Balen voeren met een voerdoseerwagen

Hallo tf'ers

Momenteel zijn wij aan het kijken naar een ander voersysteem, de krabbak is bijna tot op de draad versleten. Nu is ons oog gevallen op een voerdoseerwagen, met wegerij.

Nu is onze vraag, kun je met zo'n wagen ook ronde of vierkante balen verwerken?

Daarnaast nog een vraagje voor de kenner, kun je met een 8 ton's mobiele kraan, fatsoenlijk kuil uithalen met een kuilhapper?

Alvast bedankt

Deel dit topic

Reacties

Fendt926Driver
Ronde en vierkante balen kunnen gevoerd worden met een voerdoseer wagen. ligt eraan hoe mooi jij de balen laadt.
2 vierkante erin ploffen en lossen gaat hem echt niet worden. maar de plakken los proberen erin te leggen en wat schudden gaat.
mijn trekker met lege mengwagen met 62pk op vol gas op 540 toeren gaat soms bijna uit voor een halve vierkante baal van 300kg.
ook ronde balen rol ik eerst gedeeltelijk af om vervolgens op te happen en te laden. doseerwagen gaat ronde balen niet makkelijk afrollen en verdelen. ook als de baal dwars gaat liggen succes,

laden met een 8 tons kraan is goed te doen. maar pas de grootte van de happer aan aan je 8 tons kraan. heb je een te grote happer gaat je kraan op de kop staan.
boer in de buurt legt doseerwagen aan de grond en pakt hem met het schuifblad weer op en rijdt er mee naar de gras silo en laadt een laag gras dan laag bij producten en laag mais.is prima te verdelen door de wagen met de happer en een goed zicht vanuit de kraan.
dan kar weer afleggen en trekker ervoor en doseeren
spotmelker
Vierkante gesneden balen gaat prima met de Strautmann FVW hier, als het pak losgesneden is laad ik de plakken met een dichte bak met klauw, ze vallen voldoende los in de wagen. Het valt of staat met hoe kort ze gesneden zijn. Kuilblokken tot 1 meter hoog (hoger is te zwaar voor minishovel) gooi ik er in een keer in.
LarsNijveld
Ik voer thuis ook met een doseerwagen, ik pak altijd de gehele baal op met de pelikanen bak en gooi hem 2x over van zo hoog mogelijk uit de lucht op de grond en dan in de voerwagen, nog nooit een vast loper gehad
Husqvarna
Ik snij de ronde gewoon dwars doormidden met de kuilsnijder, is het plastic er ook zo af, maar heb ook maar 1 wals met snijmessen, dus kuil onderop en maïs eroverheen, anders loopt de heleboel gewoon vast. Met 2 walzen zal het wel makkelijker gaan.
533A
Iemand ervaring met de; Strautmann Siloblitz : landwirt.com/gebrauchte,1817273,Strautmann-Silobli…
NHfan97
Wij hadden vroeger een schuitemaker feedo, gooiden er afentoe ook wel eens een pak in. Wij sneden ze dan los en schepte ze in 3 keer op met de kuilhapper, en dan zorgen dat je bodemketting traag genoeg draait zodat de rollen (wij hadden 3 rollen) het pak nog een beetje uit elkaar kunnen draaien.
+1
Wimsumar
Beste 533A:

Quote:
met wegerij.

Alvorens jij je vernuftige technische hoogstandjes laat aanpraten/aan gaat schaffen kun je hier eerst beter vermelden hoeveel dieren, in hoeveel stallen, met welke voedermiddelen er gevoerd moeten worden voor een goede afweging wat je gaat doen.
Vooralsnog begrijp ik dat je afscheid wilt nemen van het meest ideale, meest perfecte, meest economische voersysteem wat je kunt denken (c.q. wensen(!)). (Pakken/balen onbewerkt "zo" voor het voerhek zetten en mais dagelijks met de krabbak).
+9
533A
@Wimsumar Ik ben eigenlijk helemaal niet opzoek, naar uw, altijd bed weterige antwoord! Wij kunnen onze eigen keuze heel goed maken, zijn alleen benieuwd naar de ervaringen, van balen in een voerdoseerwagen. En wegerij, moet er gewoon opzitten, kan niet meer zonder!
+1
Wimsumar
Beste 533A:

Quote Reactie van @533A:
naar uw, altijd bed weterige antwoord! Wij kunnen onze eigen keuze heel goed maken,

Hahaha, je reageert alsof jouw 'ouwe heer breedgrijnzend over je schouder heen z'n gelijk mee staat te lezen. 😎

Quote:
En wegerij, moet er gewoon opzitten, kan niet meer zonder!

Natuurlijk, begrijp ik helemaal. Op jouw leeftijd wil je dat soort dingen. Ga vooral je gang, 'het moet' immers, en 'het kan niet zonder'. Eigen ervaring is de beste leerschool.

P.S.:
Laat je er niet door een generatiekloof van weerhouden mijn (alleszins redelijke) vragen te beantwoorden. Ook anderen kunnen dan een wel afgewogen(!) reactie geven. 😉
dx11
Quote Reactie van @533A:
En wegerij, moet er gewoon opzitten, kan niet meer zonder!

ik ben zeer benieuwd hoe dit jou werk makkelijker maakt? laat je bijvoorbeeld een kwart baal liggen tot de volgende dag als je op gewicht bent?
deutzdxfan.
@Wimsumar doen jullie dat ook het "zo" voor het voerhek zetten? Zo ja hoe voorkomen jullie selectie aan het voerhek van van bijv. Eerste snede en tweede snede. Ik zie dit namelijk wel duidelijk bij het voeren als je de pakken er zo voor zet. Wel vind ik dit een ideale manier van voeren.
-NEW-HOLLAND-
@deutzdxfan. Niet je 1ste en 2de snee tegelijk voeren, probleem opgelost.
deutzdxfan.
[@-NEW-HOLLAND-dat is een oplossing maar de keus is bewust dat niet te doen. We willen namelijk het helejaar hetzelde voeren. We nemen het selecteren dan voor lief.
EA_MF
Quote Reactie van @-NEW-HOLLAND-:
Niet je 1ste en 2de snee tegelijk voeren, probleem opgelost.

Met de huidige grote hoeveelheden kuilgras in de rantsoenen is het aardig aantrekkelijk om door optimalisering van het basisrantsoen het aandeel ruwvoer in het totale rantsoen te verhogen en daarmee het aandeel krachtvoer te verlagen. Of het kostentechnisch verantwoord is, is een ander verhaal.
jammermaarhelaas
Quote Reactie van @EA_MF:
Of het kostentechnisch verantwoord is, is een ander verhaal.

Waarom is het dan aantrekkelijk? Ik kan wel redenen verzinnen, maar het gaat er toch om dat het financieel goed uitpakt lijkt mij.
jan-reitsma
@EA_MF Waarom zou het kostentechnisch niet uit kunnen dan?
+1
Wimsumar
Beste DeutzDXFan:

Quote Reactie van @deutzdxfan. :
Zo ja hoe voorkomen jullie selectie aan het voerhek van van bijv. Eerste snede en tweede snede.

Aangezien de eerste snede graskuil (vrijwel) altijd beter/smakeljker is dan de tweede en/of volgende, dan moet je in beginsel nooit kuil (in pakken maar net zo goed elk ander inkuilsysteem) van verschillende sneden tegelijk voor het voerhek (van 1 groep dieren) aanbieden.
De (melk)koeien de gelegenheid geven te selecteren tussen pakken eerste en tweede snede is produceren 'met de handrem iets aangetrokken'.
jan-reitsma
@Wimsumar Hoe wou je het dan doen? Je moet wel verschillende snedes balen voor het voorstek zetten om jaarrond hetzelfde te voeren
+1
dx11
@jan-reitsma smorgens een eerste snee baaltje er voor, smiddags een 2e sneede. Kunnen ze niet selecteren, goede reden om frequent te voeren
@dx11 alsjeblieft jan, op nog meer werk zit een mens niet te wachten met deze donkere dagen.
+1
dx11
@Deutz 8006spezial is minder werk, domme jongen
jammermaarhelaas
@dx11

Hoe ga je die baal dan aanbieden? Diverse soorten die je wilt voeren neerleggen/zetten en dan met de hand aanbieden (zoals vroeger) of gemechaniseerd aanbieden met een krabbakje of blokkenwagen?

Het is zomaar een vraag, velen zullen er om moeten lachen.
+1
deJong
@jammermaarhelaas beide balen in de voermengwagen ff pruttelen en voeren maar 😂
jammermaarhelaas
@deJong

Ja, maar dat was de vraag niet 😀
+1
deJong
@deJong

er wordt al zoveel in om geouwehoerd, dacht dan moet ik ook ff.
+1
dx11
@jammermaarhelaas wij drukken ze er met de shovel icm pelikaanbak voor.
bikkertie
@dx11 wel lekker voor je pensversuring met wisselende samenstelling in de pens
+2
zettelmeyer
@bikkertie klopt helemaal, daar om is weiden ook zo goed 😛
-NEW-HOLLAND-
@bikkertie krijgen die koeien niks van zolang het geen spinazie is
+1
bikkertie
@-NEW-HOLLAND- onzin! Ph wisselingen veroorzaken pensverzuring. Constante kwaliteit spinazie is niet slecht, probleem van spinazie is dat het meestal onstabiel is. Gaat niet om de grootte van het product. Hoe fijner en stabieler het product met genoeg ruwe celstof zorgt voor de minste pensverzuring
+1
-NEW-HOLLAND-
@bikkertie Ik heb het over een 1ste en 2de snee graskuil, geen arrangement bijproducten en krachtvoer.
+1
bikkertie
@-NEW-HOLLAND- ja, niks aan de hand toch als dat spinazie is? En als je dat wel een probleem vind gaat er in je managment wat mis
+1
-NEW-HOLLAND-
@bikkertie Ik persoonlijk vind dat wel een probleem in onze bedrijfssituatie, om dan gelijk van mismanagement te spreken is wel wat voorbarig. We zitten inmiddels toch wel op 10.000 kg per koe per jaar, om maar een voorbeeld te geven van ons mismanagement. Maargoed de defenitie van spinazie zal voor ons beide wel anders zijn.
jan-reitsma
Verhalen gaan er dat de strautmann doseerwagens beter balen kunnen verwerken dan de schuitemaker's. Hangt er natuurlijk ook vanaf hoe je laadt en wat het gewicht/ds% is van de baal. Ik zou zeggen neem eens wat op demo dan kun je zelf ervaren wat bij jou past.
Husqvarna
@jan-reitsma
Ja hier ook, de BVW15 met 1 wals en zonder messen geen probleem, baal ging gewoon ronddraaien net zo lang tot ie op was, Amigo 30s met 1 wals en messen loopt gewoon vast als je hem niet goed laadt, ook met goed gesneden kuilblokken.
deJong
@Husqvarna wij hebben jaren met schuitemaker amigo 20's gedraaid, met aftrijkers. vierkante baal en in de lngte inleggen rustig lossen gaat zonder problemen. andere kuil en mais afstrijkers weer omhoog.
EA_MF
@Husqvarna hebben met onze amigo (zonder messen op de wals) nooit problemen gehad om ongesneden vierkante balen op te voeren. Baal sneden we pas de touwen van los als ie al in de wagen stond, bodemketting heel langzaam, 'ruif' naar beneden en toeren houden, dan vreten die amigo's bijna alles op.
Husqvarna
@EA_MF
Hier met ronde balen loopt ie gewoon vast tegen de ruif, de bodemketting staat dan stil, en als ie niet achteruit wil kun je hem leeg scheppen met de shovel ofzo. De 20 heeft een hele andere ruif en de 30 is er ook met verschillende ruiven.
EA_MF
@Husqvarna zou best kunnen ja, voeren hier alleen vierkante balen, dus da´s haast net als kuilblokken 😝
jelle-boonstra
Wij hebben thuis een schuitemaker amigo 40s (2 walsen) en die kan zich prima redden met balen, we snijden de balen eerst wel doormidden met de kuilsnijder omdat wij nooit een complete baal voeren. Eerder hadden wij een schuitemaker amigo 20 (1 wals), die had meer moeite met het verwerken van balen.
Marijnvh
Wij laden ronde en vierkante balen er zo in een keer in met een van lengerich zelflader (wel zonder plastic en touw 😄 dan goed mengen.
zettelmeyer
Ik zat even je profiel te bekijken en zag ik dat je zomers stal voerde, heeft deze opraap wagen ook walsen en bandje? kan je dan hier niet mee voeren winter dag?
zelf ben ik persoonlijk gek van een mengwagen, maar dat is voor iedereen verschillend. in de nieuwe wagen kan ik zo een vierkante of ronde baal ingooien. in de oude horizontale kon dat absoluut niet dan sloeg die vast. Met een blokkenwagen of doseerwagen heb ik geen ervaring.
Laden met een 8 tons kraan moet kunnen volgens mij, alleen dan moet je geen grote happer hebben, ken wel een aantal die laden de mengwagen met een kraan en dat gaat mooi vlot. Hun sneden de gras kuil wel eerst en zetten de blokken in de mais silo waar de kraan stond.
-NEW-HOLLAND-
Elke (blokken)doseerwagen kan balen verwerken, enige voorwaarde is goed gesneden balen.
Husqvarna
@-NEW-HOLLAND-
De meeste persen kunnen niet zo kort snijden, jongveeopfokker die +- 5000 ronde balen per jaar voert heeft een speciale machine aan de shovel die de balen eerst uit mekaar gooit.
NHpowerr
Wij rijden met een storti mengwagen ( tractorfan.nl/picture/1179086/… ) en zijn er zeer tevreden over. Graspakken leg ik met de pakkenklem in de gewone schepbak en snij dan de touwen door, en gooi ik er in 1 keer in. Voordeel is wel dat er een reductie tussen aftakas en de wagen zit, zodat de trekker iets meer op z'n gemak is.
luc1996
Zo'n doseerwagen van schouten met verticale balken heeft ook een zeer vernuftig snijsysteem denk ook wel mooi voor balen.
+1
MF- 4255
@luc1996 Inderdaad mooie wagens Luc! Ik ben wel benieuwd naar de praktijkervaringen..
StefanZ
In een schuitemaker amigo 30w gaat het als een trein, met de voorlader een baal erin zetten, en hij trekt netjes uit elkaar.
ken-adams
Als je toch niet gaat mengen kan een doseerbak aan een verreiker of wiellader een goede optie zijn. Die zijn er ook met weeginrichting. Als je trekker constant aan de doseerwagen moet is een van je trekkers al "buiten dienst". Een doseerbak is daartegen zo aan- en afgekoppeld.
Jasperfendt
@ken-adams Doseer bak is misschien nog wel meer werk om er af tehalen dan een doseer wagen.
dx11
@Jasperfendt misschien ook niet
ken-adams
@Jasperfendt Hoezo? 2 hydraulische aansluitingen, een elektriciteitskabel voor ventielblok op de doseerbak en de snelkoppeling tussen machine en lader. Duurt korter dan de poot neerzetten, aftakas loskoppelen, hydrauliekslangen loskoppelen en pin eruit halen.
+1
Valtrapowerr
@ken-adams Voor een simpele doseerkar zijn genoeg trekkertjes voor ca 5000 euro te krijgen die er niet voor vandaag gehaald hoeft te worden.
ken-adams
@Valtrapowerr Klopt, maar een lader heb je toch nodig om die doseerwagen te laden, dan kan je net zo goed de lader direct aan de doseerbak hangen en die trekker achterwege laten toch? Dan moet je wel soms gaan wisselen als je wat anders moet doen, maar dat duurt nog geen 2 minuten.
Jasperfendt
@Valtrapowerr dure hobby trekker erbij van 5000 euro alleen omdat je zogenaamd moe wordt van afkoppelen. Koop dan hydro steunpoot van 100 euro
Fendt926Driver
@Jasperfendt bij ons zal de voerwagen altijd een vaste trekker hebben. Zie het echt niet zitten om die wagen elke dag af te koppelen en weer aan.
Is zo een kwartier per dag want die trekker moet ook van iets anders weer afgekoppeld worden wat niet altijd net naast de voerwagen staat. Soms nog jongvee voeren ook op diezelfde dag. Tel het maar op.
En niet alleen typen en vertellen maar doe het ook maar eens een jaar.
Is wel bijna 100 uur op jaarbasis dat jij aan het koppelen bent.
Daarom ben ik gek van zelfrijders. Heenlopen starten en rijden en beginnen
Altijd startklaar en berekend op zijn taak en daar op afgestemd
+1
zettelmeyer
@Fendt926Driver 100 uur is ook een beetje overdreven zeg. Jarenlang maar 1 trekker gehad en deden we alles mee. De mengwagen heb ik er ook binnen 2 minuten eraf en er weer aan. Net zo als @Jasperfendt zegt kan je beter de boel goed voor elkaar hebben is heel wat goedkoper als je overal trekker voor hebt staan.
+2
Fendt926Driver
@zettelmeyer ja maar met 1 trekker doe je veel minder op je bedrijf dan wij.
Doe de tank met bemester er maar elke dag achter een week lang. En banden schoon maken om weer in de stal te kunnen rijden. En met inkuilen. Raapwagen erachter weg even voeren en wagen er weer achter. Ga jij echt niet in 2 minuten redden per dag.
Maar als de trekker er maar even voorweg hoeft zal de 2 minuten kunnen.
Jasperfendt
@Fendt926Driver Een trekker waar je mee mestrijd staat meestal ook niet voor de doseerwagen daar staat een kleinere voor.
Fendt926Driver
@Jasperfendt dus heb je dan al 2 trekkers.voor veel werkzaamheden proberen wij de ideale pk klasse trekker te zetten.
De mengwagen kan zomers prima getrokken en aangedreven worden door de 62 pk sterke 305. Maar s winters is de xylon met de dubbele pk s ruim 2 liter diesel minder nodig. Ook andere werkzaam heden waarbij we soms wel 3 verschillende machines gebruiken is een extra trekker gemakkelijk.
En aan het eind van het liedje heb je bij 1 trekker die ruim 1500 uur per jaar draait ook een minder lange levensduur dan 3 trekkers die ieder 500 uur per jaar draaien.
Maar gelukkig heeft iedereen zijn eigen ideale situatie.
Ik zit gelukkig in de situatie dat ik niet meer koeien wil niet meer grond en niet meer werk.
Wel veel meer plezier en alles wat mij dat plezier geeft wil ik wel in investeren
bikkertie
@Fendt926Driver mwoahh 926 voor die duport tank is wel een beetje oversized, (niet dat dat in de portomonnee slecht is hoor 🙈)
Fendt926Driver
@bikkertie de 916 zit er nu ook meest van de tijd voor. Scheelt 3 tanken per dag maar ook ruim 15 liter diesel per dag.
En dat moet je tegen elkaar afwegen
Jasperfendt
@Fendt926Driver weet zeker dat 412 meer drinkt voor de mengwagen dan onze 305, alleen onze 305 is na 30 jaar ook geen nieuwe meer dus Mischien mag die het wel een keer rustiger aan doen. Of volledig reviseren.
+1
Fendt926Driver
@Jasperfendt ik hou het gewoon elke keer tanken bij. En meten is weten. De xylon heeft 3 liter diesel per voerbeurt nodig doet het op 750 toeren aftakas mengen en op 1000 toeren lossen op zijn sloffen. De 305 heeft 5 liter nodig en ligt er op 540 toeren plat voor en dreigt soms uit te gaan. De 614 kan het met zijn 6 cylinders ook op zijn sloffen maar gebruikt iets meer dan de xylon
Jasperfendt
@Fendt926Driver hier ook, elke 10 dagen 305 aftanken meestal
Fendt926Driver
@Jasperfendt en er zit een 90 liter tank op. Kun je uitrekenen wat die ongeveer verbruikt
Jasperfendt
@Fendt926Driver ja dat weten we vorige keer 84 liter getankt voor 10 dagen, schommelt een beetje.
zettelmeyer
@Fendt926Driver op gras en mais hakselen en sleepslangen en zaaien doen we zowat al het land werk zelf. Zelfs nog voor andere boeren. In 2 min heb ik de mengwagen er af zoals ik al zei. Dan heb ik er nog niks achter zitten. En ja soms komt het voor dat we hem 4 keer op een dag om moeten bouwen. Maar dat kan dan nog wel makkelijk uit ipv een trekker erbij. Zit vooral tussen de oren dat omkoppelen lastig is denk ik altijd
Fendt926Driver
@zettelmeyer klopt zal tussen de oren zitten maar als je 1500 uur per trekker maakt per jaar en je gebruikt een trekker 15000 uur totaal moet je elke 10 jaar een andere kopen in 30 jaar zijn dat 3 trekkers
Als je 3 trekkers hebt die ieder 500 uur per jaar draaien kun je ook 30 jaar vooruit. Maar het gemak heb je wel.
Maar als gemeld ieder zijn eigen systeem. En ik ben heel blij met mijn systeem
Husqvarna
@Fendt926Driver
Heb hier ook buren die stalvoedering doen en dan zonder fronthef, dus maaier aankoppelen, afkoppelen, wagen aankoppelen, wagen afkoppelen, maar scheelt dat ze met 2 man zijn kunnen ze het wel wachten.
Fendt926Driver
@Husqvarna ja een man extra is net zo ideaal als een trekker extra
hobbyboer
Quote Reactie van @Fendt926Driver:
net zo ideaal als een trekker extra

Het juiste aantal trekkers dat past bij het bedrijf is ideaal, dat hoeft niet persé 1 extra te zijn.
Soms is 1 minder ideaal.
Hier stonden jarenlang 4 trekkers in de schuur, omdat mijn vader dat zogenaamd heel makkelijk vond.
Minder omkoppelen enzo blablabla.
In de praktijk was het zo dat alsnog voor iedere bewerking een machine aan en afgekoppeld moest worden.
Later met 3 ging veel mooier, stond er ook veel minder vaak 1 in de weg.
Jasperfendt
@Fendt926Driver sinds wanneer is een Fendt met 10 jaar en 15000 uur op ???? Minstens 20 jaar en 30000 uur 😜
+1
Fendt926Driver
@Jasperfendt klopt rekensom wordt iets anders uitkomst blijft hetzelfde
zettelmeyer
@Fendt926Driver ja dat is een leuk reken sommetje maar je vergeet de vaste kosten. Aanschaf kosten alleen is het probleem niet. Maar klopt ieder zijn eigensysteem. Dat is het leuke er ook aan. Maar ik houd er wel van om er kritisch tegen aan te kijken en discuseren hoe anderen het doen Leer je ook weer van en je wordt niet bedrijfsblind
Husqvarna
@zettelmeyer
Extra voertrekker vaste kosten 80 euro verzekering/jaar, heb je nog wel afschrijving en wat slijtage door weer/wind/zon/roest.
Jasperfendt
@Husqvarna Trekker die 20 jaar is met 5000 uur heeft meer teleiden gehad dan een van 10 met 7500 uur.
EA_MF
@Jasperfendt dat kun je niet zo zwart op wit stellen, veel mengwagentrekkers worden na het starten meteen volgas gezet met n koude motor en zijn net aan warm als ze weer uit gaan. Terwijl trekkers die in het loonwerk lopen eerst 'rustig' de tijd krijgen om warm te draaien tijdens het ritje naar de klant toe en vervolgens een lange dag draaien, maar aan t einde van t jaar niet eens meer uren hebben Dan kan iedereen wel verzinnen welk motorblok langer mee gaat 😉
Jasperfendt
@EA_MF ??? Ik zeg toch ook dat een trekker die in 10 jaar 7500 uur minder teleiden heeft gehad dan een die in 20 jaar 5000 uur heeft gedraait. Hier staat die met eerste helft laden netjes warm te draaien trouwens.
EA_MF
@Jasperfendt ik bedoeldd, en als je oplet staat t dr ook, dat die mengwagentrekker best meer uren kan draaien dan zo'n loonwerkerstrekker, enkel dat ie dan alweer uit gaat als ie krapaan warm is gaat dan niet op. Vooral de trekkers die alleen maar voor silagewagens staan draaien niet extreem veel uren op jaarbasis, maar er wordt vaak toch nog wel enigszins netjes mee om gegaan.
Jasperfendt
@EA_MF Een trekker leid ook van het stilstaan. Een trekker die in 30 jaar 1000 uur heeft gemaakt en altijd netjes binnen staat is ook verre van nieuw. Keerringen enzo vergaat allemaal.
YaMaGa
Quote Reactie van @Husqvarna:
kosten

Als je die trekker echt enkel als voertrekker gebruikt moet je toch geen verzekering?
Fendt926Driver
@zettelmeyer ja ieder zijn eigen systeem. In de studie groep waar ik in zit met 9 anderen kan ik prima mee komen met 7 trekkers en een paar zelfrijders tegen de mensen die veel loonwerk hebben
+1
Husqvarna
@zettelmeyer
Machines in de hef is wat meer werk. Hebben hier ook overal hydraulische steunpoten op, en wat accordbokken.
zettelmeyer
@Husqvarna klopt ben ik mee eens. Maar als je de machines neer zet dat je er makkelijk recht voor kan komen pak je ze er ook zo aan. Daarom op alle manchines ook eigen kogels etc.
Husqvarna
@Jasperfendt
Daarom heb ik ook liever een oud beestje voor de voerwagen staan, 70 pk, onze 130pk staat 5 maanden per jaar voor de stalvoedercombi, en om te maaien en ploegen, Verder de gehele winter in de schuur, dat is beter als dat ie elke dag even een kwartiertje mag voeren. Om de paar dagen blokken snijden zou nog wel een optie zijn, maar dat doe ik wel met de shovel, daar haal ik ook het zand mee van de kuilbult.
Valtrapowerr
Strautman 801 maar eens gaan bekijken. Dit is een blokkenwagen met twee walsen zoals het oude model maar wel met een flink grotere inhoudt.

Partijen na elkaar voeren gaat prima hoor, hoge voerfrequentie is daarbij noodzaak. Kost wel arbeid maar je voersysteem blijft goedkoop.
Mengwagen is mooi maar eigenlijk te gek om twee soorten gras te gaan husselen. Dat wordt pas interessant als je ook wat losse grondstoffen en evt. mais wil voeren.

Je kunt beter goed voeren met een blokkenwagen als slecht met een mengwagen. En goed betekend verspreid over de dag.
Veel boeren denken dat hun voer beter wordt als het door een mengwagen is geweest, maar dat is natuurlijk onzin plus dat als er slecht gemengd wordt het averechts werkt. Ze gaan dan eerst alle kv ertussen uit vreten en andere koeien krijgen dan niks, zelfde geldt voor twee grassoorten.

Door verschillende keren over de dag te doseren krijgen ze allemaal de kans van elke partij te vreten. Dat is altijd beter dan een gehusseld rantsoen.
Mengen is niet verkeerd maar dan moet er wel wat te mengen zijn en het moet in de juiste volgorde.
+2
EA_MF
@Valtrapowerr precies, alles valt en staat met goed management. Geen enkel systeem is persé slechter of beter dan het andere, het is vooral de werkwijze en de mate waarin het bij jouw bedrijfsstrategie past of het tot een succes leidt of niet.
daan knol
@Valtrapowerr Met een blokkenwagen kunje ook prima 1x per dag voeren, doen wij hier ook wel kuil onderin en dan mais er over heen in de wagen en dan voordraaien.
Op die manier zit het ook redelijk door elkaar heen, ik zie soms ook wel boeren mengen waar het minder door elkaar zit
Valtrapowerr
@daan knol Kan ook maar ik bedoel meer te zeggen dat meerdere keren per dag voeren met een blokkenwagen nauwelijks werk kost. Of je er nou voorlangs rijd met een schuif/band of met de voerkar.
Mengen is leuk maar het moet bij je bedrijf passen net als alle andere systemen.
tractorfan.nl/picture/1154116/

Ook wel een leuk systeem voor baaltjes, kost een x 500 euro,kost je daarna niks meer
jammermaarhelaas
@Deutz 8006spezial

Is dat een balenprikker die kan draaien? Heb je er een duidelijker foto van, of wat uitleg erover?
+2
Fendt926Driver
@jelle-boonstra jonge jonge wat een (pruts) werk. Wat ben ik dan blij met een mengwagen. Langdradig spul voor het voerhek waar ze mee kunnen gaan gooien of de roosters optrekken.
Filmpje duurt 6 minuten.
In 18 minuten heb ik het complete rantsoen gemengd voor de 100 melk koeien liggen
rommert14
bikkertie
@Fendt926Driver toch denk ik niet dat jij dezelfde lage kosten maakt en dezelfde melkproductie behaalt
rommert14
@bikkertie als je het goed doet kan het behoorlijk wat extra melk opleveren.
+2
bikkertie
@rommert14 kosten en baten verhaal, @Deutz 8006spezial melkt 30l plus met fleckvie's op deze manier. Dan weet ik niet of mengen meerwaarde heeft
ken-adams
@rommert14 Wij mengen ook niet en we hebben hier beestjes staan die 50l geven. Ik heb mijn bedenkingen bij de meerwaarde die mengen zou geven...
Fendt926Driver
@ken-adams ja dussssss

Wij hebben sneeuw liggen en ook verscheidene koeien die hun top boven de 50 liter hebben.
ken-adams
@Fendt926Driver Wij hebben ook sneeuw 😛 Ik zeg ook niet dat mengen slechter is, maar dat tenzij iemand die mengt mij een koe laat zien die 70 levert ik er geen meerwaarde in zie. Een koe van 70l zou zelfs geen voordeel zijn denk ik dan... 😄
Fendt926Driver
@ken-adams ik weet ook niet wat jou voercombi kost. En hoef ik ook niet te weten. Mijn mengwagen koste 10 000 euro 5 jaar geleden. De happer 1250.- 10 jaar geleden. En de shovel 10 000 8 jaar geleden. Een trekker heb jij ook nodig dus kan tegen elkaar weg gestreept worden.
Per voerbeurt ben ik 5 liter diesel kwijt. (3 voor detrekker en 2 voor de shovel). Dus waar die duurte van jullie steeds vandaan gehaald wordt snap ik eigenlijk niet
+2
Jasperfendt
@Fendt926Driver Ik geloof niet dat je met 3 liter een gemengd rantsoen krijgt.
daan knol
@Jasperfendt Mengen en mengen zit ook heel veel verschil in, zoals ze in denemarken op stage deden 'compact' voeren en waar ik nu stage loop alleen gras mais en perspulp dat maakt nog heel veel uit
Fendt926Driver
@Jasperfendt het geloof kan ik er niet bij doen. Trekker komt niet boven de 1450 toeren. Mengt mij goed genoeg. Kan 2 maand met gemiddeld 205 liter diesel. Maar daar zit jongvee en drogen voeren ook bijin
ken-adams
@Fendt926Driver Als je jouw trekker constant aan de mengwagen hebt hangen, klopt jouw "jij hebt een trekker ook nodig" niet. Die trekker van jouw komt er niet vanaf en daardoor zal de prijs tussen onze voercombi's niet enorm meer verschillen, zeker als je appels met appels zou vergelijken. Shovel voor 10000 is tweedehands, moet je niet gaan vergelijken met een nieuw gekochte verreiker.
Fendt926Driver
@ken-adams nee klopt maar hoe kun jij dan beweren dat mijn gemengd voeren de extra investering niet waard zou kunnen zijn.
Waar staat dat je alleen gemengd kunt voeren met nieuwe machines
ken-adams
@Fendt926Driver @rommert14 Heb niet gezegd dat het de investering niet waard is, gewoon dat een doseerbak voor velen wel eens een betere optie zou kunnen zijn. Bij ons kan mengen niet uit, maar bij anderen misschien weer wel. Met het lof waarmee mensen erover spreken zou ik verwachten dat het verschil enorm is? Of ligt dat maar aan mij... En ten tweede, heb niet gezegd dat je alleen met nieuw kan voeren maar dat jouw voercombi als nieuw bijna evenveel of zelfs meer zou kosten dan onze als nieuw. Omgekeerd gaat ook, onze voercombi zou tweedehands al bijna zo goedkoop zijn als de jouwe 😉
rommert14
@ken-adams zal best, maar als je gaat mengen kan het best wel eens zijn dat jr koeien die 25 liter geven dan ook meer gaan geven.
+1
jan-reitsma
@Fendt926Driver Dat is het mooie, iedereen doet het op zijn eigen manier 😃. Als ik zie wat mengen kost en wat het (eventueel) extra oplevert? Zorgen dat je mooie (voorgedroogde!) kuil van topkwaliteit hebt, dan kom je een heel eind. Hangt natuurlijk ook helemaal van de bedrijfsvoering af, bijvoorbeeld met een tmr of een pmr rantsoen bij een grote veestapel kan je het mengen wel rendabel maken maar anders heb ik mijn vraagtekens er bij..
zettelmeyer
@jan-reitsma heb het dit jaar zelf meegemaakt, hebben er bedrijf er bij en daar werd altijd gevoerd met een krapbak. Nu wij daar voeren met de mengwagen zijn we gestegen van 26 liter naar 33 liter. Wel is het basis rantsoen rijker en wordt er in de melkstal minder krachtvoer gevoerd.
+2
@Fendt926Driver

Jeutje wat ben jij een kortzichtig figuur, normaal ben je heel goed in het betrekken van bijzaken als er iets met een fendt trekker gebeurd dan zal ik dat nu ook ff doen (makkelijk he achter een pc aan de hand van een filmpje een reactie typen).

A moet je ff kijken wanneer dat filmpje gemaakt is, toen voerde ik amper dan kan ik er ook weinig aan doen dat er geen gang in zit
B, tegenwoordig draai ik in 35 min inclusies voerpad schoonmaken het rantsoen voor de melk koeien droge koeien/pinken. Dus zolang duurt het allemaal ook weer niet

Dat zijn 5balen intotaal en het scheppen van bierborstel met een vijzelbak
+1
zettelmeyer
@Deutz 8006spezial Dat gaat mooi snel en leuk filmpje. ik ben alleen al 1,5 uur kwijt aan voeren met de mengwagen voor 110 melkkoeien en daarbij komt het jongvee en droge koeien nog bij.
+2
@zettelmeyer in 4 jaar veel geoptimaliseerd kwa erf en mogelijkheden om het erf schoon te houden. Verder de lijnen om een baal te pakken veel korter gemaakt. Uiteraard heb je wel het werk van het klaarzetten voor voeren, dat gebeurt 1x in de 3 dagen
zettelmeyer
@Deutz 8006spezial Ja dat scheelt enorm! bij ons is het verreweg van ideaal, stal op 4 km afstand waar ook melkkoeien staan die we het zelfde rantsoen voeren. Jij voert alleen Kuil en bierborstel? dan is het wel een mooi systeem, wij voeren veel mais en bijproducten (nu even niet ivm hoeveelheid graskuilen). Dan werkt jouw systeem weer minder denk ik, en kom je uit op mengwagen
@zettelmeyer ja zitten op erg natte veengrond, hierdoor alleen de kans om gras te verbouwen, bierborstel past al verscheidende jaren goed naast ons gras rantsoen.
veeboertje
@Fendt926Driver inderdaad gesmeer, om het maar niet te hebben over het platrijden van het voer..
+3
@veeboertje kan het aan de L melk anders niet merken, zal de mpr wel verkeerd lezen😉, gelukkig heb je een mening klaar zonder verdere details te kennen. Dat zijn de echten 👏🏻
veeboertje
@Deutz 8006spezial beetje een onzin verhaal wat je nu vertelt, ik ervaar het thuis toch ook wanneer de melkkoeien gevoerd worden en het jongvee is niet gevoerd dat er over het voer heen gereden wordt. Nou bij een natte kuil ver-rij je naar mijn mening teveel voer wat ik dus een gesmeer vindt 😉 als ik dit filmpje zie wordt ik er gewoon niet enthousiast van.
@veeboertje hoezo onzin? Ik zeg waar het opstaat. Het is meer dat jij het ervaart als ondernemer dan dat de koe het merkt. Nogmaals ik zie het niet in de l en zogenaamde extra voerkosten om aan deze l te komen
deutzdxfan.
@veeboertjehz. Wat is er erg aan graskuil platrijden als het al voor het hek ligt
veeboertje
@deutzdxfan. vastrijden indd, extra moeite om het gras op te eten, een koe houd van gemakzucht, losser (gemengd) voer resulteert naar mijn mening in een hogere opname !
@veeboertje volgens mij druk je het aan met de band? Waar zie jij dan nog vast gras liggen?
veeboertje
@Deutz 8006spezial gras/ ruwvoer wat vast gereden wordt op de grond krijg je me een band niet weer los, je schuift het erweer voor waarna de koe het zelf los moet zien te krijgen. Ik vind dat een koe gemakkelijk ruwvoer op moet kunnen nemen. Daarnaast vindt ik wanneer je over het voer rijdt je toch altijd onzuiverheden in het voer brengt. ( modder etc.) dit is volgens mij bij vrijwel elk bedrijf aan de orde.. al zullen er hier natuurlijk mensen zijn op dit forum waar ze zelf van het erf durven te eten. ik in ieder geval niet
newholland6640
@veeboertje

Je verhaal over reinheid kan ik volgen. Wat je zegt over los voer is echter niet waar. Een koe heeft het liefst voer wat vast zit. Het gras ligt ook niet los in de wei. Wij voeren blokken .Daarbij zie je dat koeien het liefst uit het blok eten. Los is niet interessant.
veeboertje
@newholland6640 dat is mijn ervaring.. zal wel aan het soort vee liggen 😃
@veeboertje Oow dat er vuilgheid mee komt bij het voeren ontken ik niet, maar schijnbaar is het niet storend voor het melkvee gezien de 29,5/ 30l dag jaar rond productie.
daan knol
@Deutz 8006spezial Als je maar veel krachtvoer in een koe stopt met een goede genetische aanleg geeft deze wel
@daan knol wat is veel, durf wel te zeggen dat we onder nl gemiddeld zitten, en fleckviehs dus die genetische aanleg kan ook wel weg blijven volgens de geleerden 😉
zettelmeyer
@Deutz 8006spezial daar ben ik wel nieuwschierig na hoeveel krachtvoer je voert per 100 kg melk omdat je zegt dat je onder het nl gemiddelde zit
Jasperfendt
Quote Reactie van @zettelmeyer:
hoeveel krachtvoer je voert per 100 kg melk

Dat zegt nog niks, als je nu 1,5 kg van het goedkoopste voer of 1 van het allerduurste. Dan is die 1,5 goedkoper.
zettelmeyer
@Jasperfendt ik krijgt er wel een beter beeld bij. En die halve kilo zegt mij nog niet zo veel.
+1
daan knol
@Jasperfendt idd voerkostrn zegt veel meer
deutzdxfan.
@daan knol dan moet je het wel alleen over krachtvoerkosten hebben. Het landelijk gemiddelde in kilo's is 27 kg per 100 kg melk.
daan knol
@deutzdxfan. Ja kan ook idd, maar dan moet je wel bierborstel, aardappelvezel, perspulp, jongveebrok enzo meerekenen. Kg per 100 kg melk is waardeloos want brok een brok zit ook veel verschil in
deutzdxfan.
@daan knol zeker waar. En het is sowieso lastig te vergelijken want het verschilt per bedrijf. Het ligt aan de bedrijfsvoering en aan wat je zelf aan gras vab het land haalt. Het krachtvoer moet passen bij de kuil en eventuele andere producten.
Husqvarna
@daan knol @deutzdxfan.
Kg vet en eiwit vind ik ook wel belangrijk, of je moet voerkosten per kg meetmelk doen.
ken-adams
@veeboertje Mee eens dat het zo rein mogelijk moet gehouden worden, maar een beetje stoort die koeien niet. Ze leggen in de wei een drol en zien daar een tijdje later een mooi groen maaltijdje voor hun klaarstaan 😛
Fordje6500
@jelle-boonstra die baal op 40 seconden van het filmpje er neer gelegd zodat je op een zondag ochtend na een mooi feestje geen schade maakt? 😆
ken-adams
@Deutz 8006spezial Ziet er mooi uit, jammer genoeg moet je dan ook wel gaan bij schuiven. Voor balen is het een mooi systeem, maar je moet nog wel iets anders hebben ook voor het andere voer.
+1
Fordje6500
@ken-adams maisbalen 😀
@ken-adams ach ja, het is een beetje een leerproces, loopt tegenwoordig mooier dan op dat filmpje. Erf is vernieuwd, en je leert met dat ding werken. Maar klopt je hebt altijd een extra machine nodig voor bijproducten
Wimsumar
Beste Deutz8006Special:

Quote Reactie van @Deutz 8006spezial:
daarna niks meer

Wat een waardeloos geknoei met zo'n balenafwikkelaar!
Zet 'voor de grap' eens een baal 'zo voor het voerhek'. Je gaat versteld staan te kijken waar de koeien willen vreten.
jelle-boonstra
@Wimsumar als jij een baal zo voor het voerhek zet kunnen er maar een paar van vreten, dus dan moet je meerdere neerzetten. Als jij verschillende sneden kuil door elkaar wilt voeren heb je veel meer selectie wanneer je een baal voor het voerhek zet
deJong
@jelle-boonstra

ik vindt het altijd wel grappig wanneer ik een baal hooi voor het voerhek zet. je komt even later terug en de droge koeien hebben de hele baal uitelkaar gewroet . ff wat verdelen en klaar.
Wimsumar
Beste Jelle Boonstra:

Quote Reactie van @jelle-boonstra:
als jij een baal zo voor het voerhek zet kunnen er maar een paar van vreten, dus dan moet je meerdere neerzetten.

Helemaal eens. Dat is dan ook 1 van de pluspunten van het systeem: 1X per 'zoveel' dagen voer voor het voerhek klaarzetten en,.... ehhhh,... klaar. 😄

Quote:
Als jij verschillende sneden kuil door elkaar wilt voeren heb je veel meer selectie wanneer je een baal voor het voerhek zet

Verschillende sneden door elkaar voeren (om het gebrek van de ene snede met dat van de andere te willen corrigeren) geeft veel werk, teleurstelling, restvoer en/of frustratie.
Het is de kunst van de ruwvoederwinning dat je de ene partij niet met de andere hoeft te corrigeren.
Niet zelden is het streven een dusdanige partij eerste snede te winnen dat in ieder geval de (beste) melkkoeien er het stalseizoen mee gevoerd kunnen worden. De overige sneden daarbij (zonder te willen mengen) bestemmen voor laagproduktieve/droge koeien en/of jongvee.
+1
@Wimsumar
Quote:
Verschillende sneden door elkaar voeren (om het gebrek van de ene snede met dat van de andere te willen corrigeren) geeft veel werk, teleurstelling, restvoer en/of frustratie.

Je bent bij deze van harte uitgenodigd, wij voeren 2 verschillende 1ste snede partijen, 1 3de snee baal en nog 1 4de snede bij het melkvee op dit moment, en dat voldoet super. Maar ja ik snap natuurlijk ook wel dat als je de balen er zo voor zet het niet werkt...... 😉
Wimsumar
Beste Deutz8006Spezial:

Quote Reactie van @Deutz 8006spezial:
wij voeren 2 verschillende 1ste snede partijen, 1 3de snee baal en nog 1 4de snede bij het melkvee op dit moment, en dat voldoet super.

In beginsel is het altijd al zo geweest dat iedere snede (en dus iedere baal van betreffende snede) een zekere voederwaarde heeft. Deze voederwaarde vertegenwoordigt een bepaalde hoeveelheid melk. Het gelijktijdig voeren van 4 partijen/snedes kuilbalen of het voeren van de partijen afzonderlijk achter elkaar aan zal in principe niets meer/niets minder (melkproduktie) uitmaken.
Maar toch, "rode draad" die door de voederwaardes van opéénvolgende snedes loopt is dat de eerste snede altijd superieur is.
Het mengen van 2 eerste snee balen met 1 van de derde + 1 van de vierde kan daarom alleen door wonderlijke omstandigheden (lees: tegenvallende eerste snede kwaliteit en kwantiteit) super voldoen. Desondanks, gefeliciteerd er mee.

P.S.: Ik ben blij dat ik niet de mogelijkheid heb om zo de diverse sneden graskuil te kunnen verstrekken. 😉
+3
jelle-boonstra
@Wimsumar Hoe hou je de koeien dan gezond op het moment dat een snede heel snel verteerbaar is door bijvoorbeeld weersomstandigheden? Het idee van meer sneden door elkaar voeren is meer om de koe gezond te houden dan om extra liters. Al is het wel zo dat als een koe gezond is er meer geproduceerd wordt
dx11
Quote Reactie van @jelle-boonstra:
een snede heel snel verteerbaar is

Een snede is niet zomaar op eens heel snel verteerbaar he. Als jij zorgt dat je gras niet snel verteerbaar is.....
+1
@dx11 haha jan, jij meent zeker dat elke baal op het erf dezelfde kwaliteit heeft 😜
+2
dx11
@Deutz 8006spezial nee. Daarom juist. Elke baal is ook niet bemonstert. Je weet dus eigenlijk toch niet wat je voert. Kun je beter goed oogsten als met een mengwagen 2 slechte soorten tot een redelijk rantsoen vermorselen
Wimsumar
Beste Jelle-Boonstra:

Quote Reactie van @jelle-boonstra:
Hoe hou je de koeien dan gezond op het moment dat een snede heel snel verteerbaar is door bijvoorbeeld weersomstandigheden?

'Gewoon', zoals Deutz8006Spezial doet met 2 verschillende balen ( "snelverteerbare"/'giftige'(? )) eerste snede balen vermengen met een baal derde en een baal vierde snede graskuil.
Het voert eigenlijk te ver in dit topic/op dit forum met zo weinig informatie een veevoedingsrantsoen te optimaliseren maar merkwaardig is wel dat de "snelverteerbaarheid" (waarschijnlijk het ruw eiwitoverschot) na correctie met droge koeien/pinkenvoer toch weer aan te vullen met een eiwitbron (bierbostel).
In ieder geval, volgend jaar het eerste-snede-bemestingsniveau (aanzienlijk) verlagen en geen nitraatkunstmest gebruiken en voor wie de andere schoen ook past, toch weer proberen mais te verbouwen.
+2
bikkertie
@Wimsumar mais op die grond is als sneeuw in augustus
@Wimsumar een 4 de of 5 de snede hoeft per definitie geen pinken voer te zijn, ook die balen kunnen prachtig bij melkvee gevoerd worden. Verder heeft de bierborstel in het rantsoen deels een andere reden dan de eiwit bron.

En verder is mais hier gewoon onbegonnen werk, staan zat filmpjes op YouTube fb en noem maar iets waar ze hakselen op onze grond, het is kortom waardeloos. Aankopen heeft ook geen nut want een kuiloverschot is niet recht te rekenen.

Maar uit ervaring weet ik dat met jou in discussie gaan zinloos is dus bij deze een

. Van mijn kant want aan een zijdig gezanik zonder de verdere gebieds andere informatie te kennen kan ik ook wel info geven 😉
Wimsumar
Beste Deutz8006Spezial:

Quote Reactie van @Deutz 8006spezial:
kan ik ook wel info geven

Dat had je dan eerder moeten doen.

Alhoewel, ikzelf schreef 't immers al:

"Het voert eigenlijk te ver in dit topic/op dit forum met zo weinig informatie een veevoedingsrantsoen te optimaliseren".
+2
@Wimsumar wel grappig dat balenboertjes hier komen kijken, omdat ze het zat zijn dat zon baaltje maar op 1 plek in de stal staat
Wimsumar
Beste Deutz 8006Spezial:

Quote Reactie van @Deutz 8006spezial:
wel grappig

Minder grappig is het als een (te smalle) voergang min of meer wordt geblokkeerd als er volle balen voor het voerhek staan. Dan moet je inderdaad niet al te ingewikkeld gaan doen en de baal afwikkelen.
Husqvarna
@Wimsumar
Heb dat ook jaren gedaan, gewoon op de platte kant en paar uur later met de voerschuif even, koeien hebben dat zo door. Maar om o.a. kostentechnische en praktische redenen heb ik maar in een paar sleufsilo's geïnvesteerd en het ieder gewoon een rijkuil. 1000 balen per jaar was toch eem 12.000 euro inkuilkosten plus nog een duizend voor transport, en een berg plastic die niemand wil hebben. Maar in een systeem met zoveel mogelijk vers gras zou een paar honderd baaltjes erbij mij wel passen.
+2
Valtrapowerr
Blijft ook leuk om te zien hoe iedereen kijkt hoeveel zo'n voerwagen of bijv. balen kost. Dat ondertussen elk jaar de kuil legt te broeien wordt gauw vergeten.
Balen kost wel geld maar ga eens kuilen....paar wagens en/of hakselaar erbij...kuilplaatje...en op veel plekken broei. Jammer dat men van dat laatste geen rekening op de mat krijgt...dan zou men wel anders praten.
Kuilen is meer dan alleen een hoop gras storten en een plastikje erover trekken! Die broei en schimmels krijg je er met geen enkele voermachine uit!
zettelmeyer
@Valtrapowerr dat meng je met een mengwagen er wel doorheen 😀 Nee gekheid, ik snap je punt en daar wordt veel onderschat. Wij gooien wel dat wel allemaal weg, en daar wordt je soms niet echt blij van. Hierom nu natter inkuilen en Hakselen scheelt heel veel broei en schimmel
bikkertie
@zettelmeyer wij zijn daarom juist terug naar de ladewagen gegaan
newholland6640
@bikkertie

Waarom scheelt raapwagen broei?
zettelmeyer
@bikkertie naar mijn mening conserveert het met een hakselaar beter omdat het meer door elkaar gehuselt zit en je hebt geen last meer van natte plukken. Als ik jouw foto's bekijk lag het dan niet aan de aanrijd capaciteit en aanvoer snelheid?
bikkertie
@zettelmeyer klopt heb je gelijk in, maar hakselen heeft ook nadelen naast de hoge aanvoer, hogere kosten en alle percelen zijn niet mooi door elkaar gehusseld. Als er korter dan 3cm gesneden word dan is die hakselaar wel een must
zettelmeyer
@bikkertie ja wij hakselem alles op 1,8cm. Hogere kosten vind ik meevallen, eerst lieten we inkuilen door een loonwerker met schuitemakerwagens. Nu hakselen en we zijn niet meer gaan betalen (in totaal). Kuilen vaak 2 snedes over elkaar heen. Dus alles wordt over de lengte gelost. Aanrijden blijft een punt. Zoizo 1 grote shovel op de bult en als er veel opstaat komt er trekker bij op. Dit jaar de 1ste en 2de snee hele lage broeigevoeligheid. Zegt genoeg volgens mij
Valtrapowerr
Quote Reactie van @zettelmeyer:
hele lage broeigevoeligheid

Broeigevoeligheidscijfer gaat puur chemisch. Management staat daar los van. Lage broeigevoeligheid en goed management betekend geen broei. Zonder goed management kan het zomaar zijn dat die kuil gewoon broeit.
+1
zettelmeyer
@Valtrapowerr daar mee ben ik het mee eens. Maar bedoelde er mee te zeggen dat de bult goed geconcerfeerd is. Laag suiker en hoog melkzuur, sinds dat we hakselen gaat dat een stuk beter.
+2
bikkertie
@zettelmeyer ladewagen en ladewagen zit net zoveel verschil in als het verschil in mengresultaat. Nu ben ik al helemaal geen fan van Schuitemaker maar dat ten zijde, en als je twee ladewagens laat komen is je aanvoer weer (te) hoog en kom je inderdaad op bijna dezelfde kostprijs. 2 snedes over elkaar heen heeft ook effect op je schimmel, conservering en broei. de kuil is vol in zijn conserveringsproces en de kuil wordt weer losgetrokken, er komt dan weer zuurstof bij wat eigenlijk niet de bedoeling is.
+1
Valtrapowerr
@zettelmeyer Wij gooien ook alle schimmel weg.
Sinds we balen laten maken met foliebinding is 99.5% van de balen schimmelvrij.

En dat plekje schimmel waar al die boeren over vallen staat vaak in geen verhouding tot het broeikaseffect wat zich op een aantal kuilplaten voordoet............. 😃
+2
Fendt926Driver
@Valtrapowerr bij balen die ik soms wel eens laat maken zit ook wel eens een (klein) plekje schimmel. hoe haal jij dat dan uit een strak gepersde baal?
oppervlakkig pluk ik natuurlijk zoveel mogelijk weg maar verder????
+2
deutzdxfan.
@Fendt926Driver als er al schimmel in een kuilbaal zit is mijn ervaring dat het niet dieper zit dan een paar centimeter. Op de sporen van de schimmel na natuurlijk, maar die richt weinig schade aan als je toch al voert
Husqvarna
@deutzdxfan.
Bij kuilbult zit het hier ook alleen bij de wanden, de buitenste halve meter zet ik voor het jongvee, die sorteren het wel uit. En voer nu ook nog balen, maar soms zit het over door een kwart van de baal verspreid nou dan kan ie naar het jongvee, laat nu extra lagen plastic wikkelen maar dan nog zit er zomaar schimmel in.
Verschil tussen hakselen/oprapen weet ik niet, heb ook wel gehoord dat gekneusd gras gevoeliger is voor schimmel.
@Husqvarna

Dan heb je de kuil toch niet goed dicht.... de laatste jaren hebben we zo goed als niks meer van broei/schimmel.
Husqvarna
@TerraJohnDeerefan
Hoeveel meter voeren jullie in de week? De kanten rij je nooit zo goed als de rest aan of je moet de hele tijd met enkellucht er langs rijden maar daar is ook niet altijd tijd voor, schimmel meestal niet maar warm word het daar wel en vermengen met de rest is het stomste wat men kan doen.
@Husqvarna

Ongeveer 1 tot 1,5 meter per week, daarom rijden we nu ook met een schovel en een trekker op de kuil zodat we wat meer tijd hebben om vast te rijden en dat merk je wel de kuil is veel vaster nu.
+1
Husqvarna
@TerraJohnDeerefan
Rij er zelf liever ook bij met de shovel, de trekker op dubbellucht rijd de kanten nooit goed vast, en verschil zie je later echt weer.

@Zettelmeyer
Hakselen is wel mooi op 1 grote huiskavel, maar als je zoals ons over stukken land heb liggen, zo vlak bij huis en op 5km afstand dan ben je met opraapwagens efficiënter en je kunt verschillende percelen door de kuil heen mengen.
@Husqvarna

Aan de tractor hangen we een gewicht van 1200 kilo en voor in de frontlader een ibc bak vol met water, dan heeft die een totaal gewicht van ongeveer 9 ton op enkellucht dus dat wil wel drukken. Laat de schovel het werk maar doen dan kan de tractor constant kan vastrijden, dan zit de kuil zoveel vaster.
zettelmeyer
@Husqvarna ja dat klopt maar als je over de lengte van de bult lost constant valt het in mijn ogen mee. Opafstand is een hakselaar ook goedkoper als een opraapwagen. Het aanrijden komt wel precieser.
jan-reitsma
@Husqvarna Doe je wat fout hoor... Als je normaal stapelt en een beschermkleed er overheen doet is schimmel eigenlijk onmogelijk
+2
deJong
@jan-reitsma

ligt ook aan de persdichtheid en wat je hebt geperst. heb een stukje natuurweide laten persen voor hooi waar nogal wat pitrus in zat de vochtigheid graad was te hoog aldus zij meneer de pers chauffeur hier kan beter een wikkeltje om. helaas 30 van binnen geschimmelde balen die allemaal de strontbult op konden...
+1
Husqvarna
@deJong
Heb wel eens een paar meter riet langs de slootkant gehad, en gewoon meepersen met de rest natuurlijk, 1 grote schimmelbende later..
+1
jan-reitsma
@deJong @Husqvarna mijn reactie was ook meer op normaal gras bedoelt en niet op riet of derg. 😄 En de chauffeur speelt natuurlijk ook mee maar als je een loonbedrijf belt is aan te nemen dat deze vakkundig genoeg is
Husqvarna
@jan-reitsma
Kan ook aan het plastic liggen, onder op de stapel maakt niet uit overal zitten wel een paar schimmelplekken in, is wel spul van 50% ds en half jaar oud.
@Husqvarna ligt deels wel een beetje aan het product wat geperst word natuurlijk,maar de pers en de chauffeur maakt het verschil.
+3
Valtrapowerr
@Fendt926Driver Veel verder dan oppervlakkig komt het niet en dan praat je in veel gevallen over slechts 1 baal. Dat staat in geen verhouding tot een kuil die legt te broeien waarbij je als je zo kritisch bent over 1 baal je eigenlijk bij die kuil wel een meter weg moet knippen.
newholland6640
@Valtrapowerr

Beide systemen moet je op een goede manier toepassen. En beide systemen kunnen ontzettend fout gaan. Bij jullie heb je wel het voordeel met balen dat je bijna geen schaduwranden hebt. Dat is in sommige gebieden wel anders.
Valtrapowerr
@newholland6640 Ik heb ook helemaal niet gezegd dat het ene wel goed is en kuilen niet. Bedoel alleen te zeggen dat er veel te makkelijk gezegd wordt dat balen te duur zijn terwijl broeiverliezen e.d. onderschat worden. Balen gaat eigenlijk altijd goed.
Najaarsgras bijvoorbeeld conserveerd slecht, doe het zonder te schudden in de baal en je hebt een smakelijke hap. Duw je het in een kuil gaat het broeien....met alle gevolgen van dien. Wat is dan duur.
newholland6640
@Valtrapowerr

Ja broeien kost enorm veel geld. Je bent maar zo 50 vem + veel smakelijkheid kwijt.
Valtrapowerr
@newholland6640 Je vergeet de gezondheidsgevolgen. Uierontsteking enzo kunnen best eens het gevolg zijn van broei/schimmel in de kuil.
+1
Husqvarna
@Valtrapowerr
Met broei en schimmels voeren verlaag gewoon de algemene weerstand van de koe, de bacteriën en schimmels komen in de pens en darm terecht waar ze verdergaan met voer omzetten. Pensverzuring is daar ook een gevolg van. Op mijn kuiluitslag 1e/2e snee staat trouwens broeigevoeligheid: 16 (streeftraject 1-20) landelijk gemiddelde 35 en conserveringsindex 95 (streeftraject 80-100) en landelijke gemiddelde 86. Broei ben ik dus niet zo bang voor.
Wimsumar
Beste NewHolland6640:

Quote Reactie van @newholland6640:
Je bent maar zo 50 vem + veel smakelijkheid kwijt.

Ik ben met je eens dat broeiende kuil er wat betreft geur niet smakelijker op wordt. Maar ieder nadeel heb z'n voordeel: "Broeibacteriën" hebben buiten de koe om al 50 VEM voederwaarde omgezet in bacteriëel eiwit. De perfecte eiwitbron voor de koe. 😉
+1
rommert14
@Valtrapowerr als je broei in je rijkuil hebt heb je gwn niet goed ingekuild, anders is broei echt geen probleem bij rijkuilen. Je moet het gewoon als beton aanrijden.
Valtrapowerr
@rommert14 Joh.... 😄
+1
Husqvarna
@Valtrapowerr
Najaarsgras kun je het best vers opvoeren, of schapen er in. Balen zakken als pudding in mekaar, en met toevoeging erbij is het maar duur inkuilen. Een kuilbult moet je gewoon kneiterhard aanrijden en een dikke laag zand opgooien, en niet te droog. 2e snee hebben we dit jaar ook niet geschud gewoon maaien en paar uur later opharken, hadden we nog 40% ds. Probleem is dat veel mensen het gaan kneuzen en zelfs nog schudden ja dan met 60%ds kun je het beter in de baal doen.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
193
DEELNEMERS
34
WEERGAVES
0