Zelf een kliefmachine maken

Beste leden ,
in ben van plan om zelf een kliefmachine te maken , ik heb een hydrolische cilinder maar zou willen weten als hij het wel zou aankunnen om middelmatige blokken hout door te klieven .de afmetingen van die cilinder zijn 77 cm lang 10 cm dik ( is het huis waar de stang inschuift ) en de stang die eruit komt is 4,3 cm dik .
wat ik nu wel nu nog niet weet is hoeveel bar mijn tractor steekt het is een ford 4000 , zou me soms iemand aan een formule kunnen helpen of een voorbeeld hoe je dit berekent aub , alvast dank
groetjes pat
patje1967

Reacties

valmet 605
Denk 43 millimeter stang dikte.... het is van belang te weten hoe groot de plunjer is. Ga uit van 170 bar bij je trekker.
patje1967
Is inderdaad 43 mm intussen aangepast mijn excuus , maar waar kan ik dit vinden de plunjer ?
Fendt926Driver
Gaat allemaal prima werken. hydrauliek is bere sterk.
ga je klieven met de cylinder of maak je een mes op de vaste boom?
ik heb alleen maar onderdelen die in de werkplaats lagen gebruikt en daar iets van in elkaar geknutseld en het werkt als de brandweer.
+2
Fendt926Driver
Mdbm
@Fendt926Driver Ik heb hetzelfde in elkaar geknutselt. Spotgoedkoop en werkt perfect.
Fendt926Driver
@Mdbm het belangrijkste is je tegenmes.
Ik had geluk dat ik een oud stuk mes van een kuilhapper had liggen.
2 plat aan elkaar gelast en halfweg op het mes 2 ongelijkzijdige hoekijzers gelast die helpen extra met splijten.
Ook de inkeping in de tegenmes werkt super voor kromme stukken die weg willen springen
+1
jammermaarhelaas
170 bar betekend 170 kg per vierkante centimeter.
Stel dat de cilinderboring 65 mm is, dat is 6,5 cm, dan is de radius 3,25cm.
Dan is de oppervlakte van de plunjer 3,25 x 3,25 x 3,14 = 33cm2
De kracht die de cilinder dan kan drukken is 33 x 170 = 5600 kg afgerond.

Zou de cilinderboring, en dus de plunjer ook, 55mm zijn, en de druk van je Ford 160 Bar, dan wordt het:
2,75 x 2,75 x 3,14 x 160 = 3800 kg afgerond.

Zou denk ik in beide gevallen kunnen lukken, belangrijk is denk ik dat het tegenmes, dus het mes wat het hout splijt, voldoende scherp is, en liefst enigszins puntig zodat het hout niet in eens voor het volle snijvlak komt te staan, maar geleidelijk in het mes gedrukt wordt, zoals je ook ziet op de foto van @Fendt926Driver .

En ja, dit is allemaal in simpele taal uitgelegd, want ik weet dat je de kracht in Newton [N] moet weergeven, en dat op aarde 1 kilogram overeenkomt met 9,8 Newton. Maar dat is voor eenvoudig rekenwerk voor een houtklover een beetje haarkloverij 😄
Wimsumar
Beste Patje1967/Jammermaarhelaas:

Quote Reactie van @jammermaarhelaas:
Stel dat de cilinderboring 65 mm

Dat is een wel heel krappe inwendige diameter voor een (uitwendig) 10 cm dikke cilinder.
Ik ga uit van een wanddikte van 0,5 cm. Dan blijft een zuigerdiameter van 9 cm over. De oppervlakte hiervan is (3,14 X 4,5 X 4,5) = 64 cm². Bij een slaglengte van ruim 70 cm is dan ruim 4 liter olie nodig de cilinder uit te schuiven. Heen en weer, gemakshalve, bijna 8 liter olie. De FORD-4000 geeft bij "verhoogd stationair" toerental slechts 10 liter olie. Dit betekend dat je maar nipt 2X per minuut een blokje kan splijten.

@ Patje1967:
Bij iets verhoogd stationair toerental draait de aftakas snel genoeg voor een (de eenvoud ten top) kegelklover.

(Let ook op de mooie werktafel er omheen):

Bijvoorbeeld:

tractorfan.nl/picture/1195913/…
wotan2
@Wimsumar die 4liter komt er aan de andere kant weer uit als hij terug beweegt , dus geen 10 liter nodig.
Wimsumar
Beste WOtan2:

Quote Reactie van @wotan2:
4liter komt er aan de andere kant weer uit

Jij hebt zeker een feestje gehad gisteravond. 😛 "4 liter bier aan de ene kant er in en het komt er onder weer uit'' . 😉
Ik had het over de pompcapaciteit (liters per minuut).
spotmelker
Quote Reactie van @Wimsumar:
Bij een slaglengte van ruim 70 cm

Ik denk niet dat er (veel) kachels zijn waar 70 cm houtblokken in passen, dus 30 a 35 cm zaagstukken, dan kan hij al 4 slagen/minuut maken. Blijft wel (te) langzaam.
patje1967
Alvast iedereen dank voor de tips en de foto , wat raad je me aan ivm het mes , klieven met het mes op de cilinder of het mes op de vaste boom ?grtj
+2
Fendt926Driver
@patje1967 altijd klieven op het mes vast op de boom.
Vlakke plaat aan de cylinder om te drukken. Als het blok zich verzet schuift het voor de plaat heen en weer. Als het mes aan de cylinder zit en het blok is zwaar te klieven krijg je enorme zijdelingse kracht op de zuigerstang
Mdbm
@patje1967 Bij een liggende kliever, het mes op de vaste boom.
Bij een staande kliever het mes op de cilinder.
patje1967
Het zou een staande kliever worden denk ik
spotmelker
Ik heb er zelf een gemaakt van een oude kuilvoersnijder, Cilinder drukt vlot 14 - 15 ton bij 200 bar (JD ervoor). Dit heb je nodig als je bv 60 cm dikke essen met evt noesten klein wil krijgen. Heb ook geleerd dat de drukplaat altijd in een geleidebaan moet lopen anders gaat de zuigerstang bij een (iets) schuin gezaagd blok krom. WErktafel er onder is een must anders blijf je bukken/blauwe voeten houden. Constructie is nooit te sterk 😁 Na wat 'afknappers" en getordeerde messen heb ik nu een geslepen woeltand er op die dergelijke krachten aankan.
Als je de mogelijkheid hebt om het electrisch (kegelsplitter met makkelijke noodstop of aan/uit met voetpedaal) te maken zou ik daarvoor kiezen, veel simpeler/goedkoper en hoef je niet in de herrie te staan.
Fendt926Driver
@spotmelker mijn ervaring met mijn simpele kliever is dat ik liever een kleine cylinder heb die 98% van het hout vlot klieft.(fendt er voor met 900 motortoeren en cylinder in 8 seconde over en in 6 seconde terug) dan veel kabaal bij 1500 toeren voor een veel te grote cylinder die alles klieft en waar je wachten moet voor de cylinder over is.
Wat niet wil zaag ik 5 cm in en alsnog wordt het geklieft
spotmelker
@Fendt926Driver Ben ik met je eens maar ook ik heb beschikbaar materiaal gebruikt wat er in de schuur lag en dan loop je wel eens tegen tegenvallers aan. Hier een JD 6100 op iets meer dan stationair ervoor en dan loopt het vlot. De cilinder hoeft niet steeds de hele slag te maken, zagen de stammen op ca 30 cm. Die lompe stukken werken niet handig maar dit ding knipt wel alles en met enige ervaring/verstand gaat dat prima.
patje1967
De cilinder die ik heb is ook van een kuilvoersnijder dus als ik er mogen vanuit gaan van de reactie's & de tips zou dit moeten lukken
patje1967
Ik heb ook alles liggen hier en daar in de werkplaats , maar ben juist bang dat de cilinder te licht zou zijn . dat ik niet voor het geval komen te staan als ik alles heb gemonteerd , gelast enz ... en dan tot de conclusie komen te staan dat het niet werkt , vandaar de vraag .
patje1967
Heb die foto van 2 de hands geplukt en zou het naar die zin willen maken maar wel met olie van de tractor een olie pomp op cardan heb ik niet liggen

(klik om te vergroten)

Mdbm
@patje1967 Gaat perfect met de cilinder die jij hebt liggen. Gewoon op stationair toerental. Hij gaat, zoals wimsumar zegt, wel traag gaan, maar je hoeft zelden de volledige slag te gebruiken.
patje1967
Ja ik denk dat ik ervoor ga wie niet waagt niet wint zeggen ze hé , alvast dank voor de tips en de uitleg , natuurlijk zijn tips nog welkom & ook hou ik jullie op de hoogte van de werkzaamheden grtj pat
Fendt926Driver
Die van 2 de hands is mooi op zich. Maar neem het goede van 2 kwade.
Die op de foto is super voor zware grote blokken. Oprollen en klieven. Maar vreselijk voor je rug. Een plateau op rechte rug hoogte werkt het mooiste maar niet mer zware klossen.
Misschien dubbele hefpinnen voor laag en ( heel) hoog heffen. Optie
patje1967
Dank voor de bruikbare tip FENDT926DRIVER eerlijk gezegd was ik al opzoek achter zo iets voor de rug te sparen
patje1967
Maar ook meestal zijn we met 3 man 1 bediend de hendel één brengt de blokken aan afwisselend met de persoon die de hendel bediend en de andere houd de blokken in bedwang bij het door klieven
Fendt926Driver
Ok. Ik klief altijd alleen. Dan weet ik ook welke hendel ik moet loslaten als mijn hand in de verdrukking komt.
Gekloofde hout gaat achterover de rooster zo de shovelbak in.
Aan de kant waar ik niet sta zit een hydro bediende klep om grote blokken tegen te houden tijdens het kliefen
patje1967
Ja daar heb je ook gelijk in , is het bij een rechtstaande of een horizontale
+1
Fendt926Driver
@patje1967 bij een horizontale. Die hierboven staat op de foto. Als je de blauwe link aan toetst krijg je een zijaanzicht
fendt2
Heb ook een klover gemaakt met 2 enkel werkende cilinders met een diameter van 55mm. Tegen over elkaar geplaatst met het mes in het midden. Echter 55mm is te weinig. Heb nu een 3de bij geplaatst. Dus een zijde 2x 55mm. Dat werkt goed. Moeilijke stukken met de dubbele cilinder. En makkelijke stukken aan de andere zijde.
assink
Of maak 'm kantelbaar. Heb je mogelijkheid tot horizontaal en verticaal.
Horizontale stand is ook mooi om stammen in de klemmen en daarna te zagen 😀
Heb wel wat foto's op m'n profiel staan, banden zou ik er zelf niet weer aanzetten.

Als je het mes aan de cilinder doet, maak dan een beugel over het uiteinde van de cilinder, dan druk je de stang niet zo snel krom. Deze cilinder heeft een stang van 45mm, en is nog steeds recht na 3 jaar.


Foto van een Zelfbouw Kloofmachine


Foto van een Zelfbouw Kloofmachine
assink
En nog een tip, maak het mes schuin dus zo:
/_ Zo druk je altijd de klos naar de balk toe en je bent iets minder kracht nodig omdat hij niet meteen het hele mes ineens door de klos moet drukken. Posch heeft dit ook op z'n kloofmachines.
patje1967
Assink mooie constructie die je gemaakt hebt en de tip om hem kantelbaar te maken , trouwens moet ik iedereen bedanken voor de nog binnen komende tips en mee te denken aan het maken van de kliefmachine
+2
hobby boer en co

maak hem dubbelwerkend!! nooit meer wachten op teruggaan
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!