Aansluitschema externe spanningsregelaar van een wisselstroomdynamo oftewel alternator

Hallo iedereen,

Ik ben bezig aan de restauratie van een IH 553.
Alle bekabeling tussen alternator-startmotor-contactslot en batterij is door iemand anders losgemaakt en daardoor zit ik een beetje in de rats... De alternator heeft geen interne spanningsregelaar, die is extern opgebouwd op de tractor. Op de spanningsregelaar zelf staat geen merk en op de 3 aanwezige polen staat geen aansluitcode. Iemand een idee waar ik een duidelijk schema of tekening kan vinden van een mechanische spanningsregelaar? Op de alternator heb ik een B+ en een D+ staat. De eerste loopt naar de batterij dacht ik en de D+ zou volgens mij naar de spanningsregelaar moeten lopen maar ik heb geen flauw idee naar welke aansluiting...

Deel dit topic

Reacties

basia
Wat voor merk alternator heb je ? ( misschien kun je foto plaatsen van de kant met de aansluitingen ?
Bij een Bosch dynamo heb je nog 3 extra aansluitingen nodig te weten : D+ D- en DF vaak in een combistekker
Daarom twijfel ik of je een dynamo hebt met externe regelaar ; als een dynamo maar 2 aansluitingen heeft is de regelaar meestal ingebouwd ( B+ is + accu en D+ is controle lampje voor laadcontrole )
IH1055XL

(klik om te vergroten)

Het merk van de alternator weet ik zo niet uit het hoofd maar op de foto zie je 4 dingen... De aansluiting D+; de aansluiting B+ en de W-klem die bij mijn weten gebruikt wordt voor de toerentalmeting. Op de linkerzijde zie je een wit "bakje", iemand vertelde mij dat dit een ontstoorder is, geen idee wat die doet en waar hij zit aangesloten...
+1
Wimsumar
Beste IH1055XL: De spanniningsregelaar die "extern op de trekker zit" (zoals je in de topicopening schrijft) hoort (of liever gezegd, hoorde) bij de gelijkstroomdynamo die op deze trekker heeft gezeten. De gelijkstroomdynamo is vervangen door een wisselstroomdynamo met ingebouwde spanningsregelaar (regelaar zit onder de witte ontstoorder op de foto).
basia
KLopt wat Wim schrijft ; Je ziet duidelijk de regelaar op de dynamo zitten .
Dus de B+ aan de accu en deD+ aan het controlelampje verder hoef je geen meer aansluitingen te maken .
IH1055XL
@basia Ok, dat begrijp ik... Waar sluit je die ontstoorder dan op aan? schroef je die dan bij de B+?
basia
Als je geen radio op de trekker hebt ; zou ik die ontstoorder er gewoon af halen , doe ik ook altijd .
Waarschijnlijk komt de dynamo van een auto ?
Stoort je radio wel ; dan op de D+ aansluiten ( ontstoren van de borstels)

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
6
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
0