Fendt 102 S - hefdeksel

Sinds kort lekt er olie vanuit mijn hefdeksel over mijn achterbrug. Voor zover ik het goed kan zien is dit te wijten aan de hefdekselpakking (leuk woord voor galgje trouwens.) Deze zal wel aan vervanging toe zijn.

Voordat ik de hele boel openmaak wil ik graag even weten van mensen die zoiets vaker open hebben gehad wat ik allemaal tegenkom en wat ik eigenlijk meteen moet vervangen? Zitten er nog meer pakkingen ergens verstopt die ik dan het beste meteen kan vervangen als de boel toch open ligt? Als ik dat weet kan ik vast het één en ander bestellen vantevoren.

Dan nog iets, volgens mijn handleiding moet er 2 liter olie in van het type SAE 80. Is dit de enige olie die eruit komt als ik de hefdeksel eraf haal?
Ik neem aan dat ik het hydrauliekventiel ook los moet maken en dus ook de leiding, komt deze olie ook naar buiten zetten aangezien de fendt een aparte hydrauliektank onder de motorkap heeft? Want dat zijn nogal wat litertjes natuurlijk.

Al met al een hoop vragen, ik hoop dat er mensen mij wat informatie kunnen verschaffen zodat ik niet voor gekke verrassingen kom te staan.

Alvast bedankt!

Johan
yoohan

Reacties

de yanmarman
Weet je zeker dat het uit de hefdeksel komt en nie uit de ventielen op de linkse zijkant van de hefdeksel?

was zo bij mijn 105S
yoohan
Ja want de rand van de pakking was rondom helemaal doorweekt van de olie en onder de ventielen was het juist droog.
BRAMMETJE
Hoe is het oliepeil
Bedoel eigenlijk als er te veel olie in de versnellingsbak zit,moet het ergens naar toe.
Dit oliepeil nl kan stijgen door een lekkende inwendige hefdichtingsring {onder de stoel}
Hierdoor raakt de hydr tank leeg & versnellingsbak overvol.
yoohan
Peil van de versnellingsbak is goed momenteel. De hydrauliektank zou ik eens moeten nakijken dan, want die was in principe vol 😛
Wimsumar
Beste Johan: Het hefdeksel is (bij Fendt) ook een apart oliereservoir ( heeft geen open verbinding met de versnellingsbak). Ga achter de trekkker staan en aan de linkerkant van het hefdeksel ziet u een niveauplug (Bout 17 mm met een opvallende uitholling). Waarschijnlijk zit het reservoir helemaal vol olie ( gelekt uit de hefcylinder) en verooraakt de lekkage naar buiten.
yoohan
Dat is het gekke, hier zit nauwelijks olie in. Volgens het boekje hoort hier 2 liter in, dus moet ik zelfs iets bijvullen.

Dus ik denk niet dat er intern iets lek is want dan zouden er al liters uitgelekt moeten zijn toch?
Wimsumar
Beste Yoohan: Nee, dan is er geen inwendig lek uit het hydraulische systeem als het niveau ver onder peil is. Nu zit de niveauplug op halve hoogte van de hefas. Het lijkt mij nu daarom aannemelijk dat het olieverlies langs de hefas gaat en dat het lage oliepeil tot aan de onderkant van de hefas komt. Ik heb geen idee of de keerring gemakkelijk te vervangen is. Vooralsnog "gewoon" blijven bijvullen met een dikke oliesoort.
nicovs
Als een 102 de zelfde opbouw als een 106 heeft dan lekt de hydrauliek olie van de hef waarschijnlijk wel door naar de versnellingsbak,bedenk dat er zo'n 30ltr in de bak met achterbrug gaat maar dat er makkelijk het dubbele in gaat. Maar zoals eerder al aangegeven controleer je hydrauliek olietank en achterbrug olie peil regelmatig als je hydrauliek olie bij moet vullen zonder dat je aanwijsbaar verlies dan is het seal van de hef cilinder lek. Dit is vrij makkelijk op te lossen. Mocht je het deksel lichten in principe hydrauliek leidingen losmaken stoel er af hefarmen vrijmaken. Dan kan je het geheel lichten schoonmaken en een nieuwe pakking en daar ga je weer.
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fendt 102 S ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!