Flinke hagelschade

Flinke hagelschade in Oost Brabant, TF-er Redpower plaatste ook al foto's uit dit gebied.

Deel dit topic

Reacties

JD 6110
Kearl wat een schade als we dat straks maar niet krijgen !!!
huub
Ik vind de genoemde schade bij foto 11 een beetje overdreven, €30,000 voor 12Ha mais, dat is €2500/Ha..
GijsMF
Wow, daar is het er echt hard aan toe gegaan, die boom die zomaar ff 10m verder op ligt, lijkt er wel gedraaid af te zijn getrokken. Echt klote als op die manier je oogst naar de uier moet lopen 😞

@Huub: Nou... Het kan aardig kloppen hoor. Je hebt in 1 jaar de teelt/grond kosten en moet ook voer aankopen. De maisteelt kost ongeveer 1000 euro bij elkaar, grond (bijv. pacht) ben je 600 aan kwijt (als het daar niet hoger is) en dan moet je ook nog mais aankopen, wat dit jaar nog wel eens heel duur kon gaan worden! Laat staan dat het bewerken/zaaien ook nog wat kost voordat er weer grasland staat...
guldner75
Nou huub
je hebt al mais gezaaid enzo kom je zo rond de 1000 euro wat weg is en je moet mais aankopen omdat je niks meer hebt 1500 euro zo kun je er nog wel een keer komen ?
maartendankers
Weet niet wat het kost om een ton mais te laten telen door de loonwerker? een euro of 20? Als je dan uitgaat van 50 ton/ha is dat al 1000 euro, tel daar dan nog de kosten bij om mais aan te kopen en je zit er niet ver vanaf 😉
huub
Je eigen maïs is foetsie, je moet dus 12Ha (extra) kopen, 12 x €1500 (het lijkt me dat de maïs duur wordt daar) €18,000..

Voor de rest maak je geen extra kosten..
GijsMF
@Huub: Maar het geteelde mais op die 12ha zelf dan? Daar ben je ook geld voor kwijt!
huub
Dat ben je in een normaal jaar toch ook..?
GijsMF
Zijn dan wel geen extra kosten omdat je het jaarlijks doet, maar het is wel schade omdat je er geen product aan hebt over gehouden.
cih1056xl
Niet normaal zeg das echt noodweer geweest 😮 !!
ikuh
Nondeju dit is echt erg voor degene bij wie dit is gebeurt. Nu zullen ze ook nog mais moeten kopen en dat is ook nog eenorm duur 😞. Ik wens de mensen die getroffen zijn veel sterkte.
huub
Dat maakt niet uit gijs, je geeft die €18,000 uit om maïs te kopen. Dan heb je teeltkosten voor 12Ha, en je hebt 12Ha maïs aan de bult zitten.. een beetje via een omweg maar afgezien van die €18,000 is het niet anders dan andere jaren..
GijsMF
Ja ok, kun je gelijk in hebben. Ook al kan de prijs per hectare nog hoger zijn en waarschijnlijk heb je ook meer bunders nodig, de mais zoals het er nu staat zou al een meter hoger moeten wezen. Is nog maar de vraag of 12 bunder dan genoeg is.

Maar je hebt wel gelijk, teeltkosten en alles heb je elk jaar last van. Dan is de schade wel een beetje overdreven, maar kan er alsnog wel eens in de buurt gaan komen als de mais niet wat beter gaat groeien....
huub
Dat maïs tekort (omdat de maïs dit jaar minder is) had je zonder hagel ook gehad.. jullie hadden toch voor over..? op de vrachtwagen naar brabant.. 😉
GijsMF
Ja normaal hebben we 100 beesten en teelden altijd 16.5ha, nu ook gedaan maar de mais gaat niet zo snel met 65 beesten. We verwachten niet veel van de mais dus is het voor ons alleen maar mooi dat we nu te veel hebben! Hoeven we het tot zover nog niet te verkopen 😛
newholland-twente
Er komt straks nog zo'n bui :-@
Zoals de slager zei: De pleuris breekt straks weer uit 😞
HOOIJMAN
De pleuris breekt weer uit ja.. en het moet nog een slaggie erger gaan als maandag zeggen ze..
newholland-twente
Oef, das niet best hooijman.
Hier had familie erg geluk, tarwe staat nu nog wel overeind, maar maandag lag een halve km verderop de weg vol bomen 😛
HOOIJMAN
De tarwe ligt hier ook gedeeltelijk vlak.. maar dat valt meestal wel mee..
fendtinterfan
Helemaal niks aan de hand hier 😛
newholland-twente
Maar voor die boeren, toch niet alsnog proberen opnieuw te zaaien?
newholland-twente
Ho mais poot je, gras zaai je 😃
eddie
Pff slecht vooruit zicht de eerste 8 uur, hoop dat et meevalt hierzo,
eddie
Mais zaai je ook hoor 😛
HOOIJMAN
Nu opnieuw zaaien heeft toch geen zin meer..
ze geven hier alweer een weeralarm af.. en adviseren om na 5 uur de weg niet meer op te gaan. Onweersbuien en storm in aantocht..
vanlint8
Hier gaat het denk ook wel stormen straks. lucht betrekt al een beetje. ik hoop alleen geen hagel, want dan kunnen we de appels en peren storten en dan hebben we helemaal geen inkomen als fruitteler.
ford8630power
Hier komen de pluimen al in de mais, dan is opnieuw inzaaien net wat laat he 😃
gudo
Tja, hier in vorstenbosch zijn ze al aan het gieren over de mais omdat het dit jaar toch niks meer word. er stonden alleen nog maar een paar stokjes! Bij ons komt er nu gras op.
MartijnJD
Hier nergens last van, de mais staat gewoon 1.5 a 2 meter hoog! maar heel vervelend natuurlijk voor al die boeren die hun mais kwijt zijn.
HollandNew
@Dinand: Nu al pluimen? Dat is wel erg vroeg hoor...
eddie
Hele donkere lucht nu in aantocht :|
huub
Bij ons zit de pluim er ook in..
joozt
Vandaag ben ik rondgereden door de buurt en heel wat stukken gezien waar de pluim al in komt! Helaas ook bij mais die net een meter hoog is...
HekmanCase
Nou het blijft hier bij regen en een zuchtje wind nu denk ik. beetje gedonder in de lucht maar verder.
HollandNew
Dat bedoel ik joozt. Als de mais nu gaat pluimen denkt het niet meer aan groeien enzo...
ford8630power
Een licht briesje en een paar mm regen, meer niet hier 😉
kemper
Hier nu toch zeker 2 blaadjes van de boom gewaaid.... weeralarm wel overdreven
HekmanCase
Hier zag ik net een lege gieter omwaaien.
ford8630power
Vlak voor overijssel brak die wolk in stukken.
kemper
Oh nee toch... wapperende grassprietjes
magerehein

kemper toch..wat een belevenissen!Ik las net in een ander topic dat er twee banden van een Fendt 930 van hun plaats gerold waren en dat het kinderzwembad van de buren was aan komen waaien.Het moet toch echt niet gekker worden met dat weer
fendtwillems
Om te beginnen bij het begin.. de grondbewerking, diesel, uren, zaaizaad, kunstmest, spuiten, 2 x beregend, ben je al een berg geld mee kwijt voor niks, dalijk nog 12 bunder mais aankopen voor zeg €1500 (alst nie meer wordt) daar komt dan het hakselen nog bij, dus alles bij elkaar denk ik dat t wel een heel eind kan kloppen.. met die €30.000 euro
huub
@ Fendtwillems, alle kosten die je noemt (behalve de aankoop van 12Ha maïs) hebben je in een normaal jaar ook. De fancieele schade blijft dus beperkt tot 12 x €1500 (afhankelijk van de maïs prijs) en dat is dan €18,000. Een berg geld, maar wel iets anders dan €30,000.

Als je een mengwagen hebt kan je met bijproducten een gedeelte van de maïs vervangen, vooral als de maïsprijs regionaal flink hoger is door hagelschade.
HOOIJMAN
Misschien bij jullie was het weeralarm overdreven.. maar hier was die wel op zijn plaats..
Siebenga
Vannacht nog hard gegaan?
HOOIJMAN
Vannacht niks gekregen.. schijnbaar is alles erlangs gegaan.. 😃 op het nieuws zeiden ze net dat het de eerste x in nederland was dat er van die ijzeren electriciteits masten omver gingen.. en dan ook nog 5 tegelijk 😃
Siebenga
5 in een rij ook neem ik aan? Wet van murphy 😛 maar daar alles op de aggregraat offeu?
huub
Voor dat zo'n ding omwaait moet er heel wat gebeuren, ook wel slim van die vrouw om in een caravan te gaan schuilen.. :?
HOOIJMAN
Ze zaten schijnbaar allemaal nog in de caravans daar.. niet heel slim d8 ik ook zo mja.. die masten liggen idd achter elkaar om, en wij hebben gemolken op de agregraat.. ging mooi 😃 goed half uur later hadden we trouwens weer stroom.
huub
Ik had net de laatste koeien in de put, ik had er vanmorgen wat die aardig veel gaven 😃 bij zo'n weer moet jij eigenlijk al met de agregaat aan beginnen te melken, als de stroom uitvalt tijdens het melken en je moet dat ding nog achter de trekker hangen..
HOOIJMAN
10 minuten en wij konden weer verder, stekker erin en klaar. Wouden eigenlijk voor het onweer al klaar zijn maar het kwam al om kwart voor 7 dus hadden we er nog 25 in de wachtruimte staan 😃 en ja dan krijg je dus geen koe meer uit de carousel.
Siebenga
Ketting er an en rieden maar 😃 slingeren er vanzelf uit 😃
huub
Dat had ik ook hooijman, ik denk ben mooi op tijd klaar..niet dus..hebben jullie geen paard aangedreven carousel :?
Siebenga
Carousel buitenmelker zou je bijna hydroslangen kunnen aansluiten op de trekker 😃 even andere koppelingen
boris dankers
Dat storm achtig weer komt tog ook door die warme weer
huub
Het zal vast niet komen omdat het de laatste tijd zo koud was..

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
56
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
1