Niet te snel maar ...

... te traag?

Deze middag reed ik over de ringweg rondom Weert (Ringbaan-Oost, max 70km/u, deels dubbele rijbanen met middenberm) met een oogstmachine (kan en mag maximaal 30km/u). Ik werd staande gehouden met het argument dat ik "te traag" reed om op die weg te mogen komen. Enkel daarover gesproken, verder was alles in orde/niet gecontroleerd.

Volgens Mr Agent moet je minimaal de helft van de maximale toegelaten snelheid rijden op alle Nederlandse wegen. Dat dit op snelwegen geld, helemaal mee eens. Maar dat dit geld op alle wegen in Nederland? Of heeft de agent me nu gewoon iets wijsgemaakt?

Voor zover ik weet mogen landbouwtrekkers op dit moment nog altijd maar maximaal 25km/u rijden. M.a.w.; Landbouwtrekkers zouden volgens hem enkel en alleen op wegen mogen rijden met een maximale snelheid van 50 km/u. Dit kan ik moeilijk geloven?

Op de vraag; "Hoe moet ik dan rijden?" had hij natuurlijk geen antwoord ...

Verder lees ik dit op internet;

" -Wat is de minimumsnelheid voor wegverkeer?-

Er geldt geen minimumsnelheid voor wegverkeer. Als u te langzaam rijdt kunt u wel het overige verkeer hinderen of in gevaar brengen. U krijgt dan een boete.

-Toegestane motorvoertuigen op autowegen en autosnelwegen-
Voertuigen mogen alleen op autowegen als zij 50 kilometer per uur kunnen en mogen rijden. Voor autosnelwegen is dit 60 kilometer per uur. Deze snelheid heet ook wel de minimumconstructiesnelheid.
"

Bron: rijksoverheid.nl/onderwerpen/verkeersregels/…

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Reacties

mike_v
Zie link in topic @deJong... 😉
deJong
@mike_v staat vrij duidelijk toch. de rijd snelheid maakt niet uit, behalve dat de agent de snelheid van uw machine te laag achtte voor de snelheid van die weg. en het daarom gevaarlijk vond dat u daar reed en u daarom heeft aangehouden om u erop te attenderen.

kleine wijzing : ik had dat artikel niet gelezen.
mike_v
Dus het komt er op neer dat het puur woord tegen woord is betreffende "wat veilig is" @deJong?

Dan had ik hem toch even mee moeten vragen voor een ritje doorheen het centrum waar ik volgens hem eigenlijk moest rijden 🙃 .
+1
deJong
@mike_v

ga je gewoon lekker 10 km/h rijden in het centrum om het veilig te houden 😅

maaruh jah het komt gewoon pp woord tegen woord aan...
Oldtimer-fan
Zolang er aan het begin van die weg geen bord staat "verboden voor landbouwvoertuigen (MotorvoertuigenMetBeperkteSnelheid)" mag je er gewoon rijden. Of oom agent het nu te langzaam vindt of niet, het is wettelijk niet verboden als het bord er niet staat. Op veel buitenwegen mag je ook 80 km/h en daar mag je ook gewoon met de tractor rijden.
Echter bij veel ringwegen staan borden dat je er niet met de tractor mag komen, omdat die ringwegen juist bedoeld zijn om snel om dorpen en steden heen te kunnen rijden om drukte in de dorpen en steden te voorkomen. En landbouwverkeer houdt het overige verkeer dan op op die ringwegen/randwegen.
SJB533
Quote Reactie van @Oldtimer-fan:
Zolang er aan het begin van die weg geen bord staat "verboden voor landbouwvoertuigen (MotorvoertuigenMetBeperkteSnelheid)" mag je er gewoon rijden.

Volgens die theorie mag je dus met een landbouwvoertuig op de autosnelweg komen 🤔
Oldtimer-fan
Quote Reactie van @SJB533:
Volgens die theorie mag je dus met een landbouwvoertuig op de autosnelweg komen

met uitzondering van autowegen en snelwegen 😉 , maar dat snapt iedereen hopelijk wel.
mike_v
Daar zit dus juist het "probleem" @Oldtimer-fan. De enige ietwat begaanbare weg mag je niet op met landbouwverkeer. Al de andere hebben wel ergens een brugje wat net wel/eigenlijk niet gaat.

@SJB533 Verkeersbord G1 verbied je dat 😉 .
SJB533
@mike_v @Oldtimer-fan
Dat was uiteraard even een flauwe tussendoor. 😉

Was het trouwens druk, Mike? Zou natuurlijk een reden voor desbetreffende dienders kunnen zijn, je van de weg te sturen
mike_v
Voor de brug heb ik bewust ingehouden @SJB533, om de wagens die achter me stonden aan de rode lichten voordien de kans te geven nog te passeren voor het "smalle" stuk (nog steeds 2 rijstroken maar je weet nooit met die stadsmensen 😛). Toen die voorbij waren reed ik de rotonde over en kwam Ome agent achter me rijden toen die achter me de rotonde op reed komende van rechts, stak voorbij en hield in ... Dus wat doe je dan ... rem je nog een beetje om afstand te houden. Maar dat zal die dus gezien hebben als "te traag" 🙄 .
SJB533
@mike_v
Ah. Denk dat je dit kunt aanvechten, weet alleen niet, of je het gaat winnen van een agent...
+1
mike_v
Oh maar nu is er niets aan de hand @SJB533 😉 . Mocht gewoon doorrijden na een waarschuwing (Zal kenteken wel genoteerd hebben) ... We shall see 👮 .
Wou gewoon eens horen of dit "voor een breder publiek" een terechte opmerking van de agent was.
Ritchie
Dit is een N-weg he, daar mag je sowieso niet rijden omdat je voertuig min. 80 km/h moeten kunnen. Normaal moet je dan of parallel of binnendoor. In jouw geval dus binnendoor.
deutzisthebest
@Ritchie

Er zijn meerdere N-wegen waar je als landbouwvoertuig mag rijden. Het verschilt per wegbeheerder of ze het toestaan of niet. Heeft er vaak mee te maken of er een ontsluitingsroute/parallelweg is of niet.
mike_v
Ook als er geen verkeersbord staat (C08 of G3) @Ritchie? Een eindje verder is het ook een N-weg en staat wel een bord dat het expliciet niet mag (C08).
+1
Hurli356
@Ritchie Nee hoor, alleen autoweg en autosnelweg kent een beperking hiervoor. Met minimale constructiesnelheid van 50 en 60 km/u. N-wegen zijn vaak autowegen, maar als dit bord er niet staat (g3) en geen verbodsbord voor landbouwverkeer (c08) dan mag je er over.
+1
SJB533
@Ritchie
N-weg, meestal een provinciale weg, maar kan ook een rijksweg zijn, is niet per definitie verboden terrein voor landbouwvoertuigen. Ligt er helemaal aan, wat de wegbeheerder voor inrichting toepast voor het wegvak. Zijn nogal wat wegen provinciaal, maar je mag er bij wijze van spreken zelfs op wandelen!
porschestandard
Op een snelweg moet je verplicht minimaal 60km/u kunnen rijden op een autoweg moet je verplicht minimaal 50km/u kunnen rijden. Op andere wegen mag je gewoon rijden tenzij anders staat aangegeven. (In NL)
Loeideutz
Ik woon aan de andere kant van de A2 daar, en ben dus redelijk bekend daar. De Ringbaan rondom Weert mag je gewoon met de tractor over rijden. Het stukje van de Ringbaan tot aan de snelweg afrit 39, Nederweert, dan weer niet.

Om terug te komen op de uitleg van oom agent. Als het voertuig minimaal de helft van de snelheid moet kunnen rijden die als maximum snelheid staat aan gegeven, dan mag je bijna nergens op de weg komen. De meeste wegen in ons buitengebied zijn nog altijd80 km wegen, daar waar het staat aangegeven is het 60 km. Gewoon voor laten komen bij de rechter. Krijg je geen gelijk dan zal elke landbouworganisatie die iets betekent gelijk een actie willen organiseren.
mike_v
Quote Reactie van @Loeideutz:
Het stukje van de Ringbaan tot aan de snelweg afrit 39, Nederweert, dan weer niet.

Tussen Mc Donalds en het tweede licht richting industrieterrein (Staterweg) toch ook nog niet? Op dat stuk is nu geen discussie mogelijk, daar staan gewoon borden 👌 .

Wat je daar aanhaalt dat je dan vrijwel nergens mag rijden snapte Mr. Agent niet meteen ...
+1
Loeideutz
@mike_v aan de andere kant van de A2 is het verboden voor landbouwverkeer tot aan de afslag Lindenstraat/Pannenweg. Het verkeerslicht waar je direkt links Nederweert in rijdt en rechts het industrieterrein Pannenweg. Het laatste verkeerslicht voordat je aan de kanaal komt. Houdt overigens ook niet iedereen zich aan, maar dat terzijde.
deutzdxfan.
@Loeideutz idd als je de helft zou moeten kunnen en mogen rijden mogen somige oldtimers alleen in de 30km zone komen. Ome gent moet zn leerboekje nog maar eens doorlezen
+7
B - W
Had hem maar ff fijn uitgelegd dat z’n moeder een hoer is en z’n vrouw een snor heeft, dan weet je tenminste zeker dat je een terechte bekeuring krijgt 🙈😬
Loeideutz
Na er een uur over nagedacht te hebben durf ik nu zelfs te zeggen dat je naar de korpsleiding zou moeten stappen om te melden dat betreffende agent niet volledig op de hoogte is van d verkeersregels en daarom niet de weg op zou mogen. Maar dan begeef je je op een gevaarlijk pad.
+1
mike_v
Dat gaan we toch maar niet doen @Loeideutz 😄 . Maar als er een proces verbaal was uitgeschreven was het daar toch niet bij gebleven.
valmet 605
Het is een technisch verhaal. Het komt neer op het punt dat het een 70 weg in binnen de bebouwde kom... Tenminste dat begrijp ik uit het verhaal.
Dat zou betekenen dat deze weg word aangeduid als stroomweg.
Deze zogenaamde stroomwegen zijn over het algemeen (er klopt geen hout van de wegindeling in NL) er geen landbouwverkeer mag komen.
Deze zomer heb ik BRL9101 gehaald en weet er zodoende iets over.
De weg ziet er trouwens uit als een GOW Gebieds Ontsluitings Weg. Hier mag soms landbauwverkeer komen.
mike_v
Quote Reactie van @valmet 605:
Hier mag soms landbauwverkeer komen.

Maar dan kan je er toch vanuit gaan dat het aangegeven wordt of het al dan niet toegelaten is of niet?
Over dat onderwerp is echter niet gesproken dus zal wel geen overtreding zijn geweest. Enkel het feit dat ik te traag (om zijn woorden te gebruiken: "... niet de helft van de maximaal toegelaten snelheid ...") zou rijden/kunnen rijden met het voertuig waarmee ik reed (maximaal 30 op het plaatje achteraan het voertuig).
+1
Loeideutz
@valmet 605 Dit is inderdaad een 70km/uur weg in de bebouwde kom. Destijds “om” de stad Weert aangelegd om doorgaand verkeer om de stad te leiden. Ongeveer de helft is 2*2 rijstroken, de rest s 2*1 rijstrook. Voor meer dan 80% ligt er alweer aan beide kanten van de weg woonwijken. Landbouwverkeer, of ander langzaam verkeer, mag van deze weg gebruik maken. Door de stad rijden is voor iedereen slechter. Technische termen zegt mij weinig, mis gewoon de kennis, maar er staan daar nergens de bekende verbodsborden.
T6020 power
Gisteten bij het trekkerrijbewijs nog te horen gekregen dat je soms gewoon 50 moet rijden voor de doorstroom.
mike_v
Dat is een heel ander verhaal @T6020 power. In de maïs passeren we er ook regelmatig en dan is het ook gewoon tegen 50. Maar de snelheid ligt in Nederland vast op 25km/u. Simple as that. Het wordt gewoon gedoogd als men sneller rijdt.
+1
hobbyboer
@mike_v
Hier wordt gedoogd tot 40 km/uur, daarboven kan er bekeurd worden en wel gerekend vanaf 25 km/uur.
Dus geen bekeurinkjes van slechts een paar km te hard.

Zou wel een beetje opletten met trekkers die ruim 50 lopen, betrapt worden met meer dan 2x de toegestane snelheid is nog steeds rijbewijs inleveren, zover ik weet.
930triplemaaier
@hobbyboer en er lopen wel een paar van die bromsnorren rond in heel flevoland....
afkloppen ik ben nog nooit aangehouden.........
hobbyboer
@930triplemaaier Ik ben wel eens aangehouden met de trekker, stonden ze met een lasergun.
Gingen ze ook nog een rondje om de trekker doen en breedte nameten.

Alles picobello voor mekaar dus uiteindelijk alleen een waarschuwing voor de snelheid, maar kost wel even tijd.
Als ik 40 had gereden was ik sneller thuis geweest ☺
930triplemaaier
@hobbyboer kans was namelijk aanwezig dat ik dan mn rijbewijs dan kwijt was....
hobbyboer
@930triplemaaier Wel iets om even in het achterhoofd te houden.
Wel leuk zo'n T-rijbewijs, maar als je dat rose pasje kwijt raakt met de trekker kun je ook niet meer op de vrachtauto.
930triplemaaier
@hobbyboer ja klopt maar zit nu fulltime op de vrachtauto dus dat valt wel mee dat risico
JD3010
Quote Reactie van @930triplemaaier:
maar zit nu fulltime op de vrachtauto

Dat heb ik gemerkt, ik moet steeds wachten op je.😚
930triplemaaier
@JD3010 haha
Geen last gehad van berm terrorisme?
Koiter
@hobbyboer was dat niet bij 50 te hard? Ik had laatst een boete voor het rijden van 51km/u...alleen geldboete gekregen, geen punten op het rijbewijs of niks
hobbyboer
@Koiter ja, bij 50 te hard ook.
zettelmeyer
@hobbyboer ja klopt helemaal, laatst een claas gelasterd aan de weg. 52 te hard gelukkig ging er nog correctie van af. Maar hij kneep hem behoorlijk. Want ze waren al aan het dreigen met inname rijbewijs
hobbyboer
@zettelmeyer O, ik had nog niet gehoord dat dat al (bijna) gebeurd was.

Wel bij al die graverij langs de wegen de laatste tijd.
Staan ook vaak 30km borden bij, dan moet je in de auto ook goed op je rijbewijs letten.
mike_v
Quote Reactie van @hobbyboer:
betrapt worden met meer dan 2x de toegestane

Is dit bij alle snelheden zo in Nederland? Hier (Be) is het vanaf 30km/u te snel dat je rijbewijs ingetrokken worden. Zoals jij zegt zou je dus op een 60 weg, 119km/u mogen rijden en nog steeds enkel een geldboete krijgen?
hobbyboer
@mike_v bij meer dan 50 te hard ook.
Dus 109 ipv 119 in jouw voorbeeld.
mike_v
Dat dacht ik al @hobbyboer.
deutzdxfan.
@mike_v nee het is in nedeland bij 50 km te hard ben je hem kwijt. en nu denken we ook bij dubbele snelheid maar dat weten we niet zeker

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
47
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0