Illustratie van:

Ford 8700 stilzetten aftak as?

Op mijn Ford 8700 draait de aftak as constant. Waar/hoe zet ik hem stil? Heb tot op heden alleen de hefmast en aanhangers gebruikt maar wil een maaier aanschaffen. Heb wel de hendel gevonden voor 540/1000 toeren. Maar ook in de zweefstand stopt hij niet met draaien....

Deel dit topic

Reacties

Prachtige dashboard van de Ford 8700

(klik om te vergroten)

Ford 8700
Sven Francken
Dus als ik het goed begrijp blijft de aftakas draaien zelfs als hij volgens de hendel niet aan staat? hoe snel draait hij dan ongeveer? als je hem aanzet gaat hij dan sneller draaien of niet?
@Sven Francken Klopt, als ik hem "uit" zet draait hij (veel) langzamer dan "aan". Maar met een stuk hout ertussen krijg ik hem ook niet stil.

Hoe snel durf ik niet te zeggen....maar hij draait inderdaad wel veel sneller als ik hem aan zet.
wouterdp
Een hendel voor 540/1000 op een 8700?
@wouterdp Klopt, de tractor ondersteunt beide volgens het WP handboek 😄 Maar weet dus niet of er dan een andere stomp in moet of dat je hem moet omdraaien. Zie de foto's hieronder....
Heb net nog even iemand gebeld; ik had het helemaal mis.....ik dacht dat met de hendel ik de as van 540 naar 1.000 zou zetten, maar dat is niet zo. Die hendel is voor "aan" en "uit", de aftak as rem is gewoon stuk. Schijnt veel voor te komen.

Begrijp dat er 2 tandwielen in de tractor zitten, en dat je "stomp" of 540 of 1000 toeren is.

Maar kan zijn zegt hij, dat als je er een werktuig aan hangt, hij wel gewoon stil komt te vallen.

Nu moet ik er dus even achter komen welke stomp er nu op zit. Moet dat ding eruit kunnen halen en een kenner schijnt het dan te kunnen zien....
flupke 1
@Agrarisch hobbyist ( Maar kan zijn zegt hij, dat als je er een werktuig aan hangt, hij wel gewoon stil komt te vallen)Ja maar daar schiet je niks mee op natuurlijk hoe wil je het werktuig aankoppelen als de aftakas doordraait ?
1000 toeren aftakas stomp heeft meer spiebanen volgens mijn
Oldtimer-fan
Quote Reactie van @flupke 1:
hoe wil je het werktuig aankoppelen als de aftakas doordraait ?

Door de motor uit te zetten?
old man jose
@flupke 1
Je kan ook gewoon het toerental laten meten bij een garage cq lmb.
Precies, plaatsen met motor uit. Even kijken wat er gebeurt.
+1
nhmonteur
@Agrarisch hobbyist maar pas op. Als je zegt dat je met een stuk hout aftakas niet stil kan zetten dan betwijfel ik of alleen de remband kapot is. Als alleen de remband kapot is dan moet je redelijk makkelijk de aftakas tegen kunnen houden. Het kan ook zijn dat er inwendig iets defect is aan je aftakaspakket en daardoor het pakket altijd blijft meedraaien. Dus pas op met wat je aansluit.
stephan-inter
@nhmonteur
Zou eerst simpel een giertank aansluiten.
Maaier of iets dergelijks beter pas als je zeker weer dat hij uit wil.
Jasperfendt
Quote Reactie van @stephan-inter:
Maaier of iets dergelijks beter pas als je zeker weer dat hij uit wil.

Zet je trekker ja weer uit
Roept u maar, is dit 540 of 1.000 toerental?

(klik om te vergroten)

Roept u maar, is dit 540 of 1.000 toerental?

(klik om te vergroten)

Roept u maar, is dit 540 of 1.000 toerental?

(klik om te vergroten)

Roept u maar, is dit 540 of 1.000 toerental?
fastrac3155
@Agrarisch hobbyist staat het niet op de kop van de stomp ingeslagen?

Volgens de officiële lezen zou dit trouwens 540 horen te zijn, omdat de 1000 eigenlijk fijne splines hoort te hebben, is alleen door de jaren bijna iedereen 6 splines gaan gebruiken
jammermaarhelaas
@fastrac3155

Je kunt het zien aan de plek van de spiebanen, hier zitten ze achter aan de as, dus pakken ze in het tandwiel van de 540 tpm PTO.

Bij de 1000 tpm PTO zitten ze op de plek waar de as hier glad is en een dwarsboring heeft, dus ongeveer in het midden, en is hij achter geheel glad met een dwarsboring. Deze boring is een oliekanaal.
jammermaarhelaas
540
Oke, bedankt. 1 vraagje dan nog, stel ik heb een keer 1000 nodig, dan is deze dus niet om te draaien. Is hier lastig aan te komen? Die dingen zijn vast niet universeel dus moet dan Ford specifiek zijn? Waar gebruik je 1000 voor?
casejxu115
@Agrarisch hobbyist voor bepaalde werktuigen, vacuumpomp op 1000 toeren, frees op 1000 toeren
deJong
@Agrarisch hobbyist mest mixen o.i.d. of enkele maaimachines hakselaars persen geloof ik ook... versnipperaars ..
+1
jammermaarhelaas
@Agrarisch hobbyist

Een 1000 toeren PTO is gewoon nog te koop/bestellen. Is inderdaad merkspecifiek, maar Ford was een groot wereldmerk en dat soort dingen zijn ook tegenwoordig nog goed te verkrijgen.

De 1000 toeren PTO draait dus 1,85 keer zo snel rond als de 540 toeren PTO, en brengt daarom bij een gelijke kracht op de as 1,85 keer zoveel vermogen over. De 1000 toeren PTO is er om het grotere vermogen van de grotere tractoren over te brengen zonder dat de PTO as breekt.

Dat er mensen zijn die hem 540 of 600 tpm laten draaien om als spaaraftakas te gebruiken is een vreemd randverschijnsel 😉.

En op machines zit vaak wel een duidelijke sticker waar op staat voor welk toerental die machine gemaakt is.
Wimsumar
Beste Jammermaarhelaas:

Quote Reactie van @jammermaarhelaas:
De 1000 toeren PTO is er om het grotere vermogen van de grotere tractoren over te brengen zonder dat de PTO as breekt.

Ook (de andere zwakke schakel in de keten) de aftak-tussenas naar het werktuig ondervindt dat voordeel.

@Agrarisch Hobbyïst: Voor een 1.000-toeren P.T.O. kun je informeren( dicht bij jou) bij:

bruyntracparts.nl/
Heren, als altijd, wederom veel dank. Ik heb de gok gewaagd en de maaier eraan gehangen. En wat gebeurde er?

Hij bleef helemaal stil staan 😄

Het is zo'n verstek maaier, een Boxer 1,85. Ik weet het, schijnt de helft te zijn van een Votex (in prijs bedoel ik dan). Maargoed, alles werkt, net een stukje "proef gemaaid". 'T is allemaal niet digitaal en elektronisch dus moet nog wat wennen aan de hendels. Opzij, omhoog, kantelen, en dan ook nog langzaam/voorzichtig.

'T is goed dat ik geen maai examen deed.....
Trouwens, ik kan dat 540 RPM/TPM niet meten, maar neem aan dat dat altijd goed zit, omdat het simpelweg wordt bepaald door het tandwiel in de tractor? En deze loopt niet "trapsgewijs" of langzaam sneller naarmate ik de hendel verder zet, maar is meer een kwestie van "aan" of "uit"?

Toch....?

Paar klepels zijn wel beschadigd/stukken eraf, is dat erg voor iemand als je ~ 10x per jaar maait?

Balans zal niet zo gevoelig zijn toch?
jammermaarhelaas
@Agrarisch hobbyist

Ja, met de hendel zet je eigenlijk in de achterbrug een hydraulisch ventiel om, gaat de druk van de rem en komt er druk op de lamellenkoppeling. Hij is dus aan of uit.
Bij langzaam inschakelen slipt de koppeling wel, dus dat moet je beperken tot het noodzakelijke, en dan de hendel gewoon helemaal voorin zetten, dan grijpt de koppeling geheel aan.

Als je maaier niet als een wilde schud dan kun je zo wel door maaien denk ik, maar als je het op prijs stelt dat het mooi loopt, dan zou ik de messen gelijk van gewicht kunnen maken.
En als je ze voldoende scherp hebt krijg je ook nog een beter maairesultaat en minder dieselverbruik.
+1
Even om dit netjes af te sluiten: heb dus geklepeld en 99% is plat. Aftakas stil als ik hem optil maar blijft oppassen. Toch vind ik het geen reparatie waard.

Kleine boompjes neemt hij in de 3e keer klepelen ook mee (ik bedoel, dat er weinig overblijft na 3x over hetzelfde stuk).

Dus was een succes al met al.

Nu de wortelrestanten dus nog, maar dat is een andere topic 😄

(klik om te vergroten)

Zie je de aardappels?

(klik om te vergroten)

Zoek de tarwe

(klik om te vergroten)

Is dit mais?
old man jose
@Agrarisch hobbyist
Om er echt van af te raken met een minigraver en knijpbak er allemaal uit trekken eenmalig veel werk maar volgend jaar allemaal weg.
Nee, dat is niet te doen. Je kunt ze niet trekken, twijgjes zijn te dun. Moet dit ondergronds doen. Voor de grotere wilgen hebben we dus de 1202D 😄

En kort houden, niet weer de kans geven te groeien
old man jose
@Agrarisch hobbyist
Ik doe dit regelmatig met een sorteerknijper de punten eromheen en trekken gaat super.
De punten ong 5 cm in de grond rond de plant en alles komt mee.
Ja dat zou werken. Maar dan x 2.374 want zoveel staan er 😄 Maar wat je zegt klopt, wij hebben de eerste slag met de kraan gedaan (loonwerker) en daarmee alles opgeschoond. Maar meeste brak af dus dan groeit het weer uit.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Ford 8700 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!