Wetenschappers willen verbod op voedsel in biobrandstof

Een grote groep wetenschappers wil dat Nederland stopt met het gebruik van voedselgewassen in biobrandstof. In een open brief in dagblad Trouw schrijven ze aan het kabinet dat de productie van biobrandstof de grond uitput. Het leidt ook niet tot minder, maar tot meer broeikasgassen, zeggen de 174 ondertekenaars.

Onder de brief staan de handtekeningen van onder anderen oud-minister van Milieu Jacqueline Cramer,

Dit topic is ook zichtbaar op het Prikkebord


 Wetenschappers willen verbod op voedsel in biobrandstof (nos.nl)

In een open brief pleiten 174 wetenschappers voor een radicaal ander beleid in de EU over biobrandstof.

 Waarom biomassa een grotere klimaatkiller is dan steenkool (trouw.nl)

Energiebedrijf RWE stopt vanaf komende maand grote ladingen biomassa in zijn Brabantse kolencentrale. Maar pas op, waarschuwen deskundigen: hout verbranden is op korte termijn nog viezer dan steenkool. Klimaatwinst laat decennia op zich wachten.

Grasbaal

Reacties

valmet 605
Lastig. Let op het cascade systeem voor je wat roept. Dus benut zo goed en lang mogelijk voor je verbruikt.
Pluto
Dat had de wetenschap eerder moeten bedenken , we hebben al verschillende kabinetten gehad waarbij dit via het regeerakkoord al verplicht is gesteld !!!.
Coen
@Pluto , de aloude discussie over landbouwproductie rakelt weer op, de 3 FF-en:: food (voor mensen), feed (voor dieren) or fuel (voor energie).
+1
George
Nederland moet stoppen , palmolie , stijgende voedselprijzen en daardoor kunnen allerarmste niet betalen. Wat een geleuter op niks. Er is meer dan voedsel genoeg en prijzen zijn laag genoeg. Voedsel genoeg en daar kan best wat gebruikt worden voor biobrandstoffen. Helemaal geen probleem. Dat de allerarmste het niet kunnen betalen zal altijd zo zijn maar dat kun je niet op de voedselproducenten afschepen.
+1
brabo
@George
Nou het is maar goed dat de minderbedeelde in deze wereld jou bijdrage hier niet kunnen lezen.
Het mag toch algemeen bekend zijn dat door bijvoorbeeld de Amerikanen het nodig vinden om zeer veel mais te telen voor de biobrandstoffen, dat daardoor de wereldprijzen voor mais gestegen zijn en dat ze daardoor in delen van Afrika niks meer te vreten hebben omdat ze dit niet meer kunnen betalen.
En jij noemt dat een geleuter op niks.....pffff...
George
@brabo
Zo die maisprijzen die zitten je behoorlijk dwars. Pfffffff..... Maar geef jij je zuivelonderneming toch opdracht dat ze gratis die poeder uit de interventie naar die arme mensjes doen. Of gewoon andere heerlijke zuivelproducten zoals Mona toetjes , jij kunt best melken voor wat minder melkgeld met je enorme verantwoordelijkheidsgevoel.
brabo
Quote Reactie van @George:
die maisprijzen die zitten je behoorlijk dwars

lult niet man, ik gun je best een goede boterham. Maar daar gaat het helemaal niet om.
De maisprijzen zijn een aantal jaren geleden behoorlijk gestegen doordat vooral Amerika grote hoeveelheden mais in de brandstof denkt te moeten verwerken.
Die prijsstijging hebben wij als veehouders hier in het rijke westen wel last van, maar dit staat totaal in niet tov de arme sloebers in de 3e wereldlanden.
George
Quote Reactie van @brabo:
Die prijsstijging hebben wij als veehouders hier in het rijke westen wel last van, maar dit staat totaal in niet tov de arme sloebers in de 3e wereldlanden.

Moeten de maisprijzen dan maar €1000 per ha opbrengen omdat die arme sloebers het niet kunnen betalen? Dat is geen zorg voor de voedselproducenten jonguh. Je hebt rare ideeën. Maar wat let je om wat van die poeder daar gratis heen te doen als jij je zo verantwoordelijk voelt!
Er is meer dan voedsel genoeg , voor consumptie en voor biobrandstoffen , meer dan zat! Granen in overvloed , maar jij hebt liever nog wat goedkoper krachtvoer. Wat dat betreft blijk je ieder jaar zo'n goedkope schraveler te zijn.
+1
brabo
Quote Reactie van @George:
Er is meer dan voedsel genoeg

te zielig voor woorden als je beseft dat er honderden miljoenen mensen elke dag met honger rond lopen.
En dat wil niet zeggen dat wij hier effen dat probleem kunnen oplossen, maar je zou wat mij betreft hier wel met een ander taalgebruik mee om mogen gaan.
+4
weurding
@brabo Zimbabwe was een zelfvoorzienend land totdat men de blanke boeren verdreef. Het land teruggaf aan de inheemse bevolking die vervolgens niet wist wat te doen ermee. Vergis je niet het is erg genoeg wat er gebeurd in die landen maar hoofdzakelijk het gevolg van mismanagement en corruptheid van de bestuurders
George
Quote Reactie van @brabo:
te zielig voor woorden als je beseft dat er honderden miljoenen mensen elke dag met honger rond lopen.

Schei toch uit man , ik voel me daar totaal niet verantwoordelijk voor en jij ook niet . Anders deed je er wel wat voedsel heen. Er is gewoon meer dan voedsel genoeg en ook genoeg voor biobrandstoffen. Maar als er niks betaald kan worden is dat niet een probleem van de voedselproducenten. Die produceren wereldwijd al tegen lage prijzen. Maar als jij je graag zo verantwoordelijk voor doet , mij best. Ik ben niet zo'n schijnheilige.
+1
Frans1
@George Ik ben het wel met jou eens George,als mensen geen geld hebben kunnen wij daar niet voor produceren,simpel zat
+1
George
Quote Reactie van @Frans1:
ben het wel met jou eens George,als mensen geen geld hebben kunnen wij daar niet voor produceren,simpel zat

Er is voedsel genoeg in de wereld en ook voor biobrandstoffen. Boeren produceren wereldwijd als een stel dolle dwazen voor ook nog erg weinig geld. Dus het probleem ligt niet bij de voedselproducenten maar omdat er in dat werelddeel geen geld is. En daar dragen niet alleen de boeren verantwoordelijkheid over! Dat probleem moet dan met zijn allen gedragen worden. Maar Brabo heeft gewoon graag heel goedkope mais , da's al vele jaren zo met hem.
+3
weurding
@Frans1 als er een wil was, zou de weg er ook wel zijn, de stoet in toom houden bij dokkum kost half miljoen werd er geschat, all you need is love vliegt 7 man naar australie ipv die navel hier naar toe te vliegen, alles voor de kijkcijfers, bedoel maar, er wordt gesmeten met geld op verkeerde plaatsen
weurding
@brabo maisprijzen gestegen laatste jaren? Schei toch uit. 11/1200 euro per ha. dit jaar nog minder dan 2016
George
Quote Reactie van @weurding:
maisprijzen gestegen laatste jaren? Schei toch uit. 11/1200 euro per ha. dit jaar nog minder dan 2016

Hij heeft hem graag helemaal voor niks. Intensieve Brabander hé 😂
brabo
@George
Ik ben helemaal niet intensief en betaal gewoon de maisprijzen van deze regio.
En die waren zo'n 10 jaar geleden zo rond de 700 - 800 euro. In een paar jaar tijd werden die meer dan verdubbeld door de opkomst van bovengenoemde ontwikkelingen. Die verdubbeling kunnen wij hier in het rijke westen wel hebben, maar dat geld niet voor iedereen.
Twentsch Land
@brabo

Mais onder de € 1100,- per Ha ...... verdroogd of verzopen of kaboutermais.
pieta
@weurding Voor de biobrandstoffen was ie nog goedkoper.
+2
MARTIJN G
@George Het grootste probleem van Afrika is de over populatie van de mens. Gewoon door blijven fokken terwijl er bijna niks te eten is.
+2
cornelissen
Overigens hoor ik ook mensen ,die zeggen dat hogere voedselprijzen een goede zaak is . Is het lonend om in de landen met de "arme sloebers" zelf voedsel te gaan produceren. Hebben deze mensen ook werk en koopkracht . Bij lage voedselprijzen (gevolg van een overschot) wordt er gedumpt in de arme landen, wat funest is voor de voedsel economie daar.
assink
@cornelissen
Inderdaad, het verzorgen van voedsel heeft als gevolg dat deze mensen hun handen maar blijven ophouden. Dat is geen oplossing voor de lange termijn.
+1
jorisdriepinter
Zolang landbouw als een gewone economische activiteit wordt beschouwd zal dit probleem blijven bestaan.
Voedsel te duur voor de armen en te goedkoop om te produceren voor de boeren.
Een andere dan de liberale visie er er niet meer tegenwoordig.
Er zijn nauwelijks nog landen die een goed landbouw beleid voeren.
Bij handelsverdragen worden ze vaak verplicht hun markten open te stellen.
Pas bij voedsel tekorten grijpt men in.
George
@jorisdriepinter
Zo is dat.
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!