het lossen langer omdat het kleed bij de losdeur voer tegen hield, maarja dat kleed kan er natuurlijk wel af..
Een nadeel van Trioliet vond ik dat de vijzel teveel het materiaal naar boven stuwt, en vooral bij ons is het aandeel mais in het rantsoen niet zo groot. Dus je raad het al, elke keer snel de wagen vol gooien en zo snel mogelijk in de stal komen, voordat de mengwagen over kookt. Dit was een type wagen met wielkasten in de kuip, ik kreeg de mengwagen trouwens ook niet mooi leeg. Als je te lomp was met het vullen van de wagen, wilde het wel eens gebeuren dat er een klip gras bleef hangen boven een wielkast.
De strautmann vond ik een prima wagen, alleen de wagen bewoog enorm tijdens het mengen, het was boegen of barsten.. Het lossen vond ik bij deze wagen wel het snelste gaan.
@case956powerrzzzzz bij de boer waar ik stage loop, die heeft ook een strautman maar die trekker met mengwagen staat idd aardig te schommelen ja
@case956powerrzzzzz Stond hij dan op de snelgang van mengen? Wij hebben ook een Strautmann en mengen op de langzame stand, de wagen staat dan rustig te mengen. Als de laatste hap erin zit is het mengen klaar. Met een schudbox voor het voerhek het resultaat gecontroleerd en dat was met ons rantsoen dik voor elkaar.
@arjanvw Hij stond dan inderdaad op snelgang. We hadden eerst een 70 pk trekker ervoor, die kon het mooi doen op de langzame stand. Maar dat duurde wel een half uur voordat we een beetje tevreden waren over het resultaat. Ik denk dat er met de hoeveelheid en de afstelling van de messen nog wel wat te spelen viel, om korter te mengen. Maar dat hebben we toen niet geprobeerd.
+2
Wij hebben afgelopen jaar een kuhn gekocht, die beviel ons het beste. We hebben meerdere merken geprobeerd strautman, bvl, trioliet (2types) kuhn en kongskilde. Zie mijn fotos Elke wagen had zijn voor en nadeel. De kuhn kwam bij ons het best uit omdat deze het beste snijd en de tarwe er beste door kreeg. Elke wagen zijn wel de messen aangepast om zo goed mogelijk te snijden. Ik zou je aanraden om verschillende merken te proberen want bij iedereen is de situatie anders. Bij ons was dat de kuhn.

Foto van een Kuhn Onbekend
Hier stukje van onze keuze
@zettelmeyer
Denk je dat jullie wagen ook aardappels en voederbieten kort krijgt? Wij hebben nu 1 met horizontale vijzels maar willen misschien wat anders.
@mf 6150 Onze Siloking snijdt door de gezette ipv gewalsde kuip extreem goed, ook zonder tegenmessen (meer weerstand van de kuiprand). Maar of ie zoiets klein zou krijgen weet ik niet
@mf 6150 durf ik zo niet te zeggen. Maar doordat de gezette zijkant van de wagen heeft het wel de beste snijwerking. Zagen we wel terug met de glade zijkant. Gebruiken ook niet het tegen mes. Denk dat je in geen 1 wagen de aardappels en bieten fijn genoeg kan krijgen. Daarom voere wij dat niet.
@zettelmeyer
Ah oke. Nouja om die reden hebben wij een horizontale menger. Die snijd alles kort
@mf 6150 wij hebben ook 18 jaar met een horziontale mengwagen gedraaid. Vooral in de zomer wordt het voer sneller warm omdat die het toch wel vermoest. Daarnaast vond ik het messenwisselen een drama van die wagen. Dit gebeurde altijd te laat. Maar het klopt die wagens snijde alles. Alleen daar wel wat aardappels mee gevoerd alleen de koeien konden nog steeds ze er uit selecteren.
@zettelmeyer
Vermoezen valt bij ons nog mee, beetje spelen met je rantsoen en toerental. Messen wisselen is idd drama, we gooien er een pallet in en schroeven de achterkant los, dat scheelt. Nu is het al een tijd geleden dat de messen zijn vervangen (pa wilde ze niet kopen) gevolg is dat de messen te bot zijn en er nu een groot aantal tegen messen eruit zijn gedrukt! Kost ook weer zat..... en de trekker smoort veel meer af door dit geknoei. Vandaar zitten we er over te denken om ook een verticale te kopen, zijn toch wat minder messen om te wisselen 😁
@mf 6150 ik dacht bij ons ook mee viel. Tot dat we op een warme dag de eerste demo kregen. Zelfde voer bleef veel langer koud. Ja was bij ons ook het geval... bij ons in de buurt was boer die messen had vervangen en dat daardoor de koeien gelijk stegen in de melk
@mf 6150

Voederbieten wassen én snijden in de keenan 😉 geen probleem
@Valtraboerties wassen? Bieten erin kuub water erin even draaien m weer leegdraaien?
@ronald-deutz-fahr

We hebben en klep onder de wagen. Inderdaad twee ton bieten er in en twee ton water. Paar slagen laten draaien en dsn leeg laten lopen van onderen . En dan snijden. Wij halen 5 procent van de bieten af.
@Valtraboerties 5%! Dat is mooi wat. Hergebruik je het water of laat je het weglopen?
@ronald-deutz-fahr

Nee water laten we weglopen. Gebruiken er gewoon slootwater voor overigens
+1
Wij hebben zelf nu een blokken wagen ( trioliet multifeed ) onze blokken wagen is nu ook aan vervanging toe dus wij zitten ook te kijken van wat doen we hiernaar. Alleen wij zitten met een versmalling in de stal dus dat betekend dat de mengwagen/dooseerwagen van ons niet breder dan 230 cm mag zijn en dan zit je al gouw aan een 2 vijzel (12/14 kuub) mengwagen alleen dan is de vraag verdient dat zich wel goed terug als je ook al aan weiden doet? Mijn vader zat er meer aan te denken om de tussen stap te maken van een voerdoseer wagen, schuitemaker heeft er een van 190 cm breed maar werkt dat wel fijn met het laden van de wagen? En rijd dat wel fijn op het erf omdat ie dan wat hoger word? Wij hebben ook lasange kuilen en swinters licht maar 1 bult los. Wij voeren een eenvoudig rantsoen van kuil, mais en een paar kilo mineralen. Wat denken jullie dat beter past een mengwagen of een doseerwagen? Ivm we een aardig eenvoudig rantsoen hebben.
@ZETOR9641 een mengwagen koop je niet alleen voor de melkkoeien, droge koeien en jongvee kan je met een mengwagen ook stro bijvoeren en dat ze het ook daadwerkelijk opvreten. Ook heeft een doseerwagen hogere onderhoudskosten.
@arjanvw dat is ook weer zo
@ZETOR9641
Het nadeel van een mengwagen is dat ze veel duurder zijn en veel meer vermogen vragen, als je een goeie doseerwagen neemt en die in laagjes laait heb je ook al redelijk goed gemengd voer
@fan van trekkers ja dat is waar, alleen is het de mengwagen waard als je een 2 veizel moet hebben van 12 kuub of 2x daags voeren met een 7 kuub?( 1 veizel ) gebaseerd op de 230 cm versmalling in de voergang
@ZETOR9641
Misschien een lely vector met zon smalle voergang😅
@fan van trekkers haha is ook een mooie optie ja
@arjanvw doseerwagen hoge onderhoudskosten? Hier geen! Heb een schuitemaker, de derde al en die is super zeker als je weinig verschillende voersoorten voert
@Erco de derde al.....
Dus voor de onderhoud weer inruilen.
Alhoewel ik ook mijn 3e 2e handse voermengwagen heb sinds 1995.
Dus totaal in 22 jaar 26000 uitgegeven aan mengwagens. Gaat eigenlijk de inruil van de laatste wagen weer af
@Fendt926Driver we ruilen alle machines en.de trekker(op t oudje van 55 pk na) vaak in voordat er doorgaans veel onderhoud te verwachten is. Dwz 6/7 jaar. De inruilprijs is vaak nog erg hoog en heb je er wel wat mee dan zijn de kosten niet gering voerwagen gaat trouwens wel langer mee dan 6/7 jaar. >10 jaar. Al was de tweede ingeruild vanwege dat ie te klein werd
Quote Reactie van @Erco:
vanwege dat ie te klein werd

gekrompen ?
Gras, mais en wat mineraaltjes hoef je niet te mengen dat kan de koe makkelijk zelf.
+3
@Sjon ja en melken hoef je ook niet dat kunnen de kalfjes wel.
Wat is nou jou punt?
Blokken op de voergang en met de vork er voor spitten of is dat ook te duur en haal je kruikar voor kruikar uit de kuil naar de koeien toe
+2
@Fendt926Driver gras en mais gaat met een dosseerwagen ook mooi, je moet wel wat te mengen hebben anders word het een dure hobby.
+2
@rommert14 ja als alles klopt bij een doseer wagen wel. Maar laden komt dan veel secuurder. Waardoor het (meng) resultaat zeer wisselend is van dag tot dag.
@rommert14 Wij hebben voor een menger gekozen omdat het prijsverschil met een Schuitemaker Feedo nihil was. Heel ingewikkeld rantsoen hebben we niet, maar wat @Fendt926Driver zegt wij vinden de verschillen en selectie van dag-tot-dag te groot met een doseerwagen
+1
@frank_mf wij laadden met de feedo altijd in lagen, dan valt het verschil per dag nog wel mee, nu hebben we een mengwagen maar de feedo word nog altijd gebruikt bij het jongvee.
@Fendt926Driver
Waarom niet,
Gras in de kuil. met maishakselen de graskuilen weer losmaken en met eventueel perpulp door de mais mengen en 1 grote mengkuil maken. en blokken zo voor het voerhek.
Ben je alleen een paar dagen druk.
@jan w ook dat is een optie. Maar je moet de mais goed inschatten en het gras wordt toch iets anders en voor jongvee heb je dan geen appart gras of mais.
en je kunt daarna alleen met (dure) brok sturen.
Maar iedereen zijn eigen systeem. Als je er zelf maar tevreden mee bent
+1
@Fendt926Driver
Ik doe het zelf niet, maar ken er wel wat die het wel doen en die melken als een tierelier.
Je hebt de gegevens van je graskuil. Snijmais in normaal gezien vrij constant. En die dure brok , zie ik geen reden voor.
@jan w ik ken er ook die melken als een tierelier met een blokken wagentje.
Ieder zijn ding
@jan w doen wij al jaren zo, bevalt super! Dag van het maishakselen 3 kuilen losmaken, en 4 dichtleggen.. maar minimale verliezen, veel voersnelheid, en snel voer laden. Momenteel een kuil met 1e snee, 2e, en 3e, (totaal 1.50m) en daar een meter mais bovenop.
@ronald-deutz-fahr 1,50 meter voor of na het mais er overheen rijden? Ik heb wel eens mais over een graskuil heen gekuild (in een sleufsilo), maar was verrast door hoeveel die graskuil nog zakte, ook al zat die al weken "vast".
@wotan2 voor. Is hier een 25cm gezakt, maar met het lasAgnakuilen zakt het totaal elke snede wel weer wat
@jan w met mengkuil kan je het rantsoen niet optimaliseren vind ik. Als ik kijk hoe vaak wij het rantsoen aanpassen op detail niveau lijkt mij een mengkuil niks. Voeradviseur zet de basis er neer en zelf optimaliseren.
+1
Wij hebben een Siloking. Zeer tevreden mee. Super degelijke strak afgewerkte wagen.

TIP: Bestel een magneet mee op de vijzel. Als ik zie hoeveel wij daar vanaf getrokken hebben al in die 6 maanden dat is bizar.

(klik om te vergroten)

Dit is van de eerste 4 weken voeren. Al moet ik zeggen dat we daarna nooit meer zoveel erop gehad hebben.
+2
@frank_mf ik zie allemaal bekende onderdelen! Mf 124?

(klik om te vergroten)

De magneet in onze Siloking. optie van bruto 1150 euro maar elke euro dubbel en dwars waard.
Voeren hier al jaren gemengd, begonnen met een seko geloof ik, maar daar weet ik niet veel meer van. Toen een nieuwe Trioliet Solomix 1 van 10 kuub gekocht, die was een paar jaar geleden te klein ook na net plaatsen van opzetschotten. En die is vorig jaar ingeruild. Hij was nog lange niet versleten, en hij beviel ook nog goed, Maar nu hebben we een Trioliet Solomix 1600 vll, staan wel foto's op m'n profiel. Maar die wagen bevalt nog beter, super fijne kar. Mengt goed en aardig snel, ook voeren gaat veel rustiger dan met zijloskleppen. Alleen op de straat (waar wij elke dag op komen) is deze wagen bij verkeerd laden geen pretje in een normale trekhaak, hij is normaal perfect in balans, heb je te veel gewicht achterin, stoot de wagen bij elke bult of gat in de weg in je kont. En ik weet niet hoeveel pk je er voor wilt zetten maar als het een beetje kan zou ik zonder vertraging kiezen, kun je veel lager in de toeren blijven met mengen. Oja en remmen aanvinken op de optielijst is ook niet verkeerd.
@ZetorTwente
Vertragingskasten zijn meestal schakelbaar. Of de snelheid wordt 1:1 doorgegeven of bijvoorbeeld 1:0,75. Kan nog wel eens handig zijn met het voeren met een lichtere trekker of het opstarten van een vracht die al gemengd is.
@Noorderling Ja maar een lichtere vracht die je snel wilt mengen heb je veel toeren voor nodig, dan liever een beetje moeite met een volle vracht al went het vanzelf, inmiddels is 8,5 ton aanzetten geen punt meer. En mag het echt niet meer willen beschikt onze Zetor nog over een rij-aftakas waarmee je heel rustig op gang kunt komen en dan opschakelen in snelheid. Vertragingskasten die vast zijn kun je ook moeilijker mooi leeg krijgen.. Hebben destijds wel een andere wagen met vast vertragingswiel op demo gehad maar je loopt dan lomp veel toeren te maken voor fatsoenlijke omwentelingen van de vijzel...
@ZetorTwente
als de trekker dan afslaat houdt het op, valt ook weinig te sturen met een elektronisch aangestuurde koppeling. Maakt daarnaast ook nog wel uit wat je mengt.

Meeste mengwagens kun je de vertragingskast bedienen met een bowdenkabel vanuit de cabine, dat is zo gedaan. Opstarten in 540 in lage versnelling, vervolgens in de hoge versnelling en leegdraaien op 1000toeren in de hoge versnelling. Krijg je de wagen compleet schoon.
Als je de wagen in de lage versnelling laat staan lukt het inderdaad niet altijd even goed om de vijzels schoon te draaien.
@Noorderling De meeste wagens en die demo toen ook had gewoon een vast tandwiel waar niks zonder wat sleutelen aan te verstellen is. Als de trekker afslaat doe je iets niet goed, maar wij hebben rij-aftakas zoals ik zei dat is heel wat anders dan een electronisch geregelde aftakas koppeling.

@rickboer blija Haha, ja als je niet op de weg komt is het inderdaad niet nodig, maar dat doen wij dus wel 😅, die oude wagen was 3 ton leeg, dat was geen probleem maar deze is 6 ton leeg en er gaat meer in en dan waren remmen op de wagen misschien fijn geweest maar goed het gaat nog steeds goed nu.
@ZetorTwente wij moesten speciaal vragen naar geen remmen op de wagen, die waren bij onze nieuwe wagen standaard. Tijdens de demo vonden we de remmen alleen maar vervelend, en wij rijden zelden tot nooit op de weg met onze mengwagen dus hebben we ze ook niet nodig.
Wij hebben een bvl 13kuub werkt zeer fijn
Op mn werk voeren we met een Bvl 12kuups en bij een andre 20kuups bvl staan wel kalveren maar wij voeren heel veel gras en aardappels dat mengt hij perfect👌zowel kleine mengsels als grote op het moment maken we 4mengsels per voerbeurt soms 5😉dus veel gevarieerde rantsoenen en mengsels
+1
Niemand praat hier over de tijd van het mengen, beschikbare tijd en de kosten. Een uurtje per dag van begin tot het eind(als je dat al red aan meerwerk door gemengd te voeren) is 365 uur in het jaar, deel het door de gemiddelde werkweek van een Nederlander ben je dus gewoon 10 weken aan het mengen(van de 52 weken/jaar).... je zal maar een medewerker hebben of je zoon, dochter of vrouw. Die had dat dus ook elders kunnen werken . Dus tel er even 10000 euro/jaar aan verborgen of misgelopen inkomsten/kosten erbij op

Iedereen zal direct zeggen , die was er toch al. Maar sluipende weg heb je nogal van die “uurtjes” die niks lijken maar op jaarbasis ook elders ten gelde gemaakt konden worden, niemand die lage melkprijs nog in het achterhoofd, welke bedrijven zeilden hier O.A makkelijk doorheen? Juist ja😉
Ik hoor vooral dat de meesten te kort tijd nemen voor het mengen om de meerwaarde van gemengd voeren ook als meerwaarde boven te halen. Dit vooral bij laten mengen/voeren betalen per minuut. Waarom men de (extra)mineralen nooit alleen voert door de kr8voer maar vanalles maar naar huis haalt is mij nooit duidelijk geworden
+1
@van Ittersum ik weet niet over wat voor mengwagen jij praat en of je er überhaupt wel ervaring mee hebt, maar wat jij suggereert is de grootste onzin! Zoals je in mijn andere reactie kunt lezen is onze mengwagen klaar als de laatste hap erin is gegooid.
@arjanvw ja bij ons ook. Als de mineralen erinzitten loop ik naar de trekker en begin te voeren.
Bij een simpel zomer rantsoen naast weidegang zijn 100 koeien in 15 minuten gevoerd en swinters met iets meer van alles duurt het 25 minuten.
Waar hij een uur vandaan haalt is mij ook een raadsel.
Ik denk ook geen ervaring.........
@Fendt926Driver zo snel kan ik niet voeren.laad de wagen dan rest voer aan de kant schuiven. Dan deel lossen, extra eiwit toevoegen en door na de andere locatie. Alles bij elkaar zon 1,5 uur verder. Bij iedereen is het weer anders zie je al wel
@zettelmeyer ligt ook deels aan het laad systeem. Ik pak 1.2 ton gras en 1.6 ton mais per hap dan hoef je niet zo vaak te rijden.
mengwagen staat strak voor de graskuil en dan met de ahlmann is het happen zwenken en kippen en de volgende hap is er al weer.
@Fendt926Driver zijn ze in mijn omgeving waarschijnlijk zeer dom, inefficiënt bezig en vooral lui, daag ik je uit: maak een YT filmpje vanaf het werkelijke begin tot het eind, maar 15/25minuten werk, toch. Zo efficiënt werken 100 mk voeren per dag in 15/25 minuten dat moet je delen, serieus!

Jongvee en droge koeien heb je niet? Of telt dat niet
@van Ittersum ik snap jou verbazing niet.
Mijn eerste loonvoerder die wel eens kwam als mijn wagen storing had was ook altijd met 18 minuten weer weg.
Later 2 jaar laten loonvoeren met een zelfrijder en 20 minuten waren die ook weer van het erf.
Waarom langer over doen?
@Fendt926Driver zal straks de ervaring wel opdoen heb nog wat niet te frisse kuil liggen en die moet ook op. Zal een Siloking huren, maar weet nu al dat het meer tijd, brandstof en anders denken kost. We zullen zien, tot die tijd ben ik “gek” met mijn Hustler en mijn AP bakje(samen 10000 euro investering)
@van Ittersum met voeren met de xylon 524 (4 cyl turbo intercooler) met een 20 kuubs rmh 705. Kost mij zomers met 3 ton voer in de bak 3 liter diesel per dag. Exclusief shovel diesel
En was met 13 minuten van starten tot stopzetten per dag.
Trekker starten en naar de graskuil. 1000 toeren aftakas aan met 750 toeren op de stomp 1400 gras. 1 hap mais, baaltje koolzaadstro handmatig in de shovelbak met de mineralen en natrium bicarbonaat erop. Die er bijin kippen. Mengend rijden naar de stal. Losdeur open lossen en parkeren.
In 2 maand net geen 200 liter diesel nodig
+1
@Fendt926Driver dat is veel @brabo doet de hele winter met 1 tankje diesel.
Quote Reactie van @Fendt926Driver:
1 hap mais

Ik weet niet wat voor mais kuil jij hebt maar 1 hap mais uit de kuil. dan kom je maar 1 keer per week op de zelfde plek?
@pietjepuk 1 keer per 5 dagen kom ik voor de hele maiskuil langs.
Dat vindt ik acceptabel
@Fendt926Driver
als ik jou was dan zou ik de laadvolgorde maar eens gaan omdraaien en dus beginnen met hetgeen waarvan je het minste voert. Dan krijg je een veel mooiere en snellere menging.
@brabo dat is jou mening. Ik zie mijn mengsel voorbij komen met lossen en ben er zeer tevreden over
@Fendt926Driver
Je mag van mij gewoon doen wat je wilt hoor, alleen je maakt mij niet wijs dat als je als laatste een schepje mineralen er overheen gooit dat dit heel snel een mooie verdeling door de gehele kuip geeft
@brabo happer is 2.3m breed koolzaadstro verdeel ik over hele breedte. Daar overheen verdeel ik 12kg mineralen en de nartiumbicarbonaat en kip ik in 3 keer in de wagen.
Ik zie het probleem niet
Quote Reactie van @Fendt926Driver:
naast weidegang zijn 100 koeien
@arjanvw bron; agrifirm.

Maar hoeveel tijd besteed/kost het mengen, wees daar eens eerlijk over, laten we de werkelijke kosten/opbrengsten maar even achterwege, daar mag hier nooit over gepraat worden. Maar ieder zijn kostenplaatje en zijn vrijwilligerswerk , daar kom ik uiteraard niet aan.😉
@van Ittersum Mengwagen laden incl uit de schuur pakken en voerresten opruimen 30 min. Meer tijd zijn we niet kwijt.

Met jouw bron kan ik niet zoveel, gaat erom wat er in de praktijk gebeurt. Weet jij ook zeker dat dit geen voorbeeld is van compact voeren? Dat kost wel veel meer tijd.

Mengen kost meer diesel dan bv een doseerwagen, daar kan je niet omheen. Het niet of nauwlijks kunnen selecteren en het bij kunnen voeren van stro maakt dit weer goed.

Onderhoud is een mengwagen goedkoper dan doseerwagen, aanschaf zit er nauwelijks verschil in
@arjanvw hoezo is een mengwagen goedkoper in onderhoud?
@rommert14 veel minder draaiende delen. Vergelijk wel met een mengwagen met loskleppen en niet met losband.Heb ervaring met meerdere schuitemaker feedo's maar die bandjes was altijd wat mee. Bodemketting regelmatig spannen en als de wagen ong 4 jaar oud is begonnen de kettingen van de walsen problemen te geven...

Ook moet je de bodemketting voor het lossen eerst stukje terug laten draaien om de walsen te ontlasten. Als de wagen vol is komen enorme krachten op die ketting en wagen te staan. Ondanks dat wil de slipkoppeling er nog doorheen gaan bij het aanzetten van de PTO.
@arjanvw hier al 6 jaar een feedo, 1 keer het bandje vervangen maar dat kwam door mijzelf. Voor de rest nooit problemen mee. En inderdaad zo nu en dan bodemketting opspannen en doorsmeren. Niks geen kosten.
@rommert14 bevalt dat ook een beetje kwa (meng) resultaat aan het voerhek of verschild dat veel? En wat voer je dan allemaal?
@ZETOR9641 ze kunnen wel selecteren, toen we de koeien er nog mee voerden, voerden we er alleen maar gras en mais mee, de rest via krachtvoer stations. Nu gebruikt we de feedo voor het jongvee en voer ik er 4e snee graskuil en gps silage mee, half om half.
@rommert14 hier net zo!
@arjanvw ik herken mezelf behalve het 1x per jaar spannen van de ketting er totaal niet in wat betreft de feedo. Al staat er bij mij maar 55 pk voor en gaat t kalm aan.
@van Ittersum naast tijd is ook de productiestijging van belang. Te vaak stijgt de productie niet, dan maak je extra kosten zonder extra opbrengsten.
Voor alleen gras en mais met wat mineralen zijn er veel goedkopere en minstens zo effectieve oplossingen dan een voermengwagen. Als je geen bijproducten voert, is zo'n ding echt zonde van de centen.
@Wilbert

Welke systeem/systemen zijn even effectief en goedkoper ?
@Twentsch Land kuilvoersnijder en maisbak? of de kruiwagen 😉
@Wilbert

Kruiwagen gaat perfect tot 15 melkoeien....Kuilsnijder en met de greep er voor gaat ook perfect tot 40 koeien maar boven die aantallen wordt het wel stroef en arbeidsintensief.
@Twentsch Land hoezo de greep nodig bij een kuilvoersnijder? beetje creatiever, die kuilvoersnijder heeft ook tanden en kan alle kanten op.
@Wilbert

Nee dat is niet mijn ideaal .... hoe je teveel bulten vast voer.....heb het graag mooi los voor de koeien liggen.
@Wilbert toen we op de andere locatie zijn voeren met de mengwagen zijn de koeien 5 liter per dag gestegen met 1 kg krachtvoer meer in totaal. Vooral de vaarsjes stegen gelijk. Hij deed het eerder met krabbak. Dus een mengwagen kan niet uit???
+1
@zettelmeyer
Voer al jaren met een krabbak.
Heb er al meerdere versleten. Maar het belangrijkste is:"WEGEN".
Heb een poos gehad dat ik niet wist hoe ik verder wilde voeren en was de weeginrichting stuk. Dat kost melk. telkens de wisselingen van de voerhoeveelheid.
@Twentsch Land
mineralen via het krachtvoer, 100% opname en bij de juiste koe, meerkosten kun je meer als wegstrepen tegen los voeren.

De rest is wat afhankelijk hoe je ingericht bent. Maar het feit dat eenvoud minder loont tov voermengwagen die theorie kan in het totale plaatje nog wel eens meevallen of waar ik zelfs vermoed postitief uitpakken. Maar een ieder praat zijn eigen straat schoon, ook ik(zelfkennis)
+1
@van Ittersum

Zo is het ook....wat de een past hoeft nog niet een ander te passen.
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Welke systeem/systemen zijn even effectief en goedkoper?

Vector 😄
@Twentsch Land stroom draad voor de sleufsilo
@rebabs

En !!!

Goede ervaring er mee ? 😉
@Twentsch Land nee., heb ik een keer gezien op YouTube, was in Engeland of Ierland. Wel een dak boven de sleufsilo. Zeker goedkoop maar of je er 30 kg/koe mee melkt durf ik niet te zeggen
@rebabs Dan zijn er te weinig vreetplaatsen of je voersnelheid wordt te laag bij een zeer brede bult.
@rebabs in nl zit ook een bedrijf die dat heeft. Silo van 20 meter breed met een soort weelink hek ervoor. Was een mengkuil. Elke dag drukte hij hem met mini shoveltje naar voren en schoof de boel schoon. Weet zijn naam niet meer hellaas
@zettelmeyer koeien gaan in de zomer in de sleufsilo liggen in de poep als dat nog niet weggeschoven is
Quote Reactie van @van Ittersum:
Niemand praat hier over de tijd van het mengen, beschikbare tijd en de kosten. Een uurtje per dag van begin tot het eind(als je dat al red aan meerwerk door gemengd te voeren) is 365 uur in het jaar, deel het door de gemiddelde werkweek van een Nederlander ben je dus gewoon 10 weken aan het mengen(van de 52 weken/jaar).... je zal maar een medewerker hebben of je zoon, dochter of vrouw. Die had dat dus ook elders kunnen werken . Dus tel er even 10000 euro/jaar aan verborgen of misgelopen inkomsten/kosten erbij opIedereen zal direct zeggen , die was er toch al. Maar sluipende weg heb je nogal van die “uurtjes” die niks lijken maar op jaarbasis ook elders ten gelde gemaakt konden worden, niemand die lage melkprijs nog in het achterhoofd, welke bedrijven zeilden hier O.A makkelijk doorheen? Juist jaIk hoor vooral dat de meesten te kort tijd nemen voor het mengen om de meerwaarde van gemengd voeren ook als meerwaarde boven te halen. Dit vooral bij laten mengen/voeren betalen per minuut. Waarom men de (extra)mineralen nooit alleen voert door de kr8voer maar vanalles maar naar huis haalt is mij nooit duidelijk geworden

Hier worden de 180 mk gevoerd met een 26 kuuper ,1 x op een dag ongeveer een uurtje werk,van te voren wel tarwe en sojameel ingeweekt met een 10 l water /koe.Kan vertellen dat het uurtje goed betaald wordt hier,elke hap is het zelfde,gezondheid vd koe is onbetaalbaar.
Jij gaat er van uit dat alles wat een ander ander doet als jou dat het geld kost,daarom is ook je beredenering nogal krom.
Ready to be the honest person You are looking for funding to revive your activities either for the realization of a project or for you buy an apartment but alas here is that the bank asks you to conditions which you are unable to without bothered, I am particular that provides loans has all people able to comply with its lender, the rate of interest is 2% per year. Box you need money for other reasons; do not hesitate please contact me by email or our number (+31202416867) (charlespower713@charter.net)

Klaar om de eerlijke persoon zoekt financiering om te doen herleven van uw activiteiten voor de realisatie van een project of voor u een appartement koopt maar helaas hier dat is de bank vraagt u aan de voorwaarden die u niet kunnen zonder moeite , Ik ben bijzonder waarmee leningen heeft alle mensen in staat om te voldoen aan haar geldschieter, de rente is 2% per jaar. Vak je geld nodig om andere redenen; Aarzel niet Neem contact met mij op via e-mail of ons nummer (+31202416867) (charlespower713@charter.net)

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
148
DEELNEMERS
47
WEERGAVES
0
ONDERWERPEN